Last news in Fakti

3 Май, 2024 10:36 1 234 24

НЗОК с положително становище за детската болница

  • нзок-
  • детска болница-
  • становище
НЗОК с положително становище за детската болница - 1
Снимка: БГНЕС

От Националната здравноосигурителна каса официално потвърдиха, че са дали две положителни становища за проекта на болницата “Мама и аз”. На 1 февруари 2023 г. първият документ е подписан от временния управител на Касата д-р Йорданка Пенкова.

Становището гласи, че "ако оценката на потребностите на населението от медицинска помощ покаже необходимост от разкриване на болницата, съответните средства за финансиране ще бъдат предвидени във финансовите планове на НЗОК за периода от 2026 г", пише БНР.

На 27 ноември НЗОК изпраща до Mинистерството на здравеопазването второ положително становище за МБАЛ “Мама и аз”. То е подписано от управителя Станимир Михайлов.

Според документа, ако комплексната оценка на потребностите на населението от медицинска помощ покаже наличие на необходимост от разкриване на болницата, ще е възможно заявените от лечебното заведение нови дейности (за бюджета на НЗОК) да бъдат финансирани в периода на тяхното реализиране и в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на болницата за сключване на договор със здравната каса.

На 30 април служебното правителство одобри решение за създаване на частна болница "Мама и аз" и часове по-късно го отмени. Служебният премиер Димитър Главчев обясни, че аргументите за отмяната на решението са: общественото напрежение и неодобрението от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селко Селков

    20 0 Отговор
    Е не бе, ще има крадение - тея коли за по 200-500 бона дето се движат и са често срещани със заплата ли се купуват?
  • 2 Мими

    16 1 Отговор
    Толкова сте мръсни , че нищо не би могло да ви изчисти , само Господ гледа и решава, горко ви!!!’м

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българка

    19 1 Отговор
    Всички проучвания недвусмислено показват, че в София НЯМА НУЖДА ОТ ОЩЕ БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА, тъй като и без "Мама и аз" има незаети/излишни средно около 3 000 лвгла
    Цялата тази далавера с издадено разрешение и скоростната му отмяна вони на корупция. НАЙ-ВАЖНИЯТ ВЪПРОС, НА КОЙТО ГЛАВЧЕВ ТРЯБВА ДА ОТГОВОРИ, Е КОЙ МУ ПОРЪЧА ТАЗИ СДЕЛКА

    Коментиран от #11, #16, #19

  • 5 Къпан пор

    9 1 Отговор
    В България има 3 пъти повече болници от необходимите.
  • 6 Държавна Болница

    5 1 Отговор
    Като направят държавна болница в Горна Баня ще е пълно с белаещи да работят в "провинцията" доктори и сестри.... В двора на Медицинска Академия има чудесен парк и място за 3 болници. На една крачка от Пирогов ,Св. Ана, ВМА ,Стоматологичния Факлотет и др. Така специалистите от тези болници ще могат да се ползват за помощ при сложни и критични случай, но някой гении реши да направи Болница в Полето(Болница На края на града!) Някой ден ще има болница но не сега.... Дано не ни се налага да търсим помомощ от държавата
  • 7 Мисля

    12 1 Отговор
    Защо манипулирате?Това не е детска болница от над 400 легла само 40 са за деца под 18..Далавера и корупция е това да се краде народна пара през касата.
  • 8 Някой

    3 2 Отговор
    друг нищоправещ няма ли да се изока положително ?
  • 9 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    7 2 Отговор
    И колко кихнаха под масата за становищата?
  • 10 Абвгд+

    1 2 Отговор
    Комюнъти-то вече потрива мазни ръчички от предстоящите съдебни дела заради името. Демокрация!
  • 11 Питанка

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Не е ли същата "нужда" и от застрояването във вече пропукващите се по шевовете си градове!? Та то в София ,например, вече редовно се пише за многохилядните свободни дълготрайно жилища, за тотално превзетите от автомобили тротоари и площадки до блоковете и къде ли не, за все по-често недопустим дори за дишане въздух (въпреки ограничения за масовите автомобили на столичани и гости) !? Все ДАНС и Прокуратурата ли трябва да се чакат, това ли са основните и последноинстанционни държавни институции!?

    Коментиран от #15

  • 12 Не мисля че!

    4 1 Отговор
    Не мисля че! Становището на тази нелегитимна организация трябва да има някакво Значение! -. Да си Легитимен означава да работиш според постановеното от закона! Системните проотиворечащи на Закона и Конституцията нарушения от страна на НЗОК! Я превръщат в Нелегитимна Организация! - Просто такива са действията на нейните Ръководни Кадри! Противозаконни! И Противоконституционни! Налагащи терор над най-нуждаещи се от Медицинска помощ! Организация единствено обслужваща Лекарите и Фармацефтите!
  • 13 Ако ...

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мими":

    Ако ... Имаше такъв! Или всичко щеше да е в ред! Или той щеше да бъде инициатора!
  • 14 Перо

    5 0 Отговор
    Корупцията победи решението на МС да не се отварят временно нови частни болници!
  • 15 Българка

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Питанка":

    Относно разкриване на мнооогото престъпления и ширеща се корупция ДАНС, ГДБОП ,Прокуратура са най-важни. Те трябва да съберат доказателства и внесат в съд обвинителни актове.

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Васил

    2 0 Отговор
    Нзок са само едни събирачи на пари без да се знае как се разпиляват. Значи излиза данъкоплатеца ще плаща за частна болница на някой си това го няма никъде. Ами по същата логика и другите частни бизнеси ще искат да им се построят заводи и офиси с парите на да данъкоплатеца.
  • 18 Интересно

    2 0 Отговор
    Кой извършва, и по-точно, как се извършва тази комплексна оценка на потребностите от ново лечебно заведение? Този, или тези, които са я извършили, нека излязат и кажат по какви критерии и параметри са установили наличието на потребности. Защото, беше изнесено вчера в публичното пространство, че имаме над 3000 болнични легла излишък! Извинете, но ми намирисва на сериозна корупция тук, която компетентните органи е необходимо да разследват незабавно.
  • 19 Ето това е

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Точен коментар на ситуацията. Абсолютно трябва да се установи кои институции, освен здравната каса, и поради какви причини са дали положителни становища. И защо точно на 29 април прекараха през МС тихомълком решението? Прозират тежки зависимости, иначе не мога да се сетя какви други причини може да има за подобни неща
  • 20 Питанка

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Българко, съгласен съм за важността им в подобни случаи, но все пак ДАНС има по-важни и съсредоточени цели именно към националната сигурност. А защо така се оневиняват директно отговорни държавни дейци, защо още на заседанието на МС никой в кабинета не е изпълнил задължението си да се противопостави поради действащо предишно решение, защо самият премиер е пренебрегнал това си право и задължение и не се ли вкарва и той сега , вече уж доброволно, в процес на съмнение и режим на самооставка!? А и вече от десетилетия наблюдаваме атакуване на всякакви правителствени актове и решения именно чрез съд-прокуратура, без за това да е понесена отговорност от многото уж отговорни за деянията държавни дейци!? Как още издържа държавният бюджет в такава абсурдна политситуация!?
  • 21 е, нали

    1 0 Отговор
    Напреднахме в борбата с корупцията. Какво е това сега ?
  • 22 Демократ

    1 0 Отговор
    15 години ГЕРБ се гаврят с болните деца на България. Не искат да има такава,това е. Да бяха отишли до Букурещ да видят как се прави първокласна детска болница, да видят как Румъния има най-развитата спешна помощ в ЕС и 32 медицински хеликоптера, а тук се гаврят с 1. Румъния върви бързо напред, защото екзекутираха Чаушеску и не разрешиха партийни велможи и ченгета да припарят до властта и бизнеса и осъдиха президент,2 премиери, 170 депутати, кметове, съдии,прокурори ,а тук нито един. Тук ретроградните сили плачат за диктатора и национален предател Живков и БКП велможите и ченгетата са навсякъде и дърпат България надолу под дъното, до което са я докарали за 80 години.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове