Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Май, 2024 05:55 3 668 27

Лавров: Швейцария вече не е неутрална държава

  • сергей лавров-
  • украйна-
  • русия-
  • швейцария

Русия няма да участва в никакви събития по "формулата на Зеленски", заяви ръководителят на МВнР на Русия

Лавров: Швейцария вече не е неутрална държава  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия няма да участва в швейцарската конференция и всякакви други събития за Украйна, където се пропагандира „формулата на мира“ на президента на Украйна Владимир Зеленски. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за босненския телевизионен канал ATV.

„Когато нашите швейцарски колеги заявяват желанието си да поканят Русия на първата конференция, те не казват истината. Няма да участваме в събития, които по някакъв начин насърчават „формулата на мира“ на Владимир Зеленски“, каза Лавров. - Това всички го знаят отдавна. Ние сме сериозно отворени за преговори въз основа на реалностите. Това също го знаят всички и то с факти.“ Според министъра „въпреки гръмките изявления, че това ще бъде нова инициатива, посветена на разработването на общоприемливи подходи, това не е вярно.“

Още новини от Украйна

Лавров обясни, че за този "план" му разказал ръководителят на швейцарското федерално министерство на външните работи Игнацио Касис в края на януари в Ню Йорк, докато участвали в заседанията на Съвета за сигурност на ООН.

„Веднага се опитах да го сваля на земята и му обясних, че никой няма да му позволи да се отдалечи от формулата на Зеленски. В крайна сметка това включва предаване на Русия, изплащане на репарации, трибунал над руското ръководство и много други. Касис ни увери, че грешим. Те казват, че Швейцария, като неутрална страна, ще направи всичко, за да гарантира, че разговорът е основан на реализъм“, отбеляза ръководителят на руското външно министерство.

"Но Конфедерация Швейцария вече не е неутрална държава. Тя е в първите редици на тези, които подкрепят и въоръжават режима в Киев“, подчерта Лавров. „Тази държава заема най-твърда позиция спрямо Русия, включително по отношение на въвеждането на нови санкции.“

По думите му, като опит да се подчертае независимостта на Швейцария, организаторите са изтъкнали три области: ядрена безопасност, продоволствена сигурност в контекста на навигацията и хуманитарни въпроси. "Това не променя нищо. Тези три теми присъстват във "формулата на мира" Зеленски, за да прикрие неговата откровено илюзорна и русофобска същност“, отбеляза министърът. - Зеленски и неговият екип заявиха, че при никакви обстоятелства Русия не трябва да бъде канена на тази конференция. В края на краищата, първо трябва да заблудите страните от глобалния Юг във вашия кръг и да ги завлечете на обща платформа, която ще бъде представена на Русия като ултиматум."


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ларвов

    20 30 Отговор
    на куката няма да е неутрален

    Коментиран от #11

  • 2 Гошо

    49 25 Отговор
    Ние Швейцария на Балканите не станахме ,но за това пък Швейцария да стане България в западна Европа ,има съвсем реални шансове

    Коментиран от #5, #17

  • 3 Я па тоа

    37 42 Отговор
    То не останаха неутрални към вас,бе кон.
  • 4 Кую

    32 34 Отговор
    И неутрална Швейцария прогледна. Кон, ЕСПМ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Боби

    31 30 Отговор
    Тоя колко откраднати от руският народ пари има в швейцарските банки?
  • 7 Петър

    41 32 Отговор
    Съвсем скоро, Зеленски ще бъде подгонен от своите, къде ли ще избяга?

    Коментиран от #13

  • 8 Един

    33 33 Отговор
    Така значи, Швейцария не била неутрална, щото н споделя рашисткото виждане за войната и мирните преговори.
  • 9 Гошо

    31 24 Отговор

    До коментар #5 от "Здрасти":

    Овчар ,овчар ,ама Швейцария уверено върви към българизация
  • 10 Гошо

    29 18 Отговор

    До коментар #5 от "Здрасти":

    А между другото не само Швейцария поела това направление, а цяла западна Европа ,може би с изключение на Португалия до някъде
  • 11 Лошадь Лавров си плямпа дежурните,

    38 32 Отговор

    До коментар #1 от "ларвов":

    рашистки глупости, като развален грамофон. Не ги канят никъде, защото няма смисъл да се комуникира с патологични лъжци и пoдлеци.

    Коментиран от #14

  • 12 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    28 22 Отговор
    Трета или четвърта среща на олигофрените след тази в Давос..Ще се наплюскат и пийнат на аванта и ще седнат да преговарят със себе си. Папата отново има го каза, визита от негова страна само с участието на РФ.
  • 13 Ранбо

    13 5 Отговор

    До коментар #7 от "Петър":

    Колко скоро? Три дена или малко повече?
  • 14 ехаа

    9 10 Отговор

    До коментар #11 от "Лошадь Лавров си плямпа дежурните,":

    Това да преговаряш като шизо със себе си, каква глупост е ве...Седнал за руснаците да говори.

    Коментиран от #16

  • 15 Руснаков

    18 14 Отговор
    Лавров,имате ли толкова акъл в главите да си зададете въпроса защо държави с вековен неутралитет,влизат в Съюзи ,наплашени от Вашите неадекватни действия...Няма такава мизерна нация...

    Коментиран от #18

  • 16 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "ехаа":

    Ако пишеш на русофили може да употребяваш....бе....само че тук има и културни хора...така чв остави тези селски думи за партийната сбирка..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 КонТрол

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Митьо съм":

    Той тоя си е Българин. Нарочно пише така да дразни. Нищо чудно да е някой от факти за да има повече кликания.
    " пъти,а пък в" "във властта" никой друг народ не пише така.
  • 21 ЧАСОВНИКАР

    9 7 Отговор
    Конската глава да не дава оценки за Швейцария.
    Да си гледа децата в Америка и Англия .
    Лицемер.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ночко

    1 2 Отговор
    Разбира се,че не е неутрална....сега ще конфискува имуществото на майката на Кабаева и недоносените извънбрачни(по християнски)деца на Путин ще трябва да живеят на рая на земята-русия!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 зле

    1 3 Отговор
    смятай щом и неутрална от 200 години държава реши да им отбърне гръб, колко са зле тия в маскве
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания