Last news in Fakti

29 Април, 2024 22:40 2 998 21

Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България

  • градушка-
  • поражения-
  • щети-
  • реколта

Пострадали от бедствието са както зеленчукопроизводители, така и стопаните с лозови масиви и розопороизводители. Изключително притеснени са хората от сливенското село Баня

Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Комисии описват загубите на фермерите след градушката в Южна България. Пострадали от бедствието са както зеленчукопроизводители, така и стопаните с лозови масиви и розопороизводители. Изключително притеснени са хората от сливенското село Баня. Те настояват за промени при площадките с противоградни ракети. Оттам пък обясниха, че за последните 25 години подобна голяма градоносна клетка е имало само 3 пъти.

Щетите от градушката в Южна България притесниха стопаните от сливенското село Баня. Очакват се комисии, които ще описват загубите на стопаните с пострадали от бедствието масиви.

Градушката удари земеделски площи в Пловдивско, Старозагорско и Сливенско. На места ледените късове падаха от небето в продължение на 20 минути.

"Положението е наистина смазващо градушката унищожи труда на хората от началото на годината, ние няма да берем тази година от нашите лозя, може би съвсем малко", обясни един от потърпевшите.

"Лично аз съм земеделец от 3-4 години и при едно такова природно бедствие в момента те ме връщат три години назад, все едно започвам от нулата", каза пред БНТ Мариян Курдов от село Баня.

Представителите на Агенцията за борба с градушките обясниха, че причина за тежките градушки в Южна България е образуването на суперклетка от облаци, изключително рядко природно явление. През последните 25 години е имало има само 3 подобни случая.

"Единственото нещо, което може да се направи е с правилни действия да се ограничат нейните щети, тоест да вземе навреме да се обработва и докато тя не излезе от територията, която се защитава да бъде постоянно обработвана и по тоя начин щетата ще бъде много по-малка", заяви Никола Ковачев - директор на полигона за борба с градушките – Поповица.

Земеделските стопани искат реорганизация на ракетните площадки за борба с градушките за по-добро покритие.

"Миналата година също падна град при нас, унищожи ни лозовите масиви, аз просто не виждам друго решение освен да се изгради тук площадка противоградна", коментира друг потърпевш.

"Там, където наистина се налага за по добра успеваемост да се преместят да се пребазират, но това е много сложен процес, който изисква и време на първо място изисква и много точен анализ", сподели Никола Ковачев.

По време на градушката на 25 април по данни на Агенцията в страната са изстреляни близо 1100 ракети, което е намалило големината на ледените късове. Според специалистите това е било единствената възможност за действие.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нещастници

    31 9 Отговор
    важното е украйна да има ПВО и на руси да й е зле, за нас молити и мотика. така каза химика, който вие селтаци ще нправите за пореден път втора сила и ще ги вкарате в сглобка, въпреки, че те няма да ви решат нито един проблем. Вие си ги избрахте, българите са най проззтото племе на континента, ФАКТ
  • 2 Боруна Лом

    25 6 Отговор
    АМА СИ ИМАМЕ КРАВАРСКИ БАЗИ! ЗАЩО НЕ НИ ПАЗЯТ ОТ ГРАДУШКАТА. , ЗАЩОО?

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Стига ревааааа!

    4 12 Отговор

    До коментар #2 от "Боруна Лом":

    Да ти не дойдат краварите на гостиииии

    Коментиран от #10

  • 6 ...

    16 4 Отговор
    кви земеделци са тия - еврофондови рекетьори бе, ако продължават с това клиентелистко бездушие скоро и ракети ще валят
  • 7 Що ривете?

    14 1 Отговор
    НАТО ви пази европа ви храни ,вие само лежите и пръцкате по диваните
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Селянина

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Стига ревааааа!":

    Нека доидат, като видят оня с големите рошави гърди и ще се изпуснат у памперса
    Те тия дето се епилират и гримират ли са
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дубаец

    2 0 Отговор
    В Дубай ни казаха същото..
    Колко да е рядко, като л….о ли?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ненов

    2 0 Отговор
    Страната ни вместо да се въоръжава и да бъде агресор, по добре да се снабди с техника против облаци за градушка. Да прочистват коритата на реките и да закупи въздушни пожарни както и такива за гасене на пожар на небостъргачи. Дори още не използваме въздушни линейки. Пожарникаря мутра закупи несъществуващи изтребители за милиарди но не закупи пожарникарска подходяща техника.
  • 20 Ненов

    2 0 Отговор
    Страната ни вместо да се въоръжава и да бъде агресор, по добре да се снабди с техника против облаци за градушка. Да прочистват коритата на реките и да закупи въздушни пожарни както и такива за гасене на пожар на небостъргачи. Дори още не използваме въздушни линейки. Пожарникаря мутра закупи несъществуващи изтребители за милиарди но не закупи пожарникарска подходяща техника.
  • 21 Атанасов

    2 0 Отговор
    Трябва да възстановят трудовите войски и тези които служат в пожарната. Така ще помагат за икономическото развитие на страната и сигурността на населението. Армията ни не трябва да служи на други държави а на собствения си народ и да спазва неутралитет.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове