Last news in Fakti

28 Април, 2024 07:18 1 389 29

Нов спад в цените на основни хранителни стоки на борсите в страната

  • борси-
  • ;ени-
  • храни

Плодовете и зеленчуците също поевтиняват

Нов спад в цените на основни хранителни стоки на борсите в страната - 1
Снимка: Shutterstock

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи с 0,81 на сто до 2,217 пункта. Миналата седмица ИТЦ беше на ниво 2,235 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Краставиците от внос поевтиняват с 5,6 на сто до 2,20 лева за килограм, а оранжерийните - с 6,7 на сто до 2,78 лева за килограм. Цената на доматите (внос) също е по-ниска - с 6,5 на сто и те се търгуват по 2,86 лева за килограм. Картофите продължават да поскъпват, този път с 3,5 на сто до 1,47 лева за килограм.

Морковите качват 3,4 на сто и са на цена от 1,21 лева за килограм. Зрелият лук кромид остава без промяна и се предлага по 1,47 лева за килограм в края на седмицата. Зрелият чесън поевтинява с 3,5 на сто до 5,50 лева за килограм. Зелето също пада - с 5,5 на сто до 1,21 лева за килограм, а салатата - с 10,3 на сто до 0,70 лева за брой.

Цената на ябълките от внос е по-ниска с 8,5 на сто и те се търгуват по 1,62 лева за килограм. Поевтиняват също лимоните - с 0,5 на сто до 2,06 лева за килограм, бананите - с 2,1 на сто до 2,75 лева за килограм, портокалите - с 6,7 на сто до 1,82 лева за килограм, ягодите (внос) - с 2,5 на сто до 4,60 лева за килограм.

Минимално поскъпват кравето сирене - с 0,2 на сто до 10,62 лева за килограм, както и кашкавалът тип "Витоша" - с 0,7 на сто до 16,69 лева за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) качва с 1,7 на сто и се купува по 1,17 лв. за кофичка от 400 гр., а прясното мляко (3 процента масленост) остава без промяна на 2,26 лева за литър.

Пилешкото месо поскъпва с 2,8 на сто и се предлага по 6,64 лв. за килограм. Яйцата (размер М) падат с 2,9 на сто и се купуват по 0,33 лева за брой на едро в края на седмицата.

Оризът поевтинява с 1,5 на сто до 3,20 лева за килограм, зрелият фасул - с 1,9 на сто до 4,17 лева за килограм. Цената на лещата остава бе промяна и се търгува по 4,30 лева за килограм.

Цената на захарта се вдига с 1,5 на сто до 1,98 лева за килограм. Поевтиняват олиото - с 0,7 на сто до 2,70 лв. за литър, както и брашното тип 500 - с 4,5 на сто до 1,26 лева за килограм, докато кравето масло (пакетче от 125 грама) се вдига с 0,8 на сто до 2,63 лв. за брой.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пускам

    21 5 Отговор
    чешмата сутринта да се измия и от там мед и масло тече,живеем в демократичния рай.Ура.

    Коментиран от #4, #12, #27

  • 2 Странно

    26 4 Отговор
    Нов спад в цените на основни хранителни стоки на борсите в страната, който не се усеща от хората и е само на хартия !
  • 3 Рупайте

    14 3 Отговор
    краставици !
  • 4 Така така

    6 15 Отговор

    До коментар #1 от "Пускам":

    Ей, не се намрънка бе! Все нещо не му е наред! Хващай самолета и у Северна Корея! Няма директни полети, ама ще повървиш пеша няколко стотин километра! Със мързел и виШу от ЮЗУ -толкова!
  • 5 Мое мнение

    20 2 Отговор
    Намаляват цените на ябълките щото започнаха да се скапват по складовете, а и трябва да се освободи място за новата реколта.
  • 6 Цените

    19 3 Отговор
    На борсите ,,падат,, а в магазина все стоят така и даже се покачват. Ся нийй кво да прайм....? От борсите ли а си пазарим, а....?
  • 7 Да бе

    23 3 Отговор
    Хахаха господа, избиратели. Ташки си правят с назе... зелен лук, чесън, рекички, салати по 0,10, 0, 20 ст., на борсата в Плодовитост и друга зеленина. А на пазари щата по градовете е по 1,00, 1.20 лв. И това вчера се писа. Всичко е скъпо и всичко е стъкмистика!
  • 8 Таван

    17 2 Отговор
    на цените трябва да се сложи при търговците. Както направи Хърватия, сложиха таван на цените на над 50 стоки от малка потребителска кошница. Доскоро бяха 30. За съжаление доматите, дори най-скъпи са с дъх на риба, и съмнения за синтетика. При ягодите е същото. Краставиците един ден извън хладилник и се скапват Изобщо има ли контрол, какво е качеството на храните в България. Как в Британия и Германия едни и същи стоки са с по-ниски цени от България, но с пъти по-лошо качество. Как е възможно в името на печалбата да тровят цял народ безнаказано и да увреждат здравето на нацията? В ЕС 90 бръмбара чакат одобрение за човешка консумация, без обозначение на етикет. Според медици консумацията им води до ракови заболявания. Кога ще закрият заводът в Лозен?
  • 9 първо който се занимава

    13 1 Отговор
    и всяка сутрин е на борсата много добре знае че е точно обратното ,но нека на вас да ви пишат от факти че има спад на цени а дано ама надали
  • 10 ежко

    13 1 Отговор
    Вчера бях на пазара и такива цени не видях!Всичко описано е е 30-60 стотинки нагоре, което ще рече около 30 до 50%
  • 11 хаберих

    12 1 Отговор
    Блондинка в аптеката:
    - Имате ли тест за бременност?
    - Да, разбира се!
    - А, трудни ли са въпросите?
  • 12 АГАТа Кристи

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пускам":

    И аз сутринта пуснах чешмата, а от там Румен Гечев тръгнал да оттича към Европа въпреки, че му бе предложено посланик в Москва...
  • 13 Безобразие

    1 1 Отговор
    Добре си бяха там горе...
  • 14 до кога

    13 3 Отговор
    Стъкмистиката за Еврозоната пак се е задействала! Точно сега, преди празниците, повечето стоки са увеличили цените си! Вижте пилешкото, агнешкото! Плодовете не спират да поскъпват! Всички млечни продукти - също! Гоним Гърция по цени, а тя нас, по обедняване! Ето това е Еврозоната и членство в ЕС вече 17 години!
  • 15 Лъжа

    7 1 Отговор
    Всичко е нагоре освен салтките и краставици понеже им е сезона.
  • 16 Спад на растежа на инфлацията

    7 4 Отговор
    Нали сте горди европейци и евроатлантици, краставиците са на европейски цени и по европейски стандарт - прави и дебели, а не разните му там корнишони и криви краставици.
  • 17 Митко пенсионерина

    7 4 Отговор
    Ям си краставици и доматки от градината, перфектен вкус. Асенчо Василев ми направи пенсията 1500 лева. Бачкал съм нормална работа. И на бабата почти толкова. С 2700 на месец си живеем в Радомир като царе.

    Коментиран от #21

  • 18 Пряко или

    4 2 Отговор
    косвено, цялата политика по отношение на "храните" на ЕС и останал свят е свързана с геноцидната политика на СЗО и ЕС, свързана с бъдеща изкуствена продоволствена криза, съчетана със "изкуствена здравна и финансова цифрови валути". В Африка няколко лидера за година починаха при странни обстоятелства Танзания, Бурунди, Свазиленд, Кот дИвоар , критикуващи СЗО. В Хаити също, тази е причината за граж. война там. Лукашенко отказа мерки на СЗО и му спретнаха преврат с цел физическо ликвидиране. Две държави отказват да приемат Споразумението на СЗО Естония и Словакия. Месец май е много важен за човечеството. Категорично България трябва да напусне СЗО, чрез неплащане на вноските, както и ЕС. СЗО, в лицето на етиопеца, обвинен в Родината си за корупция и геноцид започна кампания срещу месо и мляко. Лайен срещу месо, мляко, яйца.

    Коментиран от #19

  • 19 Оди у

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Пряко или":

    Русиа.
  • 20 До Митко

    4 2 Отговор
    да сте жив и здрав. Радвайте се докато можете. Плановете на СЗО и здравна политика ЕС ще ни прекъснат удоволствието. И този път няма спасение за нито един от нас, където и да се намираме. До няколко години ще имате лимит на депозити и дневен разход цифрово евро, затова по селата изискваха регистрация на кладенци. Дори достъп до вода ще бъде ограничен. А истинската храна ще е за "богоизбраните" стоящи зад МВФ, СБ, ЕС, СЗО, СИФ. Вижте кой притежава най-много земи и къде.
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "Митко пенсионерина":

    Да ми го ядете с бабата с дъх на сирьене
  • 22 Червената шапчица

    1 1 Отговор
    Прави, криви, тънки, дебели, дълги, къси краставици... Браво, чудесен избор.
  • 23 Факти

    5 2 Отговор
    Ганьо си иска руския ботуш, когато магазините бяха празни и той беше принуден да ходи да зарежда храна от селския двор на родителите си. Днес е свободен да работи всякаква работа на всяко място и да си взима всичко възможно от магазина, а ако иска може и да иде на село да си произвежда сам. Да, ама не. Той предпочита да мързелува и да мрънка как демокрацията е виновна, задето му е дала свобода.
  • 24 Какъв руски ботуш

    2 2 Отговор
    Защо не взимате за пример Велибритания, тя под руски ботуш ли е, че излезе от ЕС и си запази лирата.? Естония и Словакия, руски ботуш ли са, неискащи СЗО? Като почнете да ги нижете едни... Сами не си вярвате, ама нейсе. На всички ръководни постове БКП активисти и децата им от ДС. Докога ще ви търпим, пребоядисани като великдински яйца. Да ви приемаме всичките ЛГБТ обучения на деца, инцести, зоофилии. Не била подсъдна гаврата на възрастни с деца, ако било по взаимно съгласие, какво съгласие в 5-12 г. дете? В Дания кравите отделяли метан, след Франция и Нидерландия. Месото, млякото, яйцата, ДВГ и дизел били вредни.
  • 25 долу ЕСащ

    1 1 Отговор
    ГМО ефект
  • 26 ехааа

    0 0 Отговор
    Под 4.00лв краставица не видях ,а вие си съчинявайте колкото искате. На борсите трябва да има всеки ден проверяващи от НАП и тогава ще има ниски цени.
  • 27 бл.134 в Zап. парк

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пускам":

    Няма що ? То и хляба изкуствено го държите на 1.50 , а баничката е 3 лева .Скапан ЕС
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове