Last news in Fakti

1 Май, 2024 20:53 2 736 15

Скандалът с детските болници: А, какво се случва с държавната?

  • национална детска болница-
  • търговска лига-
  • частна детска болница-
  • мбал мама и аз-
  • здраве-
  • българия

Вчера кабинетът разреши създаването на болница „Мама и аз“, а днес премиерът разпореди това да бъде отменено

Скандалът с детските болници: А, какво се случва с държавната? - 1
Снимка: бТВ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Скандал в детското здравеопазване и пълен обрат в служебната власт за частна болница с детски легла. Решението да има такава просъществува няколко часа. А какво се случва с изграждането на държавната национална детска болница?

Сградата на националната детска болница трябва да бъде построена в столичния кв. „Горна баня“. Това обаче може да стане минимум след 3-4 години, заяви в „120 минути“ по бТВ в неделя служебният здравен министър Галя Кондева.

Проф. Кондева обясни, че забавянето е по различни причини, включително защото някой обжалва обществените поръчки. Последното такова обжалване е за събарянето на сградите в терена. Въпреки това, предстои те да бъдат премахнати в следващите 7 месеца.

Остават въпроси като тези кога ще бъде направена първа копка, кога строежът ще завърши и има ли държавата стратегия как да привлече лекари, медицински сестри и кадри за бъдещата педиатрия. Засега няма публични отговори на тези въпроси.

Скандалът с частната детска болница

Вчера на заседание кабинетът разреши създаването на лечебно заведение „Мама и аз“, а в късния следобед днес премиерът разпореди това да бъде отменено.

„Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет. Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, премиерът Главчев ще предложи на президента Румен Радев министърът на здравеопазването Галя Кондева да бъде освободена от поста“, гласи позиция на Министерския съвет.

От министерство на здравеопазването заявиха за bTV, че ще изпълнят всичко, което бъде изискано от тях.

Според проекта, който беше одобрен от кабинета „Главчев“ вчера, в новата частна болница „Мама и аз“ трябва да има 30 клиники и отделения и общо 413 легла.

От здравното министерство мотивираха решението си с анализ, според който населението има нужда и от тази болница. А Здравната каса е дала становище, че е възможно да финансира дейности в "Мама и аз".

Още вчера от фондация „Даная“ обявиха, че ще съдят държавата.

Такъв частен проект би минирал създаването на Национална детска болница,

смятат от Обществения ѝ съвет, защото кадри и пари за две няма.

Оттам цитират и анализ, поръчан от здравното министерство миналата година. Според него в региона не достигат 123-ма лекари с педиатричен профил. А сестрите са критично малко и в тревожно напреднала възраст.

„Тя може да изсмуче, така да се каже, наличния ресурс от лекари специалисти в областта на педиатрията“, каза бившият здравен министър Христо Хинков.

„Ясно е, че сестрите ще бъдат източени, тези които са на възраст над 60 години и работят ще отидат на по-добри условия и за повече пари“, отбеляза проф. Иван Литвиненко, председател на Българската педиатрична асоциация.

„При сериозен случай като този на Даная, тези случаи пак ще отиват към държавните болници, а там няма да има кой да ги погледне децата, защото всички ще са в „Мама и аз“, каза Ани Стоянова, майка на починалата Даная.

Вчера от здравното министерство уточниха, че в частната болница „Мама и аз“ е планирано да има само едно отделение за деца.

„Предвидено е само едно отделение по Педиатрия с 40 бр. легла.

Това категорично се разграничава от намерението на държавата да подсигури Национална детска болница с над 400 легла“, допълват здравното министерство.

„Със странни извинения и отстъпления се говори, че болницата няма да е детска. Аз задавам простичкия въпрос: „какво значи мама и аз?“. Ако от 420 легла 40 са педиатричните, това заглавие вероятно трябва да се смени“, посочи проф. Иван Литвиненко, председател на Българската педиатрична асоциация.

Преди по-малко от месец пред БНР последният редовен здравен министър заяви, че има натиск детската болница да се осъществи от частна структура.

„Натискът е свързван с това, че аз административно съм длъжен да разреша такава инвестиция, защото те спазват всички правила. Аз също си признавам, че го отложих, защото в края на мандата не мога да взема такова решение“, каза Христо Хинков.

Намерението за частна болница „Мама и Аз“ на инвеститора Търговска лига е от 2022 година.

Досега не е получавало одобрение.

Преди премиерът днес да отмени разрешението, потърсихме инвеститора с въпроси с какво проектът им успя вчера да получи зелена светлина, планират ли да увеличат детските легла и имат ли достатъчно медицински персонал. От Търговска лига обещаха отговор в първия работен за тях ден – 7 май.

Днес обаче от Търговска лига излязоха с позиция:

„Инвеститорът Търговска Лига се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата. Решението на правителството може само да бъде редактирано в този смисъл“, казват от фирмата инвеститор.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бизнес с болни

    17 0 Отговор
    това се случва, който няма да мре
  • 3 Бен Гън

    29 2 Отговор
    Скандал няма. Вече за никой не е изненада факта че търговците в бели престилки за пари и майките си биха разпорили.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Майк Алън Патън

    26 1 Отговор
    Типично по БОЙКОВСКИ - днес казваш едно , утре правиш друго и после трето !
  • 6 Диамантената ръка

    23 6 Отговор
    Държавна няма, ама и частна не може щото лекари и сестри щели да идат в частната, страхотна логика... Е, нямат късмет децата тука, няма да се разболяват докато некви държавни тутманици не построят болница следващия век.
  • 7 Аз пък,

    26 3 Отговор
    харесвам отношението на демократите към децата. Детаската болница струва 30 млн.

    Уважаемите правителстава дадоха 3 милиарда за две годинина на украинците, подарявайки огнестрлно оръжие, ракети и бронетехника, както за издръжка на украинските бежанци (летовници).

    Е, че няма пари за децата, не следва да издребняваме??? Важното е колонозаторите да са доволни.
  • 8 Стоян

    17 1 Отговор
    Значи вчера министерският съвет решава за частната болница а днес министър председателя търси виновник за нова решение. А той къде беше вчера нима не знаеше за решението? И кой е виновен- министъра на здравеопазването. Значи там трябва наш човек.
  • 9 не знаех

    17 1 Отговор
    Охоо ,ама ние и държава ли сме имали !!!
  • 10 Здрасти

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Момче, какъв ЧАСТЕН Бизнес по време на соца??? Не те знам кога си роден, но частен бизнес до 1986 г в България нямаше.
  • 11 Платен ром избирател

    14 2 Отговор
    Нали имаше мораториум за отваряне на нови болници???? Или целят калабълък е за отклоняване на вниманието и отваряне на прозореца за малко въпреки мораториума. Се едно не знаем че главчев няма собствено мнение и кой му дърпа юздите.
  • 12 сапуня от бастуня

    13 2 Отговор
    Някой да не би да е очаквал нещо друго освен скандал, щом са замесени Търговска лига и нейният собственик "бизнесмена" Тихомир Каменов? Потърсете в търсачките (ако сте забравили) и ще видите, че всичко свързано с тях е скандал и далавера.
  • 13 Емо

    12 1 Отговор
    Болница "Мама, Аз и Главчев" няма да има и 120 млн няма да бъдат откраднати от Бюджета. Схемата на крадците от ГЕРБ този път засече.
  • 14 плюс минус

    8 0 Отговор
    А какво стана с Хипократовата клетва ?
  • 15 Държавата е Яхната от ДПС

    1 0 Отговор
    ДС ченгетата и мафиотите от ГЕРБ!!