Last news in Fakti

6 Май, 2024 09:51 2 777 15

Провал в търсенето на гробницата на Клеопатра, 11-годишна експедиция завърши с неуспех

  • гробница-
  • клеопатра-
  • царица-
  • египет-
  • археология-
  • история

Учените все още не могат да локализират погребалното място на египетската кралица

Провал в търсенето на гробницата на Клеопатра, 11-годишна експедиция завърши с неуспех - 1
Снимка: Shutterstock

Търсенето на гробницата на Клеопатра Седма в древния град Тапосирис Магна край Александрия завършва с неуспех, обяви египетският археолог Захи Хауас, цитиран от онлайн изданието “Egypt Independant”.

Бившият министър по въпросите на паметниците на културата припомни, че заедно с Катлийн Мартинес от Доминиканската република търсят последното убежище на легендарната владетелка от единадесет години. “След този период обаче експедицията напуска. Няма доказателства, които да бъдат проследени, за да бъде открита гробницата в храма в Тапосирис Магна западно от Александрия,” казва Хауас.

Тапосирис Магна е основан от Птолемей Втори Филаделф от династията на Птолемеите, управлявал Египет от 283 година пр. н. е. до 246 година пр. н. е. След като Александър Велики завладява египетските земи и полага основите на Александрия, Тапосирис Магна се превръща в религиозен център.

В древния град ръководеният от Катлийн Мартинес екип открива монети с ликовете на Александър Велики и Клеопатра и статуи на богинята Изида. Още едно обещаващо откритие е подземен акведукт, подобен на смятания за инженерно чудо Тунел на Евпалин на остров Самос в Гърция. Археолозите се натъкват и на мумии със златни езици на около две хиляди години, предава БТА.

Търсенето на гробницата на Клеопатра Седма, която е последният монарх от птолемейската династия, управлявала Египет след Александър Велики, продължава столетия. Историците смятат, че е възможно да се намира в района на Александрия - някъде в пустинята или дори сред подводните руини край бреговете на средиземноморския град.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тот - Амон

    5 0 Отговор
    В моя власт е да вземам душите , заедно с телата ! Не търсете !
  • 2 аз ще ви кажа

    7 2 Отговор
    клеопатра е в българия в парк странджа няма да давам кординати все нещо трябва да свършите и вие…

    Коментиран от #4

  • 3 Нека да пиша

    8 4 Отговор
    Четете мемоарите на Лили Иванова, и ще е намерите.
  • 4 Идън

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "аз ще ви кажа":

    Кой номер Клеопатра? Статията е за Клеопатра седма- дъщеря на Клеопатра шеста от Марк Антоний и нейния брат Птолемей втори Фипаделфос. Първият Птолемейе от Юлий Цезар.. А Клеопатра Селен е близначка с Александър Хелиос

    Коментиран от #6

  • 5 шо е маке все е айно

    8 2 Отговор
    Всички Клеопатри са погребани у Северна Македония!
  • 6 Идън

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Идън":

    Малко съм сбръчкала. Майката на Клеопатра е пет- сестра и също Клеопатра- Трифаена е шест- Клеопатра Тея е седма и дъщерята е Клеопатра Селена- осем или две... защото е след Клеопатра седма- последният фараон от женски пол на Египет. След нея тойстава владение на римляните. Тя управлява 21 години и я наричали Кралицата на Нил.И не е била красива.Била е шавлива.

    Коментиран от #7

  • 7 Нищо

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Идън":

    Де ! Важното е вие да не сте се сбръчкала ! Шега , не заяждане .!

    Коментиран от #8

  • 8 Идън

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Нищо":

    По вида на жената се познава отношението на мъжа към нея. За сега- не съм :))) Страхотна беше Елизабет Тейлър в ролята на Клеопатра.

    Коментиран от #9

  • 9 Съвсем

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Идън":

    Вярно ! Само глупав мъж може да остави жена си необгрижена , и нямам предвид само интимното понятие ! Съгласен и за Елизабет - най добрата Клеопатра , която съм гледал

    Коментиран от #11

  • 10 Я го знам!

    6 0 Отговор
    Гробницата е в България.
  • 11 Идън

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Съвсем":

    От този филм започва модата жените да ползват черната очна линия- та до днес.

    Коментиран от #12

  • 12 Ами

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Идън":

    Не съм много запознат , така че ви се доверявам! Но мисля , че в старите филми винаги имаше много добре гримирани жени. Нямаше жени неглиже!
  • 13 плевен

    3 2 Отговор
    Мисля, че никога не е имало гробница на Клеопатра. За да се подготви мумията на даден владетел се изискват близо два месеца. А да се изкопае самата гробница, много повече. Войниците на Октавиан Август вече са били в Египет, когато Клеопатра се самоубива.Не е имало нито мумия, нито гробница. В създалата се паника на никой не му е пукало за жената, погубила Египет.
  • 14 Име

    3 0 Отговор
    Дано си остане тайна!
  • 15 Анонимен

    2 0 Отговор
    Велика царица. Докрай се противопоставя на господството на Рим!