Last news in Fakti

30 Април, 2024 09:03 2 539 24

Адвокат Гънчо Гънчев пред ФАКТИ: Как да излезем от кризата, в която некомпетентността на набедени политици ни вкара…

  • гънчо-
  • гънчев-
  • адвокат-
  • главчев-
  • кабинет-
  • управление

За всеки разумен човек е ясно, че това правителство не е на г-н Главчев, казва юристът

Адвокат Гънчо Гънчев пред ФАКТИ: Как да излезем от кризата, в която некомпетентността на набедени политици ни вкара… - 1
Колаж: Факти/Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продължение…

- Скоро проф. Даниел Вълчев каза, че България е преживяла много повече от една конституционна ревизия, направена от некомпетентни хора. Изходът какъв е…
- За съжаление, винаги, когато преминаваме през лични времеви интервали и епохи, сме влизали в сериозни конституционни кризи.

Но това, което е важно сега, е как да излезем от настоящата криза, в която некомпетентността на набедени политици ни вкара.

Изход винаги има, но за целта е необходима пълна подмяна на политическия ни елит, който към момента не притежава никаква елитарност и легитимност. Пълна подмяна на политическата класа, която не притежава класа и най-важното промяна на модела на местно самоуправление. Защо казвам това? Защото местното самоуправление е в основата на тази порочна пирамида, която периодично формира едни и същи политически субекти. Как? Чрез контрол на изборния процес, разбира се. Отдавна политическата и икономическата власт са се слели, отдавна чрез лостовете на държавното и местното самоуправление са овладени прокуратурата, съдът и полицията. Капиталите по места се съсредоточиха в ръцете на местните феодали - общинските кметове и техните кръгове от фирми. Същите овладяха и контролират целия социален, икономически и политически живот по места. Зависимостите са обратно пропорционални. Колкото по-малки са населените места, толкова зависимостите са по изразени. Изходът. Мандатност за общинските кметове. Тема, която винаги се тиражира предизборно и винаги се забравя след това. Това е и част от целите, които аз - като председател на НПО “Мандат”, съм си поставил и за която работя.
Това, което ни обединява с колеги от различни граждански организации, е желанието за промяна на този модел на управление. Защото този модел създава чудовища, тук човешкият фактор не е от значение. Самият модел е предпоставка за развитие на благоприятна среда за корупционни практики и зависимости. Ако проследим пътя на парите, ще видим, че на края на веригата са общинските кметове. Те самите са проводник на тези практики и основен елемент във феодализиране на местното общество. Което, от своя страна, води и до безпрецедентната политическа криза, в която изпаднахме, породена от непрозрачните и манипулирани избори по места.

- Кой носи отговорност за служебния кабинет. Вие разбрахте ли…
- Отговорността е изцяло на лидерите на политическите партии, които създадоха този институционален хаос. За всеки разумен човек е ясно, че това правителство не е на г-н Главчев. Това е поредният партиен проект, който обслужва всички тези, които сътвориха това правно недоразумение, наречено конституционна реформа. Видно от последните дни е, че министър-председателят не се чувства комфортно в новото си амплоа, а решенията, които се взимат относно състава на настоящото правителство са хаотични и обслужват основно партийни интереси. Обществото остава с впечатление, че правовата държава отдавна е овладяна и тези, които редят политическият пъзел, са добре познатите ни кукловоди.

- Ще имаме избори на 9 юни, но имаме и скандала в МВР. Това какъв сигнал за честни избори е…
- Честни избори в Република България няма. Отново е време местните феодали - общинските кметове и кръговете им от фирми, да се отблагодарят за протекцията, която им осигурява политическата върхушка. На практика, по време на избори в малките населени места държава липсва. Поне такова е усещането у хората по места. По време на избори МВР е в ролята на “ни чул ни видял”. Работи се изборно, като се осъществява необходимият комфорт на превърналата се в печеливш бизнес изборна мафия.

Всичко това руши държавността, руши вярата в демокрацията и човешките права, пречи на създаването на будно гражданско общество, което да е коректив на властта!

На практика, в национален и местен план се създава кръг от хора, потънали в корупционни зависимости, финансови, икономически, социални и институционални, които, присвоявайки обществения капитал, си купуват избори и време. Тези кръгове са и най-заинтересованите от контрол на изборния процес.
Самите кметове по места създават благоприятни условия за развитие и налагане на корупционни практики, а обществото приема това, като „новото нормално“. Тази имитираща битка с корупцията в национален план, практически прикрива безобразията на кметовете и администрацията им, създава условия за развитие на близки до властта фирми, които в рамките на години усвояват огромни суми по обществени поръчки.
Този капитал формира и трите стълба на това феодално местно управление, обслужващо системните партии чрез контролиран изборен вот, а те са: раздутата и контролирана общинска администрация, в която намират място само близки до властимащите субекти, същите тези „организирани избиратели“, гласувайки, изкривяват вота и водят до тотално обръщане на обществените нагласи. В малките населени места общината е най-големият работодател или един от най-големите.
На второ място, обществена тайна е, че фирмите, получили обществена поръчка, връщат на възложителя и в партийните каси голям процент от получените суми. Тези крупни суми, връщайки се при възложителя, се превръщат в мощен инструмент за платен вот при отделни социални групи, обикновено с нисък материален статус.

Не на последно място е и едно недомислие в Изборния кодекс, а именно организирането на изборите от общинска администрация, което е конфликт на интереси,

защото самите те са в зависимост от местното управление. От лоялността им зависи както кариерното им израстване, така и заплатата, и облагите, които ще получават.
С всички тези действия местните власти се превръщат в “гумен печат”, с който подпечатват корупцията и следващия билет за нов мандат както за себе си, така и за системните политически играчи.

- Значи системните партии си гарантират участие в политиката. Така ли излиза...
-
Няма начин системна партия, която контролира голяма част от представителите на местното самоуправление, да отпадне от политическата сцена – напротив, чрез местното самоуправление тя си гарантира постоянен твърд електорат.
Единствените начини този модел да бъде сменен са: ефективна работа на службите, полицията и прокуратурата по места, с цел превенция на купуването и продаването на гласове, по-тежки наказания за купуване и продаване на гласове, отстраняване на хората, които организират изборният процес, особено тези, които са общински служители, защото те са в конфликт на интереси и промяна на изборното законодателство, като се обособи звено изборна администрация. Неслучайно битката на национално ниво е за контрол на службите и МВР.

Самият контрол на информационните потоци, използването на квалифицирана информация и използването на държавата за контрол на контрабандните канали се превърна и в „ябълката на раздора“ между субектите в управляващата "сглобка",

което и доведе до падането на правителството „Денков-Габриел“. Изходът - масово гласуване, мажоритарно, за личности и политики. И независима изборна администрация. Разбивайки основата на политическата посредственост, политическата система сама ще падне под своят тежест.
Време е българинът да разбере, че изборите, които правим днес, определят бъдещето на нашите деца. Защото както е казано:
"Тази земя ние не сме я наследили от дедите си, а сме я взели назаем от децата си и някой ден пак на тях ще я върнем".
Време е да се замислим какво ще оставим на децата си!
Време е за избор!


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор
    Чрез МЕРИТОКРАЦИЯ❗
    Ама тази дума у нас е ЗАБРАНЕНА ❗
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 3 Отговор
    Елементарно е, ама не искат ‼️
    1. МЕРИТОКРАЦИЯ❗
    2. Гласуват само грамотните, завършили поне 8 клас ❗ Образованието е задължително по Конституцията❗
    3. Гласуват само имотни и уседнали, а не номади и чужди мнения❗
    4. Имащите право да избират, да имат право и да уволняват, по съответен ред❗
    5. Избирателите да могат са избират- с Преференции да могат да изместят дори водача в листата❗
    6. Един кандидат в една листа❗
    7. Напуснал групата да напуска и НС ❗
    8. Депутати НЕрегистрирани за заседание нямат право да гласуват❗
    9. Гласовете "Въздържал се" не се отчитат ( сега 100 "За" , 1 "Против" и 139 " Въздържал се" блокират приемане на решение) ❗
    10. Отхвърляне на "вето" с минимум 161 гласа❗

    Коментиран от #4, #8

  • 3 Бойко Главанаков

    7 0 Отговор
    Нема страшно, че теглим кредити и че храним дръжавната администрациа да не лае кучето и сичко че е наред. Кой че връща кредитите ли, па язе от де да знам, епа народо
  • 4 Браво Човек,

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не вярвах, че някой в тая територия ще напише нещо толкова вярно и необходимо, и че няма да му изтрият коментара
  • 5 Шах

    2 2 Отговор
    Ами то си е много хубаво. КАКВО не Ви харесва?
  • 6 Ами да

    7 1 Отговор
    Отдавна и аз ги пиша тези неща, но народът ни е прост, затова сме на дъното! Некадърници и измамници властват и ни ограбват!
  • 7 Гънчо Гънчев чрез гънчене

    0 2 Отговор
    Така ще изляза и от тоталитаризма и тоталното гънчене.
  • 8 Айде

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И в допълнение - мажоритарно гласуване, без партийни групи в парламента, крайна мандатност във всички държавни власти и институции и истинско разделение на властите в държавата! Пряк избор от съответното население на областни прокурори и съдии, както и на областните полицейски началници! Накратко - много повече власт на избирателите, за сметка на партиите!

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 мум

    5 0 Отговор
    Местните общински кметове са се превърнали във местни феодали, те колят те бесят те назначават на работа и в МВР и във службите те уволняват, те усвояват с правилните фирми . Трябва мандатност не повече от два . А на досегашните особенно тези от ГЕРБ пълно разследване за всички корупционни практики. Не може един кмет от ГЕРБ да е четери мандата кмет, ами тоя се е окопал и оял здраво.
  • 11 Нойко

    5 1 Отговор
    Горкият човек....с това име къде да се дене и той ?! Ама пък е по-добре от Зрънчо ! :)))

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Актуализирайте

    8 1 Отговор
    избирателните списъци,и всичко ще е ОК! Има един милион "мъртви души" с които печелят изборите!
  • 14 Милчо лаков

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха ха":

    Псевдоним.Много ми е интересно,как се премахва една цяла класа!?Този трябва да е ортак на Еленка Гунева....
  • 15 Шабан

    2 1 Отговор
    На българина и капитализма му е като социализма, недоразвит! За това и политиците му такива, недоразвити! Тоест алчни, злобни, надменни и корумпирани! Типично цървулско мислене - мислят само за себе си!
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Айде":

    Още в древността Организирани Партийни Групи са възникнали като ОПГ за борба на група неудачници срещу Знаеши и Можещи в управлението на полисите 🤔

    Коментиран от #17

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Знаещи и Можещи
    / моя гр./
  • 18 Мдааа

    7 0 Отговор
    Доста неща трябва да се променят. Някой хорица живота им премина, като парламентаристи. Путин ряпа да яде пред тях. Два мандата и край. Ако са много кадърни да си поработят нещо друго. За президента е два мандата, а тия хрантутници ядат от народната софра до живот. А тя софрата им е доста тлъста. Един общински "съветник" взема 5 бона и нищо не прави. Не е луд който яде зелника, а който му го дава! Ние ги хрантутим! За какво му е на кмет тая кохорта. Ако кмета сгази лука има прокуратура и решетки.

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Чрез изхвърлянето им от Властта!

    2 0 Отговор
    Чрез изхвърлянето им от Властта! За да може Разума да вземе Връх!
  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мдааа":

    Данчо Ментата не му стигат пръстите да изброи в колко парлаМЕНТИ е ментил ‼️
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мдааа":

    Йордан Цонев -
    Народен представител в:
    XXXVIII НС 🤔 XL НС 🤔 XLI НС 🤔 XLII НС 🤔 XLIII НС 🤔 XLIV НС🤔 XLV НС 🤔 XLVI НС 🤔 XLVII НС 🤔 XLVIII НС 🤔 XLIX НС 🤔
  • 22 Безнадеждно бъдеще

    6 0 Отговор
    Какво очаквате от една Конституция написана от корифеите на правото Пеевски, Христо Иванов, Десислава Атанасова и други лаици!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.