Last news in Fakti

6 Май, 2024 16:55 959 10

Хамас може да спре преговорите с Израел поради заплахата от нахлуване в Рафах

  • израел-
  • рафах-
  • ивицата газа

Израелските отбранителни сили са започнали евакуация на цивилни от източните квартали на Рафах

Хамас може да спре преговорите с Израел поради заплахата от нахлуване в Рафах - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Палестинското движение Хамас може да спре преговорите с Израел за примирие в ивицата Газа и освобождаването на заложници, държани в анклава, поради заплахата от израелска военна операция в град Рафа (разположен в южната част на ивицата). Това съобщи телевизионният канал Al Mayadeen с позоваване на източник от палестинските съпротивителни сили.

„В светлината на последните събития, когато окупационните израелски сили заплашват с пълна или частична инвазия на Рафах, Хамас може да поеме курс към прекратяване на продължаващите преговори“, каза източникът. Според него израелската страна няма да може да използва Рафах като лост за натиск върху Хамас в преговорния процес.

В понеделник The Times of Israel информира, че израелските отбранителни сили са започнали евакуация на цивилни от източните квартали на Рафах в подготовка за планираните военни операции . Според нея военните са започнали да призовават палестинците да напуснат източните квартали на Рафах, разположени близо до израелската граница, преди планирана офанзива в южната част на Ивицата Газа. Цивилните са помолени да се преместят в разширената хуманитарна зона в Ал-Маваси и Хан Юнис.

На 5 май египетският телевизионен канал Al-Qahira al-Ikhbariya, позовавайки се на високопоставен източник, съобщи, че участниците в последния кръг на преговорите за прекратяване на пожара в Газа, който се проведе в Кайро, постигна "сериозен напредък". Според събеседника на канала "египетската делегация е обсъдила всички необходими подробности с представители на Хамас". и скоро членовете на организацията ще напуснат Кайро. Очаква се те да се върнат в египетската столица през следващите два дни и да „дадат окончателен отговор на предложението“. Други подробности за напредъка и резултатите от консултациите не бяха предоставени.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Махмуд

    5 0 Отговор
    Значе ще е от Газа в Рафахтата...
  • 2 ТаУмВзе

    6 2 Отговор
    Путин е Виновен!
  • 3 Преговорите приключиха

    5 1 Отговор
    Вие не знаете ли Хамас отказаха сделката
  • 4 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 1 Отговор
    ПУТЛЕР ДА ГИ ZAЩИТИ .........,..... НАЛИ ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ КАМИЛАРИ ХОДИХА ПРИ НГО ............ ФАКТ !
  • 5 Руска Измет

    5 3 Отговор
    Тя бута войната да се разсеят хората от Украйна
    Но за къде сме Без Руска Измет
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 3 Отговор
    ПУТЛЕР ПОДВЕДЕ КАМИЛАРИТЕ ОТ ХАМАС И ................ СЕ СКРИ В БУНКЕРА ............. ФАКТ !
  • 8 Хамас

    0 2 Отговор
    досега въобще не са и преговаряли Само шикалкавят, бавят, и накрая отказват. Плаща им Русия за да поддържат конфликта колкото може по-дълго за да е по-трудно на САЩ да поддържат Украйна. Цената я плащат обикновените палестинци...

    Коментиран от #9

  • 9 ХаМелет

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хамас":

    Преди малко по други медии се осведомява че Хамас осведомили Египет и Катар че е прекратил огъня.

    Коментиран от #10

  • 10 Сега

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ХаМелет":

    Вярно ли е това или някои се е шикалкавил с нас дълго време и до сега.