Last news in Fakti

26 Април, 2024 15:19 1 560 34

Европарламентът осъди нападението на Иран срещу Израел и призова за деескалация

  • пленарна сесия-
  • иран-
  • еп-
  • ес-
  • страсбург-
  • израел-
  • газа-
  • заложници-
  • резолюция

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите категорично осъждат безпрецедентното нападение с дронове и ракети

Европарламентът осъди нападението на Иран срещу Израел и призова за деескалация - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите категорично осъждат безпрецедентното нападение с дронове и ракети от Иран срещу Израел и призовават за допълнителни санкции срещу Иран.

Осъждайки иранското нападение на 13 и 14 април, Парламентът изразява сериозна загриженост относно ескалацията и заплахата за регионалната сигурност. Членовете на ЕП отново заявяват пълната си подкрепа за сигурността на Държавата Израел и нейните граждани и осъждат едновременните ракетни нападения, извършени от иранските марионетни сили, а именно от ливанската Хизбула и йеменските хути срещу Голанските възвишения и израелска територия преди и по време на иранското нападение.

Същевременно те изразяват съжаление във връзка с нападението срещу иранското консулство в сирийската столица Дамаск на 1 април, което до голяма степен се приписва на Израел. Резолюцията припомня значението на принципа на неприкосновеност на дипломатическите и консулските сгради, който съгласно международното право трябва да се спазва във всички случаи.

Необходимост от намаляване на напрежението, включване на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в списъка на ЕС на терористичните организации

Като призовава всички страни да избягват всякаква допълнителна ескалация и да проявяват максимална сдържаност, Парламентът изразява дълбока загриженост относно дестабилизиращата роля, която иранският режим и неговата мрежа от недържавни участници играят в Близкия изток. Членовете на ЕП приветстват решението на ЕС да разшири настоящия режим на санкции срещу Иран, включително чрез санкциониране на доставките и производството на безпилотни дронове и ракети от Иран за Русия и по-широкия регион на Близкия изток. Те настояват тези санкции да бъдат спешно въведени и призовават за насочване на вниманието към повече лица и образувания.

В резолюцията също така се повтаря отдавнашният призив на Парламента за включване на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в списъка на ЕС на терористичните организации, като се има предвид, че последните 30 години организацията е участвал в планирането и/или изпълнението на десетки операции, убийства и терористични нападения на територията на ЕС, включително при взривяването на автобус в България през 2012 г., при което загинаха петима израелски и един български гражданин. Евродепутатите също призовават Съвета и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел да добавят Хизбула към същия списък.

Иран трябва да спазва задълженията си по ядреното споразумение на страната

Тъй като Иран продължава да не спазва правните си задълженията съгласно ядреното споразумение, официално известно като Съвместен всеобхватен план за действие, членовете на ЕП призовават иранските власти незабавно да спазят задълженията си и да уредят всички свързани с тях нерешени въпроси. Те също така осъждат използването от страна на Иран на т.нар. заложническа дипломация — държането на чужди граждани в затвора като разменна монета — и настоятелно призовават ЕС да стартира стратегия за противодействие с помощта на специална работна група за по-добро подпомагане на семействата на задържаните лица и ефективно предотвратяване на залавянето на заложници в бъдеще.

Освобождаване на всички заложници, включително български граждани

Накрая, резолюцията приветства решението на Съвета да започне военноморската операция на ЕС ASPIDES с цел гарантиране на свободата на корабоплаването край бреговете на Йемен. Евродепутатите настоятелно призовават ЕС и неговите държави членки да консолидират и активизират всички усилия, за да гарантират сигурното и незабавно освобождаване на всички заложници от плавателния съд „Галакси лийдър“, включително двама български, един румънски и трима украински граждани, които са задържани от хутите от 19 ноември 2023 г. насам.

Текстът същевременно призовава Иран и контролираните от него групи, да гарантират освобождаването плаващия под португалски флаг плавателния съд MSC Aries и неговия европейски екипаж.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    61 1 Отговор
    Дреме им на Персите кво лаят евро куклите!
  • 2 Сталин

    73 1 Отговор
    А кога еврочифутляка ще осъди исраhell за геноцида в Газа,39 000 деца и жени превърнати в кайма от американските бомби в Газа
  • 3 Тия са

    54 0 Отговор
    Като нашите съдии
  • 4 Сократ

    61 0 Отговор
    Лицемери.
  • 5 Ганьо

    48 0 Отговор
    Аршина е двоен...
  • 6 пешо

    48 2 Отговор
    всички злини на тоя свят идват от краварника
  • 7 Питам

    48 0 Отговор
    А п..расите от еврЕопарламента защо не осъдиха нападението на жидовете над иранското посолство в Сирия и кога същите тези джендърясали мишоци от ЕП ще осъдят исрал-ел за геноцида който извършват ч@футире над палестинския народ.
  • 8 Да, бе

    38 0 Отговор
    Декларацията е много подходяща за последна на лицемерният еп и потвърждава съучастието му в палестинския геноцид.
  • 9 Родител 6

    36 0 Отговор
    Брои ли ги някой за живи тия от ЕП,ЕС ? Едни американци гръмнаха ЕС право у тиквата.
  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    23 0 Отговор
    ИНТЕРЕСНО КАК Е ГЛАСУВАЛА КЮЧЕКЧИЙКАТА
    ....
    ЕЛЕНА, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ МАЙКА И Е РУСКИНЯ ?? :))
  • 11 Уса

    27 0 Отговор
    Размениха си по един шамар и евреите клекнаха.Както обикновено безполезния ЕС е проспал момента
  • 12 риторично

    32 0 Отговор
    А еврогейoвете осъдиха ли нападението на Израел над иранското посолство в Сирия?
  • 13 Иванчо

    26 0 Отговор
    В управлението на ЕС начело с Урсулата са робите на Сащ, а робите както знаем имат само едно задължение - храна за животните, тъй като не трябва да замърсяват земята с животинския си труп.
  • 14 християнин

    26 1 Отговор
    Евреите не могат да се доберат до властта в Израел, защото тя е превзета от ционистите, които са главните подпалвачи на войни, избиващи милиони хора и извършаващи геноцид по целият Свят, защото за разлика от израелците, това са заклелите се в служба на дявола, и вече отглеждат антихриста, когото да предстяват за месия и да му служат в унищожаването на човечеството.
  • 15 Рошко

    17 0 Отговор
    Сми нормално, фащ 8и колонията Европа се управлява от ционисти
  • 16 Уса

    25 1 Отговор
    Заради 1200 убити евреи затриха 35000 убити палестинци.Ако Русия беше подходила толкова злобно сега да е на границата на Тексас а ЕС лека му радиация

    Коментиран от #18

  • 17 Механик

    23 1 Отговор
    Ами когато (от години), евреите стрелят ракети по Сирия?
    Или там не се говори, че бият през ръцете?
    Толкова очевадно нагли и двулични сте, че ме е гнус!
  • 18 Муса

    0 12 Отговор

    До коментар #16 от "Уса":

    Сами да не бяха тия три дня до Киев...
  • 19 Някой

    20 0 Отговор
    А случайно Европарламента да е осъдил нападението над иранското посолство в Сирия? Не?
    Хм, що провяват двоен стандарт? Щото са лицемери?
  • 20 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    16 0 Отговор
    А БЕ ЕУРО ПАРЛАМЕНТЯ ЩО НЕ ОСЪДИ НАПАДЕНИЕТО НА ИЗРАЕЛЯ НАД ПОСОЛСТВОТО НА ИРАК В СИРИЯ
  • 21 ОБЕКТИВНО

    17 0 Отговор
    Властите в Газа подозират кражба на органи на палестинци, открити в масови гробове.Парамедици и спасителни екипи, участващи в изваждането на цивилни тела от масовите гробове, открити в медицинския комплекс „Насър“ в Хан Юнис, заявиха, че подозират кражба на органи. Те твърдят, че някои жертви от Газа са били погребани живи в наскоро откритите гробове, съобщи TRT World.
    Най-малко 392 тела, от които 165 са неидентифицирани лица, бяха открити в три масови гроба след изтеглянето на израелските военни от Хан Юнис. Шокиращи доказателства за изтезания, включително връзване и обезобразяване, разкриват видеоклипове и снимки на жертвите, публикувани в социалните мрежи.
    Euro-Med Human Rights Monitor заяви, че има подозрения относно възможна кражба на органи от палестински трупове след доклади на медицински специалисти в Газа, които са прегледали някои тела, след като са били освободени от Израел.
    Неправителствената организация твърди, че е документирала случаи, при които израелската армия е конфискувала десетки мъртви тела от болницата „Ал Шифа“ и индонезийската болница в северната част на Газа, заедно с други на юг.
    Сред зловещите открития около болницата „Насър“ е осакатеното тяло на младо момиче в хирургическа престилка, което предполага, че тя може да е била погребана жива, заедно с друга жертва, облечена по подобен начин.
  • 22 Пантагрюел

    13 0 Отговор
    Европейският парламент одобрява всичко,коетоизраел напада и категорично осъжда,когато някой ги перне през пръстите.
  • 23 ИстинатА

    17 0 Отговор
    Фашиския режим на Окрайна и Израел е грижливо поддържан от европейските пудели.
  • 24 незнайко

    14 0 Отговор
    Защо заглавието не е : Европарламентът осъди нападението на Израел срещу Иран ... ?
    Кой кого напада практически ???
  • 25 Клоуни

    12 0 Отговор
    С подобни нагло-хумористични действия, този отдавна загубил легитимност европарламент, само кара повече хора да прогледнат и да разберат истинското значение на думи като лицемерие, безгръбначност и двоен стандарт...
  • 26 еврофанатик

    3 0 Отговор
    то са съди , га имаш с кво да положиш..след туйка, инак си едноо лизане на захар през стъкло...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Така Така

    2 0 Отговор
    Защо в Иран няма мафия? Питайте Автоласите как се борят с нея. В ЕС има и даже управляват ЕС, защо? Мафията осъжда,свободна от мафия независима държава. Това е смешно
  • 29 Върхът на двуличието

    2 0 Отговор
    А кога ЕП ще осъди ежедневните нападения на Израел върху сирийска ливанска и иранска територия? Нещо не ги чух когато Израел бомбардира иранското посолство
  • 30 хаха

    1 0 Отговор
    Тия евро идио-ти вече никой не ги взима на сериозно. Никой не го интересува какво осъждате и какви санкции ще въвеждате.
  • 31 пенко

    1 0 Отговор
    ЕВРО -ПЛЯМПАМ МЕНТЯ --И ЕВРЕИТЕ СЕМИТ -ЦИОНСТИ - УБИЙЦИ --- ХОЛО ХОЛО КОСТ НАВСЯКЪДЕ !?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: