Last news in Fakti

27 Април, 2024 12:33 2 220 25

Кибербандити измамиха жената на програмист

  • кибербандити-
  • фишинг-
  • измами

За да не се хванем в капана, трябва да гледаме какво е разширението на сайта. В случая на петричкото семейство сайтът завършва на ".bg-r"

Кибербандити измамиха жената на програмист - 1
Снимка: shutterstock

В България все още се борим с дребните измами в нета. Екип на NOVA реагира по сигнал на зрител. Украински хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма точат хиляди левове от неподозиращи жертви.

Денят е четвъртък. Кибербандит, представящ се за Иванка, иска да купи камера втора употреба за 236 лева от Мария. Пращат ѝ линк, уж към сайта на голяма куриерска фирма, и ѝ искат данните на банковата карта.

"Малко ми се стори странно, но пък не знам защо го направих. Не мога да си обясня защо си дадох данните", казва Мария Попова.

Съпругът на Мария е програмист в Петрич. Но такива грешки се случват и в най-добрите кибер семейства. "Получи се трагикомична ситуация, защото отсъствах от вкъщи. Тя просто се е притеснявала да ми звънне и решава на своя глава да извърши тази продажба", обяснява Илия Попов.

Кибер бандитите направили и чат за поддръжка. "Точно това я е заблудило, че все едно контактува със самата компания и служител", посочва съпругът ѝ.

В този чат ѝ казват, че банковата ѝ карта, която има допълнителни мерки за сигурност, временно не работи. "Когато ѝ казват за временния проблем - решава да даде по-несигурната карта с 2D парола, която по-лесно може да се манипулира", допълва Попов.

"Тази жена по Viber спря да отговаря, техническата поддръжка спря. Не можех да изпратя нищо. Звъннах на фирмата куриер и те казаха, че е измама", разказва потърпевшата.

Този вид “фишинг” измами са познати на българските служби от 2021 година. "Ежедневно имаме по два-три сигнала за такива измами. Веднъж седмично имаме жертва, която губи парите си от банковата им карта. В подобни измами жертвата, която е с най-висока загуба е с 12-13 хиляди лева. Хакерите регистрират домейни. Сайтове, които приличат на известни фирми, които предоставят някакви куриерски услуги", заяви шефът на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП комисар Владимир Димитров.

За да не се хванем в капана, трябва да гледаме какво е разширението на сайта. В случая на петричкото семейство сайтът завършва на ".bg-r". "Като се отвори в браузър на телефон да се види само първата част от името на домейна, което да подмами жертвата. Организираните престъпни групи са от руско говорящи държави", добави комисарят.

Когато семейство Попови подават сигнал към банката, че 236 лева са им източени разбират, че парите им вече са похарчени в Украйна. "Разбрахме след направената транзакция и там все пак те участват в международните изисквания и си пише нейните данни, на институцията откъдето са заявени парите, нейната сума и тези изтеглени с украинска валута", разказва Илия Попов.

Екипът на NOVA прави експеримент. При опит да се набере номера на измамника, той веднага затваря. Оказва се, че такъв номер не съществува. "Идеята им е просто като регистрират Viber или Whats up да изглежда като български потребител. Естествено, ние се опитваме да им противодействаме, но са ни ограничени възможностите, защото са в държави, които не съдействат на българските органи, Европол, Интерпол или ФБР", казва Димитров.

Семейство Попови са 7-членно семейство. Но и да не видят откраднатите им пари отново, няма да им повлияе на семейния бюджет.

За да не се случват повече такива измами, петричкия програмист предлага своите услуги. "Ако не могат да се справят, да се свържат с мен от самата компания, за да им помогна да си отстранят проблема", посочва Попов.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Как една жена може да направи мъжа си

    17 1 Отговор
    Милионер
    Еми след като е бил милиардер
  • 4 Пък на един друг програмист жена му

    12 1 Отговор
    Пък на един друг програмист жена му го мами с мен. За да не я надуши с нея общуваме в аналоговия домейн.
  • 5 Тагаренко

    6 6 Отговор
    Помагайте на Украйна и украинците - кой с каквото може!
  • 6 Извод

    8 3 Отговор
    Никога не се жени

    Коментиран от #14

  • 7 А как да

    10 0 Отговор
    Разпознаваме истинския от фалшивия журналист?
  • 8 хихи

    8 1 Отговор
    Изключително политНекоректно: "Парите са похарчени в Украйна....."
    Патката не е разбрала....
    Това е сайт на Магарев в помощ на Украйна.....
  • 9 туйто

    10 1 Отговор
    Да ги ожалиш тия нещастни украински кибербандити... Явно нищичко не стига до тях от милиардите долари на Бай Дън, та са кандисали да оцеляват с 200-300 лева, като хакват ближния си от братска България :)))))
  • 10 лук на шайби

    8 0 Отговор
    "сайтът завършва на ".bg-r"

    А сега де, такова име принципно възможно ли е?!? Позволява ли се тиренце на това място?!?
  • 11 Анонимен

    4 0 Отговор
    И на съпругата ми на телефона бе получен sms от непознат номер. Опитах да го набера, но никой не отговаря. Със сигурност и това бе опит за измама

    Коментиран от #15

  • 12 Да ама

    6 1 Отговор
    Зеленски е най-големия украински, а и световен кибер, ало, ало и пр. измамник, ошушка тьпите западняци с милиарди долари и евро, уж щеше да им продаде контанступ и победа!
  • 13 Охи

    4 0 Отговор
    Кьорав карти не играе.
  • 14 по-скоро

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Извод":

    Като се жениш си отваряй очите!

    Коментиран от #16

  • 15 Ами

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    следващия път не бъди толкова подозрителна към мъжа си, че може да ти излезе скъпо. Може да вдигнат и докато зацепиш, да ти нахакат огромна сметка.
  • 16 Хахах

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "по-скоро":

    Ако ли пък не иска да се жени, ми да се омъжи.
  • 17 Панчаревската кметица

    7 0 Отговор
    "Малко ми се стори странно, но пък не знам защо го направих. Не мога да си обясня защо си дадох данните", казва Мария Попова.
    По същия начин давате и на повечето мъже - без да можете да си обясните защо сте му дали
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.