Last news in Fakti

4 Май, 2024 21:30 1 066 12

Споразумението за ивицата Газа изисква поне още няколко дни диалог

  • израел-
  • ивицата газа-
  • кайро-
  • преговори-
  • диалог-
  • споразумение

Преговорите в Кайро трябва да продължат

Споразумението за ивицата Газа изисква поне още няколко дни диалог - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ще са необходими още няколко дни преговори в Кайро за постигане на споразумения между палестинското движение Хамас и израелската страна за заселване в ивицата Газа. Това съобщи телевизионният канал Sada al-Balad.

Според неговите източници представители на САЩ и Израел, участващи в срещите в Кайро, казаха, че „всяко потенциално споразумение между страните в конфликта за временно прекратяване на огъня, съчетано с освобождаването на заложници, задържани в Газа, ще бъде последвано от продължаване на преговорите." За постигане на окончателни споразумения, казаха те, „ще са необходими още няколко дни диалог“.

Както отбелязва каналът, „преговарящите в Кайро постигнаха напредък по техническите аспекти на потенциално споразумение“, но според отделни участници „дори Хамас да приеме предложението, представено му по-рано, ще отнеме време за съгласуване на конкретни подробности, което в крайна сметка трябва да доведе до примирие." Според участниците в преговорния процес „дискусиите могат да бъдат продължителни и трудни“.

Получава се противоречива информация относно предполагаемото съгласие на Хамас да не обмисля прекратяване на огъня в сектора на първия етап от общо споразумение за уреждане. Както заяви представител на израелската страна, „условието за прекратяване на военните действия в ивицата Газа в замяна на освобождаване на заложници изобщо не се обсъжда“. По-рано израелското правителство отбеляза, че процесът на освобождаване на хора, насилствено държани от радикали в Газа, по никакъв начин не е свързан с военната операция, проведена от израелската армия в палестинския анклав.

Преди известно време телевизионният канал "Ал-Кахира ал-Ихбария" съобщи, че страните в конфликта са постигнали съгласие по много спорни въпроси на консултации в Кайро. Според него с подкрепата на египетската делегация, която е един от посредниците в преговорите между Хамас и Израел, „страните са постигнали консенсус по много спорни въпроси“, свързани със споразумението за прекратяване на огъня в анклава.

Както посочи източникът на телевизионния канал Al Arabiya, споразумението между Хамас и израелската страна е „неизбежно, освен ако не възникнат нови препятствия".

Делегацията на Хамас пристигна по-рано в египетската столица, както се отбелязва в изявление на движението, с намерението да завърши преговорите с израелската страна за прекратяване на военните действия в ивицата Газа и да постигне споразумение. Движението заяви, че палестинската съпротива е „решена да доведе до това [до споразумение] по начин, който отговаря на исканията на палестинския народ за пълен край на [израелската] агресия, връщане на разселените лица в постоянните им домове, предоставянето на хуманитарна помощ, реконструкцията на разрушения анклав и края на сериозна сделка за размяна" заложници в ръцете на радикали в Газа, на палестинци, затворени в израелски затвори.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стратег

    4 5 Отговор
    Командващият израелските въоръжени сили да не се мотае, а да направи следното: 1. Да формира десетки, ако трябва стотици мобилни парашутно разузнавателни групи, супер- модерно въоръжени. 2. МОСАД да разузнае и да даде точна информация за разположението на формированията на Хизбула. 3. Рано сутрин на развиделяване да се направи пълномащабно ,масирано внезапно нападение на районите заети с бойците на Хизбула и да бъдат всичките на 100% завинаги неутрализирани. 5. Формиран елитен отряд от тези групи да направи операция по пленяване ръководителите на Хизбула заедно със семействата им и Израел да ги включи в преговорният процес по освобождаване на заложниците от ХАМАС. Време е за действия, а не приказки.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Град Козлодуй

    2 4 Отговор
    дано Настъпи Мир Войните са Кървав Бизнес
  • 4 Командир на бригада

    5 4 Отговор
    Напълно безполезни преговори се водят и не е това е пътят по разрешване на проблема. ХАМАС не иска да се вслуша в гласът на разума. Със плененине на 7-ми октомври 2023г., 253 израелски заложници, терористите от ХАМАС правят опити да изнудват международната общественост. Затова няма друго решение, лътят е само един. 1. Генералният щаб на израелската армия да разработи ПЛАН по формирането на бойни парашутно - разузнавателни ликвидационни групи. При достатъчна и надежна информация на разузнаването, се провежда операция по неутрализирането на джихадистите от ООП Джихад Ал Акса, Джихад ИДИЛ, Хизбола, Хамас и други. Успоредно с провежданата операция се пленяват семействата на ръководителите на тези терористични групировки. Същите незабвно следва да бъдат включени в преговорният процес с ХАМАС по размяна на съответното число заложници. Другото е приказки.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Поршебик

    1 2 Отговор
    Никакви преговориии… палестинците на колене и разтрел … обезглавени арабски трупове да осеят газа … газа да изгори до основи..
  • 7 Поршебик

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Командир на бригада":

    Точно така
  • 8 ХА ХА

    0 2 Отговор
    Ко бях еврейн, щях много бързо да приключа с диалога: 600 ракети у газа и после прайм вертикална планировка, и садим палми с поливна система а палестиняците (който е оцелял) обратно в йордания.
  • 9 ХА ХА

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "......":

    Не е верно, арабските държави, просто не искат роми на териториите си.
    На дума ли ти плащат или на буква.
    Всъщност все тая, винаги ще си дояждаш от кофата.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мдам

    1 0 Отговор
    Сащ да си построят пристанището, после и нефтения кладенец, пък ще плащат в долари на Х и У и като им платят достатъчно, хооп долара е 0.

    Коментиран от #12

  • 12 Абе

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мдам":

    Братле, оборвам, но и обобщавам написаното от теб.

    1. Парашутисти?!
    2. След 07.10 МОСАД се доказаха неефективни, така че остави тая работа.
    3. Хузбула е в Ливан
    4. Според теб, за да спрат бунтовниците в Газа - територия завладяна от Израел, трябва да се нападне Ливан.

    Хубав ден.