Last news in Fakti

25 Април, 2024 09:33 1 579 51

АП: Хамас е готов да се разпусне, ако се постигне решение за независимa палестинска държава

  • хамас-
  • независима палестинска държава

Говорейки пред АП в Истанбул, Ал-Хая каза, че "Хамас" иска да се присъедини към Организацията за освобождение на Палестина

АП: Хамас е готов да се разпусне, ако се постигне решение за независимa палестинска държава - 1
Снимка: БГНЕС

Висш политически служител на "Хамас" заяви пред Асошиейтед прес, че ислямската въоръжена групировка е готова да се съгласи на примирие от пет или повече години с Израел и че ще разоръжи и ще се преобразува в политическа партия, ако независимa палестинска държава е създадена по границите отпреди 1967 г., пише "Асошиейтед Прес" (АП), предава News.bg.

Коментарите на Халил ал-Хая в интервю за АП в сряда дойдоха на фона на застой в преговорите за прекратяване на огъня. Предположението, че "Хамас" ще се разоръжи, е значителна отстъпка от страна на войнстващата група, официално ангажирана с унищожаването на Израел.

Но е малко вероятно Израел, който се зарече да смаже "Хамас" след трансграничната атака на 7 октомври, да обмисли подобен сценарий. Сегашното израелско ръководство е твърдо против създаването на палестинска държава върху земите, завзети от Израел по време на Близкоизточната война през 1967 г.

Ал-Хая, високопоставен представител на "Хамас", който е представлявал палестинските екстремисти в преговорите за прекратяване на огъня и размяна на заложници.

Говорейки пред АП в Истанбул, Ал-Хая каза, че "Хамас" иска да се присъедини към Организацията за освобождение на Палестина, оглавявана от съперничещата фракция Фатах, за да формира единно правителство за Газа и Западния бряг. Той каза, че "Хамас" ще приеме "напълно суверенна палестинска държава на Западния бряг и Ивицата Газа и връщането на палестинските бежанци в съответствие с международните резолюции" по границите на Израел отпреди 1967 г.

Ако това се случи, каза той, военното крило на групировката ще се разпусне.

"Целият опит на хората, които са се борили срещу окупаторите, когато са станали независими и са получили правата и държавата си, какво са направили тези сили? Те се превърнаха в политически партии и техните отбранителни бойни сили се превърнаха в национална армия", каза той.

През годините "Хамас" смекчава публичната си позиция по отношение на възможността за палестинска държава заедно с Израел, но неговата политическа програма все още официално "отхвърля всякаква алтернатива на пълното освобождение на Палестина, от реката до морето" - имайки предвид района, достигащ от река Йордан до Средиземно море, който включва земи, които сега съставляват Израел.

Ал-Хая не каза дали очевидното му възприемане на решение за две държави би означавало край на палестинския конфликт с Израел или междинна стъпка към заявената цел на групата да унищожи Израел.

Палестинската администрация се надява да създаде независима държава в Западния бряг, Източен Йерусалим и Газа - области, превзети от Израел по време на Близкоизточната война през 1967 г. Докато международната общност в голямо мнозинство подкрепя такова решение за две държави, твърдолинейното правителство на израелския премиер Бенямин Нетаняху го отхвърля.

Сега Израел се готви за офанзива в южния град Рафах, където са избягали над 1 милион палестинци.

Израел твърди, че е разформирал повечето от първоначалните батальони на "Хамас" от началото на войната, но че останалите четири са укрити в Рафах. Израел твърди, че офанзивата на Рафах е необходима, за да се постигне победа над "Хамас".

Ал-Хая каза, че подобна офанзива няма да успее да унищожи "Хамас". Той каза, че контактите между политическото ръководство отвън и военното ръководство в Газа са "непрекъснати" от войната и "контактите, решенията и указанията се правят след консултации" между двете групи.

Израелските сили "не са унищожили повече от 20% от способностите на "Хамас", нито човешки, нито на полето", увери той. "Ако не могат да довършат "Хамас", какво е решението? Решението е да се стигне до консенсус."

През ноември едноседмичното прекратяване на огъня доведе до освобождаването на повече от 100 заложници в замяна на хиляди палестински затворници, държани в Израел. Но преговорите за по-дългосрочно примирие и освобождаване на останалите заложници вече са замразени, като всяка страна обвинява другата в непримиримост. Ключовият събеседник Катар каза през последните дни, че предприема "преоценка" на ролята си на посредник.

Ал-Хая също косвено заплаши, че "Хамас" ще атакува израелски или други сили, които може да са разположени около плаващ кей, който САЩ се опитват да изградят по крайбрежието на Газа, за да доставят помощ по море.

"Ние категорично отхвърляме всяко непалестинско присъствие в Газа, независимо дали по море или на сушата, и ще се справим с всяка военна сила, присъстваща на тези места, израелска или друга... като окупационна сила", каза той.

Ал-Хая каза, че "Хамас" не съжалява за атаките от 7 октомври, въпреки разрушенията, които те нанесоха на Газа и нейния народ. Той отрече бойците на "Хамас" да са атакували цивилни по време на атаките - въпреки огромните доказателства за противното - и каза, че операцията е успяла в целта си да привлече вниманието на света към палестинския въпрос.

И, каза той, опитите на Израел да изкорени "Хамас" в крайна сметка няма да успеят да предотвратят бъдещи палестински въоръжени бунтове.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Райна 2

    16 10 Отговор
    Че то остана,ли нещо от Хамас?
  • 2 Газа за 3 дни

    16 30 Отговор
    Еврейските нацисти сами развенчаха мита за холокоста и показаха истинската си същност избивайки всекидневно хиляди жени и деца !!!!!
    Затова са ненавиждани по целия свят!!!!

    Коментиран от #12, #42

  • 3 Харон

    23 3 Отговор
    Лъжат.
  • 4 Путин-Боклук

    30 15 Отговор
    И кой ще повярва на терористи които не са готови един СПИСЪК на заложници да изготвят за да има 3 месеца примирие?!? Почнаха с фантазиите вече.

    Коментиран от #20

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ...

    22 10 Отговор
    Палсестинска държава можел, но там от където са палестинците - т.е. западна Африка. Да питат първо дали мароканци и мавританци са съгласни.
  • 7 Нико

    25 9 Отговор
    Хамас не е спазвал никога до сега примирие, няма основания да им се вярва.
  • 8 Петар Дънов

    6 5 Отговор
    Не може да съществува страна ръководена от вакли хора хранещи се на земята със ръце
  • 9 Ами Русия

    8 13 Отговор
    Вижте как съществува на гърба на всички

    Коментиран от #14

  • 10 ама верно ли това

    12 10 Отговор
    Какво ще правят после млади здрави прави мъже, които цял живот са обучавани за терористи?

    Хамас започна войната за да не спира войната в Близкия Изток. Иран ги подтикна да нападнат Израел, за да не подпише Израел споразумение за приятелство със Саудитска Арабия.
  • 11 Бесен язовец

    12 7 Отговор
    Пуснете помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 12 .....

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Газа за 3 дни":

    Ислямисте, нали беше Анур Садат, сега си станал Газа за 3 дни. Утре за 6 дни и т.н. Гаден манипулатор.

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Поправка

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от ".....":

    Ислямисте, нали беше Ануар Садат
  • 14 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ами Русия":

    Объркал си Форума. Търси Форума войната Украйна-Русия.
  • 15 Газа за 3 дни

    9 10 Отговор

    До коментар #12 от ".....":

    Ами те станаха от 3 дни 103 дни , а борците за свобода от Хамас са си все още там и воюват непрекъснато срещу еврейските нацисти и даже побеждават!
    От тук нататък няма да има покой за нито един евреин по целия свят!

    Коментиран от #16

  • 16 мхм

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "Газа за 3 дни":

    И как точно побеждават?

    Коментиран от #23

  • 17 ФАКТ

    14 8 Отговор
    ЦЯЛ СВЯТ РАЗБРА ЧЕ ТАКОВА НЕЩО КАТО ХАМАС НЕ СЪЩЕСТВУВА.ПОРЕДНАТА ИЗМИШЛЙОТИНА НА САЩ И ИЗРАЕЛ ДА МОГАТ СПОКОЙНО ДА СИ ИЗБИВАТ ДЕЦА И ЖЕНИ..А СЪДЕЙКИ ПО ТОВА КАКВО ИЗБИВАТ ЕВРЕИТЕ ЯВНО ХАМАС Е ОРГАНИЗАЦИЯ ОТ МАЙКИ И 2-3 ГОДИШНИ ДЕЦА С КОИТО ИЗРАЕЛ ВОЮВА..ПО КОНКРЕТНО ГИ ИЗБИВА ,,И РАЗПРАВЯТ КАК ВОДЕЛИ ВОЙНА С НЯКАКВА СИ ОРГАНИЗАЦИЯ...А СЛЯПАТА И ГЛУХА ЕВРОПА ПРАВИ И КАЗВА ТОВА КОЕТО ИМ НАРЕДЯТ САЩ....

    Коментиран от #18, #21

  • 18 любител

    5 10 Отговор

    До коментар #17 от "ФАКТ":

    прав си пич всички беди по света идват от краварите те ако не направят някоя простотия няма да спят спокойно

    Коментиран от #31

  • 19 Ксаниба

    3 5 Отговор
    е да, но идеята на световние сионисти не да има държава Палестина, а хамас!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 мдааа

    7 6 Отговор

    До коментар #17 от "ФАКТ":

    ако израел е избил до сега 30 000 чалми, а вожда ти Путин над 300 000 християни... кой ли е малоумника в случая освен ти хейтърчо на верижка който лъжеш на поразия
  • 22 Хамас:

    2 3 Отговор
    Ако ми дадат да спа с Марго Роби ще се откажа да спа със Скарлет Йохансон.
    .
  • 23 ......

    8 5 Отговор

    До коментар #16 от "мхм":

    "Побеждават" като се крият сред жените и децата облечени с дълги дрехи и автомата скрит под дрехата. Излизат в гръб на израелските бойци и стрелят. Страхливци в открит бой не влизат. Гонка до дупка.
  • 24 Християни събудете се

    5 3 Отговор
    Палестинците са терористи за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Отговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение. Да изпечеш бебе във фурна пред изпадналите в ужас вързани родители, това какво е? Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въобще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора

    Коментиран от #36

  • 25 Християни събудете се

    6 2 Отговор
    Явно в Европа ще има нов Политически Ред. Щом почнаха да лаят срещу Израел ще се смени статуквото. Някакви паразити почнали да лаят и да вършат глупости. Колкото и да мразиш или харесваш евреите и да ги подкрепяш или не, в момента са прави. На 7-ми октоври ИЗРАЕЛ беше нападнат от терористите на ХАМАС, които извършиха невиждан по размери погром. Убийства, изнасилвания, отвличания и за капак изпичане на бебе във фурна пред очите на неговите родители. Ужас! Не им ли узря главата на Европейците, че тия племена където идат искат да се спазват техните правила и обичай. Искате да почнете да ходите забулени и в дълги дрехи посред лято. Да не пиете, да си стоите без нищо и по цял ден да се кланяте на Изток. Да ставате в 05,00 часа и да се молите и така 5 пъти на ден. Толко ли ви се иска да се върнем в 7 век.

    Коментиран от #33

  • 26 Християни събудете се

    6 1 Отговор
    Нека се знае, че арабските държавни ръководители умишлено не пускат палестинците да мигрират в други арабски държави. Целта е, да тормозят евреите и това евреите го знаят - арабите са съгласни да хранят палестинците, но да стоят в Газа. Възниква въпроса толкова ли е късогледа американската дипломация и късогледа европейска дипломация,че не виждат хитрата игра на чалмите? Оказа се, че арабските ръководители са по находчиви от нашите политици и прочие държавни ръководители. Омерзително е всичко това. Идете сега в кв. „Овча Купел“ и с очите с вижте какво става! След 19 часът хората от квартала се заключват в жилищата, въобще навън не излизат. По улиците ще видите само светещи светофари, патрулните коли на полицията и тичащи кучета. Също такова е положението в Харманли, където местните хора искат миграционният център да бъде изнесен от градът, но от пусто в празно. И там хората вечер след 19 часът не излизат от жилищата. Страхът е повсеместен! Е, до там го докарахме.
  • 27 Християни събудете се

    6 1 Отговор
    Исляминизацията на Европа набира ход подкрепена от ходжите и емирите на богатите арабски държави. Съвсем очевадно е, че нелегалната имиграция в Европа не дава признаци на забавяне, като данните през първите два месеца на 2024 г. показват 31 200 незаконни преминавания на границите, което е същото ниво като почти рекордните числа от миналата година, съобщи граничната агенция на ЕС „Фронтекс“ Особено висок ръст от 541 процента има в броя на имигрантите по западноафриканския маршрут към Европа през последните два месеца. „Западноафриканският маршрут остава най-натовареният миграционен маршрут в ЕС, като пристигащите през януари и февруари 2024г., достигат близо 12 100. Това е най-големият брой мигранти, регистрирани за тези два месеца
  • 28 Християни събудете се

    6 1 Отговор
    откакто „Фронтекс“ започна да събира данни през 2011 г.“, обяви европейската агенция. През последните месеци престъпни групи, базирани в Мавритания, които се фокусират върху трафика на хора, изпращат мигранти от Субсахара, преминаващи транзитно през страната до Канарските острови, които принадлежат на Испания, но се намират край бреговете на Африка. Контрабандистите тъпчат тези хора в лодки, което представлява сериозна заплаха за живота им, но осигурява по-високи маржове на печалба за бандите. Други маршрути също отбелязват големи скокове, включително източносредиземноморския маршрут, който бележи ръст от 117 процента. Маршрутът на сирийски и афганистански мигранти през Турция, България, Западна Европа също е в динамика. На този фон палестинците спокойно могат да мигрират в богатите арабски държави, Египет, Йордания и в Анадола-Турция. Само ,че това не се вписва в политиката на ходжите и емирата на Катар, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия,Бахрейн, Египет и т.н. Странно защо Дипломацята на ЕС не реагира над надвисналата опасност по очевадното превръщане на християнският континент Европа в ислямски.
  • 29 Християни събудете се

    6 1 Отговор
    Тия джихадисти трябва да бъдат изхвърлени от всички еврейски земи, като Газа, Западен бряг, Витлеем ,целия Ерусалим все още незаконно окупирани анексирани тероризирани, ислямизирани осквернявани от Ислямските терористи дори след 1967г.Те лъжливо клеветят Израел,който е на своите земи и които ислямските араби незаконно окупират, ограбват, унищожават под лъжливо име Палестински бежанци, макар че не са нито Палестинци нито бежанци а победени врагове на Израел от 1948 и незаконни окупатори. Така че спрете да ги наричате с фалшивите им имена щом претендирате да разпространявате факти и да наричате ислямските терористи като тези в Газа цивилни защото са терористи или техни семейства и др съучастници,които живеят на окупирана Еврейска земя

    Коментиран от #32

  • 30 Християни събудете се

    6 0 Отговор
    Вижте мързелът на палестинците, които просят разчитат на помощите от ЕС, САЩ и целият цивилизован свят. Иначе, нищо полезно от тях. Да видим фактите какви са? Какъв е поминъкът на палестинците? - Университети техни нямат, Заводи нямат, Земеделие нямат, Хотели също нямат и т.н. От как имат полу-призната държава - запада ги храни и им прави училища и болници и т.н. Дори тази болница е Британска направена 1920та година и е разширена после от Израел. По цял ден нищо не правят и само гледат как да правят зулуми на евреите от Израел. Не забравяйте също, че 60% от палестинците работиха в Израел. Отделно къде Израел им изгради цялата инфраструктура и заделя 120 милиона долара всяка година за социални нужди за палестинците. Е, що за Народ е този на който Израел му помага, а той тръгнал с ножове и автомати да избива благодетелите си. Ужас

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 естествено 4е това искаме

    2 4 Отговор

    До коментар #25 от "Християни събудете се":

    българският народ винаги ще е с Русия и нейните приятели Хамас, Иран и Турция, и ако трябва няма да пием алкохол, както и ще пе4ем във фурната, който каже Владетелят на Света от Кремъл!

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Е, да ама

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "естествено 4е това искаме":

    1 000 000 българи, 89-94 година предпочетоха да емигрират в САЩ, а не в Русия? Що така стана? Така, че не говори от името на българският народ. Говори винаги от свое име
  • 36 Добре

    0 6 Отговор

    До коментар #24 от "Християни събудете се":

    Да ти отговоря. Как ще се чувстваш ти, ако вкарат някой в твоята къща примерно от пет стаи. След време този някой каже, ти ще стоиш в мазето, при това вързан. Как ще се чувстваш тогава. Няма ли примерно някой от твоето семейство да каже аз ще изляза от тук и ще се боря. Затова има хамас и ще има докато не им дадат поне две стаи от тази къща, но с нотариалният акт за тях

    Коментиран от #37, #39

  • 37 Египтянин

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Добре":

    Палестинците са скакалци от северо-западна Африка, които се установяват там по времето когато сме под Турско робство и тия земи са част от турската империя. Турция трябва да си ги прибере.Египет и другите арабски държави не ги искат в държавите си. Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет също се страхува от тях и затова затворил границата. Палестинките раждат като като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС и САЩ. Ужас. За мъжете да не говорим. Те въобще не полагат никакви грижи към децата, а по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. В момента това правят.
  • 38 Антитрол

    5 0 Отговор
    "Какви кючеци и гюбеци мятаха когато хамас нападнаха беззащитни хора помните ли. Сега ще плащат и плачат още много".
  • 39 Демократ

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Добре":

    Палестинците да мигрират в Турция, откъдето са дошли на времето в Палестина и в останалите арабски държави, Египет, Катар, Бахрейн, ОАЕ, Саудитска Арабия и т.н. Нямат работа по вече в ГАЗА и останалите градове на Палестина. До тук бяха. Те са терористи.
  • 40 САЩ

    1 5 Отговор
    се тресе от протести на студентите срещу поддръжката, която американското правителство оказва на Израел. Излъчват се брутални кадри от разгонването на протестите от полицията, но тук нито дума за това.
    Стандарта е ясен - или новини в унисон с политкоретното, или нищо.

    Коментиран от #41

  • 41 Християни събудете се

    5 0 Отговор

    До коментар #40 от "САЩ":

    80% от многомилионното население на САЩ стои твърдо зад ИЗРАЕЛ. Другото е ала бала портокала.
  • 42 ......

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Газа за 3 дни":

    Светът видя кои са убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.