Last news in Fakti

28 Април, 2024 12:33, обновена 29 Април, 2024 08:18 3 207 29

Велики понеделник е

  • страстна седмица-
  • великден-
  • обичаи

Започва Страстната седмица

Велики понеделник е - 1
Снимка: Shutterstock

Страстната седмица завършва с празника Възкресение Христово. Всеки ден от тази седмица обикновено се определя като „велик“ или „страстен“ и за всеки от тях има специални правила на поведение.

Понеделник

В понеделник е обичайно да се чисти къщата и пере. Според църковните канони на този ден не можете да ругаете, забранени са нецензурният език и нечистите мисли. На този ден можете да ядете хляб, зеленчуци и плодове, но някои вярващи спазват строг пост и прекарват понеделник без храна.

Пеенето и танците на Велики понеделник е грях.

Вторник

На този ден християните си спомнят притчите за Второто пришествие на Христос, десетте девици и талантите. Във вторник е обичайно да приключвате с кърпенето, прането и гладенето на дрехите. Подготовката за празника продължава: не само се подготвят дрехи, но и се избира покривка, с която да се покрие празничната трапеза, и кърпа, с която ще се отиде на великденската служба.

На този ден е позволено да ядете топла храна без масло. Освен това купувате храна за Великден, пише actualno.com.

Велики вторник е ден за учение.

Сряда

Сряда е денят, в който Юда предава Христос за 30 сребърника. На този ден християните си спомнят предателството му. На Велика сряда е обичайно да се приключва с ремонта на дома и да се приготвят яйца за боядисване за Великден. Вярва се, че яйцата, закупени на този ден, няма да се развалят дълго време.

На този ден пийте вода без масло.

Четвъртък

Този ден е популярно наричан Велики четвъртък. Прието е да се започне с ранното къпане. Вярва се, че водата на този ден придобива лечебна сила, а къпането и молитвата помагат за запазване здравето на цялото семейство през годината. В четвъртък е обичайно да се пекат козунаци. Преди да приготвите тестото, трябва да се помолите и да изчистите мислите си, в противен случай няма да се получи.

Също така на този ден е обичайно да се причестява, както и да се поставят хляб и благословена сол на масата. По традиция в четвъртък е обичайно да се купуват нови дрехи за децата. Препоръчително е обаче да не давате пари, тъй като това напомня за предателството на Юда.

Петък

Този ден е известен като Разпети петък. Това е най-строгият ден от Страстната седмица. В памет на Христовите страдания е забранено да се яде храна. Вярва се, че „който се смее в петък, ще плаче цяла година“. Неразделна част от богослуженията на този ден е Плащеницата - голямо платно с изображение на тялото на Исус Христос в гроба. Яденето е забранено, докато не бъде изнесено на вечерната служба.

Според легендата Йосиф от Ариматея увива тялото на Исус Христос след Неговите страдания и смърт на кръста в Торинската плащеница.

Събота

Този ден се счита за ден за почивка. На Велика събота се възпоменава погребението на Христос и победата му над смъртта в ада и влизането в рая. На този ден завършват боядисването на яйцата и събирането на великденската кошница.

Вечерта се отслужва Света литургия, след която се оповестява благата вест за Възкресение Христово.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не знаех

    9 5 Отговор
    Още тази вечер ще кажа на жената!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Финансист

    3 8 Отговор
    Търговия на макс
  • 4 Финансист

    4 7 Отговор
    От край време подпомагаме и въртиме икономиката , от 14 15 годишни
  • 5 Гост

    5 9 Отговор
    И ако не спазваме това какво ще стане . ???!!! Не пише .
  • 6 Зик

    7 14 Отговор
    Не съм вярващ и религиозен не вярвам на тези неща . Не празнувам велик ден.
  • 7 Мъдрият

    13 5 Отговор
    Статията отново е под всякаква критика - просто е копирана от някъде си: и отново е писано Исус - КОЕТО НЕ Е ПРАВИЛНО! Пише се Господ Иисус Христос! ИИсус - с две букви И. Так пишем ние - ПРАВОСЛАВНИТЕ християни!
    Разберете го вече автори във Факти бг и като копирате статия, където е написано неправилно - КОРИГИРАЙТЕ ГО!


    Аз ще ви обясня накратко за тази седмица: това е седмицата, в която се споменават страданията на Божия Син Господ Иисус Христос, името страстна идва от църковно-славянски език и означава страдална, Страсти - означава страдания на църковно-славянски.

    Тази седмица е СТРОГ ПОСТ! Тоест освен, че не се яде храна от животински произход, не се пие алкохол, не се ползва и олио. А на Разпети Петък - който е най-скръбния ден в годината, не се яде нищо! За немощните - може само хляб и вода!

    Постът освен телесен е и духовен! Духовния пост означава тази седмица да се въздържаме от всякакви зрелища, кина театри, дискотеки, заведения,,, Да навлезем с душата си и да усилим своя духовен живот, да усилим молитвите си, да посещаваме Богослуженията в храма при всяка възможност, да се покаем, да не осъждаме другите...

    И да се подготвим духовно и да съпреживеем с Господа всички тези събития от Разпятието до Възскресението!

    Коментиран от #10, #11, #13, #14, #15, #16, #18

  • 8 Калпазанин

    2 6 Отговор
    Юда продава христос, юда е предал 90%от пророците, и сега управлява денонощно света

    Коментиран от #9

  • 9 Идън

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Калпазанин":

    Юда веднага е осъзнал какъв голям грях е направил и се е обесил.

    Коментиран от #12

  • 10 Луцифер Светлоносеца

    4 10 Отговор

    До коментар #7 от "Мъдрият":

    Казва се Исус това Христос е добавено когато са писали би листа на гръцки и значи миропомазан. И повечето хора не огат без месо , това постенето е дати почине стомаха преди якото плюскане на агнета и яйца или кой каквото има на трапезата . И щом си толкова мъдър я обясни от къде са се пръкнали другите хора ,щото според Библията първо е Адам от ребро Ева , дввама сина . Единия убива другия .И после какво Ева пак ражда от Адам и Как се жени за нея . И как са събрани всички животни по двойки храна и други неща на Ноевия ковчек. Че според размерите и научни изследвания е бил с не много голямо размери . Колкото да събере около 100 вида животни. Храна за тях и хората и вода .
  • 11 Гост666

    6 9 Отговор

    До коментар #7 от "Мъдрият":

    А който яде месо и не спазва това кво ще стане. Мъдри човече.
  • 12 Идън

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Идън":

    За участта на Юда пише в евангелието на Матей-27:3-8
  • 13 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    3 9 Отговор

    До коментар #7 от "Мъдрият":

    Бил най обикновен човек от Еврейски произход , живял в Индия и събирал мъдрост която не са разбирали простите хора , Йосиф не е бил дърводелец а начетен човек . Грешен превод от арамейски , разпъването е било режисирано от Йосиф от Ариматея всичко се разиграва на негова земя там наужким е погребан . И заминава с жена си и ученици в Европа по точно днешна Франция . И сега се вярва от роялистите ,че крачета са наследници на Исус . Прочети книгата Кръвната линия на светия граал на Лорънс Гарднър . Месианското наследство , Конспирацията срещу Мария Магдалена . Дан Браун е взел идей от научна книга като е писал Кода на Давинчи. Светата кръв и Светия граал. Санг Реал от френски света кръв и после от романите е станало светия граал. Който не се вижда на картината На Давинчи . А и торинската плащаница е фалшификат сътворен от Леонардо. Ако искаш вярвай в тези неща но за повечето хора са вярно . А и книгата Исус в Индия е интересна .
  • 14 😈😈😈😈

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "Мъдрият":

    Добра си е статията стига критикува . Както е написана се разбира и обяснява на хората кавото трябва . За другите който не вярват също е интересно.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ☢️☢️☢️☢️

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "Мъдрият":

    Оффф само по тази тема пишете религия а нещо друго да ви интересува . Спорт ,литература, музика ,кино, извънземни ,политика , философия . Пишете само за досадната религия . Интересно е но само да четеш не и да практикуваш или спазваш. Най интересно е да четеш как папата лъже награда заблуден или вселенския патриарх как мънка от дебелите книги.
  • 17 Хайл

    7 8 Отговор
    Религиозни безсмислици . Правя каквото искам не се видя по измислени страстни седмици и други подобни глупости.
  • 18 Атейст

    8 7 Отговор

    До коментар #7 от "Мъдрият":

    Направо избиваш рибата с твой е религиозни коментари. Не всички се интересуват ,че знаеш толкова подробности който са ненужни за повечето хора . По добре прочети някоя книга която показва истината за този човек Исус. А не неща измислени от онези с черните дрехи.
  • 19 💀💀💀💀💀

    5 11 Отговор
    Да живеят АТЕЙСТИТЕ , Сектантите , катарите , богомилите , свидетелите , йоанитите , бабптистите , лютераните, калвинистите, анархистите . Религията е опиум за хората и най голяма лъжа .
  • 20 🇧🇬🍋🍊🍎🍅🇧🇬

    1 9 Отговор
    Суеверието е едно, Християнството е тотално нещо друго, Вярва се че на тоя ден (ако правиш това ще се случи това за :) година време, и т.н.) е Суеверие и Християнство, като Суеверието е водещо?

    Господ е свидетел на българите че не се къпят и от там произлизат всички беди, лоша хигиена, пиянство, кражба, мърлящина, суеверие, “мега” самочувствие компенсиращо се чуждите Царе които, българи като Стамболов са намерили в Европа да управляват това крадливо “стадо”, защото и заради това че не могат сами да наложат Ред в подарената им Държава от Армията на най голямата по земя Империя, Руската, да му се слави името на Цар Руски и Император Александър Втори Освободител?
    Русия никога не си е позволявала пряко Управление на България като Германската Империалистична Експанзионистична Политика.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Баклава и Халва

    2 5 Отговор
    за пондрелник
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    4 5 Отговор
    То всеки понеделник е велик ,че почва работната седмица . А страстите ще ги пробваме довечера .
  • 26 Констатираща

    1 2 Отговор
    Вярваме или не на религията, тя има своето значение и принос за благосъстоянието на обществото, защото през вековете е поддържала духа и вярата в доброто, запазвала е здравето и самочувствието на миряните. Това е и основното й значение. Разбира се, както често се случва, тя е била използвана и с други, не дотам добри цели от господстващата класа - да всява страх и смирение, да води до жертвоприношения и други извращения, но нейното значение е хуманно и благочестиво, а каноните служат за запазване на здравното и културното историческо наследство и самочувствие, затова е редно да се знаят и спазват, доколкото това е възможно в сегашно време.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.