Last news in Fakti

30 Април, 2024 10:54 12 317 37

Галин Попов: Разумната дата за присъединяването в еврозоната изглежда 1 юли 2025 г.

  • еврозона-
  • бизнес-
  • разходи на бизнеса

Само смяната на софтуера би струвала на бизнеса около 3 милиона лева, каза изпълнителният директор на Асоциацията на търговците на нехранителни стоки

 Галин Попов: Разумната дата за присъединяването в еврозоната изглежда 1 юли 2025 г. - 1

Присъединяването на България в еврозоната за бизнеса може да струва и над 500 милиона лева, като само смяната на софтуера би струвала около 3 милиона лева. Тази прогноза в студиото на Bloomberg TV Bulgaria направи изпълнителният директор на Асоциацията на търговците на нехранителни стоки адвокат Галин Попов.

Той предупреди, че липсата на нормативна рамка би създала сериозни затруднения за бизнеса около приема на България в еврозоната – компаниите ще се сблъскат с нуждата от пренастройване на софтуерите си и обмена на валута, за които предвидените срокове са кратки.

Според него разумната дата за присъединяването в еврозоната изглежда 1 юли 2025 г., „за да може да се изчистят всички проблеми, които може да възникнат“.

„Нужна е сериозна подготовка за влизането на България в еврозоната, като бизнесът се интересува от предвидимостта и наличието на нормативна рамка, за да може процесът на приемане да се случи по нормален начин, посочи Попов. – Вижда се старание от държавата, която започва процеси, свързани с изпълняване на инфлационните критерии, но бизнесът се притеснява, че нормативната рамка няма да е готова в удачен срок."

По думите на адвоката друга голяма спънка за бизнеса са заложените срокове, в които ще може да се обмени лев към евро.

„Това е предвидено да се случи в рамките на две седмици преди присъединяването на България в еврозоната, обясни Попов и пресметна, че ако това се случи на 1 януари 2025 г. двете седмици ще са значително по-малко заради наличието на много почивни дни и празници в края на декември. – Един месец след приемането на еврото ще има дуализъм в търговските обекти, като ще може да се заплаща и в двете валути, но рестото задължително ще трябва да бъде връщано в евро, което би създало усложнения за бизнесите, ако не са успели навреме да конвертират“.

Адвокатът напомни, че в закона е заложено, че никой търговец няма право да вдига цените при въвеждането на еврото, ако няма обективни причини за това. „Мярката предпазва от изкуствено надуване на цените", отбеляза Галин Попов и обясни, че думата „обективни“ е много широка и няма конкретно заложено значение.

Той е на мнение, че това може да създаде казуси, в които даден бизнес е принуден да вдигне цените вследствие на реални фактори, но проверяващите може да не сметнат това за „обективна“ причина.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    46 9 Отговор
    И ТОЯ ИЗПЪЛЗЯ ОТ ОДЪРА МНОГОЗНАЙКОВЦИ КОЙТО НИКОИ НЕ ИСКА ДА СЛУША
  • 3 не несъм съгласен с тази дата

    61 11 Отговор
    мисля че по-разумна ще е датата 1.7.3025г.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 честен ционист

    18 10 Отговор
    На 1 юли 2025г ще се събират при Каварна да посрещат второто слънце, дето Вова ще изгрее.

    Коментиран от #10

  • 6 Оператор на права лопата

    59 9 Отговор
    Не сме готови за проклетата еврозона. Какъв е този зор? Защо чехите и унгарците не са там, власите и те не са там?
    И дори да бяхме готови, по средата на годината да ни натресете еврото, граничи с лудост! Зор да ги разграбите тези минимални резерви и да си напълните алчните гуши.
  • 7 икономист

    51 9 Отговор
    Голямо натискане за това евро . Не мислят доброто на народа да знаете ! Мисля , че е по добре да го отложим до2045 година . Смятам че до тогава ще сме укрепнали и готови .
  • 8 Хаха

    44 6 Отговор
    Някой вярва ли на това. Коко пъти сменяхме тия дати. А и така сме я вързали, че си оставаме само с мерака. Мафия, крадене, беднотия, зависима прокуратура. Има ли нещо вред в тая държава? На където и да се обърнеш, само тулупия. И като се събудиш не се радваш на слънцето, а си викаш, дано не ми потрябва днес да ходя на лекар. Не Шенген, не евро, а тояги на жълтите павета трябват, че пак не можаха да ги наредят, като хората
  • 9 провинциалист

    25 8 Отговор
    В статията пише, че на фона на обещанията за потоци пари към нас от еврозоната, ще има потоци пари към еврозоната от нас даже преди да се присъединим. В добавка никой няма да може да прецени дали търговците надуват цените или не. Чудничко! От такива новини ми се прияждат гъби, ама сам да си ги бера.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 10%

    11 2 Отговор
    При пазарна икономика цената се определя свободно и НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕГУЛИРА ОТ ЗАКОН!
  • 12 Соросоидната

    34 7 Отговор
    мафия това и цели, да ни заличи напълно, да няма живи българи. Трябва им земята ни, ние не им трябваме!
  • 13 ЕВРОНЮЗ

    34 9 Отговор
    Разумната дата е 9 юни 2024 година, когато българина може да реши, желае ли да изчезва погълнат от европейския концлагер или бавно да се връща към корените си. 🇧🇬💐🇧🇬💐🇧🇬💐🇧🇬
  • 14 Вън от ЕВРопЕЙСКИЯ Райх

    31 8 Отговор
    И защо ни присъединяват чрез диктатура ?
  • 15 Грую

    22 6 Отговор
    Кой иска евро да бега у Хърватия. Ама там нема да му дадат да краде.

