Last news in Fakti

26 Април, 2024 06:12 1 127 8

Соня Момчилова: Медиите у нас се обезличават

  • соня момчилова-
  • медии-
  • журналистика

AI няма да ни остави шанс, заяви досегашният председател на СЕМ

Соня Момчилова: Медиите у нас се обезличават - 1
Снимка: БГНЕС

Задълбочава се процесът на посивяваването на медиите у нас. Те се обезличават, все по-трудно се поемат рискове да звучат по свой начин и да защитават неатрактивни позиции, неудобни и неконформистки.

Това каза в аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“ Соня Момчилова, досегашен председател на СЕМ.

"Това са моите наблюдения на потребител на обществена информация основно, но и като човек, който е прекарал съзнателния си живот в медиите и чрез медиите, и затова ми е много, много тъжно. Но не бива да се отчайваме. Аз мисля, че ще настъпи някакъв обрат неизбежно. Иначе изкуственият интелект няма да ни остави шанс, просто няма да ни бъде. Има такива пророци, знаете, които казват, че журналистиката ще е една от професиите, от които обществото ще се лиши, една от първите", добави Момчилова.

Според нея, единственият начин да се даде някакъв отпор на това активиране на изкуствения интелект е да не забравяме, че сме човеци, и да не се лишаваме от човечност, да не се лишаваме от емпатия, от състрадание, от милост към аудиторията, към слушателя и зрителя, защото все по-обикнати стават похватите и това припознаване.

"Напоследък някои биологични продължители на микрофони звучат като изкуствен интелект, като гледам и слушам. И ако не се осмелим да се преборим за човешкото си право да получаваме автентична информация, информация, в която има оценка, в която има пристрастност дори, защото и това е един от скрижалите на журналистиката, то тогава да идва изкуственият интелект и да се приключва. То ще е много по-лесно за всички ни", смята още Момчилова.

По думите и, в момента, в който тя е чула, че има награди за чиста журналистиката, първите и асоциации са били с Кристалната нощ и с покафеняването, което следва след чистата журналистика.

"И си представих как някъде, надявам се в бездната на ада, Гьобелс черпи щедро и се радва, защото… Не, аз не мога да си представя как е възможно "каторжниците на историята", както Симеон Радев определя журналистите, да бъдат чисти. И какво значи "чиста журналистика“? Тъжно е, за съжаление обаче удобно. Удобно и затова обяснимо. Ако продължим тази тема, ще стане съвсем, съвсем печално, а пък на мен ми се иска да оставим място и за шанса, за това да има някакво осъзнаване, да има някакво охрабряване, да се появят нови гласове. Но наскоро пък чух за някакъв конкурс за журналистическо есе от студентите във Факултета по журналистика на тема "И аз като Бернайс“.

Представяте ли си на какво учим децата?! Учим ги на пазарност, на това да са добри усвоители на манипулативни умения, а не на едни безмилостни и безкомпромисни, преследващи истината хора, които са с цялото пълно снаряжение първо от морални качества на журналиста и след това – на всички възможности, които ни дават съвременните технологии. И аз, да ви кажа, изобщо не роптая и не съм от онези, оплакващи се от социалните мрежи и медии, които позволиха и дадоха право и възможност на всеки един от нас да бъде медия. Мисля, че това е един много, много рафиниращ качествената журналистика процес", добави още Соня Момчилова.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    10 3 Отговор
    Ами, за жалост тая жена е права, а ти си точно примера за който говори.
  • 2 балкански

    18 0 Отговор
    медиите у нас са много отдавна обезличени! за независимост дори няма да споменавам, тотален фалш и лицемерие!
  • 3 Данъкоплатец

    11 12 Отговор
    Момчилова - вън от СЕМ!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ха ха ха ха ха ха

    4 3 Отговор
    А нещо за цензурата в медиите спрямо мнението на хората ще напишеш ли, или чакате одобрение от посолството на фащ ?!
  • 6 българка

    1 2 Отговор
    "Медиите у нас се обезличават" с активната подкрепа в тази насока и от другарката Соня Момчилова.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове