Last news in Fakti

26 Април, 2024 03:08 1 932 114

26 април 1986 г.: Как ядрената авария в АЕЦ "Чернобил" показа, че СССР е колос на глинени крака

  • чернобил-
  • аец-
  • ядрена авария-
  • ссср-
  • атомна централа-
  • взрив

Грешни решения и нещастни стечения на обстоятелствата довеждат до фатална експлозия

Точно в 1.23 ч. след полунощ на 26 април 1986 г. избухва взрив в четвърти енергоблок на атомната централа „Ленин“.

Това е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика.

Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

Инцидентът повдига въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време забавя развитието ѝ.

Грешни решения и нещастни стечения на обстоятелствата довеждат до фатална експлозия, обобщава "Дойче веле".

Реакторите на Чернобилската АЕЦ бяха спрени и по-късно извадени от употреба. Четвърти реактор бе заграден с нестабилен бетонен пашкул.

Битката за овладяването на аварията, и предпазването от появата на втори взрив с мощност от над 5 мегатона, който би залял цяла Европа с радиоактивен прах, така както е залят сега Припят, е коствала на СССР приблизително $50 млрд. изсипани за по-малко от 6 месеца. Това, комбинирано с последвалия срив на цените на петрола на международния пазар (цената пада на 1/3), създава сериозна дупка в бюджета и началото на една тежка икономическа криза в СССР.

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. Съюзът на загрижените учени – неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 хиляди – шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г..

Защото въпреки катастрофата, Украйна и днес залага на атомната енергия? Наличните 15 атомни реактора осигуряват близо 60 на сто от енергийното снабдяване. “Ние сме бедна страна, трябва ни атомна енергия”, казва украинската министърка на екологията Хана Вронска. Някогашната атомна катастрофа почти не се дискутира в днешна Украйна.

“Хората имат други грижи – конфликтът с Русия, корупцията, колебливото правителство, бедността”, казва пред Дойче веле една сътрудничка в германското посолство, която е израснала в Чернобил.

Официално само в Украйна 2,3 милиона души, сред които 220 000 "ликвидатори", се водят за "пострадали от катастрофата" в Чернобил.

Около 300 души живеят и до днес в 30 км радиоактивна зона. Това са хора, които за нищо на света не искат да напуснат домовете си, макар и те да са заразени с радиация. Те живеят по правилата на натуралното стопанство. Започват да се връщат по домовете си няколко седмици след аварията...


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Войникът без Армия 🇧🇬

    53 3 Отговор
    Глупости 🤔 Вземете Япония и там няколко аварии в АЕЦ техни 😟Да ,кофти е ,ядрените мощности са доста опасни ,та дори и за мирни цели ,но пък доста ефективни ,затова пък за съжаление авариите са с доста вредни последствия за Света 🤔

    Коментиран от #95

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аман от тъпа пропаганда

    54 9 Отговор
    Дамо дето СССР успя да овладее ситуацията, докато Фокушима още пуши и замърсява...

    Коментиран от #20

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    38 7 Отговор
    Сегашното отношение на бандерите към Заец, показва кой е бил виновника...
  • 10 Иван

    16 2 Отговор
    Има полза от ядрената електроенергия, примерно - да си пуснеш пералнята, да направиш нещо на скарата, интернет е също - с ток.

    Примерно - да си заредиш нещо със зарядното, но - не е задължително. Може - примерно - да си сложиш един стар велосипед - тип "Балканче", върти педалите няколко часа - с динамото, да има тока.
  • 11 Айде по-сериозно

    42 6 Отговор
    Ами не...-показа,че още тогава украинското ръководство на Република Украйна са си лъжци и лицемери...До последно са лъгали Горби че всичко е под контрол.Дори има признание от украинците след това за тази трагедия...Да не забравяме,че тогава Украйна беше Република със свое ръководство в състава на СССР...
  • 12 Не е СССР

    31 8 Отговор
    А Украйна, висш украински ръководител подкупен от западните служби, докато червените телефони до Москва от ядрени специалисти горят от възмушение. Случаьт напомня АЕЦ Запорожие, където Русия сама се самообстрелва.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Госあ

    38 4 Отговор
    Ядрената авария в Чернобил показа, че на укрите такива технологии не трябва да се дават в ръцете !!! След Фукушима, японците бате ограничиха ядрената си енергетика и промениха сума ти регулации, укрите сега искали да правят самоделки от подарени от нас части и събран инвентар !!! Специалисти били …. специалисти по кражби и ядрен тероризъм.
  • 15 БЕЛЯТА

    5 13 Отговор

    До коментар #12 от "Не е СССР":

    Нищо не разбрах от коментара ти, уточни се, много объркано.

    Коментиран от #104

  • 16 Българин

    8 30 Отговор
    Просто руснаците като цяло не са много умни. СССР умря, вече никога няма да се върне. Слава Богу !

    Коментиран от #22, #49, #50, #55

  • 17 Първите

    8 3 Отговор
    изявления за Фукушима от японските елити е климатично оръжие, тъй като уредите им не са засекли индикациите за ранно предупреждение. Два дни след това, темата беше затворена категорично. Хипотези са: временен недостиг на гориво,, логично САЩ избират собствените си интереси. Според архиви на СССР още през 60-те са разработвали климатични оръжия, но тъй като технологията е била изключителна скъпа, отказват да я развият.
  • 18 Според Япония

    7 4 Отговор
    изобщо не е имало индикации за земетресение, което уредите им за ранно предупреждение би трябвало да засекат.
  • 19 🍋🍊🍻

    9 12 Отговор
    Помня, много добре че валя три дена из ведро, може и повече да е било, три дни със сигурност.
    Прибрахме се в Столицата, нищо, нито дума, чак след седмица, започна едно говорене под сурдинка, нещо било станало, да не сме яли марули от пазара, краставици и так далее… , по Свободна Европа казали че има радиация, нещо било гръмнало, било в Украйна и так далее… , са не знам за Съюза но у Българията от ЦК на БКП нито дума, почти десет дена а може и повече да е било че има Ядрена Авария в Украинската Чернобилска Ядрена, градчето Припят изградено за Работниците в Чернобил.

    Са, у Територията тогава се знае със сигурност че на ЦК на БКП и разни там първи са раздавани Йодни Таблетки и там не нам кво си против Радиация, казано им е още че не трябва да се яде никва Салата, Зелено и не нам кво още си?!

    За останалите българи, кучета ги яли и нито дума за Ядрената Авария в Чернобил, след като “новината” “гръмна по целият свят, и ние верующите в “светлото бъдеще” я научихме.

    Коментиран от #24, #92

  • 20 БАРС

    21 5 Отговор

    До коментар #7 от "Аман от тъпа пропаганда":

    ДА ПРАВ СИ САМО ДА ДОБАВЯ ,ЧЕ ЦЕНТРАЛА ГРЪМНА ЗАРАДИ ЧОВЕШКА ГРЕШКА НА МЛАД ИНЖИНЕР..В АМЕРИКА ИМА МНОГО СЛУЧАИ НА АВАРИИ НА АЕЦ НО НЕ СЕ Е ГОВОРИЛО НИКЪДЕ.РАШКИТЕ ГО КАЗАХА ИМЕННО ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ ВЗЕМА АМЕРИКАНСКИ РЕАКТОРИ ИСКА ДА КУПИ ДЕ ТА ЗАТОВА СПОМЕНАХА ЧЕ ТАМ АВАРИИТЕ СА МНОГО НО СЕ МЪЛЧИ КАКТО И НА АТОМНИТЕ ИМ ПОДВОДНИЦИ.ЗА АТОМНАТА ЕНЕРГЕТИКА РАШКИТЕ СА НОМЕР ЕДНО ДАЖЕ И АМЕРИКАНСКИТЕ СПЕЦИЯЛИСТИ ГО ПРИЗНАВАТ.
  • 21 Кнаус 485

    18 5 Отговор

    До коментар #2 от "окрайнец със АЕЦ":

    Вината за аварията в Чернобил е на украинската инженерна мисъл в кавички..... Вината за забавяне информацията за аварията е на ръководството на украинската съветска социалистическа република, което съзнателно заблуждаваше негодяя Михаил Сергеевич за мащаба на аварията, като се надяваше по някакъв начин да е омаловажат инцидента....СССР се справи с аварията и ограничи щетите.... След Време все не западна ли я тогава запад даде пари да се направи някакъв капак на бетонния саркофаг....., атома е полезен на хората когато с него се борави грамотно и се спазват строго предписанията за експлоатация и безопасност.... Да се молим когато на едно ferrari сипваме руска зимна смазка пак да не аварира мотора имам предвид, че нашите 240 боклука, изявени ядрени специалисти гласуваха в Козлодуй да слагаме не лицензирано американско ядрено гориво.... Натегачество комбинирано с слугинаж водят в друга аварии като чернобилската....

    Коментиран от #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Украинците

    12 5 Отговор
    имат навика да крият информация. Как да си признаят, че отровиха Европа. Но тази е грешката на Русия. Делото срещу украинецът е прекъснато, а томовете с обвинения хващат прах.

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 🍋🍊🍺

    11 4 Отговор

    До коментар #21 от "Кнаус 485":

    По повод Я.Ч.Произшествие, Украинците са били предупредени че този тип Ядрени Реактори имат “кусура”, Инженера които е бил на смяна пуска “Тест за Сигурност” който започва да изключва системите за сигурност и так далее… , тоест нарочно предизвикана “кризисна” ситуация която в крайна сметка става неуправляема и истинска кризисна, следва meltdown на Ядрените Пръти и Експлозия която разрушава Ядреният Реактор.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ние не

    15 2 Отговор
    гледаме облаците, а онзи който причини облаците. А той е Украинец. Разследването срещу него е спряно. Европа търпи негативите. Омръзна ми ЕС да плаща данък Украйна. Да се надяваме, че след евроизборите ще има елит противопостяващ се на англосаксонските интереси.

    Коментиран от #91

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Шляхтиц

    18 5 Отговор
    Чернобил 86 показа на Света, че украинците са неграмотен, невеж и подъл народ. Обслужващият персонал на АЕЦ Чернобил е съставен изключително от украинци, самонадеяни, технически неграмотни и подли хора, винаги прехвърлящи вината за проблемите другиму.

    Коментиран от #89, #109

  • 34 🍋🍊🥃

    7 13 Отговор

    До коментар #24 от "аман от разбирачи и търтей":

    Трябва да си пиян или тотално неадекватен да постнеш такъв коментар.
    Много, стотици, ако не хиляди заболяват от рак в България от Чернобилският Ядрен Инцидент.
    За ЦК на БКП мълчаха десет дни, София и сега и тогава е град от над един милион жители.
  • 35 🍋🍊🍺

    9 6 Отговор
    По повод Ядрената Авария в Чернобил в България е тотално информационно затъмнение.
  • 36 🍋🍊🍺

    4 8 Отговор

    До коментар #24 от "аман от разбирачи и търтей":

    :) аз и сега, изкарвам на майка ти и баща ти пенсиите, но кой ще работи да изкара твоята е нямам представа, погрижи се за себе си, спестявай и не гледай на “старото куче” в канчето.
  • 37 името

    16 3 Отговор
    Да не би всички учени от целия СССР да са били събрани в АЕЦ Чернобил , та обобощават, че вината за аварията е на СССР. Вината изцяло е на украинците и украинци са работили в АЕЦ . Пак прикриват безумните действия на окраинците , които доведоха до апокалипсис, веднъж с ядрена катастрофа в АЕЦ , а втори път предизвикаха война с ядрена държава . И понеже ядрената държава се инати и не ще да ги гръмне с ядрено оръжие , те бързат сзми да се гръмнат , като обстрелват Запорожката АЕЦ .
  • 38 Човекът

    14 1 Отговор
    управляващ опитът е Украинец, чист етнически украинец. Останалият екип в Чернобил е бил в шок, телефоните до Москва са прегрявали. Колко хора руснаци и украинци загинаха, заради този продажник. Предателят няма националност, лошото е че невинни хора са загивали. Поне сега руснаците контролират Чернобил и Запорожие. Но трябва да осъществят контрол над още 3 АЕЦ-а юг и север Украйна, за да е спокойна Европа ако фунционират.

    Коментиран от #43

  • 39 Комунистическия СССР взриви Европа

    3 7 Отговор
    Всячески БКП другарите се опитваха да покрият аварията в СССР.....загинаха много руснаци за жалост.
  • 40 Чернобил показа

    2 6 Отговор
    Немощта и безхаберието на комунистите в СССР за здравето и живота на народните маси.

    Коментиран от #44

  • 41 БКП комунистите

    4 5 Отговор
    Мълчаха като дуп..та. Не искаха да признаят издънката на соца и последвалите я събития в СССР.
  • 42 🍋🍊🥃

    3 7 Отговор
    Днес, много от младите идеализират времената на соца, (всеки търси Времеубежище, по Господинов) но истината е следната, последните десет години от Соца бяха тотален бардак и кражба, със сигурност 82ра и след това.

    В Армията бяха дошли Полски Офицери (командировани, Стачкуваха, не идваха на работа, защото в Полша Стачкуваха , Солидарност, Лех Валенса).

    ДС бяха на ясно и когато Горбачов беше избран за Първи на КПСС в България и Съюза започна голямата кражба, в България имаше тотален срив на производството в някои отрасли като Фармацевтика, и др.,

    Коментиран от #106

  • 43 🍋🍊🥃

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Човекът":

    Укрите в Припят изкарват всички на Първомайска Манифестация, в Украйна а и в СССР, тотално информационно затъмнение.

    Коментиран от #46

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гост

    10 2 Отговор
    Ааааа, СССР викаш, авторе? Блях, нали беше Украйна, бре, че и един тон ахмаци го блееха по форума! Сега пък било Русия! Божкеее, глей за 10 лева кво се пише....

    Коментиран от #78

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 БКП комунистите

    7 7 Отговор
    Бяха в тих ужас. Чакаха разпореждания от Москва, как да се държат в медийното пространство в България. Мълчаха като риби и подложиха народните маси на информационно затъмнение, само и само да се омаловажи взрива на централата в СССР. Трябваше да се скрият грешките на "съветските другари" и да се опази честта на съветските комунисти.

    Коментиран от #71

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    аз съм от Пакистан
  • 50 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    казвам се Мюмюн

    Коментиран от #60

  • 51 ПОРЪЧКОВО ЕДНОСТРАНОО

    13 5 Отговор
    ТАКАААА ФУКУШУМА ОЩЕ БЪЛВА ОТРОВИ В ИКЕАНА......НИИИИЩО НЕ СЕ ПРАВИ И МЪЛЧИ...В ИНГИЛИЗИЯ И В УСАДЖИЯ ИМАШЕ ОГРООИМНИ ЯДРЕННИ АВАРИИИ.....МЪЛЧАНИЕ И ЗАТЪМНЕНИЕ .....ДОРИ НИЙЙ СКАТВКАДЖИИТЕ БЪЛГАРУ НВ УСПЯХМЕ ДА ИЗДЪНИМ КОЗЛОДУЙ ШОТО ТОЙ ПРОСТО Е УНИКАЛНО СИГУРЕН ДО СЕГА ДО КЪТО НЕ МУ ВКАРАТ ДЕМОКРАТИЧНО НОВО ЯДРЕННО ГОРИВО.КРЪСТЕТЕ СЕ...
  • 52 Не е последните Десет години, Капанът

    3 2 Отговор
    щраква с "уловката" Римски клуб за СССР. Тогава ограбените милиарди от различни структури в СССР искат да се "реализират" на Запад. Елитите на СССР считат, че Запада ще ги приеме на равностойни начала. Грешката на Запада е че не разделиха СССР на малки държавици Буш Старши. Иначе Рейгън прави 3 независими екипа, умен човек, които стигат до извода, че разпад на системата ще има. За Запада с много тежки икономически последствия, същото чака и СССР с по-малко загуби. Преди това СССР възлага подобно проучване към 60-те на минал век, руските анализатори стигат до същия извод. Продажният елит на СССР плюс нефтодолар, евтина работна ръка Китай 72 г. Кисинджър, Афганистан - признания Бжежински, и най-вече далновидните Рейгън и Татчър, последната избира шестичката Горбачов за главен продажник на Изтока.
  • 53 Искам да

    14 1 Отговор
    попитам уважаемите коментатори, които са се впуснали в разсъждения за причините и вината за чернобилската авария, какво знаят за ядрената авария в Три Майлс Айлънд през 1979 година? Информацията я има и е свободно достъпна! Та, ако се поинтересувате, ще разберете, че двете аварии са почти аналогични, а причините за тях също! Основно са човешки грешки, а не някакви недостатъци на оборудването... Понякога грешките се допускат от прекалено самоуверени хора, които се смятат за имунизирани срещу грешки...

    Коментиран от #77

  • 54 За висшите функционери

    9 5 Отговор
    На БКП се купуваха храни от области в които нямаше замърсяване от радиация. Волгите хвърчаха да провинцията за екологично чисти храни за другарите комунисти....Народа бе изоставен на произвола на радиацията, сам да се оправя.
  • 55 Българин

    0 5 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Аз съм по умен от руснаците, бях във Фукошима и имам три глави и два мозъка.

    Коментиран от #58

  • 56 pyzoфилите

    7 5 Отговор
    обичаме радиоактивност щом е от блятьск@ поссия! и искаме още!
  • 57 Чернобил...кошмара за комунистите в СССР

    5 5 Отговор
    Безпомощни да управляват ядрената енергетика всячески се мъчиха да скрият последствията от аварията.....Прогнилия, оял се се комунистически съветски елит бе безпомощен да предотврати ядрения взрив в чернобил....
  • 58 балхар

    5 1 Отговор

    До коментар #55 от "Българин":

    в маа ти по 3 глави влизат
  • 59 Констатираща

    4 3 Отговор
    Така е. След Перестройката на Горбачов, всичко тръгна наопаки. Затова тя и управлението му не мислим че бяха случайни. Навсякъде се казваше, че той защитава чужди интереси, а наскоро преди да почине, четох интервю с него, в което той се разкайва за действията си тогава. Аварията в Чернобил, също беше след това, затова не се знае защо е станала. Тогава започна и Възродителният процес в България, който остави тежък отпечатък в съзнанието на турското етническо население. Всичко мисля, че беше навързано и беше следствие от това. Тогава в България започнаха да се дават предприятия и работни места "под аренда", което доведе до покачване на цените и изчезването на някои стоки от първа необходимост, в очакване на реформата. Тогава имаше и режим на тока. Изобщо, всичко се обърна наопаки, вследствие на което се стигна до преврата на 10.11.1989 година, който от своя страна ни доведе до сегашното положение. Преди Перестройката, всичко беше добре - животът беше спокоен, сигурен, стоките на достъпни цени, здравето и обучението безплатни и т.н.

    Коментиран от #62, #67

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ЦК на БКП мълчеше като комунист на разпи

    3 2 Отговор
    Тук таме в комунистическите партийни медии се появяваше някое дребно съобщение за аварията...Това бе огромно унижение за комунистическите функционери в СССР и България.....а народа рупаше заразени храни та знае ли се...
  • 62 Че къде бяха здравите сили в БКП

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "Констатираща":

    Да предотвратят падането на Тошо и комунистите от власт в България.
  • 63 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    5 2 Отговор
    Фатки- Украйна или СССР, според това кога и какво ни отърва...а да и на Фукошима нищо и няма, работи си нормално. Само рибите наоколо имат по пет крака и уши вместо хриле ама той Путин е виновен.

    Коментиран от #70

  • 64 Ядреният взрив в чернобил

    4 4 Отговор
    Направи на пух и прах мита за надеждността на съветската ядрена програма....Комунистите в СССР бяха в шаш. Не вярваха на случилото се. И безпомощно мигаха и се вайкаха незнаейки какво да правят....
  • 65 За криенето

    5 2 Отговор
    ами, нормално е. Още чакам разкритията за Шиндзо Абе, много чиста класическа операция на службите. Крият се и истинските причини за аварията в Япония. За СП и СП2 нищо не разбрахме. Опитът в Турция газопровод, огласен от Ердоган. В България нещо имаше за Балкански Поток, но и там мълчание. Още чакам истината за Кенеди и Хес, за последния англичаните удължиха срокът на секретност, нещо каза синът му, но какво. Още по-интересни са ми ЦЕРН и квантови компютри САЩ, Китай, Русия. Още по-интересни са Каньон д’Шей и легендите на местните индианци. Така стигаме до Енох и други.
  • 66 Народните маси в България

    3 3 Отговор
    Изоставени на произвола на съдбата. Тези които създаваха благата за оялата се комунистическа върхушка, бяха пожертвани в името на лъскавия имидж на комунистите и техните идеи......но народните маси не вярваха на другарите.
  • 67 да те пратя

    3 2 Отговор

    До коментар #59 от "Констатираща":

    при нъръбъ?
  • 68 Аварията в Чернобил

    4 5 Отговор
    Показа ясно, че на прогнилата комунистическа номенклатура в България, не и пука за обикновените хора. Важно е другарите да са добре и да се предпазят от радиацията. Пък народа сам да се оправя.

    Коментиран от #74

  • 69 Коя

    4 0 Отговор
    държава се е съобразявала с народа си? Не познавам такава след общинен строй и племена в предколумбова Америка, джунглите на Амазонка, далечен Север. Време е да спрем да вярваме в Дядо Коледа.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Констатираща

    4 3 Отговор

    До коментар #47 от "БКП комунистите":

    И да казваха, и да не казваха, резултатът беше ужасен и нищо не можеше да се направи. Целта е била да се получи раздор и компромат на Русия, както и сега с войната, а защо не и за Китай - с Ковид-19. Веднага ще ни стане ясно кой обича интригите и раздорите, кой иска да няма конкуренция по света, а от там и от къде произлизат. Просто, почеркът е еднакъв и ясен.
  • 72 Много от другарите

    2 2 Отговор
    На комунистическата номенклатура, имаха и малки "ядрени бункери" по вилите си.....готвейки се за защита при ядрена война или ядрена авария. Ограбвайки народните маси, комунистите си позволяваха тия средства за защита на собствения си живот и живота на семействата им.
  • 73 аре стига сте ревали за марулята

    4 2 Отговор
    НАПИШЕТЕ ВЪВ ЮТУБ ИЛИ ВЪВ ГУГЛЕ

    animation of Chernobyls radiation

    И ВИЖТЕ КОГА ИДВА ТУК РАДИАЦИЯТА ДЕТО РИВЕТЕ САМО

    колкото е била отровна тогава марулята сега също е толкова отровна

    на окраинец атомна централа във ръцете никога не давайте и тогава и сега гледат да гръмант АЕЦ запорожие
  • 74 Р.К.И.

    4 2 Отговор

    До коментар #68 от "Аварията в Чернобил":

    Има един факт ,който в голямото пожарище на аварията остана встрани. Централата е трябвало да бъде открита за 1 май. Доставката на панели за покрива закъснели. Строителиге за да се включат в срока за 1 май, ги заменят с други. Причината за експолизията не в това, но това показва начина на мислене в онази страна. Важно е да се изпълни заповедта , важно е да се изпълни в срок. Партията е наредили 1 май, значи 1 май. Сигурността и стандартите са глезотия.

    Коментиран от #80

  • 75 уйко калеко

    3 0 Отговор
    Тогава бе извършено едно от най голямото и чудовищно престъпление спрямо българския народ от страна на неговите ръководители(БКП и ЖИВКОВ),В ИСТОРИЯТА НА ТРЕТАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА.По ранг и значимост го причислявам към двете национални катастрофи причинени на БЪЛГАРИЯ от ФЕРДИНАНД и неговото обкръжения в периода края на БАЛКАНСКАТА ВОЙНА и ПЪРВАТА СВЕТОВНА.
  • 76 Така си беше

    4 3 Отговор
    Аварията предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в днешните Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

    Инцидентът повдига въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време забавя развитието ѝ. СССР, а след разпадането му – Русия, Украйна и Беларус понасят значителни разходи за обеззаразяване и здравеопазване, вследствие на чернобилската авария.....
    И до ден днешен не се знаят какви са точните последствия от взрива в Чернобил. Едно е сигурно....съветските комунисти бяха неподготвени за такъв сценарии. Съветската комунистическа върхушка бе паникьосани и мислеше само как да се спаси от радиацията.
  • 77 🍋🍊🍺

    7 3 Отговор

    До коментар #53 от "Искам да":

    В интерес на истината Руснака днес, към днешна дата има най сигурните и advanced Ядрени Реактори в Света, причината е че Руснака никога не спира да работи в сферата на Ядрената Енергетика.

    Русия е Държава, не идеална но Държава като много малко на брой Държави в света, изградена в/у руините на Руската Империя и Съветската Империя, първата до болка Религиозна (благодарение на която България има Държава а не е Територия) и втората до болка атеистична, благодарение на която България днес има Територия.
    Днес Русия не е нито едното нито другото но Русия е Държава като малко други.
  • 78 Констатираща

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    Не, по-точно, те сега са зомбирани и искат да продължат и прокарат провокациите на ръководителите си, за да стане пак същото, но със запорожката. В такива сериозни и отговорни производства, грешки трудно се допускат случайно.
  • 79 Непосредствени последици

    3 1 Отговор
    Веднага са приети в болница 213 души, от които умират 31. 28 от тях умират от остра лъчева болест. Повечето са пожарникари и спасители, които се опитват да овладеят аварията, неуведомени за опасността от радиоактивния дим. Пряко от взрива загива само един човек. От зоната на инцидента са евакуирани общо 135 000 души, в това число и 45 000 от съседния град Припят.......Другарите от ЦК на КПСС стояха далеч от Чернобил....не им се умираше от лъчева радиация....
  • 80 уйко калеко

    5 2 Отговор

    До коментар #74 от "Р.К.И.":

    Причината за катастрофата е начина на работа при така нареченото СОЦИАЛИСТИЧСКО СЪРЕВНОВАНИЕ ,нещо от рода на ПЕТИЛЕТКАТА ЗА ТРИ ГОДИНИ.След планов ремонт централата по график е трябвало да заработи около средата на май месец ,но партията наредила за деня на труда да е в действиЕ и се получава като в поговорката ,,БЪРЗАТА КУЧКА СЛЕПИ ГИ РАЖДА.,,.

    Коментиран от #82, #86

  • 81 Чернобил гръмна

    3 1 Отговор
    С него гръмна и мита за сигурността на комунистическата ядрена програма на СССР.
  • 82 Партията кърмилница

    3 1 Отговор

    До коментар #80 от "уйко калеко":

    Се превърна в партия на тих убиец на народните маси

    Коментиран от #87

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 ПАУН БГ

    3 3 Отговор
    Вече трета стаия за Чернобил ни обясняват как държавата и СССР са крили случилото се и се разтеглят локуми на тази тема. Ок, обаче снешната реалност е много по-важна от миалото. Странно защо като става въпрос за ГМО храните и опитите за заобикаляне на законодатеството още на ниво Брюксел, не ни заливате с по 3-4 статии на седмица? Или пък на тема нови ядрени мощности, от които само до преди 3-4 години уж нямаше нужда, те руснаците само искали да ни зарабват и да ни точат парите, а сега ще строим без конкурс, без критерии за оценка,без условия и с отворен бюджет с американски реактори. И в същото време производителя за 15г е на правил 2 реактора - звучи много сигурно, нали, супер много опит имат! Е тва що не го набивате по 3-4 пъти на седмица? Или пък за опитите да се премахне забраната за добив на шистов газ?
  • 85 Мразя до гроб Русия безплатно

    4 2 Отговор
    Това бе поредното престъпление на комунистическите баклуци и руските мръсници - срещу собствения им народ и цяла Европа!

    Коментиран от #94

  • 86 Р.К.И.

    2 1 Отговор

    До коментар #80 от "уйко калеко":

    Канадци бяха направили филм за аварията (снимали са в самата централа!). Там разказва техник, останал жив, защото се е намирал в бетон дълбоко под централата. Казва - когото чухме експлозията, помислихме ,че .... ни нападат американците! Такова им е мисленето на тях.
  • 87 уйко калеко

    4 1 Отговор

    До коментар #82 от "Партията кърмилница":

    Тя ПАРТИЯТА наистина си е била КЪРМИЛНИЦА,АМА САМО ЗА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЦК НА БКП И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА.
  • 88 БКП комунистите

    2 1 Отговор
    Мълчаха,траеха си ...чакаха разпореждания от господаря си в Москве за ядрената авария в Чернобил....Партийната позиция бе ясна......ша шикалкавим и увъртваме по примера на съветските другари. Не можем да признаем че при социализма може да има такива аварии, особенно при ръководство на съветските комунисти.
  • 89 Констатираща

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Шляхтиц":

    Не знаехме, че украинците са такива. Мислехме ги за част от Русия и ги обичахме еднакво. Интересно, какво ги отличава. Може би, че има българи сред тях. Може би, нашата нация има нещо такова в себе си, не знам. Сигурно затова лесно се поддаваме на пропаганда и чуждопоклонничество като тях. Затова лесно ни манипулират, а те до къде стигнаха...
  • 90 Интересно

    1 1 Отговор
    Руснаците правили, украинците разваляли, ама няма украинци, били руснаци 😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫5437
  • 91 Констатираща

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ние не":

    Едва ли. Нищо не мисля, че ще се промени, освен яко малко сме поумнели, след всичко, което се случи и случва. Проблемите в страната ни не са случайни, както и преди е било. Всичко се ръководи отдалеч и всеобхватно. Ние сме жертва на общата международна политика. Малко държавни ръководители успяват да се преборят и противопоставят на всеобщото течение и да водят страната си към по-добро, но затова пък, те са много обичани от народа си и недолюбвани от всеобщите шефове, които не успяват да ги манипулират. В която и ситуация да бъдем, пак не е приятна и изгодна.
  • 92 Констатираща

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "🍋🍊🍻":

    Спомням си, че бях необикновено отпаднала и се чувствах много зле, а когато споделих с колегите си, те ме запитаха да не е от аварията в Чернобил, а аз нищо не знаех, но защото не обичах да слушам и чета новини. Явно, другите са знаели.
  • 93 Ха ха

    1 2 Отговор
    Смешници.правилна пропаганда.браво.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 стоян

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Войникът без Армия 🇧🇬":

    До 1 ком - другар в Япония аварията стана заради земетресение от 7 степен което докара до брега огромни вълни които заляха помпите и централата на японската аец - а в Чернобил руските тесни спициалисти са правили експеримент с реактора и затова е гръмнал - това е доказано

    Коментиран от #100

  • 96 Илия

    2 2 Отговор
    Пишете пропаганда. Преди това е имало аварии в атомна централа в САЩ, но за нея не се пише. Да черните Русия, все някак и донякъде Ви се получава, но да черните Съветския съюз е смехотворно.
  • 97 Сандо

    3 2 Отговор
    Аварията си е авария и причините за нея са едната страна на въпроса.А другата:това,което направи СССР за ликвидиране на последствията показа колко могъща,способна,целеустремена и жертвоготовна беше тази държава.И в това отношение Съветския съюз превъзхожда многократно всички други страни,като САЩ,Япония,Франция,в които е имало аварии от различен порядък в АЕЦ.А писанията са си писания,авторите им трябва да си изкарват белия хляб,дори с цената на лъжи и политкоректни алабализми.
  • 98 Сандо

    2 2 Отговор
    И един въпрос към автора:Не можеше ли накрая да предупреди,че ако укрите взривят Запорожката АЕЦ,тъй като те непрекъснато я обстрелват,последствията за европата и за България ще са многократно по-катастрофални?Още повече,че СССР го няма и няма държава,притежаваща ресурс да се справи с последствията.И накрая:има експерти,които твърдят,че аварията във Фукушима е с многократно по-сериозни последствия,че огромна вина за тази авария носят частните собственици - защо авторът не наблегне на това,още повече,че дори и в момента тази централа излива отровните си води в океана?
  • 99 бай Бай

    2 2 Отговор
    поредната гнусна западна пропоганда, щото преди това е нямало на запад аварии
  • 100 очень..

    2 2 Отговор

    До коментар #95 от "стоян":

    Болной мозг,в чернобиль работеха бандерски инженери,пиадурници,за да се натегнать на украйнските комунистити,те си правят експерименти със реакторите..в россия има над 35 ядрени реактори до 2030 г.ще бъдат въведени още толкоз,но авария като в краварската три майл айлънд-вова няма да допусне.
  • 101 Чернобил гръмна

    3 1 Отговор
    Радиационен облак се разнесе над Европа. Хората се страхуваха от радиацията....само комунистите си мълчаха. Те не рупаха заразени салати, домати, краставици....като широките народни маси. За висшия комунистически елит имаше специално снабдяване на храни от незаразни региони....държавни Волги и Мерцедеси се превърнаха в доставчици на едро, пълни с "чист" зарзават,арпаджик,чушки, домати, плодове. Обслужваха другарите от ЦК на БКП и други висши партийни комунистически функционери....
  • 102 християнин

    1 2 Отговор
    Има доказателства и то филмирани в НОВОТ ВРЕМЕ( демонокрацията), че в България не е имало радиационно замърсяване, защото ветровете са духали на Запад-Северозапад, и данните от това може да се намерят в Ентернет от онуй време.
    Полковник от войските по онуй време с група са обикаляли цяла България и никъде не са установили раиационно замърсяване над допустимите норми, и след като е дкладвал за това му е наредено да мълчи, или ще бъде уволнен.
    Пичината за това е, че Аварията е съгласувана с ЦРУ, като е целяла моменталното разпадане на Истока, но както става винаги, когато слугите сатанински планират, всичко се стоварва върху тях, та така и вятърът не духа къма Румъния и България, а на Запада и скандинавските страни, които са част от сатанинския сбор на баща си.

    Коментиран от #103

  • 103 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #102 от "християнин":

    Поне вземи да се ограмотиш за широкоизвестните факти около аварията, защото личи, че не си се: моделите за разпространение на радиоактивния облак са лесни за намиране - България е била под този облак, както междувпрочем почти цяла Западна Европа - с изключение на Испания, Португалия и части от Италия, Франция и Великобритания. При това България е била под т.нар. "тежки" разсейвания - с големи количества радиация.

    Престъпния комунистически режим скри за аварията от българите, и даже си провеждаше манифестациите под дъжда - оставяйки стотици хиляди на откритата радиация. Милиони пък ядяха радиоактивна зеленина, докато другарете от Комунистическата партия ядяха чиста внесена от прогнилия Запад храна и пиеха вода от подземни източници. Това беше "грижата" на тогавашния режим за българите.
  • 104 грух

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "БЕЛЯТА":

    то и на тебе не ти се разбира какво не си разбрал, ама не се вдига врява по въпроса...
  • 105 обратен ефект

    0 2 Отговор
    зловонната и постоянна пропаганда отваря очите на хората..
  • 106 грух

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "🍋🍊🥃":

    ти Носителят на Истината ли си драги... с малко тежичък товар си се нагърбил, друже...
  • 107 Невежествено

    0 2 Отговор
    От тая драсканица е видно, че да си "журналист" е диагноза и презряна професия!
  • 108 Партията кърмилница

    4 0 Отговор
    Тровеше народа с радиоактивни храни, но не признаваше вината си....типично по комунистически.
  • 109 Мито

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "Шляхтиц":

    Последствията от аварията биха били много по-малки, ако около реактора имаше конфайнмънт билдинг, купол от стоманобетон с 2 метра дебели стени. Дори пътнически самолет да се сгромоляса отгоре, куполът няма да мръдне. Решението да няма такава защита е взето в Москва, по-евтино излиза. Не можеш да обвиниш украинците за това

    Коментиран от #110

  • 110 !!!

    1 2 Отговор

    До коментар #109 от "Мито":

    Можеш!Смяна украински специалисти водят не професионално процеса.Ти не си чел техните обяснения на тези "профи"!Трагедия!
  • 111 Харон

    4 0 Отговор
    Развявахме червените байраци на парада 1-май, докато другарите от трибуната имаха пряка линия с метеорологията, че на къде какво мерят, за да могат навреме да се скрият ако почне да им духа реактивен вятър....Но бабите не можаха да баламосат, защото им пожълтя марулята, салата, всичко зелено което имаха на открито посадено....Но агитпропа още дълго блееше пропагандата за безопасност....А народът......
  • 112 гнъсну русифилчи

    4 0 Отговор
    обичам съветските нуклеотиди!
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: