Last news in Fakti

6 Май, 2024 08:25 3 149 6

Авиокомпания ще плати 66 милиона долара глоба за измама на клиенти

  • qantas-
  • авиокомпания-
  • австралия-
  • глоба-
  • измама

Това е австралийската Qantas

Авиокомпания ще плати 66 милиона долара глоба за измама на клиенти  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Най-голямата австралийска авиокомпания Qantas ще плати 66 млн. USD глоби за измама на потребителите чрез продажба на билети на фиктивни полети и отмяна на полети без своевременно уведомление, съобщиха от Държавната комисия за защита на конкуренцията и правата на потребителите (ДКЗП).

Както се отбелязва в изявление на отдела, авиокомпанията призна вината и се съгласи да плати глоба от 100 милиона австралийски долара (над 66 млн. USD) за нарушаване на националните закони за защита на потребителите. „Qantas също така ще плати около 20 милиона австралийски долара (13,3 млн. USD) на клиенти, закупили билети за полети, които компанията не е планирала да обслужва“, посочва комисията, като отбелязва, че компенсация в размер на 225 до 450 австралийски долара (от 150 USD до 300 USD) ще могат да получат над 86 500 души.

„Поведението на Qantas беше напълно неприемливо и очакваме, че наказанието, ако бъде одобрено от съда, ще послужи като възпиращ фактор за други компании. „Очакваме фирмите, работещи в Австралия, да комуникират директно и честно с клиентите си“, каза председателят на ACCC Джина Кас-Готлиб.

Държавната комисия за защита на конкуренцията и правата на потребителите обвини най-голямата авиокомпания в страната, която представлява около 66% от всички въздушни пътувания в Австралия, в измама на клиенти през август 2023 г. Според регулатора Qantas е продала билети за повече от 8 хиляди полета, планирани за периода от май до юли 2022 г., в рамките на 2 седмици, а в някои случаи и в рамките на 47 дни след отмяната им. Превозвачът също така не е уведомил своевременно пътниците за отмяната на над 10 хиляди полета през този период.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тъкмо си помислих

    8 2 Отговор
    че това е в лошата Русия и какво да видя, тези измамници били в добрата Австралия и били най-големият авиопревозвач…
    Каква изненада…
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бен тен

    3 1 Отговор
    Последен абзац:
    Продавали са билети за 8 хиляди различни полета, а после отменят 10 хиляди полета.

    Е как става това нещо !?!?
  • 6 НаШите

    0 1 Отговор
    Нашите западни "партньори" лъжат - не мисля, те просто лобират към нова реалност и измислят постоянно "нови ценности" - те никога не лъжат, просто си лобират хората.