    Коментиран от #17

  • 16 бързаме за къде?

    21 8 Отговор
    Размахвате една маттра - ЕЗ и всичко става 5 пъти по-скъпо. Хората получават 2 пъти повече хартийки, но реално обедняват.
    Същата работа стана с ЕС. Пазара прекомпенсира влизането ни в съюза още преди то да е факт и когато влязохме, инвестициите взеха да издишат...
    2 пъти на един капан ли да се хващат хората?
    С 600 долара доход в ЕЗ си по-зле от просяк. Помощта за безработица е 2 пъти по-голяма в повечето страни....
    Трябваше да влезем в Шенген и да осигурим добри условия за бинеса си, не да се бутаме в ЕЗ на всяка цена до няколко месеца. Едното е спешно - защото губим средстава. Другото е по желание за бъдещето.
  • 17 мерси

    31 8 Отговор

    До коментар #15 от "Грую":

    Какво ще правиш в Хърватия? Цените та мофициално са по-високи от френските, а доходите наполовина.
    Населението им спада. Не са цъфнали и вързали.
    Хърватите бяха за пример преди 20 години, сега не са.

    Коментиран от #18

  • 18 Грую

    24 7 Отговор

    До коментар #17 от "мерси":

    Аз в Хърватия не ща. Който иска евро да бега у държава дето ползва евро не да вие тука в България.
  • 19 Феникс

    13 7 Отговор
    Ако дойде възраждане на власт тогава какво? Защо си правим сметки без кръчмар? :)

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    20 6 Отговор
    разумна дата 2045г...
  • 22 Йеврозона

    24 6 Отговор
    Подходящи дати са и видов ден, куково лято, денят на цъфтежа на налъмите или както е посочено в статията - първи юли 2125-та година.
  • 23 Трак

    18 5 Отговор
    А не е ли по разумно въобще да не го приемаме това евро ??? Ама народа кой ли го пита? РЕГЕРЕНДУМИТЕ в БУ-лгаристан са забранени ! Ние сме територия на Сорос чи-футина който ни унищожава чрез корумпираните крадливи алчни менте политици ! Ей за теа на тея избори ще има 24% гласували . В нормалните държави при такива проценти изборите ще са нелигитимни
  • 24 С тези Мошеничества тук!

    18 6 Отговор
    С тези Мошеничества тук! Не сме за Европа! Нито за Евро зоната! Още по.малко за Еврото! Мошениците да бъдат Вкарани в Затвора! - Знае се кои са!
  • 25 1020

    17 5 Отговор
    Няма разумна дата за приемане на еврото! В близките поне 5 години Европа се очертава да бъде в толкова безумно състояние, че НИКАКВИ действия в тази посока няма да са разумни.
  • 26 Краси Марков

    19 4 Отговор
    Еврзоната е смърт за България! Вижте кой я подкрепя - Чекмеджан и прасето на ДПС!
  • 27 Справедлив

    10 3 Отговор
    Разумната дата за еврозоната е 30.02.2025 год. като лева остане законна валута и се ползва в целия свят, при съотношение лев / евро - 2:1.
  • 28 Не на ЕВРОТО

    14 5 Отговор
    Там където има само вход а няма изход...Трябва да ви свети червена лампа
    Българите не искаме в Еврозоната.
  • 29 Красимир

    2 0 Отговор
    Е какво са 500 млн.лв. те ни крадяха толкова много....
  • 30 Запознат

    9 1 Отговор
    И какво като сме в ЕС ? Пак сме най бедните и без законодателство и образование. Като влезем в еврозоната ще си останем същите и дори по зле. Еврозоната не прави една държава по богата , а облагодетелства големите фирми и корпорации с определени интереси. Българина не е толкова глупав колкото си мислят политиците. Избираме правителство да управлява държавата ...Но не и да взима решения от името на избирателя. Геополитическите решения не преминават през еврозоната , а през парламента на Евросъюза където нашите политици си бъркат в носа.
  • 31 акуд

    2 6 Отговор
    пълни глупости първи януари дори е късно в България още утре трябва да влезе в еврозоната софтуера не е проблем а това че има лобисти които лобират за Бойко и шишко да бавят максимално за да мога тея двамата да си изпират милиардите откраднати от обръчите от фирми от данъците на Б2594ългарите
  • 32 Няма да стане

    3 1 Отговор
    И тогава
  • 33 ЕЙ КЕЛЕМЕТА

    9 3 Отговор
    РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ В БЛИЗКИТЕ ГОДИНИ НЯМА ДА ВЛЕЗЕМ В НИКАКВА ЕВРОЗОНА! И ПО ДОБРЕ ЗАЩОТО ЖАЛНА Е МАЙКА ЩЕ СТАНЕ СЛЕД ТОВА!
  • 34 Истинският

    4 0 Отговор
    И този представлява нечии интереси. Като гледам накъде е тръгнала Европа,по разумно е целият ЕС да мине към лева!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Най-разумното

    5 0 Отговор
    Е изобщо да не се присъединяваме!!!! НЕ НА ЕВРОТО И ЗА РЕФЕРЕНДУМ,ВСИЧКО ДРУГО Е ДИКТАТУРА И ОТНЕМАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове