Last news in Fakti

27 Април, 2024 04:55 1 189 12

Хиляди в Будапеща настояха на протест за реформа в мерките за закрила на детето

  • унгария-
  • протест-
  • закрила на детето

Недоволството беше оглавено от Петер Мадяр, който наскоро учреди политическо движение, отправящо предизвикателство към премиера Виктор Орбан

Хиляди в Будапеща настояха на протест за реформа в мерките за закрила на детето - 1
Снимка: YouTube

Хиляди хора излязоха по улиците в центъра на унгарската столица Будапеща вчера да настояват за реформа в мерките за закрила на децата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Протестът беше оглавен от Петер Мадяр, бивш вътрешен човек в правителството, който наскоро учреди политическо движение, отправящо предизвикателство към премиера Виктор Орбан.

Множество вееше знамена и скандираше: "Стига толкова!"

Мадяр изникна внезапно на унгарската политическа сцена през февруари, когато правителството на министър-председателя Орбан вече се тресеше от скандал за сексуални посегателства в дом за деца, довел до оставката на президентката на страната Каталин Новак.

"Правителството на Орбан не гарантира базисния шанс за правилно развитие на децата. /.../ Те нямат никакъв шанс", заяви Мадяр.

Вследствие на скандала управляващата партия ФИДЕС внесе във вторник в парламента законопроект, който предвижда по-строги наказания за сексуални посегателства над деца, включително невъзможност за получаване на предсрочно освобождаване.

През февруари Мадяр обвини правителството в мащабна корупция, а също, че управлява централизирана пропагандна машина. Оттогава той успява да мобилизира недоволните избиратели, събирайки ги на масови протести.

Помощници на Орбан отхвърлиха обвиненията на Мадяр, а новосъздадената Служба за защита на суверенитета започна разследване по подозрения за чуждестранно финансиране на кампанията му.

Правозащитници, както и американски и европейски висши представители, разкритикуваха Службата за защита на суверенитета и закона, с който тя е създадена.

Европейските и местните избори тази година може да се окажат най-трудните в 14-годишното управление на Орбан, тъй като унгарската икономика е в рецесия, скандалът с посегателствата нанесе тежък удар върху платформата му, основаваща се на отстояването на семейните ценности, а един наскоро появил се политик заплашва да преобърне статуквото.

Но дори при тези обстоятелства ФИДЕС на Орбан остава най-популярната партия в Унгария.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ХАХАХА

    14 1 Отговор
    ФАЩ пак са налели пари в платената опозиция . И как така изневиделица е изникнал този Мадяр да прилапа парЕтата? Даже и по времето на соца ,не ни взима ха за такива инфантили за каквито ни вземат сега.
  • 3 Орбан

    1 12 Отговор
    Орбан се оказа голям лъжец

    Коментиран от #5

  • 4 Копейката

    1 10 Отговор
    Копейкин плюе по ЕС, но усвоява еврофондове

    Коментиран от #7, #9

  • 5 мммда

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Орбан":

    Бате пиша ти от швабия, вчера отвлякоха поредното малко дете в един голям немски град, по време на следобедна разходка. Училищата по градовете вече са с охрана и се заключват през деня(като един голям затвор), защото нарастнаха посегателствата на педофили над малки 6-7-8-9 годишни деца. Да не говорим, че английските от десетилетия са обградени с високи огради. Интересно защо не се споменава за това по медиите??? Като се разгожда ме с малкия постояноо му дишаме във врата, на неговата възраст не се пребирах,което изключително ме дразни и затова това лято приключваме с Германия

    Коментиран от #6

  • 6 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "мммда":

    Птп медиите са също толкова ако не и повече, за запдсщата западна демокрация и деградация в образованието и обществото то си се пренася де
  • 7 Шах

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Копейката":

    Да ти го и таковам на фондовете, от които никой нищо не вижда. А колко капитал напуска страната изнесен от западните фирми, натискащи стандарта на ниски заплати, за да лапат повече.
  • 8 ВСЪЩНОСТ

    4 0 Отговор
    СТОТИНА СОРОСОИДА КВИЧАТ В БУДАПЕЩА
  • 9 АБЕ ЛЬОЛЬО

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Копейката":

    ЗА 30 ГОДИНИ ДЕКЛАРИРАНАТА ПЕЧАЛБА НА ЧУЖДИТЕ БАНКИ В БГ Е ПО ГОЛЯМА ОТ ВЪНШНИЯТ НИ ДЪЛГ БЕ ЕДНО ПИСТОВ
    ДЕКЛАРИРАНАТА А ЗАМАЗАНАТА СЧЕТОВОДНО СИГУРНО Е ДВОЙНА
  • 10 пенко

    1 0 Отговор
    ...ЕЕХ СОРОС -СЕРОС -СЕР ????????????
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: