Last news in Fakti

28 Април, 2024 16:44 2 045 24

Бойко Станкушев: Политическото предоверяване на ПП-ДБ ще им коства много

  • бойко станкушев-
  • пп-дб-
  • борисов-
  • пеевски

Самите Борисов и Пеевски са инструменти на други по-големи интереси

Бойко Станкушев: Политическото предоверяване на ПП-ДБ ще им коства много - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Много хора, които мислят с акъла си и са ангажирани с процесите в България, са объркани. Знаят, че това, което се случва сега в България, се случва от десетилетия.

Така коментира ситуацията Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд в интервю пред БНР.

„Политическото предоверяване на коалицията ПП-ДБ, особено в този дълъг период миролюбиво стиковане и залепване с Пеевски, в момента, в който той стана №1, тяхната податливост да приемат всичко, което казва Борисов, за вярно, ще им коства много“, предрече журналистът.

Неговата прогноза за резултатите от изборите е, че избирателната активност ще е малко по-висока от очакваната, но няма да настъпят такива електорални промени и размествания, които да дадат на хората, които искат, честно и почтено да възстановят държавността и да започнат да мачкат задкулисието силно.

„Изненадата ще е какви ресурси ще използва и включи г-н Делян Славчев Пеевски, за да достигне заветните 100 000 гласа в Турция и съответно в Европа, там има потенциал“, прогнозира Станкушев.

В предаването „Неделя 150“ той коментира разкритията на Антикорупционния фонд, работата на прокуратурата, мълчанието на прокуратурата и докъде стигна парламентарната комисия „Мартин Божанов-Нотариуса“. И предупреди, че ще бъде обран с автоцензура, защото едни хора „са обидчиви“.

„Тези хора, както и ръководителят на СГП Илияна Кирилова, не са си направили изводи, никакви полезни изводи, не само от Антикорупционния фонд, но и от други разследващи, журналисти, от медии и НПО-та, които искаха тази съдебна реформа“, коментира Бойко Станкушев.

И допълни:

"Важно е, че когато много хора и медии разбраха, че нещата са доста мътни и кървави години наред, се положи началото на някакъв диалог безспорно. Изслушванията в парламентарната комисия с председател Никола Минчев започна с Антикорупционния фонд. От всички изслушвания това, в което ние участвахме, 3,30 часа, беше най полезно. Защото никой не ограничи фактологията, която насипахме там."

Според журналиста „чисто политически всичко, което се вади и доказва, обслужва само едната страна – фактология, кой с кого се снимал“.

„Съмнявам се дали и изобщо нещо ще докажат“, призна Станкушев.

Той обясни, че в картината като цяло става дума за „изключително влияние на стари политически кланове, обвързани с големи корпорации с големи икономически интереси“.

„Защото политиците не могат да стигнат висотата, ако не бъдат избрани. Селекцията на политици става със зависимости, уговорки, пари и това си върви още отпреди падането на Тодор Живков. Нещата са добре конструирани, за да защитават икономическите интереси на хора, били фактори в миналото. Става дума за планини от пари и страхотни зависимости“, убеден е директорът на Антикорупционния фонд.

“Още при Пепи Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса има фактология, която се доказва с разпитвани свидетели. Нещата са документирани и нищо не е предприето. Защото, където е имало съвестни служители, на средни и ниски нива в службите, не им е разрешено докладите и преписките им отидат по-нагоре. Нито КПКОНПИ, нито прокуратура се занимават. Търсели са, където има опасност да избие информация, успешно са потискали, за да не се накърни интересът на това задкулисие. Не говоря, че Борис и Пеевски са най-важните. Те самите са инструменти на други по-големи интереси. Не се сещам КПКОНПИ да е направила нещо полезно в последните 5 – 6 години“, коментира Бойко Станкушев.

За пример посочи, че службите са знаели до час и минута за една дама, собственик на банка, която в куфарче е носила 1 млн. лв. на Мартин Божанов и той ги е взел: „Всичко е описано, кога са минали ГКПП, номерата на колите, къде са отишли, до час и минута е описано“.

И заяви, че политически компромиси са се правили винаги и „ми стана неприятно, когато по наивен начин се правят“, визирайки сглобката.

„Говорим за ерозия на елитите в България, ако това са елити. Прокуратурата винаги е била част от предизборната кампания“, сподели директорът на Антикорупционния фонд.

Той коментира ареста на Петя Банкова и разследванията на прокуратурата:

"Битката за контролата на митниците и лабораторията на Капитан Андреево е откакто е започнало новото летоброене. От 1989 г. винаги е имало контрол, през доверени хора, престъпни типове с мрежи и в синергия с политически фактори. Единствено съжалявам, че предишния ден, преди ареста на Банкова, тя ми се обади и искаше лична среща. Поради здравословни проблеми, а и не бях в София, не можах да откликна."

Според него няма да се докажат престъпления и нищо няма да излезе от ареста на Банкова и снимките на Живко Коцев.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 родител

    22 13 Отговор
    Докато боко на свобода ,никога няма да стане бяла тази страна !!
  • 2 Българин

    8 21 Отговор
    ППДБ бяха напълно унищожение от г-н Пеевски! И точно за това ДпС ще постигне невиждана изборна победа, защото нашия народ винаги е тачил почитал освободителите си!

    Коментиран от #11

  • 3 Те са си

    12 5 Отговор
    Сглобката от манастиря. Мутромафия. Процедират по тия договорки.
  • 4 Иван

    22 9 Отговор
    Бъдещето е в нови лица - Бойко Борисов е толкова противен вече - но нищо - все тая.

    Няма смисъл да го защитаваме, той имаше полза около 2009-2010 година - оттогава държавата върви надолу.
  • 5 Меркуцио

    21 11 Отговор
    Станкушев си купува фабрика на 9 септември 1944 г., а си мисли, че е 10 ноември 1989! Честно, почтено, промяна, задкулисие, съдебна реформа!? Дали сам си вярва и дали тия, които му плащат заплата са толкова заблудени?!
  • 6 Ддд

    17 13 Отговор
    Този какви разкрития направи за Киро лъжеца?
    Слушах до днес, той късаше ризи в защита на контрабандата, на шефката на митниците, на Рашков, Коцев.
    И критикуваше ДАНС и прокуратурата, че много време били чакали за да задържат лицата които в момента са задържани. Слугите на Прокопиев от АКФ се обади отново!

    Коментиран от #17

  • 7 Червената шапчица

    13 14 Отговор
    Този много лъже...
  • 8 Аналитик

    11 8 Отговор
    Галя ,подписала уволнението на Кокоркировците.Предстои кастинг.
  • 9 Фен

    14 8 Отговор
    Тоз боец, преди да се изказва, да бъде така добър, да си обяви спонсорите.
  • 10 Абе,

    9 12 Отговор
    гласуваш за продажниците от ппдб и получаваш гроб и депесето на куп...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Митко Колев

    16 10 Отговор
    ПП влязоха без никакъв опит на бойното поле срещу брутален противник, окупирал държавата от десетилетия и минирал всички институции. Разбира се, че ПП ще правят грешки. Разбира се, че ще падат в капаните на мафията и ще претърпяват провали. Важното е, че не се отказват и продължават да се борят. Те са единственият шанс на народа да си върне държавата. Хора, събудете се! Нищо не ви струва да идете да гласувате. Помислете за децата си и подкрепете ПП. Има смисъл. Гласувайте за бъдещето на България.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 5 Отговор
    БОЙКО , ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ШАРЛАТАНИЙ ............ И КРАЖБИ НА ПП - ДБ ЩЕ ИМ ............. КОСТВА МНОГО ......, ФАКТ !
  • 14 Киро яхна протеста

    8 8 Отговор

    До коментар #12 от "Митко Колев":

    С помоща на измами , Посолството и Трактора.

    Коментиран от #18

  • 15 Ще има наказателен вот

    8 8 Отговор

    До коментар #12 от "Митко Колев":

    ППДБ си заминават.
  • 16 Българка

    10 3 Отговор
    “Още при Пепи Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса има фактология, която се доказва с разпитвани свидетели. Нещата са документирани и нищо не е предприето. Защото, където е имало съвестни служители, на средни и ниски нива в службите, не им е разрешено докладите и преписките им отидат по-нагоре. Нито КПКОНПИ, нито прокуратура се занимават. Търсели са, където има опасност да избие информация, успешно са потискали, за да не се накърни интересът на това задкулисие. "
    Те и затова ГЕРБ-ДПС предизвикват поредни предсрочни избори. Мафията иска не само да се бетонира, но и още повече власт,беззаконие,грабеж и разкостване.
    Хора, не гласувайте против децата и внуците си! Не гласувайте за ГЕРБ и ДПС
  • 17 Българка

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ддд":

    Контрабандата не е организирана от Банкова. Контрабандните канали На Паскал са работили и пълнили чекмеджета още при Тодор Живков. Разцветът им е по време на властването на ГЕРБ-ДПС, но ДАНС,МВР,ГДБОП и властващи са им оказвали съпорт. И защо Борисов, Пеевски,Калин Стоянов не са с повдигнати обвинения в затвора? Отговорът е ясе. Всички служби са превзети от мафията и предизборно действат като бухалки.
    Всички съучастници за контрабандата трябва да са в затвора. Но няма КОЙ читав, некорумпиран, независим и неомазан да ги постави там
  • 18 един

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Киро яхна протеста":

    С помоща и на лъжите ти,на които малцина ще се хванат вече,а това че лъжеш при това умишлено, на 1000% си го знаеш!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове