Last news in Fakti

1 Май, 2024 12:48 3 519 30

Куба спря полетите до Аржентина: Това е геноцидна блокада

  • куба-
  • хавана-
  • аржентина-
  • сащ-
  • гориво-
  • полети-
  • самолети-
  • кубана де авиасион-
  • санкции

Буенос Айрес отказва да зарежда самолетите с гориво поради наложените от САЩ санкции

Куба спря полетите до Аржентина: Това е геноцидна блокада - 1
Снимка: Shutterstock

Хавана обяви, че отменя редовните полети между Куба и Аржентина, заявявайки, че Буенос Айрес отказва да зарежда самолетите с гориво поради наложените от САЩ санкции, съобщи испанската новинарска агенция ЕФЕ, цитирана от БТА.

„В резултат „Кубана де Авиасион“ е принудена да прекрати редовните полети между Куба и Аржентина, които са поддържани от 39 години насам“, пише в изявление на кубинското външно министерство. Куба нарече това произволна мярка от аржентинската компания с предимно държавно участие Yacimientos Petrolificadores Fiscales, заявявайки, че това е "очевидна демонстрация" на "геноцидната блокада" на Вашингтон срещу Куба.

„Противоречиво е, че свободата се провъзгласява на всяка цена, докато свободата на компания, която стриктно спазва регулаторните разпоредби на Аржентина и на Международната организация за гражданска авиация, бива ограничена“, каза министерството. Според Куба решението, което засяга пътниците по маршрута Хавана-Буенос Айрес, представлява нарушение на договора между петролната компания и „Кубана де Aвиасион“ в допълнение към самите аржентински закони.

Външното министерство заяви, че държавната авиолиния търси „алтернативи за поддържане на операциите, които са вече планирани“, като наемането на други компании за покриването на полетите, но допълни, че не е получило „задоволителен отговор как ще се осигури продажбата на гориво“. Министерството заяви, че „Кубана де Авиасион“ страда особено от затягането на американските санкции срещу острова през последните години, както и от включването на Куба в списъка на страните спонсори на тероризма.

„Куба ще продължи да осъжда случаите на извънтериториално прилагане на блокадата и да изисква края на тази незаконна политика, която представлява грубо нарушение на международното право и предизвиква категорично отхвърляне на международната общност“, завършва изявлението. На 24 април държавната авиокомпания обяви временното отмяна на полетите между Хавана и Буенос Айрес, заявявайки, че на техните самолети е отказано зареждане с гориво от Аржентина. „Кубана де Авиасион“ тогава каза в изявление, че компаниите са се позовали на "разпоредбите на мерките за блокада на САЩ срещу Куба", за да не доставят гориво на нейните самолети.

Авиокомпанията възобнови връзката си между Хавана и Буенос Айрес през май 2023 г. след спирането, наложено от пандемията. Между януари и март 2024 г. броят на аржентинските пътуващи до Куба се е увеличил с 44% в сравнение със същия период на 2023 г., достигайки 12 753 души. Това е първият спор между кубинското правителство и администрацията на крайнодесния аржентински президент Хавиер Милей, откакто той встъпи в длъжност през декември. Куба беше една от малкото страни в региона, които не поздравиха Милей, след като той спечели изборите през ноември 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Факти

    52 53 Отговор
    Под американско влияние Куба е била най-развитата държава в Латинска Америка. Идва Кастро, сключва договор със СССР, национализира всичко американско, включително трите петролни рафинерии и САЩ спира да търгува с Куба. Днес тя е най-изостанала страна в Латинска Америка. Руското влияние не прощава.

    Коментиран от #9, #11, #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Прекрасният кубински народ

    32 24 Отговор
    продължава вече 60 години да плаща цената на руската идея да разположи там руски ракети!
  • 11 т-п трол соросоиден

    20 27 Отговор

    До коментар #8 от "Факти":

    Най-развита означава, че американците са вложили в своите инвестиции, докато народа е бил беден. Кубинците искат да се освободят от колонизаторите си още от средата на 19-ти век, много преди появата на комунизма като идеология. Жителите на тези "протекторати" нямат никакви права, не гласуват за политиката в САЩ, не избират свои управници. Не само те, а всички карибски народи, които са поробени и се водят протекторати на някоя робовладелческа държава искат свобода. Някои, като Поерто Рико, още са безправни роби на САЩ.

    Коментиран от #12

  • 12 Факти

    28 22 Отговор

    До коментар #11 от "т-п трол соросоиден":

    Глупчо, преди да се изказваш първо прочети нещо по темата или гледай някой документален филм. През 19 век Куба е испанска колония, не американска. Кубинците започват борба за независимост, като някои от тях директно искат Куба да се присъедини към САЩ. Кубинците сами не могат да изгонят испанците и това се случва чак след намесата на САЩ. Под американско влияние кубинците достигат по-висок жизнен стандарт от някои западно европейци, включително и самите испанци. След като се освободиха от "американското робство" цъфнаха и вързаха. Руснаците са ги докарали дотам, че свалили средно 9 кг на човек и 40 000 души ослепели от недохранване. Същите простотии се случваха в целия комунистически свят. Питай братята китайци, които също умираха от глад. После се отвориха за западното влияние или както ти го наричаш "робство" и виж ги къде са сега. Това копейките сте най-неуките индивиди на планетата.

    Коментиран от #14, #16, #30

  • 13 Госあ

    8 27 Отговор
    Куба защо не разположат ядрено оръжие, да охладят страстите…

    Коментиран от #21

  • 14 Ха-ха-ха

    13 27 Отговор

    До коментар #12 от "Факти":

    Чудя се като са цъфтяли и вързвали защо са правили революция? Нали разбираш никой не бяга от хубавото.

    Коментиран от #22, #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Магелан

    24 9 Отговор
    Шок и ужас
    Айде да прочетем мнението на българските Путинофилчета за нещастието на кубинските си Другари че още страдат от стъпването на болшевишкия ботуш в Куба.Преди 23 гд.за последно бях в Куба и бяха на купонна система.Но направо се удивлявам на този кубински народ .В младежката столица на Куба град Варадеро за пръв път в живота си видях толкова много щастливи млади хора които на пръв поглед живота им е постоянна Фиеста.Само че не е така .Комунистическата система ги е докарала си пълно безразличие дали ще оцелеят утрешния ден.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 любехме м ма ша ти

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "излезни сред природата":

    сега и теби
  • 20 де генерат

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "до факти":

    ставаш регенерат
  • 21 ше охлаждаш

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    с устни нящу
  • 22 Доктор Манчев

    14 5 Отговор

    До коментар #14 от "Ха-ха-ха":

    Защото Кастро и Че Гевара са били промити като теб! Даже Гевара е стигнал до “недостижими висини” да твърди, че къпането е буржоазна традиция! Смятай докъде са я докарали!!! Всъщност резултатите са всеизвестни
  • 23 Факти

    10 9 Отговор

    До коментар #14 от "Ха-ха-ха":

    Защото Кастро е бил изкусен манипулатор и ги е излъгал. Народът дори не е знаел, че е комунист. Това е сатанало ясно чак когато е дошъл на власт. После прави диктатура и гейм овър - кубинците са поробени без шанс за освободение. Вместо да се чудиш вземи прочети нещо и се образовай. Лошите американци ти дадоха интернет и свободата да се информираш сам.

    Коментиран от #27, #28, #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Джон Атанасов

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Факти":

    Йорданов/създателя на БОИНГ/,САЩ нямат средно образование,внасят мозъци с Зелена карта,страна на бежанци.
  • 29 КОГАТО НЯКОЙ ВИ КАЗВА ИСТИНАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Факти":

    Е МАНИПУЛАТИР И ТИРАНИН?;?;!!!?! А ДРУГИЯ ДЕТ С ИГРАЧКИ ТЕЛЕФОНЧЕТА И ЛЪЖЛИВИ НОВИНИ И ИЗКРИВЕНА ИСТОРИЯ ПО ГУГЪЛЪ ВА ОМАЙВА Е ЧИЧКО ПАРИЧКО ПРЕДЛАГАЩ ВИ ЗАБАВКЕНИЯ И ФАЛШИВА ХРАНА БЕЗ ДА СЕ ТРУДИТЕ........ЕСТЕСТВЕННО МЪРЗЕЛИВИЯ ЛЬОХМАН СЕ ИЗКУШАВА...
  • 30 Качилите

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Факти":

    По 100 кг от яденето на чипс и фастфуд се съберете и последвайте примера дореволюционна Куба и направете България най-развитата държава в Европа като поискате да се присъедините към САЩ. Мога да ти кажа веднага какъв ще бъде резултата ,който "образованата" ти глава няма да го побере. Поредната революция. И не защото са ти виновни "копейките" или защото някой се опитва да върне комунизма ,който Западът продаде на СССР ( "документалните филми" ,които гледаш няма да ти го разкажат защото не им изнася) ,а защото на хората им писна от всеобщата несправедливост да робуват на чревоугодническата клика от северноамерикански пастири ,която пресушава всички ресурси ,където се появи и продава и гащите на населението преди още то да ги е обуло. И когато има пропасти между богатство и бедност ,едни се борят с бедността като си заключват богатствата в бронирани сейфове и разстрелват бедните докато проповядват правилността на принципите си и запазване на "демократични ценности" ,други работят и приемат действителността каквато е докато оцеляват и мечтаят да забогатеят ,трети се примиряват с ролята си на васал на хегемона и чакат по-добри времена ,четвърти просто отвоюват правото си на нормален живот. Ето това е ,което се случва ,а "документалните филми" си ги пази за спомен за да можеш един ден да разбереш колко си бил невежа днес.