Last news in Fakti

30 Април, 2024 10:16 898 2

Индонезия обяви най-висока степен на тревога след изригването на вулкан

  • вулкан-
  • индонезия-
  • азия-
  • руанг

Изригването съвпада със засилване на сеизмичната активност около вулкана

Индонезия обяви най-висока степен на тревога след изригването на вулкан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вулканът Руанг в източната част на Индонезия изригна отново снощи, озарявайки небето и изхвърляйки лава, което накара властите да повишат степента на тревога и да затворят околните летища, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Националният Център по вулканология и справяне с последиците от геологически опасности и издаде най-висока степен на предупреждение след изригването в ранните сутрешни часове. Местните жители са призовани да не приближават вулкана.

Местните спешни служби публикуваха видеоматериали, в които се виждат мълнии над кратера, червени облаци лава и скали, изхвърляни от въздуха и падащи около острова. Агенцията призова жителите в радиус от шест километра незабавно да се евакуират, предупреждавайки за по-нататъшни „експлозивни изригвания“.

Изригването съвпада със засилване на сеизмичната активност около вулкана. По-рано този месец изригванията на Руанг накараха стотици души да се евакуират, а летището на областния център Манадо да затвори врати. Някои околни домове бяха повредени.

Властите сега отново затвориха летището в Манадо, позовавайки се на възможното разпространение на вулканична пепел. Остров Руанг, който е на около 100 км от Манадо, е дом на повече от 800 жители, повечето от които бяха евакуирани след последните изригвания. Индонезия се намира в т.нар. Тихоокеански огнен пръстен, зона с висока сеизмична активност, където се срещат множество тектонични плочи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 новото време

    1 0 Отговор
    А Йелоустоун кога, чакаме с нетърпение!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.