Last news in Fakti

27 Април, 2024 14:06 1 319 52

Каракачанов: Хората, които ни хранят, останаха без хляб – недопустимо е!

  • каракачанов-
  • градушки-
  • щети-
  • стопани-
  • земеделци

Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Каракачанов: Хората, които ни хранят, останаха без хляб – недопустимо е! - 1

Това написа в страницата си във Фейсбук председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Повод за думите му е опустошителната градушка, която удари едни от най-плодородните земи в България и унищожи десетки хиляди декари продукция.

По традиция държавата я няма, има само оправдания. Сега тепърва ще се описват щетите. Компенсации ще получат само тези земеделци, чиито площи са на 100% засегнати. За другите няма да има помощ и щетата си остава за тяхна сметка. Как ще си хранят тези хора семействата – държавата нехае, възмущава се Каракачанов.

Преди две седмици от Агенцията за борба с градушките обявиха, че се подготвят за сезона. Сега твърдят, че не е имало никакво ранно предупреждение, изстреляли над 1100 ракети, но щетите са факт. Започва голямото описване, подаване на документи, а помощите може да се забавят с месеци, дори години. За пореден път действията са след дъжд качулка и за пореден път държавата е неподготвена, гневи се още лидерът на ВМРО.

Той отново обръща внимание на най-неглижирания от държавата земеделски сектор, а именно плодове и зеленчуци. Точно тези хора сега се оказаха и под ударите на градушката, която не е била предвидена и „прихваната“ на време от Агенцията за борба с градушките. За пореден път.

Но виновна ли е всъщност Агенцията? Експертите, които работят там са също жертва на липсата на държавна стратегия и политика. Тези хора от години получават заплати на ръба на социалните помощи. И протестират, но никой не ги забелязва. Ето така се получава омагьосан кръг, от който печеливши са единствено спекулантите и вносителите на чужда и по-скъпа земеделска продукция – нещо, за което ние от ВМРО от години говорим и срещу, което се борим, подчертава и други проблеми в сектора войводата.

Той е категоричен, че въпросът не е да се чака да падне градушката, а да се действа превантивно и тук е ролята на Агенцията за борба с градушките. Нейният капацитет обаче години наред не просто не е развиван, защото все нямало пари и все на някой не му е особено важно.

Това трябва да се промени, за да могат земеделските стопани да разчитат, че държавата прави всичко възможно да ги защити от градушки. Няма как да искаме модерно и силно земеделие без защита от градушки!“, категоричен е в позицията си председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

Прилагаме и пълния текст на позицията:

Градушка унищожи хиляди декари земеделска продукция и трайни насаждения. Засегнати са площи в областите Стара Загора, Сливен и Пловдив.

По традиция държавата я няма, има само оправдания. Сега тепърва ще се описват щетите. Компенсации ще получат само тези земеделци, чиито площи са на 100% засегнати. За другите няма да има помощ и щетата си остава за тяхна сметка. Как ще си хранят тези хора семействата – държавата нехае.

Преди две седмици от Агенцията за борба с градушките обявиха, че се подготвят за сезона. Сега твърдят, че не е имало никакво ранно предупреждение, изстреляли над 1100 ракети, но щетите са факт. Започва голямото описване, подаване на документи, а помощите може да се забавят с месеци, дори години. За пореден път действията са след дъжд качулка и за пореден път държавата е неподготвена. Тя е в голям дълг към земеделците, особено към сектор „Плодове и зеленчуци“. Вместо помощ, те отново получават само пречки и документи за попълване.

Но виновна ли е всъщност Агенцията? Експертите, които работят там са също жертва на липсата на държавна стратегия и политика. Тези хора от години получават заплати на ръба на социалните помощи. И протестират, но никой не ги забелязва. Ето така се получава омагьосан кръг, от който печеливши са единствено спекулантите и вносителите на чужда и по-скъпа земеделска продукция – нещо, за което ние от ВМРО от години говорим и срещу, което се борим.

Въпросът не е да се чака да падне градушката, а да се действа превантивно. Тук е ролята на Агенцията за борба с градушките. Нейният капацитет години наред не просто не е развиван, защото все нямало пари и все на някой не му е особено важно. Това трябва да се промени, за да могат земеделските стопани да разчитат, че държавата прави всичко възможно да ги защити от градушки.

Хората, които ни хранят, останаха без хляб – недопустимо е!

Няма как да искаме модерно и силно земеделие без защита от градушки!


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    17 9 Отговор
    Всичката храна е внос.Череши от Гърция по 50 лв килограм пуснаха на пазар Ситняково.

    Коментиран от #3, #26

  • 2 ненаял се депутат

    34 3 Отговор
    много крадете бе каракачанов! намалете кражбите да има за всички
  • 3 Град Козлодуй

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    100лв за вас софиянци да са ви черешите вие не знаете на дърво или на храст живеят черешите бе

    Коментиран от #9

  • 4 Гост

    23 3 Отговор
    Нали се дадоха милиони за Великденска добавка на чиновниците?
  • 5 Боруна Лом

    20 5 Отговор
    БРАТЧЕД, КЪДЕ СА ФФФФ КИТЕ,БЕ НАПИКАН!???

    Коментиран от #8

  • 6 няма се плашите

    18 2 Отговор
    ЕВРОПА ни храни, НАТО ни брани, ние само лежим и пръцкаме , голям кеф ви казвам
  • 7 реру

    29 2 Отговор
    ВМРО или «Вътрешна македонска революционна организация» спира да функционира през 1934 год.
    Днешно квазипатриотично движение се нарича ВМРО-БНД и няма нищо общо с целите, идеалите и т.н. на оригиналната организация...
  • 8 брадчеда

    9 9 Отговор

    До коментар #5 от "Боруна Лом":

    за какво са ти еф ефките? със тях ли ще бориш градушката?

    има едни чертежи , някъде във паките са, ако ти е толкова важно

    нали нато те брани що ривеш?
  • 9 Последния Софиянец

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Град Козлодуй":

    В Козлодуй черешите са колкото тикви от радиацията.
  • 10 Нено

    8 3 Отговор
    Хилари идва да ни нахрани

    Коментиран от #13

  • 11 Абе

    13 2 Отговор
    като говорим за храна какво продават в Билата? Май само вносни стоки бг производството го затриха!

    Коментиран от #17

  • 12 Казала

    12 2 Отговор
    патерицата на герб и дпс!
  • 13 Бандера

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Нено":

    Виктория Нюланд ви носи курабийки.
  • 14 не е така

    14 1 Отговор
    Каракачанов използува бедствието с политически цели . Истината е , че всички земеделски стопани трябва да се застраховат срещу природни бедствия . Тогава самите застрахователи ще бъдат заинтересовани и ще изискват от държавата да има истинска превенция срещу градушките .Застрахователя ще изплаща обезщетения на стопаните, но ще търси отговорност от държавата . Когато завалят дела срещу държавните агенции, нещата ще се променят вполза на земеделците .Застраховайте се , не чакайте политиците да ви лъжат и обещават помощ.

    Коментиран от #19

  • 15 доносник

    16 2 Отговор
    Какво се жалиш теб цял живот те храни ДС.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Последния Софиянец

    5 14 Отговор

    До коментар #11 от "Абе":

    В БИЛЛА кашкавал по 60 лв килограм и сирене по 40 лв килограм.Майонеза 30 лв килограм.6 яйца са 5,50.

    Коментиран от #21

  • 18 Възрожденец

    15 4 Отговор
    Докато ВМРО лиZаха на бойко-разбойко огризките, всичко вървеше безупречно, особено гладко вървяха комисионните от оръжия, паспорти и заселване на черноморието ни от дивaци от московието.
  • 19 тее

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "не е така":

    И застрахователите са едни застрахователи бивши мутри само искат да взимат.
  • 20 Българка

    9 2 Отговор
    Добра е идеята за подкрепа на хората в Агенция за борба срещу градушките. Но аз не разбирам как да е нямало ранно предупреждение, след като два дни преди градушката по всички медии синоптиците казаха, че се очакват проливни дъждове с градуки и то точно в тези райони. От друга страна стига всички да чакат помощ от държавата( от нас) Въпросът е колко земеделски площи са били застраховани и защо не са всичките
  • 21 абе

    13 5 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    Някой да те е карал да ходиш там. Оплачи се на оная пияната с червените шалварести гащи от посолЯ да ти увеличи рублите.

    Коментиран от #23

  • 22 Жалки продажни копейки

    17 0 Отговор
    От ВМРО само бokлyци излизат.
    На rarayзина от Варна почти цялата му шайка измамници са изтърcaци от ВМРО.
    Даже копейкин е бил секретарка на каракачанката.

    Коментиран от #24

  • 23 Последния Софиянец

    3 17 Отговор

    До коментар #21 от "абе":

    Като изгоним чуждите вериги ще има само малки магазинчета и ще е евтино.

    Коментиран от #27, #31

  • 24 Делю Хайдутин

    15 0 Отговор

    До коментар #22 от "Жалки продажни копейки":

    Каракачанов е македонец родом от Русе .хи хи хи
  • 25 Щиби

    12 3 Отговор
    Върни откраднатите пари от държавата?
  • 26 така така

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Aми направи си една сметка.... От кога не сме имали нормален земеделски министър?
  • 27 бегайй

    14 3 Отговор

    До коментар #23 от "Последния Софиянец":

    То за това ли в "малките магазинчета" цената удари 30-35лв. агнешкото а в гадните вериги беше по 20. Тези художествени измислици от посолЯ не ми ги разтягай. Когато вземете властта с копейката и национализирате всичко няма да има нищо.
  • 28 ППДБ

    5 11 Отговор
    Тия да се оправят сами, ние сме загрожени за икраинците. За Украйна до сега сме дали безвъзмездно над 2.5 милиарда и още трябват..

    Коментиран от #32, #37

  • 29 Иван

    6 1 Отговор
    Всички сте за Белене
  • 30 ааа

    9 1 Отговор
    За КГБ ли говори агент "Иван"? Да не са спрели хонорарите на интригантите, които насаждат омраза с Македония и малцинствата?
  • 31 реру

    17 3 Отговор

    До коментар #23 от "Последния Софиянец":

    "Като изгоним чуждите вериги ще има само малки магазинчета и ще е евтино."


    Някои още преди време опитаха да се борят... само на думи...

  • 32 ти кво

    6 4 Отговор

    До коментар #28 от "ППДБ":

    Ами няма само на Путя да даваме.
  • 33 хех

    6 1 Отговор
    Съдейки по заглавието, санциите срещу Кремъл работят.
  • 34 НАЙ ГОЛЕМИЯ КРАДЕЦ И ТЪРТЕЙ - РУСЕНСКИЯ

    12 1 Отговор
    МАКЕДОНЕЦ СЕ ЗАГРИЖИЛ ЗА ХОРАТА КОИТО НИ ХРАНЯТ - ДОЛЕН ЛИЦЕМЕР И ПОДЛОГА !
  • 35 Халибурко

    5 0 Отговор
    И тоя се е гладен, ми прави впечатление, фърляше му Мандура по малко, но о редовно и целото ВМРО беше доволно, като в кучкарника, а сега нема бре серсеми, хлъзгав е Мандуро, малко дава, много взима бре серсеми!
  • 36 Експерт

    7 1 Отговор
    БИЛА-торбичката плаче за земеделците, а проспа 22г.в Парламента и 4г.в Правителството НО НЕ ПРЕДЛОЖИ ЗАКОН, ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗАСТРАХОВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКАТА ПРОДУКЦИЯ С ГЛОБИ ЗА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ, КОИТО ОТКАЗВАТ!!! ВСИЧКО ДРУГО Е БЛА-БЛА-БЛА!!!
  • 37 Дедо Пене

    10 3 Отговор

    До коментар #28 от "ППДБ":

    Кой те лъже, ве ц.ъ.рвул, като България е продала оръжие и боеприпаси над 350% повече от преди войната в Украйна и плащането е от САЩ и ЕС??? Затова нашият БВП расте с 2%, а Европа стагнира!!! ТИХО, ДА НЕ ЧУЕ ДЖУДЖЕТО ЧЕ ЩЕ НИ ЗАПЛАШИ С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ!!!
  • 38 да ви напомня

    4 1 Отговор
    Изтребихте им стадата и домашните животни. Откъдето минат тикви и компания, нищо не вирее!
  • 39 Сврети

    8 1 Отговор
    Малииии,тоя много се е загрижил за хората-лъжец номер едно.
  • 40 торбичка билла

    4 2 Отговор
    ваевода
  • 41 Макето от Русе

    8 0 Отговор
    Агент Иван се пръкна от нафталина , след като за малко не го отнесе заради паспортите. Двама толупа авери го отърваха от съда. Тъй е по територията скъпи ми смехурко..
  • 42 Демократ

    2 0 Отговор
    Каракачанов е агент от ДС Шести отдел, раздел промакедонски национализъм. Затова няма как в България да се случват нормални и демократични промени. ДС е навсякъде и пречи на развитието на държавата и пречи Македония да стане член на ЕС, защото Кремъл иска така, за да има вечни раздори, злоба и ненавист. Интересът на България и Македония е да са в добросъседски отношенията и да са в ЕС, както и всички Балкански държави, което е от полза за всички държави в Европа, но не и за Русия и нейните агенти пречат толкова много години. Империята на злото,лъжата и страха върши само злини и лъже и управлява чрез страх ДС е клон на КГБ, диктаторът Живков го е обявил гордо.
  • 43 Далавера

    1 0 Отговор
    Иване, редовна практика на всички тарикати е да не си правят застраховки - гювеч да има! И като се случи събитието, започват да искат пари от "лошата" държава! Селски тарикатлъци!
    А агентът на ДС Иван ги подкрепя, защото идват избори и той гледа как да оскубе държавата за собствената си некадърност
  • 44 737373727272

    0 0 Отговор
    Да прайш политика при условия ,че човека се държи като примат ,ква политика бе ,ква!Земеделците знаят за градушките ,знаят какви поражения прави,тука има друго нещо маймунско някакво желание ,някак си лимбическо мислене ,разбирате ли!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове