Last news in Fakti

29 Април, 2024 11:56 2 446 10

Истинският меч "Екскалибур" бе открит в Испания (СНИМКИ)

  • екскалибур-
  • меч-
  • история-
  • испания-
  • крал артур

Учените най-накрая разбраха колко стар е историческият артефакт

Истинският меч "Екскалибур" бе открит в Испания (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Тайните на древния исторически меч, кръстен на легендата "Екскалибур", се разкриват, след като изследователите най-накрая определиха възрастта му.

Първоначално железният меч, напомнящ на средновековната легенда, е намерен забит в земята през 1994 г. в археологически обект в стария град на Валенсия, разположен на източния бряг на Испания. Мястото се намира на север от древния римски форум, в район, който е бил обитаван от различни култури през цялата история на града, припомня vesti.bg.

Предвид местоположението му изследователите нарекли артефакта "Екскалибур" на името на митичния меч от британската легенда за крал Артур. Митът разказва за специален меч, който бил забит в камък с помощта на магия. В историята само младият Артур успял да извади меча от камъка и след като го направил, бил коронован за крал.

Възрастта на меча, намерен във Валенсия, остава неясна още от откриването му, което затруднява опитите за тълкуване на значението му. Сега обаче Службата по археология (SIAM) към Градския съвет на Валенсия успя да датира меча, като определи, че той произхожда от X в., което прави артефакта на повече от 1000 години.

Това поставя оръжието в периода, когато голяма част от Иберийския полуостров, включително Валенсия, е била под ислямско управление, като този район е наричан Ал-Андалус. Ислямският период в Испания започва през 711 г. и завършва през 1492 г. след успешна военна кампания на силите на европейските християнски кралства.

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия, според SIAM. Като цяло, добре запазените мечове от този период са рядкост в Испания, особено във Валенсия, където характеристиките на почвата затрудняват консервацията.

Острието е с дължина над 43 см и има дръжка, украсена с бронзови пластини. Острието, което е с умерен размер, се извива леко към върха - характеристика, която преди това предизвикваше известно объркване относно възрастта на артефакта, тъй като мечовете на вестготите имали подобна форма.

Вестготите са били германски народ, който е играл влиятелна роля в Европа в годините на упадък на Западната Римска империя и Ранното средновековие. На Иберийския полуостров християнизираните вестготи създали голямо кралство след падането на империята, което продължило от 5-ти до 8-ми век - чак до ислямското завладяване на региона.

Въпреки приликите с вестготските мечове, изследователите са успели да датират "Екскалибур" - който вече е възстановен - благодарение на седиментните слоеве, в които е намерен. Размерът на оръжието и липсата на предпазител за ръката предполагат, че то може да е използвано от конник.

“Този меч има уникален дизайн, който му придава голяма археологическа и културна стойност“, казва в прессъобщение Хосе Луис Морено, съветник на Валенсия за културни действия, наследство и културни ресурси.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 От умрел писмо

    15 0 Отговор
    Ъхъм и на него пише ..Мейд Ин PRC
  • 3 фико

    10 1 Отговор
    намерили са го, и меча е бил рунтав
  • 4 Боко с тротинетката

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Васка космополитън":

    Аз съм номер едно във всичко,даже само аз мога да извадя меча Екскалибур
  • 5 Пич

    13 0 Отговор
    Легендата за меча Ескалибур започват едва през 12-13 век , след литературното творчество на сър Томас Малори за измисленият и непотвърден от историята крал Артур ! Това което не знаете , че легендата е открадната от българите ! Първият и единствен обявен за световен меч от папата в средновековието , е свещения меч на княз Борис , с чиято помощ , и само 48 човека е победил войската на езичниците ! За откупуването на този меч са наддавали папата , и самият император на свещената римска империя ! Мечът е заминал за Ватикана , и е породил всички последващи истории за свещени мечове !
  • 6 00001

    6 0 Отговор
    Западните Готи са основателите на Съвременна Испания, Съшите тези хора са живели около 300 години на Българска и Македонска територия,Голяма част от племето се преселва в Испания и Португалия, Но също има и поне 50% Визиготи в България, през 7 век лонгобардите казват че в България живеят западни, както и източни Готи, които са се превърнали в животновъди.Българите в Италия на североизточно от Неапол, са говорили на Български до 9 век Всички описани племена им казват че са Германски, но нито във Италия, Португалия, Испания ,Франция, България, Сърбия, Хърватия, и северна Гърция не се говори Германски език. А на Готите другото им наименование е Гети...., кои и какви са е описано в Гетика
  • 7 Хейт

    7 0 Отговор
    Това на снимката изглежда като най-обикновена арабска сабя.
  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    Оръжието на снимките е прекалено късо, за да е митичният Екскалибур. По-дкоро прилича на акинак, на сакс или на кортик, най-много на къса спата.

    Коментиран от #9

  • 9 абе,

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Чети бе чукча преди да пишеш.Не виждаш ли,че "Екскалибур" е в кавички сложен.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.