Last news in Fakti

23 Април, 2024 15:01 2 778 34

Валери Найденов пред ФАКТИ: Промяна на избирателната система, това е лечението (ВИДЕО)

  • валери-
  • найденов-
  • борисов-
  • избори-
  • герб-
  • дпс-
  • лечение-
  • конституционен съд

Нека политиците накарат КС незабавно да отмени тези промени, особено в частта за служебното правителство, казва журналистът

Валери Найденов пред ФАКТИ: Промяна на избирателната система, това е лечението (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Когато се спънеш в един и същ камък два пъти, значи си глупак. А ние вече шест пъти се спъваме в една и съща изборна ситуация. Последното изгследване на „Галъп“ дава 10% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Значи пак ще е същото. Борисов се закле, че няма да прави кабинет с БСП, ДПС и „Възраждане“. И какво излиза… Пак ще е същото, пак ще бъдат същите играчи. Въпросът е друг. Защо никой не сме да каже какво е лечението. Това е темата, но всички централни телевизии не казват нищо. Как може да се излезе от този омагьосан кръг на избори? С промяна на избирателната система, това е лечението. Все едно да си лекар, да имаш болен от туберкулоза, но да не искаш да му кажеш какво лекарство трябва да взема. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ журналистът Валери Найденов.

„В момента сме в епицентъра на хаоса, който се създаде с промените в Конституцията. Аз имам конструктивно решение и тук, аз съм позитивен човек. Най-лесното, най-доброто за самите политици, защото те имат влияние в Конституционния съд, е да го накарат незабавно да отмени тези промени, особено в частта за служебното правителство. Това е в неговите сили има основание. Но съдиите в КС си седят върху ръцете и както винаги чакат явно да им изтече целият мандат, че тогава да се произнесат“, добави гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 флипп

    25 7 Отговор
    Ако тези смешници от ПП ЛГБТ влязат в парламента, това ще е най-грубата имотна измама в историята на България, и това на фона ГРОБ, който буквално ги хванаха с чувалите с фалшиви бюлетини

    Коментиран от #14

  • 2 Ала бала портокала със 7%

    28 1 Отговор
    При 51% гласували от имащите право на глас, само тогава да се зачитат изборите. Всичко друго е пълна измама и ала-бала портокала
  • 3 Чичка

    8 5 Отговор
    "Нека политиците накарат КС незабавно да отмени тези промени",..... политиците НЕ могат да карат каквото и да е КС, капиш?

    Коментиран от #8

  • 4 Трябва

    16 2 Отговор
    да се промени, но тези, които трябва да я променят..... не са луди да п.икаят срещу вятъра. Трудно, много трудно,но хубавото в случая,е че народа осъзнава, какво му се стоварва на гърба.
  • 5 Мъдрият

    22 8 Отговор
    Ами кажи я каква е тази промяна? Какво говориш само празни приказки!

    Аз ще я кажа: да се въведе задължително гласуване! Това е нужно! И така всичките тези измислени партии на сглобката и статуквото ще отминат в небитието!

    И не се тревожи, резултатите от изборите няма да имат нищо общо с предишните! Подмяната са аут от парламента.
    А герп - ще имат не повече от 10-15%.

    Коментиран от #12, #16

  • 6 Трол

    11 2 Отговор
    Трябва да има промяна на избирателната система, на избраните и на избирателите.
  • 7 володя

    5 21 Отговор
    Промяната на изборната система трябва да е, че първият на изборите получава 60 депутата бонус. Така Бойко ще спечели 80 места, ще му се дадат от 60, става 140 +60 депуатат от ДпС ще могат да въведат ред в държавата, както си беше от 2001-ва за 20 години!

    Коментиран от #27

  • 8 редник

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Чичка":

    Така е, но е редно да има кратки срокове, в които да са длъжни да се произнесат!

    Ако отменят промените в Конституцията, какво следва - имаме незаконно посочен минпред, незаконно правителство, незаконно организирани и проведени избори?!...
  • 9 Калъчката

    14 2 Отговор
    Га заиграе и се забие на всички мутри у газо и после у затворо чак тогава ще се сме свободни чисти и доволни. То един се опита ама до кривата круша го докара. И ЗА 51%
    ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС ГЛАСУВАЩИ ТОГАВА ДА СЕ ПРИЗНАВАТ ИЗБОРИТЕ. СЕГА СЪС НЕКВИ СИ 43% ОТ КОИТО СЪС 12% СИ ПЪРВА ПОЛОВА СИЛА И УПРАВЛЯВАШ Е ГРЯХ.
  • 10 най-после

    14 3 Отговор
    Един човек да се осмели да каже нещо съществено! Всички обясняват, как ние сме си ги избирали, затова да не се сърдим! НЕ! Не ги избираме ние! Избират ги една шайка бандити, които пишат листите! И които определят кой какъв да е в държавата! И са създали условия в закона, да се манипулират и фалшифицират изборите! Стига! Това не са избори!

