Last news in Fakti

20 Април, 2024 14:21 1 337 38

Над 34 000 души са загинали в ивицата Газа

  • израел-
  • ивицата газа-
  • жертви-
  • война
Над 34 000 души са загинали в ивицата Газа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Броят на жертвите на израелската агресия от 7 октомври насам нарасна до 34 049, като 76 901 души бяха ранени“, се казва в изявление на здравното министерство на анклава.

Според ведомството през последните 24 часа телата на 37 души, загинали поради действията на израелската армия, са били доставени в болници в ивицата Газа. На 7 октомври Израел беше подложен на безпрецедентна по мащаб ракетна атака от Ивицата Газа в рамките на операцията „Наводнение Ал-Акса“, обявена от военното крило на палестинското движение Хамас. След това бойците на организацията навлязоха в граничните райони в Южен Израел, където откриха огън както по военни, така и по цивилни, а също така взеха повече от 200 заложници.

В Израел по последни данни на властите са загинали около 1200 души, като това число включва цивилни, войници, чужди граждани и работници, а също така се съобщава за над 5000 ранени. В отговор израелските отбранителни сили започнаха операция "Железни мечове". срещу Хамас в ивицата Газа. В рамките на няколко дни израелските военни поеха контрола над всички населени райони близо до границата с Газа и започнаха да нанасят въздушни удари по цели, включително цивилни, в ивицата. Израел също обяви пълна блокада на ивицата Газа: спряха доставките на вода, храна, електричество, лекарства и гориво.

В края на октомври започна наземната фаза на израелската операция в анклава. Град Газа беше обкръжен от израелските сухопътни сили и анклавът беше ефективно разделен на южна и северна част. Хамас твърди, че в ивицата Газа има около 200-250 заложници. След края на примирието израелските власти обявиха, че 126 израелци и 11 чужденци остават заложници от Хамас, а 110 отвлечени са освободени.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРОНЮЗ

    28 5 Отговор
    Предлагам Натаняу за Нобелова награда и да бъде вписан в Рекордите на Гинес. 😜

    Коментиран от #3

  • 2 Последния Софиянец

    21 3 Отговор
    И 4000 ембриони.

    Коментиран от #6

  • 3 Скот

    8 32 Отговор

    До коментар #1 от "ЕВРОНЮЗ":

    Предлагам да отидеш в Газа да браниш братята си Хамасци.
  • 4 Ха ха ха

    9 23 Отговор
    Нали бяха много радостни на седми гюбеци танци а сега да ревът гадове
  • 5 664

    30 4 Отговор
    Защо нищо не прави Европа САЩ.

    Коментиран от #13

  • 6 Око за око

    10 28 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Циганите да са мислили на 07.10 .23 кви ги вършиха.

    Коментиран от #19, #21

  • 7 ТаУмВзе

    22 5 Отговор
    Геноцидът над Жени и Деца е моше е Праведен де! Те ти Справедливост, Международно право и Алабализми на писта!

    Коментиран от #28

  • 8 Здравейте госпожо

    18 5 Отговор
    Богданова.
    Това което сте написали не е политкоректно и трябва да редактирате статията..... Израел не може да бъде наричан агресор той нали уж е от нашите.
  • 9 Сталин

    26 5 Отговор
    Днес е рожденият ден на Хитлер,един от великите лидери на света,единствения който конфискува банката на Ротшилд и забрани лихварството и създаде държава свободна от контрола на евреите и най мощната индустриална държава и също ликвидира всичките извращения на еврейския "морал" като затвори всички гейбарове и извратеното еврейско "изкуство"
  • 10 Жуков

    6 24 Отговор
    Хамас използва методите на Сталин.Забрана за евакуация на жени и деца.Затова и СССР дава 30 милиона жертви.

    Коментиран от #22

  • 11 Аналози

    11 2 Отговор
    Така е. Ционисткият живот струва скъпо. За един евреин - 30 мюслета. И през 2-та СВ за един убит ариец са разстрелвани по 15-на местни.

    Коментиран от #20, #36

  • 12 Вън сакън!

    20 5 Отговор
    Как така ше кажете израелска агресие е факти -> тва е демократичмо присъствие на израелските спецчасти и хуманно умъртвяване на неизраелското население, но тва в никакъв случай не е геноцид. Факти, вече ства изключително не политкоректни! Апропо как върви контрата на украинската армия -> ше има ли пари за наркоманът откакто руснаците пуснаха ФАБ9000? Някой специалист да обясни моля...
  • 13 Българка

    4 19 Отговор

    До коментар #5 от "664":

    А ти какво предлагаш? САЩ и Европа да изравнят терористичен Иран и Хамас ли?
  • 14 Кресна

    19 6 Отговор
    Ако дадат на израелския премиер и наградата за мир ,пародията ще е пълна .Но от запада се очаква това ,все по малко нормални хора останаха в управляващите западни страни .
  • 15 Скитник

    9 5 Отговор
    А в Европа си ги каним и развъждаме тия от ,,Религията на мира,,. Евро пишман политиците в парламента продадоха народите и страните си заради алчност и външен натиск.
  • 16 За размисъл

    12 5 Отговор
    1300 срещу 35000.
    За всеки 1 по 27. Малко е да се каже , че не харесвам Хамас и и палестинци. Но затова което израелците ( не евреите) ... ще плаща целия свят. Който разбрал - разбрал. Който не разбрал ще продължава да бъде фило-фоб. Разделяй и владей - от къде ли са го взели римляните?
  • 17 шааа

    4 14 Отговор
    подкрепят терористи, приютяват терористи, радват се на терористи ... в резултат и мрат като терористи.

    следващият път да мислят, преди да съборят грънците, ако изобщо има следващ път за тях.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ами ...

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Око за око":

    Да кажете нещо по въпроса за Санта и Шатила? Ама истината -тази за избитите християни, не от Уикипедия.
  • 20 За размисъл

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Аналози":

    Та сега викаш - да си изкараме злобата. Нещо са сбъркали посоката - избиваха ги в Европа. Ум царува, ум робува, ум патки пасе.
  • 21 Антитрол

    11 9 Отговор

    До коментар #6 от "Око за око":

    "Циганите да са мислили на 07.10 .23 кви ги вършиха"

    Ами мъчеха се да освободят собствените си окупирани територии от евреите - значи на укрите трябва да се помага да освободят териториите си от руснаците но на палестинците не трябва да се помага за същото и даже трябва да се помага на еврейчетата да заграбят още повече територии.

    Е да ама едните са ви господари и за тях трябва да си затваряте очите че ще спрат грантовете.
  • 22 Запознат

    14 5 Отговор

    До коментар #10 от "Жуков":

    "Хамас използва методите на Сталин"

    Само че опорката не върви защото Хамас е създаден от евреите и тъкмо Хамас убиха водача на палестинците Ясер Арафат. Ама фактите нямат значение нали - важни са опорките.

    Той метода е изпитан от господарите ти - създават и въоръжават терористична организация която да свали законния президент на някоя държава и те после се "борят" срещу тероризма и завладяват държавата и я опоскват - Сирия е ярък пример ама руснаците им попречиха.
  • 23 Гост

    5 7 Отговор
    за нула време загубите ще бъдат компенсирани...това е Газа...не е на петел гребена...раждаемост безкрай...
  • 24 И никой не пише

    7 2 Отговор
    защо нападението на военното крило на Хамас от 7- ми октомври е наречено ,,Наводнението Ал-Акса".Трябва да се срамувате.
  • 25 Това е лъжа

    3 3 Отговор
    Преди 3 месеца бяха повече.пропаганда
  • 26 София

    13 6 Отговор
    Не са загинали ?
    Бяха убити от Израелската армия
    Това е геноцид .
  • 27 Малко са!

    5 12 Отговор
    Още трябва... Дерзайте ЦАХАЛ.
  • 28 .....

    7 7 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Палестинците са терористи, за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Отговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение. Да изпечеш бебе във фурна пред изпадналите в ужас вързани родители, това какво е? Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въобще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Не мислиш ли,

    7 3 Отговор

    До коментар #28 от ".....":

    че има съществена разлика между ,,палестинците са терористи" и,,Хамас са терористи" ?Също и обобщението ,,зверствата,които извършват арабите",при положение,че Европа е наводнена с емигранти от арабски страни?Какво целиш с такива обобщения?Същото е валидно и за обобщенията за евреите .

    Коментиран от #32, #34

  • 31 Ти да видиш

    2 4 Отговор
    А във войната в Украйна колко са загиналите , благодарение и миротвореца Путин ?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 .....

    5 2 Отговор
    Резолюцията на ООН от ноември 1947 препоръчва създаване на еврейска и арабска (не палестинска) държави. Арабелите в Израел започнаха да се наричат палестинци чак след 6-дневната война. Те никога не са искали държава. Имаха възможност да я направят няколко пъти, но не поискаха. Трансйордания окупира западния бряг на Йордан цели 18 години - от 1949 до 1967, защо не си основаха държава? Конфликтът с Израел не е нито за държава, нито за земя, нито за религия, а се базира единствено на сляпата омраза и завист на арабелите към евреите.
  • 36 касапина

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Аналози":

    Това е долу горе справедливо но мисля че броиката на чалмите трябва да бъде най малко 1000
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.