Last news in Fakti

2 Май, 2024 10:00 1 538 18

Блокади и арести: Какво става в тези университети в САЩ

  • сащ-
  • университет-
  • протест

Палаткови лагери, сблъсъци и арести: в няколко елитни американски университета ситуацията заплашва да излезе извън контрол. Какви искания поставят студентите?

Блокади и арести: Какво става в тези университети в САЩ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече трета седмица в САЩ не спират пропалестинските протести, обхванали над 30 университета в цялата страна. В Колумбийския университет протестиращите окупираха една от сградите - Хамилтън хол. Стигна се и до арести на протестиращи, което е безпрецедентно събитие за елитния американски университет.

Входът на сградата бе барикадиран с метални маси и преобърнати пейки, до тях дежуреха протестиращи, за да блокират достъпа. В Хамилтън хол се намират факултетите по германски и славянски езици. От построяването си през 1907 година, като най-мащабни бяха протестите през 1968 година срещу войната във Виетнам.

„Лагер на солидарността с ивицата Газа"

Окупацията на Хамилтън хол е поредната ескалация в рамките на пропалестинските протести. Те се активизираха на 17 април след изявлението на ректорката на Колумбийския университет Немат (Минуш) Шафик, която бе извикана в Конгреса. Там републиканците я разкритикуваха, обвинявайки я в недостатъчни мерки в борбата с антисемитизма на територията на университета. Иначе протестите започнаха още непосредствено след отговора на Израел на мащабната атака на радикалното ислямистко движение Хамас на седми октомври 2023 година.

Няколко часа преди появата на Шафик в Конгреса студентите заеха поляната пред главната университетска библиотека, където опънаха палатки и провъзгласиха „Лагер на солидарност с ивицата Газа". На следващия ден Шафик, по нейните собствени думи, предприе „извънредна стъпка" в „извънредните обстоятелства", като упълномощи полицията да демонтира палатките. В рамките на акцията на 18 април бяха задържани повече от 100 активисти. Но още на следващия ден пред библиотеката бе вдигнат нов палатков лагер.

Недоверие от двете страни на барикадите

Протестиращите отправиха три основни искания. Първо - университетът да се откаже от инвестициите в компании, които - по тяхно мнение - печелят от окупацията на ивицата Газа. Второ - да се установи пълна прозрачност на всички инвестиции на Колумбийския университет. И трето - амнистия за студентите и сътрудниците, санкционирани дисциплинарно в хода на протестите.

В началото на акцията много от студентите искаха да привлекат вниманието към смъртта на цивилни граждани в Газа. Но след решението на Шафик да прибегне към помощта на полицията недоволството се прехвърли към ръководството, паралелно избухна и дебат за свободата на словото и допустимите рамки на протестите. Студентите възприеха намесата на полицията като посегателство спрямо техните права.

Равинът Ели Бюхлер междувременно призова над 290-те еврейски студенти в университета да си отидат по домовете на фона на пропалестинските акции. В пропалестинските среди пък мнозина започнаха да се опасяват от „доксинг" („doxxing") - разгласяване на личните им данни и нарушаване на принципа за конфиденциалност. Проблемът се изостри, след като снимките и имената на някои активисти се появиха по светодиодните екрани на камионите, движещи се в района на университета.

Опитите на университета да поднови диалога

След полицейската акция от 18 април, довела до ескалация, администрацията на университета се опита да възстанови диалога - с участието на високопоставени представители на академичните среди и на Университетския сенат. Този независим орган, който включва студенти, випускници и сътрудници на университета, нарече искането за намеса на полицията „безпрецедентно и непропорционално", същевременно осъди всички прояви на антисемитизъм, ислямофобия и антипалестински расизъм.

Университетът предложи да бъде свикан комитет от преподаватели за поддържане на академичните свободи и да се инвестира в здравеопазването в ивицата Газа. Но до пробив в преговорите с активистите така и не се стигна.

Натиск върху Байдън в навечерието на изборите

Колумбийският университет се готви за тържественото връчване на дипломите в средата на май. Наред с родителите на випускниците, това събитие по традиция привлича голям брой високопоставени гости, сред които са и много представители на американския елит. Евентуален провал на церемонията може да се отрази негативно на репутацията на учебното заведение и да доведе до сериозен отлив на инвестиции.

Допълнителен фактор на напрежение са предстоящите през ноември президентски избори, на чийто фон расте натискът върху Джо Байдън в светлината на политиката на Вашингтон в Близкия изток.

Говорителят на Камарата на представителите в Конгреса - републиканецът Майк Джонсън - посети на 24-и април университета и заяви, че ще поиска от ръководителя на Белия дом да изпрати на място Националната гвардия. Тази заплаха не бе реализирана. Същевременно Джонсън призова Шафик на подаде оставка.

Както написа „Вашингтон пост", бившият президент Доналд Тръмп и други републиканци се възползват от избухването на протестите в университетите в страната, за да покажат, че при Байдън „САЩ са излезли извън контрол". Самият президент на свой ред осъди окупацията на Хамилтън хол, но така и не е посетил университета - както поиска Джонсън.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УКРАЙНА🇺🇦

    2 35 Отговор
    Само депортация да си протестират в своите държави
  • 2 честен ционист

    4 27 Отговор
    Всички български университети и частни и държавни, и на Сорос и на Дугин сме за Израел.

    Коментиран от #18

  • 3 Ами

    44 4 Отговор
    Случва се това, че студентите поне не си затварят очите за изстъпленията на евреите и геноцида, който упражняват! И казват на целия "демократичен" свят, че евреите не са това за което се представят и зад което се крият т. е.. "жертви" ?

    Коментиран от #4

  • 4 Сила

    6 36 Отговор

    До коментар #3 от "Ами":

    Лекенца...... Мамини лекенца си търсят измислена кауза за купон и забавления..... Това не са протестите срещу Виетнамската война
  • 5 Все повече печатат долари без покритие!

    31 2 Отговор
    САЩ и демокрация, голям смях!!!

    Коментиран от #9

  • 6 Не на фашизма

    40 3 Отговор
    Днес - на 2 май се навършват 10 години от едно от най-трагичните събития в историята на Украйна. На този ден украинските нацисти изгориха живи противници на Евромайдана в Дома на профсъюзите в Одеса.

    В Пловдив решихме да почетем паметта на жертвите на новия фашизъм. Събираме се на 2 май в 14.00 часа на Бунарджика, при паметника на Васил Левски (главната алея, до чешмата).

    Коментиран от #8

  • 7 обективен

    31 2 Отговор
    Отчитайки факта, че евреите се разделят на ционисти и юдеи, и че зверствата в Газа се извършват от ционистите, а юдеите по цял свят протестират срещу тях, ще говоря само за ционистите. Те вярват, че са богоизбран народ и че имат право да имат своя държава без значение на каква цена. Ционистите са тази част от евреите, които притежават най-влиятелните банки и най-мощните корпорации в света. В собствените си очи те са най-великото божие творение, на което се полагат всички земни блага, а останалите нисши същества не заслужават да живеят и да мърсят със съществуването си прекрасния нов свят, който те са обречени да създадат за себе си. Без значение за тях е дали сте араби, европейци или азиатци, щом не сте евреи, значи не заслужавате да живеете, защото сте нищожества и заслужавате единствено тяхното презрение. Гледайте случващото се в Газа и не забравяйте, че утре и ние можем да сме на мястото на палестинците, ако разумът не надделее и виновниците за тези зверства не получат справедливо наказание.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сила

    6 29 Отговор

    До коментар #5 от "Все повече печатат долари без покритие!":

    Ми да ходят да учат в Техеран, Пхенян, Москва, Бурятск...... Що се бутат в тази тоталитарна и тиранична САЩ???
  • 10 Не на фашизма

    34 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сила":

    Одеса. 2 май 2014 година.

    Украинските радикали изгориха живи десетки хора, дръзнали да не се съгласят с държавния преврат в страната. Тези, които скачаха от прозорците на горящата сграда бяха доубивани навън, включително с огнестрелно оръжие.

    Помня кадрите с удушената с кабел бременна жена, която беше овъглена в огъня. Както и видеата с виковете за помощ от сградата и възторга отвън на обезумелите славаукраинци.

    Сред жертвите имаше и етнически българи.

    До ден днешен чудовищата устроили това не са наказани.
  • 11 Протестите

    28 2 Отговор
    нито са пропалестински,нито са антисемитски.Младите хора протестират срещу политиката на американското правителство,подкрепящо правителството на Израел,което води война в разрез с международните конвенции и резолюции на ООН.Ако правото на силата надделее над силата на правото,светът ще изпадне в хаос.Арестите на протестиращите доказват горното твърдение.
  • 12 Не всички

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "обективен":

    евреи са семити. Ционистите са хазари, които са тюрки. Още ги наричат евреи ешкенази. Името ещкенази идва от предводителят им Ашина, който вдига въстание срещу монголите и бяга на запад. Преди това хазарите са роби на монголите. Те много нагло се прикриват зад антисемитизма. Но в същност са най - големите антисемити. Такива са хабадистите, най крайните ционисти. В същност те пишат талмуда, кабала и мишна. Непрекъснато ги допълват и изменят.
    И езиците им са различни, както и писмеността - идиш и иврид.

    Коментиран от #16

  • 13 Петричката леля

    1 9 Отговор
    Тези, които направиха възможно да се случи 7 октомври, сега манипулират ситуациите в университетите.
  • 14 Журналисти без граници

    0 14 Отговор
    Путин се опитва да дестабилизира САЩ и да подкопае доверието в евроатлантическите ценности!!!
  • 15 Град Козлодуй

    9 0 Отговор
    ТРЯБВА ДА ИМА МИР ПО СВЕТА
    ВОЙНИТЕ СА КЪРВАВ бизнес
  • 16 За размисъл

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Не всички":

    За да разберат коментара Ви (заслужавате уважително отношение), трябва хората да са образовани, четящи разсъдливи.
    Като чета тук коментарите, не мисля , че ще има много разбрали за какво точно пишете.
    Поздрав!
  • 17 Дългият

    10 1 Отговор
    Протестите срещу войната във Виетнам също започнаха от студентите и също имаше полицейско насилие и божество арести. Това само ескалира ситуацията и завърши зле за правителството.
  • 18 Паралели

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ти пък. Посолствата изгониха от правотелството ни външния министър, ти искаш български студенти да протестират за нещо