    Коментиран от #15

  • 11 инж. Ганчо Илков

    6 2 Отговор
    Лечението е в Необозримото Бъдеще. Нов Манталитет, Нов Морал, Нова Политическа Грамотност, Коалиционна Култура. С Нови Лица, Апостоли от Ново Време. Лица, които да Изправят Българина и Изградят нов Народен Маталитет. Манталитет на СУВЕРЕН. С Нова Конституция и Нов Сценарии със Социални и Икономически Реформи Утвърждаващ Демократичната Ценностна Система. Причината за Съществуващото Състояние, се крии в заложеният от Идеолога Александър Лилов, (който на Времето Прозря и Разработи) Дългосрочен Сценарии. Целта на Този Сценарии се основава след Премахването на БКП (първо Промяна на Името, а след това със Затихващи Функции, до Пълното и Заличаване) Българската Икономика и Власта да бъдат в Ръцете на Децата и Внуците на "Активните Борци" с Про Комунистическа Закваска. С тази Цел се наложи Приемане на Нова Конституция (Конституция на Прехода) чрез Опита и Инструментите на ДС.
  • 12 задължително е....

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мъдрият":

    Гласуването и сега е задължително, но няма санкция, ако не гласуваш
  • 13 копи пейст

    4 1 Отговор
    Отношения с Държавна сигурност
    От 1983 г. е сътрудник на Държавна сигурност, към II главно управление, 4 отдел, 1 отделение. Псевдоним Сашо
  • 14 ИСТИНАТА

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "флипп":

    ГЕРБ, БСП, ДПС, ИТН и Възраждане са регистрирани по закона за партиите,
    но в действителност са
    мафиотски диверсантски организации
    на Кремъл в България,
    под партийно прикритие!
    Затова и Теменужка криеше пътната карта с руския Газпром!
  • 15 Хаха хаха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "най-после":

    Това ченге дрънка несъществени неща, за да отвлича вниманието от същественото!
    Истината е, че в България изборите са бутафория!
    Навсякъде в ЕС гласуване с неотбелязана преференция се отчита, като недействително!
    А тук се привилегироват водачите на партийни листи и се бетонира избирането им!
  • 16 инж. Ганчо Илков

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мъдрият":

    Какво значи Задължително Гласуване? Натрапнат Ти някаква Избирателна Листа, Лица които не си Виждал, не си Чувал и Ти трябва да Гласуваш. В противен Случай Нарушаваш Изборния Закон и подлежиш на Санкция. Всички теза предлагани за Избор, са посочени от съответните Лидери на Политически Проекти. Някой Политически Проект да Разяснява какво би направил ако бъде Избран негов Представител? Да си Чул за Пред или след Изборна Коалиция на База Декларирана Програма включваща Социални и Икономически Реформи? Всеки Избирател е на Принципа: Води ни Воеводо, аз си знам Пътя!. Изборите се Превърнаха в Сергия. Кой колко ще даде. Кандидатите се боричкат да се докопат до Парламента, да си осигурят Социалните Облаги, а тези които ги Избират Плява да ядат. Къде е Смисълът на Задължителното Гласуване? Каква ще бъде Промяната?
  • 17 Лесно е

    2 2 Отговор
    Променяме формата на републиката.
  • 18 Иван

    7 2 Отговор
    Ако с избори се променяха нещата те отдавна да бяха забранени затова избори до дупка и накрая едно голямо НИЩО

    Коментиран от #26

  • 19 За протокола

    7 0 Отговор
    За да имаме независима съдебна система трябва да се премахнат политическите квоти в нея.
    Сегашните промени в Конституцията също трябва да се променят.
    Президента да назначава служебно правителство, но да има работещ Парламент, който да го контролира.
    Освен това служебното правителство да не може да сключва сделки и договори без одобрение от Парламента.
    Трябва да се отнеме и възможността на политиците да кадруват в Полицията, Прокуратурата, специалните служби и държавната администрация.
    Всичко това са части от един сложен механизъм, който се изгражда дълго за да е работещ и бърникането в него с мръсните некомпетентни политически ръчички, независимо от намеренията, само го разваля. Естествено, че след това нещата няма да бъдат добри.
  • 20 нннн

    6 0 Отговор
    За какво ни е Конституционен съд, който практически не работи? Защо плащаме на 12 топЙористи по 18 бона месечно?
  • 21 Край

    5 1 Отговор
    Прав е Валери Найденов. Демокрацията се е родила с мажоритарни избори и без тях е невъзможна НО има едно голямо НО. Демокрацията е като свободата - не се дава не се подарява ОТВОЮВА се. Народ който ме може да го направи не ги заслужава. Не са виновни наглеците Пеевски Борисов и пр. Виновни сме ние милионите глупчовци безволеви.

    Коментиран от #25

  • 22 Макробиолог

    1 2 Отговор
    Това В.Найденов го твърди за енти път,но то не става по смислено.Мажоритарния избор нищо не променя,практиката показва че води до разчистване на терена от малки партии ,остават две,три партии с най дълбоки джобове и толкоз.За БГ условията ---ДПС железно ще си увеличи процента,ГЕРБ също и третият играч ще е някаква коалиция градски умни и красиви стъпили на парите на фондациите....Кардиналния проблем е че у нас политиката е път към бързо,,престъпно и ненаказвано забогатяване.....има го навсякъде по света ,но тук това е в чист вид,оттам и евентуално кардинално решение на проблема --закон за публичност на всички активи на всеки български гражданин .в страната,чужбина ,офшорките.Автоматизирана програма съпоставя декларирани доходи към налични активи и където разликата е да кажем над 200хл юро,изпраща постановление към данъчни,икон полиция,прокуратура които да са длъжни да разследват по бързата процедура и излезнат с юридически известните производства за борба с мръсните пари.
  • 23 Точен

    2 0 Отговор
    80-%-овите подкрепят най-несправедливата система: мажоритарната. Който не мисли с главата си, го бият по главата и по-долу.
  • 24 Наско

    2 0 Отговор
    Партиите няма да пуснат кокала. Изходът е само един. Появява се обаятелна личност, която омагосва народа, създава партия и печели квалифицирано мнозинство. След това 1/ Приема електронно (интернет) гласуване, за да се вдигне избирателната акстивност 2/ Забранява предизборната агитация под всякаква форма и разрешава само директни дебати по телевизии и радиа 3/ Забранява партиите и вотът става автоматично 100% мажоритарен. Така вече гласуваме само за личности и няма партии, които да вкарват в Парламента никому неизвестни натискачи на бутони. Богаташите не могат да си купят гласове с концерти и реклами и трябва да участват в дебати, където се вижда всеки какъв е. Електронното гласуване освен висока активност отваря пътя за пряка демокрация с много референдуми и дори лесна смяна на министри ако хората не са доволни от работата им. Това е начинът народа да си върне държавата, но трябва да се появи тази обаятелна личност, която да го направи. Утопично е, но не е невъзможно.
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Край":

    Без партия не може да станеш политик, все едно да станеш инженер без да завършиш институт/университет. Силна личност, още не значи силен политик. Без политици, школовани в партийните централи, една държава е обречена. Не се водете по шоумена Слави, толкова му е акълът. Без контрол върху депутата от страна на партийната централа която го е издигнала, парламентът ни ще се напълни със СКРИТИ ЛИМОНКИ. Това е целта на ....? Техниката на вербуване е стара колкото света и е доведена до съвършенство в днешно време. Няма как ИЗБИРАТЕЛИТЕ да контролират един парламент съставен от СКРИТИ ЛИМОНКИ. А сега избирателите как контролират Парламента? - Чрез партийната членска маса И ПАРТИЙНИТЕ КОМИТЕТИ ПО МЕСТА на парламентарно представените партии. Как по-точно "партийната централа" ще контролира партиен водач депутат? -Партия по това се различава от БАНДА, че водачът не е абсолютен авторитет.

    Коментиран от #28

  • 26 Край

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    Иване точно изборите които променят нещата са ти забранени - норачат се мажоритарни в 2 тура.
  • 27 край

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "володя":

    Демек да не е гласувал никой за депутати които да се дадат на Бойко.
  • 28 Край

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Според теб Продължаваме промяната партия ли е? Герб партия ли е - изчезва борисов и на другия ден това базование го няма. Възраждане партия ли е - изчезва Коста и партията на другия ден я няма - това партия ли е?
  • 29 Китин от Китен

    2 0 Отговор
    Хора от "Факти", харесва ли ви аудиото, което е две класи под класата на разговарящите?
    Ако и на вас не ви харесва - оправете го при следващото интервю, не струва майка си и баща си, просто малка намеса на човек, който разбира от тия неща и всичко ще е Топ.
    Интелигентните гости във вашето студио / и техните слушатели/ заслужават добро аудио, мисля! Въпрос на самоуважение е!
    Иначе - нека поздравя и интервюиращата, и интервюирания, беше насалада да ви слуша и гледа човек! Толкова рядко вече можеш попаднеш на мислещи,интересни, нестандартни, провокиращи / в добрия смисъл на думата!/ хора в ефир, че чак не е за вярване как още ги има!
    Бъдете живи и здрави!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тцц!

    0 0 Отговор
    Проблемът не е в изборната система. Проблемът е в системата на дивия безалтернативен капитализъм...