Last news in Fakti

19 Април, 2024 23:03 1 406 9

Важните новини във ФАКТИ на 19.04.2024 г.

  • бойко борисов-
  • димитър главчев-
  • гроздан караджов-
  • асен василев-
  • цветанка андреева-
  • даниел митов-
  • калин стоянов-
  • михаил миков-
  • кирил петков

"И когато стана въпрос за министър на здравеопазването, Кирил удари една бутилчица на масата пред Христо (Иванов) и Атанас (Атанасов) и счупи стъклото на масата. После дойде и се извини и каза, че няма повече да избухва така", разказва лидерът на ГЕРБ

Важните новини във ФАКТИ на 19.04.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Борисов със своя версия как и защо Петков е счупил масата. Намеси и Лена Бориславова

"Историята с масата беше преди сглобката, Денков да не лъже. После всичко беше цветя и рози, кафе, капучино, уиски и други такива неща." Така Бойко Борисов коментира пред "24 часа" интервюто на Николай Денков пред "Свободна Европа". В него бившият премиер каза: "Всеки ден си беше борба. Тази идилия, която се опитват да ни пуснат като мъгла - как ние много сме се разбирали, е пълна глупост. Това е истината. Историята със счупената маса, която сте чули, аз бях там. Кирил Петков счупи масата в кабинета на Борисов, защото Борисов започна да говори някакви лъжи. Всеки ден се борехме, за да можем да вървим по пътя, който беше важен за нас".

Главчев: Митов беше моят кандидат, сега отговорност за външната политика носи този, който не подписа указа

Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Даниел Митов беше моят кандидат. Това не е кастинг и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Той реши да се съобрази с президента, изтъкна и защо се оттегля. Аз нямам откъде да търся нов кандидат и нямам намерение да предлагам друг. За българската външна политика при това положение, отговорност носи, този който не е издал указ. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в предаването „Панорама” по БНТ.

Гроздан Караджов: Не сме готови за либерализацията на пазара на ток

„България е крайно неподготвена за либерализацията на пазара на ток от 1 юли т.г.”. Това заяви депутатът от партия „Има такъв народ” Гроздан Караджов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Асен Василев: Опитват се отново да ни вкарат в разказа на "Всички ще умрем от студ"

Опитват се отново да ни вкарат в разказа на "Всички ще умрем от студ". Когато някой ви плаши, се огледайте много добре защо се опитва да ви бръкне в джоба, препоръча съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Цветанка Андреева: Беше ясно, че Радев няма да допусне Митов във властта

Противопоставянето между президента и партиите води до институционални конфликти. Още когато Димитър Главчев предложи Даниел Митов за външен министър, ми стана ясно, че Радев няма да го преглътне, защото това са две коренно различни линии. Митов е представител на евроатлантическата линия, докато Радев защитава консервативно руската линия. Такъв коментар направи за последните политически събития политологът Цветанка Андреева в ефира на NOVA NEWS.

Даниел Митов: Радев препотвърди проруската си външнополитическа ориентация

Даниел Митов оттегли пред премиера Димитър Главчев номинацията си за служебен министър на външните работи, съобщиха от правителствената пресслужба. По-рано той обяви решението си и пред медии в Народното събрание.

„За съжаление съм длъжен да Ви уведомя, че въпреки първоначално изразеното съгласие от моя страна, действията на президента ме принуждават да оттегля така заявената си воля“, се казва в мотивите на Митов.

Той отбелязва, че страната в момента има нужда от недвусмислена и ясна външнополитическа посока. „Дори и в рамките на служебен кабинет проевропейската и проатлантическа позиция на България не може да бъде поставяна под въпрос. Тази покана е напълно разбираема, с оглед на обстоятелството, че настоящият министър на външните работи Стефан Димитров осакати и напълно видоизмени позицията на България по отношение на войната в Украйна“, отбеляза Митов.

В писмото си Даниел Митов подчертава още, че с отказа си да подпише указа за смяната на министъра на външните работи, президентът Радев от една страна "нарушава новите разпоредби на Конституцията и от друга препотвърждава проруската си външнополитическа ориентация".

„От този момент нататакък президентът носи отговорност за провеждана външна политика в рамките на служебния кабинет и за организацията на изборния процес в чужбина", завършва писмото си Митов.

Стоянов: Бившият директор на ГДБОП Любомир Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Бившият директор на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Любомир Янев и Марин Божанов са имали среща през 2013 година. Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов на въпрос от народния представител Ивайло Мирчев, публикуван на сайта на парламента.

Стоянов посочва, че това не е основателна причина да се започне конкретна вътрешна проверка.

Служебният министър допълва, че към момента в Дирекция „Вътрешна сигурност“ се извършва комплексна проверка. Една от целите ѝ е да се установят данни за контакти на служители на МВР с Божанов.

Припомня ме, че Мартин Божанов, известен с прозвището Нотариуса, беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб "SS" в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. По време на обиските бяха иззети компютри и различни материални носители на информация. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. Води се досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и изпиране на пари. В парламента беше създадена временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов. Съдийската и Прокурорската колегии на Висшия съдебен съвет също започнаха да работят по казуса и евентуалната връзка на магистрати с Мартин Божанов.

Михаил Миков напусна Нинова, присъедини се към "Левицата"

"Необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече политически субекти в България. Процесите в БСП не дават перспектива и алтернатива. Тук очевидно има такъв стремеж и аз ще участвам в това", заяви Михаил Миков, бившият председател на БСП. Той е един от представителите, които се присъединиха към политическа коалиция "Левицата", съобщават от формацията, цитирани от news.bg

Кирил Петков за отказа на Митов: Сделката започва да се разпада. Радев явно пита защо му махат външния министър

Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев. Това коментира Кирил Петков в кулоарите на парламента по повод отказа на Даниел Митов от кандидатурата му за външен министър в служебната власт, съобщават от Dariknews.bg..
"В момента, обаче, започва да се разпада сделката. Явно този външен министър, който беше избран, той въобще не е с евроатлантически поглед, даже напротив, вдигна веждите на много хора, когато се изказа с проруска реторика. Защо беше сложен този министър? Не може да ми се каже, че Борисов не го е знаел или Пеевски не го е знаел, че е там. Впоследствие решават да го дръпнат. Да, Митов нормални европейски визии за външната политика - добре, обаче има договорка и сега президентът явно пита къде е неговата част от уговорката и защо му махат външния министър", посочи Петков.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китин от Китен

    1 6 Отговор
    Пореден убийствен гол на Буци във вратата на харвардците от ППДБ. Всички стенат от болка, само Кокоран се усмихва тайнствено след сладостното стенание ;)

    Коментиран от #2

  • 2 Тодов Славков - Циганин Яшарски

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Китин от Китен":

    Нищо не може да спре Тиквата циганския вот е за него, а и доста татуирани лумпени го харесват.
  • 3 Иван

    1 0 Отговор
    Бойко Борисов не е типичният българин - той се преструва на - трудов човек, всъщност не е - само използва един вид "гратисния" период - просто на никой не му се занимава с политика един вид и ето как е.

    Като изгубиха на 2 пъти от Румен Радев - ГЕРБ си изядоха вратовръзките от яд, то си е чиста загуба - бяха свикнали всичко да е тяхно, а това е и ясен сигнал - че хората не са съгласни на всичко.

    Освен това - загубиха и София, което си е също сигнал към ГЕРБ.

    Какво ще се сигнализираме, да се махат и да забравим кошмара - концлагер - 100 лева пенсия на днешните цени.
  • 4 Мнение

    2 0 Отговор
    Що за народ сме, след като сме допуснали вече 35 години, от които 20 толупа, да се разпореждат най-големите бандити в държавата с парите ни, живота ни, с бъдещето на децата ни и да седят на първия ред в Парламента? Заслужаваме си всичко, което ни се случва. Има ли друга държава, където един обикнлвен пазач да стане министър-председател?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол