Last news in Fakti

23 Април, 2024 16:15 1 034 11

Преди или след работа: Кога е по-добре да тренирате?

  • тренировки-
  • работа-
  • здраве

Ето какви са предимствата да спортувате в началото или в края на деня

Преди или след работа: Кога е по-добре да тренирате? - 1
Снимка: Shutterstock

Ако имаме стандартно работно време и по-голямата част от деня си прекарваме в офиса, вероятно ни е трудно да намираме време и за редовни тренировки. Сутрин много ни се спи, вечер сме уморени и искаме да разпуснем.

Е, ако искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре, ще трябва малко да нарушим комфорта си. Затова е важно да знаем кога е по-добре да се отправим към залата, за да бъда заниманието ни максимално ефективно.

Вечният въпрос кога да тренираме - преди или след работа, сега пак е на дневен ред заради ново изследване на учени от University of Sydney. Те доказват, че хората, които тренират вечер, имат по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт в сравнение с тези, които спортуват сутрин.

Обект на наблюдение са над 30 хиляди души със затлъстяване на средна възраст 62 години в период от осем години. Тези, при които физическата активност е след 18 часа, рискът от преждевременна смърт е с 61% по-нисък, а от сърдечни заболявания - 36% в сравнение с тези, които не спортуват.

Предпочитащите тренировките сутрин пък получават едва наполовина от тези ползи - съответно 33 и 17% по-малък риск. Следобедните упражнения от 12 до 18 часа също се оказват по-малко ефективни от вечерните.

Учените предполагат, че тази разлика се дължи на няколко причини. Първо, има разлика в нивата на кръвна захар в различните части на деня и те често са по-високи в неговия край. Ако тренираме, когато кръвната захар е по-висока, мускулите изтеглят излишното количество от кръвния поток и я използват като гориво. А това ни увеличава количеството изгорени мазнини и ни дава повече енергия. Така при редовни тренировки можем лесно и ефективно да поддържаме желаната форма.

Също така различни изследвания доказват, че когато тренираме вечер, това води до намаляване на стойностите на кръвното налягане през нощта, а оттам и до намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това се намалява рискът от развитие на инсулинова резистентност, която често предшества диабета.

А има и друго - спортуването в края на натоварен ден е ефективен начин да се отърсим от стреса, което ще ни помогне да спим по-добре и ще намали риска от преяждане с вредни храни тогава, когато най не е препоръчително - преди лягане, пише lifestyle.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бендида

    12 2 Отговор
    Изследването е направено върху определена възрастова група (62), при това на хора със затлъстяване. За тях вечер, за останалите всеки сам си преценя.
  • 2 Да,да

    8 7 Отговор
    Най-добре по време на работа!
  • 3 Новичок

    2 10 Отговор
    Какъв спорт ??? След 12-14часа на работа ,да не сме журналисти. Пфу...
  • 4 жоро

    0 2 Отговор
    Жените да тренират след работа е полезно за вечерния секс
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.