Last news in Fakti

6 Май, 2024 10:35 1 016 15

Гвоздейков договаря пряко закупуването на 35 нови мотриси

  • министър гвоздейков-
  • мотриси-
  • транспорт

Мегатъргът е с прогнозна стойност от 1,1 млрд. лв.

Гвоздейков договаря пряко закупуването на 35 нови мотриси - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков пряко договаря мегапоръчката за закупуване на 35 нови мотриси, като покани 4 компании за водене на преговори. Това става ясно от публикувано обявление в регистъра на обществените поръчки, пише "24 часа".

Той ще преговаря с компаниите, включили се безрезултатно в предходната поръчка, както и с полското подразделение на германската "Щадлер", която вече подписа договор по друга голяма поръчка с министерството за 7 двуетажни влака.

Мегатъргът е с прогнозна стойност от 1,1 млрд. лв., като по него ще бъдат закупени 35 мотриси с по минимум 200 седящи места и скорост на движение от над 160 км/ч.

В предходната обществена поръчка се стигна до отваряне на оферти на две компании - Шкода и ПЕСА, а консорциум около румънската "Алстом" оспорва поръчката. До прекратяването ѝ обаче се стигна не покрай жалбата на "Алстом", а заради предложени от компаниите срокове, които излизат извън максимално определените от възложителя. Транспортното министерства настоява да получи мотрисите в срок от 28 месеца от влизането в сила на договорите, като и двете компании, подали оферти, заявиха по-дълъг срок на доставка.

И по процедурата за пряко договаряне срокът за доставка остава без промяна - 28 месеца. Той е продиктуван от изтичането на хоризонта за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост - 2026 г. България рискува да не може да поиска част от парите при изоставане на отделни инвестиции и реформи. Не е ясно дали при прякото договаряне ще може да се стигне до оферти, които успяват да се впишат в този срок. Иначе ценовите оферти и на Шкода, и на ПЕСА са доста под обявената прогнозна стойност - съответно 617,8 млн. лв. И 822,5 млн. Лв.

От документацията по новата процедура за пряко договаряне става ясно, че в прогнозната сума от 1,1 млрд. лв. е включена и опция за доставка на допълнителни бройки влакове, като разходите за тяхната доставка и поддръжка не може да надхвърлят 369,5 млн. лв. Същата опция се съдържаше и по предходната поръчка.

Транспортното министерство е дало срок до 21 май за подаване на оферти. Те ще бъдат отворени ден по-късно - на 22 май.

Закупуването на нови влакове за железниците е една от най-големите инвестиции по плана за възстановяване и устойчивост. Ако България не успее да получи цялото финансиране по плана заради закъснения, отделни проекти ще трябва да се дофинансират със средстав от националния бюджет.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Циник

    10 2 Отговор
    Дано между комисионните се сетят да ни пратят и някоя мотриса. А не като с Ф26-ките, само картинки

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Последния Софиянец

    15 0 Отговор
    От милиард и половина ще приберат десет процента комисионни.Гвоздейков движи сделките и затова ще е министър при всяка власт.
  • 3 Циник

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Циник":

    Ф16-ките. Не знам защо автокорект го прави на 26, да не би и такива да сме предплатили?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 до кога бе мафиоти

    12 0 Отговор
    Кой ще плаща бизнес кефа му на тоя?Служебното правителства това ли му е задачата да прави поръчки,комисионни,сделки до припадък.За кога трупате?Не се ли наядохте?
  • 6 Име

    11 2 Отговор
    Купиха неподходящи двуетажни влакове! Два пъти повече мотриси за същите пари спокойно могат да си купят от Китай.

    Коментиран от #7

  • 7 Последния Софиянец

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Име":

    Вместо 7 влака от Китай за 200 млн вземат 7 влака от Полша за 300 млн.

    Коментиран от #11, #13

  • 8 Браво

    4 1 Отговор
    Наше момче Герберче.
  • 9 Тоя

    6 0 Отговор
    нечестен лапач и фурнаджийска лопата нищо да не прави ! Кой ще му плаща золумите , а той ще се задави от яката комисионна !
  • 10 С лека

    6 0 Отговор
    ръка пилее селяндурът милиарди за сметка на българските граждани , колкото са останали още , де ! От къде на къде ?
  • 11 Жепеец

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Ами ти се вози на китайчета даже и на севернокорейчета ако имат
  • 12 жива кражба в чекмеджета

    5 0 Отговор
    после ще се окаже мутрисите са били нови първоначално, но са ползвани с години за да се тестват според изискванията на клауза на общ поръчка.
    Важното е боковите и кировите миряни пак да гласуват за нови общ поръчки
  • 13 Госта..

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Урсула не разрешава китайски ,те китайците и инфраструктурата ни искаха да построят но неможе
  • 14 смях

    1 0 Отговор
    Договаря пряко какво да сложи в джобчето!
  • 15 БДЖ е обект от Нациомалната сигурност

    0 0 Отговор
    да не се допуска друг оператор на пътническите превози,аман от този План на.възстановяване на Сорос,няма да е Възстановяване,а Ликвидация.Горивото за АЕЦ на Уестинхаус не става,вярно ли е?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове