Last news in Fakti

3 Май, 2024 17:32 19 309 66

Андрей Янкулов: Отнемането на автомобила при употреба на алкохол или наркотици не води до намаляване на нарушенията

  • наказателна мярка-
  • отнемане на автомобил

При всички положения доста хляб за размисъл трябва да има за законодателя от ефекта от такива популистки упражнения в наказателното правосъдие, смята юристът

Андрей Янкулов: Отнемането на автомобила при употреба на алкохол или наркотици не води до намаляване на нарушенията - 1

Една тема, която продължавам да следя: Как се отразява на регистрираните престъпления по шофиране с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила въвеждането през август 2023 г. на изключително драстичната мярка отнемане на моторното превозно средство или присъждане на равностойността му? Този въпрос задава във Фейсбук Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

Той припомня, че и Конституционният съд ще се произнася и по конституционносъобразността на мярката.

"Тя е пореден епизод от ескалацията на наказателната репресия за това престъпление през последните 20-тина години, започнала само от административно наказание глоба с ниска стойност и достигнала до кумулативно налагане във всеки един случай и без преценка, наред с лишаване от свобода (условно или ефективно), на потенциално много тежка имуществена санкция при управляване например на камион или скъп автомобил", подчерта Янкулов.

Лошото според него е, че засега наличните данни показват, че отражение върху броя на регистрираните престъпления на практика няма.

Единственият месец с драстичното им намаляване е септември 2023 г., когато изменението в закона беше наскоро прието, беше гореща тема и се коментираше много из медиите. За септември регистрираните случаи бяха 287, при положение че за същия месец на 2022 и 2021 са били съответно 395 и 388.

След като обаче темата затихна публично, нивата на регистрираните престъпления до края на 2023 г. се нормализираха до близки на тези от предните две години.

"За януари 2024 г. имаме 342 регистрирани престъпления управление на МПС след употреба на алкохол над 1.2 промила, а за същия месец на 2023 г. и 2022 г. са съответно 343 и 345. За февруари 2024 г. - 321, а за същия месец на предходните две години са съответно 306 и 309", изнася данни юристът.

Това е въпреки новата санкция, която единствено заради драстичността си би трябвало по популисткото разбиране за това как работи наказателният закон да води автоматично до голямо намаляване при извършването на конкретното престъпление.

Той отправя препоръка към институциите минимум една година след влизане в сила на мярката да се направи едно всеобхватно изследване, което да анализира цялостно ефекта от въвеждането ѝ - динамика на проверките на контролните органи и установените случаи, отражение върху срочността на наказателните производства, отражение върху крайния резултат от наказателните дела, колко и какви МПС-та стигат до фактическо отнемане или присъждане на равностойност и пр.

"При всички положения доста хляб за размисъл трябва да има за законодателя от ефекта от такива популистки упражнения в наказателното правосъдие", завършва Янкулов.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Напротив

    80 36 Отговор
    води, дори трябва да се отнема и книжката завинаги

    Коментиран от #2, #3, #10

  • 2 В бг тва не работи

    48 47 Отговор

    До коментар #1 от "Напротив":

    И ще доведе до още по големи подкупи вратички и схеми

    Коментиран от #30, #41

  • 3 Квартален Бандит

    82 29 Отговор

    До коментар #1 от "Напротив":

    Води Води ! Наркоманите около мене не смеят да карат колите си вече !!! Всичко е на тротинетки и колела ! А вие дето говорите тия глупости като тоя от статията нищо не знаят за ъндърграунда

    Коментиран от #11, #60

  • 4 Гост

    70 28 Отговор
    Как да не води? Като вземеш колата на пияният шофьор, той какво ще кара пиян?

    Коментиран от #9, #16

  • 5 Гост

    53 13 Отговор
    За да се усети ефект от една мярка, трябва тя да се прилага достатъчно дълго време и с достатъчна решителност. Тази мярка е прекалено нова, за да се говори от сега, дали има ефект. Трябва да я прилагат повече време. Трябва и още мерки, в подкрепа на тази. Трябва по-високи застрахователни премии за редовните нарушители.

    Коментиран от #57

  • 6 Скоро

    46 12 Отговор
    въздуха в България ще се изчисти. 1/2 от шофьорите в страната карат автомобили неперкани и нажулини.
  • 7 Пешеходец

    12 34 Отговор
    Минавам само да кажа, че нямам кола и въобще не ги следя тия неща. Всъщност, не ми пука, ако щат и да ги бесят.

    Коментиран от #15

  • 8 трудно е в тази държава

    48 16 Отговор
    браво бе имало и умни! наглия си е нагъл независимо какво наказание го грози ! това с отнемането на автомобили помага само и едниствено за бюджета на опг мвр…единственото ковто помага е затвора и промяната на шофьорските курсове
  • 9 а не е ли

    36 10 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    по-правилно да го затвориш за да неможе да кара а не да го чакаш да видиш какво ще кара???

    Коментиран от #17

  • 10 Град Козлодуй

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Напротив":

    Факт
  • 11 хахо-хихи

    23 6 Отговор

    До коментар #3 от "Квартален Бандит":

    Явно са по-големи прошляци твоите. Около мене шмъркат, карат и не ги ее...
  • 12 от село

    26 4 Отговор
    Ами полицаите като ги видят ,че са наквасени , да им дават тогава по две бири за отрезняване !!
  • 13 Умен по цялата глава

    34 9 Отговор
    Няма основание глобата да е различна за едно и също нарушение...На мен ми конфискуват автомобил за 2 хиляди евро,а на съседа за 200 хиляди евро,като и двамата имаме 1,3 промила...

    Коментиран от #20, #42, #43

  • 14 факуса

    25 6 Отговор
    ами да почнат и кжките да отнемат завинаги,а тез без книжки по 10тина г.ефективно и без съд
  • 15 Ветеран от Протеста

    36 6 Отговор

    До коментар #7 от "Пешеходец":

    Нема да ти пука,докато не те забърше някой пиян и дрогиран на пешеходната ти пътека и те направи инвалид...

    Коментиран от #24

  • 16 ефедрил

    21 6 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Ще си купи друга кола и пак ще кара.

    Коментиран от #18

  • 17 Гост

    14 4 Отговор

    До коментар #9 от "а не е ли":

    Едно време си имаше дисцип за такива.
  • 18 Гост

    23 9 Отговор

    До коментар #16 от "ефедрил":

    На петата кола ще се замисли, дали да кара. А, ако е на 2000 лв заплата, още на първата ще се замисли.
  • 19 Пълен Провал

    20 11 Отговор
    Придворният шут на Прокопиев да не се обажда. Щото ако от него зависеше, убийците по пътя трябва да бъдат награждавани. Позор си Янкулов!!!
  • 20 Гост

    28 11 Отговор

    До коментар #13 от "Умен по цялата глава":

    Така ли? Единият стрелял по някого с пищов за 100 лв, а друг стрелял по някого с автомат за 2000 лв. Изземват се и двете, независимо кое колко струва. Това е борба с войната по пътищата, където колите на пияни и дрогирани са оръжия.
  • 21 Бре

    10 6 Отговор
    Па много си умен бе Следващия път ще мине на Червено пиян и в каруца Па нали и тя е превозно средство и се взема с коня с едната конска сила После нека си пие и се драгиране в къщи На мен не ми пречи
  • 22 Кандидат Милионер

    21 6 Отговор
    Янкулов,прочети малко литература бе..Къде си видял Зависими да се лекуват с Наказания...Това е страшна болест - нарко и алкохоло зависимоста и никакви рестрикции не помагат.

    Коментиран от #28

  • 23 Това си е

    18 4 Отговор
    един кръговрат. След като се конфискуват автомобилите, продават ги на търг, обаче тези автомобили се купуват от и само от "въздържатели". Ами то си е същото, пак духалки,нагърмяни,нажулени...
  • 24 Пешеходец

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "Ветеран от Протеста":

    И ти си прав. Но тогава пък съвсем няма да ми пука. Най-често такива изходи са летални. От друга страна, входът към метрото на моята спирка не предполага пресичане.

    Коментиран от #29

  • 25 ГЕРБ=ДПС=БСП

    19 8 Отговор
    Освен еди колко си месеца без прово да управлява автомобил, трябва и сериозна глоба. Глобата за алкохол трябва да зависи от дохода на пияница та шофьор за предходната година. Примерно 5% от годишния доход. Но за да не се отърнават безработни. Трябва да има минимална сума, примерно 1500 лева.

    МПС трябва да се конфискуват само в случай, че нарушителя не си плаща глобите. Колата се продава на търг, съда припада дължимата глоба и останалите пари се дават на собственика.

    Коментиран от #52

  • 26 Файърфлай

    18 4 Отговор
    Някои ще кажат,че не е демократично.Може би.Но със сигурност не само води,ами много,много води.От разкази на нашенци тираджии съм чувал,че в много арабски страни при констатиране на пиян или дрогиран водач на МПС,не зависимо от народност и вероизповедание първо ти друсват 10 палки на голо.Един месец така обработеният не може да седне.Ами така де,ти си потенционален убиец на невинни.У нас обаче е демокрация .
  • 27 ХАЙДЕ СЕГА ДА ИЗЧИСЛИШ

    13 3 Отговор
    колко животи са спасени от ограничаването на алкооло и наркозависимите следствие на "репресията". Най-справедливо би било да се въведе и спазва принципт на ВТОРОТО нарушение - при първо -санкция в рамките на настоящето, при второ - отнемане на документа за правоуправление завинаги. Има много начини за придвижване /влакове, самолети, обществен транспорт, таксита.../ и липсата на собствено МПС и лично право на шофиране не би следвало да се води ограничаване на права.
  • 28 Някой

    19 3 Отговор

    До коментар #22 от "Кандидат Милионер":

    И какво като е зависим, щом разбива, краде ... трябва да си понася последиците. Законите трябва да са еднаква да всички. Това, че някой,е наркоман не трябва са го освобождава от носене на наказателна атговорност. Щом има пари за наркотици, значи може да плаща глоби. Ако не може да плаща има обществено полезен труд и затвори.
  • 29 Ветеран от Протеста

    11 2 Отговор

    До коментар #24 от "Пешеходец":

    Ако не си ти ,ще е някой друг ,пострадалия...Зависимоста се лекува само ако Зависимия го пожелае и поради това отнемане на автомобили не върши работа..Просто не трябва да се допускат зад волана с отнемане на свидетелството за управление в определен срок и до За винаги.

    Коментиран от #34, #35

  • 30 Не е вярно

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "В бг тва не работи":

    Но както и да е ...ако ти вземат твоята кола ..ще видя как ще мислиш
  • 31 чичака

    18 6 Отговор
    Тая НПОшка лъже! Вчера от проверените няколко хиляди водачи, само 0,5% са били с алкохол. Преди пияните бяха около 5-9% от проверените!!!!! Само заради конфискацията вече не се качват МАСОВО пили!!!
  • 32 Анонимен

    26 1 Отговор
    Нека и при нарушение с троринетка да им се отнема тротинетката.

    Коментиран от #38

  • 33 Хахахаха

    14 5 Отговор
    Мдааа. Но не води и до увеличаване на нарушенията, така че мярката е точна! Просто трябва да започне вече да се взима и жилището! За алкохолици и наркомани в България трябват сериозни мерки.
  • 34 Хахахаха

    19 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ветеран от Протеста":

    И като му вземат книжката, какво? Значи викаш, пичовете не ги е страх да се качат да карат пияни и деогирани, обаче вземат ли им книжката край, вече няма да се качат така ли? Хахахаха.
  • 35 Пешеходец

    10 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ветеран от Протеста":

    Все пак превенцията с отнемането е половината от решението. Малко по-друг е въпросът доколко може да се вярва на тия "статистики". И, въобще, на това, което ни се дава като информация.
    С втората част от коментара, да е "ЗАВИНАГИ" съм абсолютно съгласен.
  • 36 Ддд

    9 5 Отговор
    С "експерти" като този, утре ще започнат да освобождават убийци за били и не било!
    Адвокат на престъпници, какво се очаква да каже?
  • 37 е затова ще сме винаги така !!!

    17 0 Отговор
    всеки тука е много “умен” и много знае но може ли да ми каже защо никъде другаде по света не се крадът автомобили от държавата и пак ние сме на върха на класацията с ПТП-та ??? и също така защо не си направите труда да проверите колко ПТП-та завършили със смърт са извършени от пияни и дрогирани и колко от нагли хора в тревзо състояние??? но не по-лесно е да лаем на посоки но да мислим е много трудно ! проблема е в манталитета и създаденото чувство за безнаказаност последните 34 години чудна “демокрация”
  • 38 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    20 0 Отговор

    До коментар #32 от "Анонимен":

    А на пиян пешеходец, пресичащ извън пешехода пътека, да му режат краката!
  • 39 Някой

    13 3 Отговор
    Както не веднъж сме споменавали . Причината за многото катастрофи , е неразумното високо-рисково шофиране . Останалото са подробности.
  • 40 Кон с фиксация

    6 3 Отговор
    Не води до намаляване броя на нарушенията, но може да доведе до дълги и скъпи съдебни дела. Все пак, повечето нарушители карат бракми и таратайки и не им се занимава.
  • 41 Хаджи некадър ников

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "В бг тва не работи":

    А присъда доживотен затвор без право на предсрочно освобождаване за обвинение като опит за убийство как ти се вижда?
  • 42 Апди Алаудиновски

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Умен по цялата глава":

    Правилно, за това и на двамата трябва да ви дадат по една доживотна присъда заради това, че се опитвате да избиете хората по улиците и тогава ще имаме Соломоновско решение. Наказанието няма да е по стойност, а по вид престъпление.
  • 43 У скандинавия

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Умен по цялата глава":

    Глобата е % от доходите. Всеки сам си преценя.
  • 44 Без оправдание

    6 5 Отговор
    Автомобила при алкохол и наркотици трябва да се конфискува и лишаване до живот право на управление на МПС
  • 45 Осман Сюлейманоглу

    7 2 Отговор
    Азиатска държава- азиатски закони.
  • 46 Хахаха

    4 4 Отговор
    Само дебил може да каже нещо подобно
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Оги

    3 4 Отговор
    Да, определено бих предпочел 10 години трудов лагер в кариерата и отнемане на книжка до живот.
  • 50 Армандо

    5 3 Отговор
    Ами казвам го от личен опит пиян съборих един стълб просто Господ беше с мене и тогава си дадох сметка добре обаче години по късно пак пиян се прибрах с колата от един запой но този път нищо само дето не бях паркиран пред нас а другаде щото се обърках и тогава викам край и трети път знам ли какво ще стане и никога до сега не карам пиян никога та искам да кажа че човек не осъзнае ли сам трудно може да се направи по друг начин но все пак строгите мерки са за добро поне аз така мисля
  • 51 акуд

    6 3 Отговор
    Андрей Янкулов изглежда е поредния алкохолик .значи на всички да им е ясно нарушителите трябва да бъдат санкционирани глобявани с хиляди левове а престъпниците вкарвани в затвора това е положението. Янкулов престани да караш пиян или ще бъде конфискувана колата
  • 52 ЕТО ТИ ЗАКОН

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Ями ако човек си има парички
    Какво му пука дали ще го глобят?!
    Всичко е до отговорността на хората към другите.
    На чужд гръб и сто тояги са малко, българче да се наричам., или полицай незнам.хах
  • 53 Анонимен

    6 1 Отговор
    Всички полицейски сводки, за престъпления, нарушения, разкриваемост са манипулирани. Вижте изнесените данни за през годините, всички са близки като цифри, хората си имат таргети и си ги спазват, а това, че по пътищата зеят огромни дупки които са предпоставка за ПТП особенно при тези условия на дъжд това не ги интересува, не информират Пътно управление нито за тях, нито за гъстата зеленина скриваща знаците, важен е таргета им поставен от началниците и после " несъобразена скорост с пътните условия".
  • 54 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 1 Отговор
    Въобще не ми пука за тези, които яко са пийнали или са се надрусали съзнателно с наркотик! Да ги бесят по стълбовете ако искат! Но преди това, да намерят начин да не тормозят съзнателните шофьори с фалшиви полеви тестове! По-важно е да не набедиш невинен, отколкото да накажеш виновен, иначе НЯМА правосъдие!

    Коментиран от #56

  • 55 хаха

    2 4 Отговор
    Наркоманите ще останат без коли.
  • 56 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 0 Отговор

    До коментар #54 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    За електротехника е много по-важно и абсолютно правило, да не подаде ел. ток, когато не е напълно сигурен, че някой не работи по инсталацията! Това е по-важно от задължението да осигури ел. захранване. Така е и в съдебното право. По-добре да не набедиш невинния, отколкото да накажеш престъпника, когато не си сигурен!
  • 57 И по-малко полицаи, наредени на

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    опашката за "И кво правим сега?". Мярката си е перфектна, но въпросът е ДАЛИ шофьорът-пиянде дава подкуп и всичко свършва дотам. Няма РЕГИСТРИРАНО нарушение, няма натрупана статистика. И следва измамния извод ТАЗИ мярка НЕ дава очакваните резултати"!!!
  • 58 Защопъкне

    2 5 Отговор
    Трябва ли да им вадим очите, за да спрат нарушенията, алкохолни идиоти ...
  • 59 хммм

    5 4 Отговор
    Правителството и МВР няма нИКАКВО ПРАВО ДА отнема автомобили от граждани!
  • 60 София

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Квартален Бандит":

    Я ни светни ти малко, разбирачо. Я ни кажи според теб не са ли се вдигнали взетите подкупи и затова статистиката не мърда?
  • 61 Анонимен

    3 0 Отговор
    Ако приемем фактите такива каквито са те сега в цифри и брой нарушения приети в закон за тежки престъпления ,то води до проблем не в самото превозно средство а в проблем с обществото!! Наказание трябва за виновния а не потърпевш да бъде автомобила и собственика на когото е регистрирано !! Лишаване от право на управление за доста време е верния отговор на шофьора предприел управление с наличие на забранени в кръвта вещества! Това е верния отговор!!
  • 62 Някой си

    1 0 Отговор
    Не знам защо тук едно нещо не може да се разбере никой няма намерение да кара пил или дрогиран Когато човек се напие и се дрогира му идва друг акъл единственото нещо да спре това нещо и да се забрани алкохол и дрогата точка иначе никога няма да спре по простата причина че човек се изменя след алкохола
  • 63 ПИЯН ПОЛИЦАЙ

    4 1 Отговор
    "ПИЯН ПОЛИЦАЙ САМОКАТАСТРОФИРА С 2,45 промила във Велико търново" Какво ще се случи с автомобилът който също би трябвало да бъде отнет както законът предвижда? Или законът предвижда изключение за полицейски автомобили!?

    Коментиран от #65

  • 64 много ясно

    0 2 Отговор
    такива като тоя дървар не му харесва новия закон ,защото наистина учудващо за всички работи. И сега такива помияри като него не могат да се налочат и да дадат подкуп както преди
  • 65 ей кухар

    0 2 Отговор

    До коментар #63 от "ПИЯН ПОЛИЦАЙ":

    полицая е бил не с полицейски автомобил а с личния си. Ама кратуната ти не прави разлика
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове