Last news in Fakti

20 Април, 2024 14:00 4 997 108

Иван Динев-Устата скочи с отворено писмо на Джон Малкович: Иска да се изгаври с българската история

  • джон малкович-
  • бърнард шоу-
  • пиеса-
  • българия-
  • сръбско-българска война

Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите в Народен Театър „Иван Вазов“?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите в Народен Театър „Иван Вазов“?

Отворено писмо от Иван Динев - Устата

до Васил Василев – Директор на Народен театър „Иван Вазов“

и Найден Тодоров – Служебен министър на Културата

Вчера, 19.04.2024г, попаднах на редица статии в официални български медии, че американският актьор Джон Малкович е провел кастинг в България за български актьори в пиесата, която той като режисьор ще постави в Народен татър „Иван Вазов“.

Дотук няма нищо лошо, дори напротив........но пиесата, която той планира да постави през месец Ноември е по

творбата на Бърнард Шоу „Оръжията и човекът“, която съвсем открито се гаври с българите като нация

и то по време на Сръбско-Българската война през 1885 година.

Бърнард Шоу е носител на Нобелова награда за литература но е „абсолютен невежа по география и история“ – това не са мои думи, а на самия него. Нямам представа дали заради „шоуто“ в името си избира Българо-Сръбската война за действие на своята пиеса, но в нея въпреки непознаването на България и българите, което самият той никога не е крил, съвсем целенасочено се обижда българската нация от онова време с изтъкването на нелепи факти като това, че цял живот не се къпят, че в България има сериозна съпротива на сапуна, че домовете им са обзаведени безвкусно, че липсата им на хигиена ги прави варвари, че имат една единствена библиотека в цялата страна само с два рафта и няколко оръфани книги на нея. С всички тези внушения в точно тази пиеса Шоу налага в световен мащаб представата за един мръсен и незаслужаващ уважение народ.

Тази пиеса не е превеждана на български език близо 130 години (първото и издание е през 2018та) и е забранявана многократно в световен мащаб. През 1903г е забранена във Виенския "Бургтеатър", а

през 1921 година български студенти освиркват „комедията“ в Берлин и Виена,

където в последствие спектаклите са свалени от репертоара. Тогава Бърнард Шоу обвинява българите в липса на чувство за хумор и неспособност да се надсмиват над себе си. Разбира се не е прав, но мога да го оправдая, тъй като освен българския народ не е познавал и българската литература с творби като „Бай Ганьо“ и „Криворазбраната цивилизация“.

Проблемът с Бърнард Шоу тогава, а и с Джон Малкович днес, е че те се гаврят с една нация и нейните национални герои. Но най-големият проблем е за Директора на Народния Театър и за всички нас като българи – това ли трябва да аплодираме в салоните? Замислете се чие име носи Народният Театър и какво е написал Иван Вазов по същото това време в „Новото гробище над Сливница“: "Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха..." А достойна ли е според вас тази пиеса за Народния театър? Знаете ли каква война е това за България?

Колко доброволци хващат пушките и отиват да защитават току що създаденото Отечество, Родина, Свободна България?

Знаете ли, че един от тези доброволци, докато пътува с влака за фронта, написва едно стихотворение, няколко стиха за Родината, която отива да защитава? Той, за щастие, оцелява. Казва се Цветан Радославов, а стиховете му звучат и ще продължават да звучат така: „Горда Стара планина, до ней Дунава синей, слънце Тракия огрява, над Пирина пламеней......“

Точно тези няколко стиха стават гордост за всеки истински българин. А вие българи ли сте? Тази пиеса е обида за всеки българин и не бива да бъде допускано тя да бъде поставяна на която и да е сцена в България, най-малко на тази на Народния Театър „Иван Вазов“.

Обратното не само би означавало, че сме съгласни с написаното в нея, а и че сме народ, който сам не уважава себе си и предците си, загинали за неговата свобода.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 186 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бийк

    47 233 Отговор
    Абе мога ли да попитам тука рашисткото сборище
    Защо Руслямия залага основно на цигани да си прокарва простата пропаганда
    Примери колкото искаш но основните са
    Устичката
    Костя късия
    Карбовски с карбофлекса
    И афганистанеца Николай Марков
    Защо толкова ли ни мразят братушките.
    А и клошаря Киро брейкъра също

    Коментиран от #12, #17, #20, #37, #49, #51

  • 2 ТаУмВзе

    121 14 Отговор
    Въпросът е Кой не се е изгаврил, не само със Българската История и Народ де.

    Коментиран от #43

  • 3 12340

    213 24 Отговор
    Браво на Устата!
    .... А мисирките изпаднаха в екстаз, че Джон ти Малкович благоволил втори път да дойде в България, сега като "режисьор"!?
    .... Що не постави "Полковникът птица" на Х. Бойчев, примерно?!
  • 4 Човек

    210 19 Отговор
    Абсолютно е прав Устата! Срамота е!

    Коментиран от #71

  • 5 Озадачен

    134 16 Отговор
    Ти пък сега........ Родните ни атлантисти обърнаха цялата ни история за да жънат омраза към Русия, а ти си се хванал за "некъпането" и Сръбско-Българската война. При това, ние добре познаваме любовта на англосаксите към българите, та да се сърдим на ирландеца Бърнард Шоу....
  • 6 Последния Софиянец

    141 7 Отговор
    В театъра за пари и майка си ще продадат.

    Коментиран от #15

  • 7 Това е българия

    134 13 Отговор
    Абсолютно подкрепям господин Динев. Моята теза е, че Народният театър Иван Вазов е от обръчите от държавни институции на ДПС. Протеста на актьорите от театъра срещу PR на театъра и бивша PR на Ах Доган не успя. Много актьори и режисьори напуснаха. Министърът на културата в тези времена също не успя да постигне успех и да уволни директора на театъра. Държавният театър е пред фалит и е субсидиран допълнително от държавата. Въпреки това раздава колосални заплати на актьорите и на външни режисьори.
  • 8 Отец Дионисий

    75 4 Отговор
    Анатема!
  • 9 Иван

    54 17 Отговор
    Не си наясно с истинската същност на българина - може да ти направят такава "мизерия", която е "общочовешка", има такива гадости, в Европа има изключително хуманно отношение, няма идиотщини.

    Една моя позната отива в Белгия, след 1 месец й се обаждат най-културно от съответните медицински власти - тъй като сте 60 годишна - елате да се изследвате за мамография, считай - нито я познават, нито нищо.

    Тук - в болницата - ще те изхвърлят с чувала на улицата. Не че е лоша България - но просто не ставаме явно за колектив. Всичко е мръснишката и наистина - трябва да си супер-мръсник, за да надделееш.

    Нрав, какъв "Бай Ганьо", Бай Ганьо е бил предприемчив, нищо, че е комичен, но - има топлина в образа.

    каква топлина има в хора - които оставиха София без къпалнята "Мария-Луиза", това е разрушено място.

    Коментиран от #22, #23

  • 10 Иванчо Динев в устата

    21 157 Отговор
    не го познавам, но Джон Малкович го познава целия свят, и те така те

    Коментиран от #30, #50, #59, #79, #99

  • 11 az #СВО

    114 14 Отговор
    Накратко:

    Това е поредната провокация/лакмус за моментната степен на обезродяване на българина. Проект стартиран още през 1989г. и заложен в палан Ран-Ът за преформатиране на България, за да обслужва пълноценно интересите на Вашингтон.
    Избрано е изкуството като форма на тест. Уж наглед безобидна ситуация. Театрална постановка, режисирана от известно име в Холивуд.
  • 12 12345

    42 9 Отговор

    До коментар #1 от "Бийк":

    ОТКРИТ РАЗГОВОР С ПОЛК. НИКОЛАЙ МАРКОВ, ИВЕЛИН МИХАЙЛОВ И ГРАЖДАНИТЕ НА ГР. ШУМЕН гледайте ги в ю тюб

    Коментиран от #62

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Търновец

    88 12 Отговор
    Моля назовете поне един Еврей да е направил нещо добро за България? За да се постави тази пиеса явно е имало въздействие отвън, а преди години по времето на Борисов 2 тогавашния "просветен" министър назначи за консултант Юдей от Израел който писа че "...пет века Турци и Българи просто са живеели заедно. "
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този

    15 65 Отговор
    Едно от многото тростовати момчета които опростачват децата.Добр е ако може да прочете "Преди да се родя и след това" на Й.Петров.После ако разбере нещо да говори.Хората по света не са лупаци нито тогава нито сега.

    Коментиран от #28

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 позор!

    74 8 Отговор
    Нищожеството Василев, "директор" на първия ни театър, ега ти позора, е освен неграмотно и просто, но и необразовано! Че да беше прочел пиесата на Бърнард Шоу бе, лакей саарйски! Ега ти позора! Да, ама зад гърба на директорчето е банкянско-сарайската мафия!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЕВРОНЮЗ

    72 15 Отговор

    До коментар #1 от "Бийк":

    А аз мога ли да попитам жълтопаветната триполова американска измет в България, защо Козяк залага все на най пропадналата част от обществото ни да ни облъчват и прокарват някакви кухи евроатлантически цености
  • 21 Гост

    42 5 Отговор
    прам е динев.


    ....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 В този случай

    61 7 Отговор
    Не ходете на представлението , да му дойде акъл на този пишман режисьор , Малкович е от хърватски произход .
  • 25 Аз съм веган

    32 19 Отговор
    За българите може. Виж ако обиди орките тогава да видите какво е вой.

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ромчо

    10 37 Отговор
    Бухахахах,вече няма българи,а има само цигани у Булгаристан
  • 28 Онзи

    60 8 Отговор

    До коментар #16 от "Този":

    Може да опростява , но в случая най- голямото опростачване ще е на представлението в Народния театър . И как ще станеш да аплодираш постановката . Ще е голям резил . Никой не трябва да влиза в залата така ше се даде един хубав урок на директора и на режисьорчето .
  • 29 Ти си

    45 6 Отговор

    До коментар #25 от "Аз съм веган":

    Недай си Боже пък нещо лошо само да нанекнеш за евреите - тогава ще чуеш писъци и истерии....
  • 30 И понеже

    62 8 Отговор

    До коментар #10 от "Иванчо Динев в устата":

    цял свят го познава е избрал да режисира точно тази пиеса в Народния театър на България???!Хем му плащаш,хем откровено се гаври с теб,а му и ръкопляскаш....Срам!
  • 31 по-тежкото е да я допуснат

    48 4 Отговор
    но никой да не отиде да я гледа.
  • 32 Артист

    52 8 Отговор
    Браво!!!!След всичко което се случва в момента,това че накланяме глава и даваме разни отчети на посолството,че нямаме гордост,и всеки може да ни заповядва, гледаме да се харесаме с наведена главица.Тази статия ми връща вярата в българското,в род и родина.Браво на Иван!!!
  • 33 кво каза , кво

    9 18 Отговор

    До коментар #17 от "Ти си":

    познават го такива та пири като теб, не ни слагай нас, нормалните , при твоите чалгастуни

    Коментиран от #72

  • 34 🥩🥬🍅🍋🍊🍎🇧🇬

    8 56 Отговор
    Алоуу, Устата добро утро, че българите не се къпят го знае цял свят, пфф, само у “територията” българите си честитят Баня - та, цитирам, дословно, “Айе Честита Баня”, край на цитата.

    И да в “Територията - България” има сериозна съпротива, има сериозна съпротива на сапуна.

    По едната Воля Божия това затрито племе Българи бе освободено от Руският Император и Неговата Русо Имперска Армия и все така всуе Руското Освобождение в “българина има съпротива на сапуна”, край на цитата от устата.
    мда, малко сложно стана четене и запоминяване но карай да върви.

    Коментиран от #93

  • 35 Саламас

    5 46 Отговор
    Тази уста я използвай за друго. Не те бива да мислиш и говориш.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 🥩🥬🍅🍋🍊🍎🇧🇬

    6 31 Отговор
    Дори един световно известен Руски Поет е написал нещо но за “руската сериозна съпротива на сапуна” но Лермонтов си все така велик и световно известен, точно като британеца Бърнард Шоу.
    та, за кво си говориме тук?

    Коментиран от #70

  • 39 вазов - един стар пергиш

    9 40 Отговор
    Няма друг народ, стоял половин хилядоление в поза "Г", без да успее да си го извади от задните части.
    А иначе - патриотизмът е последното убежище на него.дниците - беше казал някой.

    Коментиран от #102

  • 40 Хахахаха

    11 36 Отговор
    Абе то ясно, че тази статия е екстаз за копейките. И аз не съм съгласен, да се очерня България. Но какво да кажем за Бай Ганьо, от Алеко Константинов? Бай Ганьо също не обичаше да се къпе! А и доста други неща правеше Бай Ганьо, което може да се каже, че очерня българската нация! Тогава какво правим? Или понеже, Алеко Константинов не е американец, не е проблем?

    Коментиран от #100

  • 41 ТаУмВзе

    4 25 Отговор
    Рублочалгарска тор.
  • 42 Отец Дионисий

    6 20 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Вергина

    42 5 Отговор
    Добре го е казал Устата, макар че не съм му фен. Интересно кои са се явили на кастинг. От публиката - бойкот. Иначе над половината продукции от онова място на богоизбраните във филмовата индустрия и пипалата им студия по света не става за гледане. Обаче е и вярно, че българите имаме доста трески за дялане. А най-лошото е, че война срещу българите се води основно в самата България от други българи. Ей оттука трябва да се почне поправията.
  • 46 🥩🥬🍅🍋🍊🍎🇧🇬

    2 21 Отговор
    Текста на Българският Химн е супер, изключително силен “но, музикалният съпровод си е живо погребение”!
  • 47 Германец

    6 28 Отговор
    Че това за къпането важи и сега.. а преди 100 години се къпехте от великден на великден 🤣🤣
  • 48 Празко

    15 8 Отговор
    Големият балкански мистърмалко излезе тъмен местен субект. Винаги ми е бил неприятен, имало било защо.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 А дааа

    23 2 Отговор

    До коментар #10 от "Иванчо Динев в устата":

    помня го, лудия Малкович тичаше с една свиня през целия филм заедно със Бруската
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Мария

    28 3 Отговор
    Безродници, но за пари - всичко правят
  • 53 Еми не е ли прав Бърнард Шоу?

    7 26 Отговор
    То и днес се вижда, че е напълно прав!
  • 54 Генерал 🇧🇬

    28 2 Отговор
    През същата тази 1885 година Вели­кобритания тогава е „подкрепила“ нашето Съединение. Същата тази Велико­британия, за която се казва, че защитила България, всъщност представя българите като ди­вашко племе, което не заслужа­ва въобще да получава разшире­ние на юг от Балкана. Пише го в отвратителното расистко английско книжле „Българите такива каквито са”. Издадена в Лондон през 1885 г. ( издадена отскоро и тук )

    Какво пише в тази книга? В нея пише, че българите са вар­вари, дивашки племена, които са дошли в чужди територии. В тази книга пише още също така, че българите са едно дивашко пле­ме, което е правило какви ли не зулуми и диващини на Балкани­те, докато дошли турците, кои­то въвели ред и хармония сред населението по тези земи. Ред и хармония са въвели турците! Това го пишат англичани през годината на нашето Съедине­ние. Турците са били една пре­красна цивилизована раса, така се изразяват авторите на книга­та, която е наложила ред и се е отразила много благотворно на дивашките племена като бълга­рите. И не само това...

    Коментиран от #60

  • 55 Трагедия е, когато един народ няма

    10 6 Отговор
    и си търси поводи за гордост.
  • 56 Чърчил също написа

    9 11 Отговор
    че софийското поле заслужава да стане картофено. Никой, никога не ни е обичал и харесвал. А най смешното за българите е, че си мислят, че руснаците ни обичат :)))
  • 57 Генерал 🇧🇬

    26 5 Отговор
    "На днешната дата през 1876 г. избухва Априлското въстание. Благодарение на безпримерната саможертва на няколкото хиляди въстаници милиони българи получават шанс за свободен живот, а България възкръсва от пепелищата на миналото.

    В историята няма ако, но замисляли ли сте се какво би станало, ако през 1876 г. нямаше бунт и робството бе продължило? Какво би станало, ако въстанието избухнеше днес?

    Първо, БРЦК щеше да бъде обявен за терористична организация от демократичния свят. После щеше да има пълна подкрепа за териториалната цялост на Османската империя. Бенковски, Стоянов, Волов, Стамболов и всички останали апостоли на въстанието щяха да бъдат обявени за руски агенти и пуснати за издирване от Интерпол. Логичната руска намеса в помощ на поробените българи щеше да бъде заклеймена като агресия, а на Русия щяха да бъдат наложени санкции. Накрая Османската империя щеше да получи многомилиардна помощ под формата на оръжие, боеприпаси и чуждестранни военни наемници. Разбира се през цялото това време щеше да се посочва как българите не искат да се освобождават и как всъщност се борят срещу руските агенти и нахлуващите руски окупаторски войски.

    Колкото и да е абсурдно, някои от тези неща наистина са се случили през 1876 г. и последвалите 2 години на Руско-турската освободителна война. По време на войната в състава на турската армия се бият хиляди чужди доброволци, основно англичани, но и немци, французи и австрийци. Английският флот превозва по море армия

    Коментиран от #58, #92

  • 58 Генерал 🇧🇬

    30 4 Отговор

    До коментар #57 от "Генерал 🇧🇬":

    .. Английският флот превозва по море армията на Сюлейман паша, за да може тя да извърши кланетата в Тракия. Бейкър паша е командир на Орханийската дивизия, Сенклер (Хидает паша) създава цяла башибозушка армия в Родопите, която изколва хиляди българи, а броят на другите европейци, станали офицери в турската армия, надхвърля 100. През цялото време на войната в английската преса върви пропагандна кампания, обясняваща как мюсюлманите са жертва на българския фанатизъм и руските зверства...“
  • 59 Никой

    28 6 Отговор

    До коментар #10 от "Иванчо Динев в устата":

    И какво като го познава?Лицемери и дупедавци,готови и собствените си майки да продадете за минута слава! Даже не знаете и как да се защитите! Браво г-н Динев,Малкович е човек от държава без история,история имаме Ние и жалко,че не сме достойни да я опазим.Оплюхме и загърбихме всеки подвиг на хората дали живота си за род и родина!
  • 60 Иван

    11 3 Отговор

    До коментар #54 от "Генерал 🇧🇬":

    Да и как е станало - като Турция едва 1920 година става "светска" държава, тоест - малко от малко се цивилизоват пък те. Само за справка - в Турция има диктатура, това е все пак Ориент.

    Доскоро нямаха Атомни централи, нямаха и космонавт.

    За качеството на турската литература и изкуство - на всеки е видно - че са на ниво - сериали - не знам, не искам да обидя някой турчин, но къде е тяхното, къде е нашето.

    А за филмът - "Козият рог" какво да кажем.

    Но имаме кусури - но са си наши.

    Коментиран от #61

  • 61 Генерал 🇧🇬

    25 4 Отговор

    До коментар #60 от "Иван":

    Това е английската пропаганда и политика, а не че е вярно.
    Проектираната от Англия Гърция още от 1828-ма годи­на получава автономия. Защото над нея е английският политически чадър, защото Ос­манската империя е абсолютно послушна спрямо Великобрита­ния, става нейна колония и слу­ша всичко каквото й се каже от­там още преди Кримската война. Защото всичко това трябва да работи срещу основната, ог­ромната, единствената право­славна империя, тогава царство Русия. Всичко, което работи срещу Русия, е добре за Англия.

    Западна Европа, тогавашни­ят европейският съюз Англия – Австро-Унгария – Франция – Германия нарязаха България по един дивашки, варварски начин. Кои са диваците и варварите? Те са диваците. Те са варварите на Европа. Ние сме цивилизатори­те на голяма част от Европа и Азия. Ето това трябва да се учи в учебниците, но то ще се учи в учебниците, когато изхвърлим националните преда­тели от политиката и когато Бъл­гария се управлява от наистина мислещи и познаващи истинска­та история хора. Защото на мен ми омръзна от невежи бездарни­ци, които претендират да са по­литици и които искат да забра­вим това, което е било. Искат да не узнаем каква е истината.
  • 62 22.04.2024

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "12345":

    Град Варна 18:00 часа във Фестивален Комплекс.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Уса

    20 2 Отговор
    Защото необразованите тройкаджии стават директори и политици в България и служат на всеки само не и на България.Вдигайте се бе хора,какво чакате за най малкото се вдигайте и пускайте в нета това се отразява и носи последствия понякога малки,но хората по света вече знаят и добиват истинска представа.Медиите са коварни секти
  • 65 Светославов

    5 22 Отговор
    Много си е прав Бърнард Шоу. Но истината понякога боли ...
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 # ф о с тат а

    3 17 Отговор
    На чалгаджията Устата

    Коментиран от #89

  • 69 55 от Козлодуй

    19 0 Отговор
    Общо взето два идиота. Единият е превел пиесата, а другият я е разрешил
  • 70 Хммм

    24 1 Отговор

    До коментар #38 от "🥩🥬🍅🍋🍊🍎🇧🇬":

    Никой не оспорва достойнствата на писателя. Просто точно тази пиеса небива да се играе в България или от българи. Писателя е писал за българите без да ги познава и наслуки избрани. Трябва ли ние българите да повтаряме тази му грешка.

    Коментиран от #74, #75

  • 71 Добре

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Човек":

    Щом търси провокация, освиркайте го!
  • 72 Ти си

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "кво каза , кво":

    Откога джендарите почнахме да се броите за нормални ......
  • 73 Омлет

    13 1 Отговор
    Яйцата са скъпи,заради войната,но ще приготвим за сцената!
  • 74 🥩🥬🍅🍋🍊🍎🇧🇬

    2 16 Отговор

    До коментар #70 от "Хммм":

    От Бърнард Шоу не съм чел нищо, не ме интересува а и по всяка вероятност не съм гледал нищо, но защитавам тук не друго а Свободата На Словото!

    Без тази Свобода На Словото ще превърнем България в “дребно темен фашизъм” това е което се пропагандира от “устата” и “хмм” и твоят пост.

    И, господ ми е свидетел че българинът не се къпе дори днес, в наши дни.

    Изкъпете се Ве хора, сложете чисти дрехи, може да са бедни но чисти.

    Аз съм бил бачкатор цял живот на Запад но съм имал за всеки работен ден от Седмицата изпрана и ухаеща на свежо, чиста работна фланелка, това прави комплект от шест работни фланелки и три/четири чифта работни панталони, след работа колкото и да си уморен взимаш един душ, обличаш чисто и свежо работно облекло и я на Ресторант, я на Бар.

    Да си чист, прибран, и свеж е себеуважение, лична култура, която по светът се цени изключително много, никой няма да те вземе на работа и държи на работа изглеждащ като мърляч!
    Защото такава ще ти е и работата!!

    Коментиран от #76, #80, #88

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 а за език на омразата чувал ли си?

    19 0 Отговор

    До коментар #74 от "🥩🥬🍅🍋🍊🍎🇧🇬":

    Джоан Роулинг може да я преследват и съдят, че изразява лично мнение за малка група хора, а Шоу, който обижда цяла една нация с тази пиеса е свобода на словото.

    Коментиран от #77

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 До простака

    9 1 Отговор
    10 За първи път чувам за този американец. Ха Ха познавал го света .

    Коментиран от #83

  • 79 давос

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Иванчо Динев в устата":

    Говедарска нечистоплътна подлога си !
  • 80 Бърнард Шоу

    16 0 Отговор

    До коментар #74 от "🥩🥬🍅🍋🍊🍎🇧🇬":

    надали е виждал българи през живота си,но за сметка на това е написал пиеса за българите,културата им и нивото на хигиена в тогавашна България.По днешните критерии това се нарича пропаганда,а не свобода на словото.Това,което се случва от години в България се съчетава само в две пиеси - ,,Службогонци" и ,,Криворазбраната цивилизация".Писани са отдавна и сигурно си ги чел.

    Коментиран от #82

  • 81 нормално ли е

    22 1 Отговор

    До коментар #77 от "🥩🥬🍅🍋🍊🍎🇧🇬":

    тази пиеса да се играе в България?
    Все едно някой да ти дойде на гости и да започне да те обижда. Защо горят корана в Дания, а не отидат на някой арабски площад?
    Няма нищо общо със свободата на словото и автора, а с това, че се опитват за пореден път да ни унижат, като поставят на сцената на Народния театър точно тази пиеса.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 ауууу ако

    2 12 Отговор
    не знаеш кои е Бърнард Шоу. Май е бил прав че има доста талибан Петковци в БГ то.
  • 85 Чудо големо!

    3 5 Отговор
    След гей-парадчето, това е най-малкия проблем.
  • 86 Ламбо

    10 0 Отговор
    Винаги е имало гъзобизци ама сега други няма.
  • 87 Дейли кракърс

    13 1 Отговор
    Хомовците отдавна са ни взели на мушка!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Айде

    1 8 Отговор

    До коментар #57 от "Генерал 🇧🇬":

    "Генерал" - тъпанар!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 юдео-хрватското гом но

    7 0 Отговор
    сигурно има 5 бустера, за да го пуснат да пътува извън Кравария
  • 96 Четете

    1 5 Отговор
    Така ще разберете какво другите пишат за нас , ще осмислите ( ако можете) писаното и ще пишете важното за Вас. ТОВА Е СВОБОДАТА НА СЛОВОТО ! ТЪЙ КАКТО Е НАПИСАНО В БИБЛИЯТА "" В НАЧАЛОТО БЕ СЛОВОТО!"" НЕ МОЖЕШ ДА СИ СВОБОДЕН В ИЗКАЗА СИ БЕЗ ДА СИ СВОБОДЕН В РАЗУМА СИ !
    СВОБОДАТА НА БОТЕВ ,ВАЗОВ,ЙОВКОВ, ВАПЦАРОВ Е ЕДНО!
    СВОБОДАТА НА ""ТЪП-ТОК"", ""МЕТА"", ""ФЕЙСБУК"" Е ДРУГА И СЕ НАРИЧА СВОБОДОБЛУДСТВО !!!
  • 97 лудия

    10 0 Отговор
    Тези които пишат срещу устата и накърняват българския род да ви е.. майката .
  • 98 Бай Ху (By Who)

    4 0 Отговор
    Еми отиваме в Народния и освиркваме Малкович. Просто е. Може и по некое яйце да си носите у джеба.
  • 99 Маркиз Досад

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иванчо Динев в устата":

    То и Юнабомбър и Андрей Чикатило ги познава целия свят...
  • 100 Нели

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Хахахаха":

    Въпросът е, защо Малкович избира точно тази пиеса в 21 век? И гледа с нагло превъзходство и снизхождение.
  • 101 Демократ

    1 2 Отговор
    Устата отвори уста на американците, защото не дадоха виза, а за това сигурно има основателна причина. Сега влиза в хора за партийната атака срещу директора на Народния театър Васил Василев, защото Джон Малкович е американец, а постановката Хага вбесява всички путинолизци в българската културна общност. Защо устата да не налее вода във воденицата им, може и да му се отблагодарят, защото е голям патриот, който не познава театралното творчество на Бърнард Шоу. Така са нашите злобари патриоти- вдигат много шум за нищо.
  • 102 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "вазов - един стар пергиш":

    Пълна глупост си написал! Точно народа на Бърнард Шоу ирландец както се разбира е стоял 700 години под британската корона че и езика си е изгубил и обезличил ...
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.