Last news in Fakti

6 Май, 2024 05:20 582 2

Организацията за ислямско сътрудничество осъди "геноцида в Газа"

  • газа-
  • геноцид-
  • израел-
  • санкции

Резолюция призова за санкции срещу Израел

Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) отново разкритикува "геноцида в Газа" и призова своите 57 страни членки да наложат санкции на Израел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В резолюция, приета вчера в края на двудневната среща на върха в столицата на Гамбия - Банджул, организацията прикани своите членове "да упражнят дипломатически, политически и юридически натиск" и да наложат на Израел "санкции на всички нива - икономически, спортни, културни и международни".

ОИС призовава също за "незабавно, постоянно и безусловно спиране на огъня".

В заключителното си комюнике ОИС апелира освен това "да се прекрати износът на оръжия и боеприпаси, използвани за извършване на престъплението геноцид в Газа", но не посочва подробности.

За 15-ата среща на високо равнище в Банджул пристигнаха едва шепа африкански държавни ръководители. Голямата част от президентите на страните изпратиха свои представители.

Основаната през 1969 г. организация има за цел да засилва мюсюлманската солидарност, да подкрепя борбата на палестинците и да защитава мюсюлманските светини.

През ноември миналата година ОИС участва в обща среща на върха с Арабската лига в саудитската столица Рияд. Участниците осъдиха действията на израелските сили в Газа, но се въздържах да обявят наказателни икономически и политически мерки срещу Израел. Тогавашната среща извади на показ регионалните разногласия относно отговора на конфликта на фона на опасения, че той може да се разрасне.

Този уикенд международното внимание беше насочено повече към Кайро, където вчера приключи среща за обсъждане на план за примирие, свързан с освобождаването на заложници в ивицата Газа. Тя обаче приключи без конкретен напредък, тъй като и Израел, и "Хамас" остават непреклонни на позициите си.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи нападението

    1 0 Отговор
    на Хамас не е геноцид, а самозащитата на Израел е геноцид?

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.