Last news in Fakti

18 Април, 2024 14:07 2 978 27

Трите основни риска пред България за следващите 10 години

  • българия-
  • рискове-
  • 10 години

По-ниско качество на образование, по-малко българи и по-болно население

Трите основни риска пред България за следващите 10 години - 1
Снимка: БГНЕС

Влошаване на системата на образованието, изразяващо се в увеличаване процента на необхванатите ученици, лоши резултати от тестове, изпити, национални и международни състезания, лошо финансово състояние на училищните единици, слаба мотивация на учители и преподаватели. Това е основният риск през идните 10 години за България, сочи национално експертно проучване озаглавено „Десет години, десет риска пред България“, проведено от „Гражданска инициатива България 2050“.

На второ място допитаните специалисти поставят по-нататъшно влошаване на демографската ситуация в страната. Третата позиция касае нереформираната и неефективна система на здравеопазване.

В ТОП 5 на рисковете продължава да фигурира невъзможността страната ни да се справи с корупцията, както и засилващата се тенденция на дезинформация и манипулация на общественото мнение.

Шестото място касае политическата нестабилност, като тук основната опасност е настъпване на криза на държавността

Увеличаването на недоверието във върховенството на закона е седмият риск, който изтъкват видни специалисти от различни области на икономическия и научния живот у нас.

Останалите три риска до ТОП 10 са: задълбочаваща се социална поляризация на обществото; негативно влияние на геополитическите конфликти върху България и загуба на националната идентичност, изразяваща се в процес на обезбългаряване на младите поколения и отчуждаване на широки етнически и социални групи от българската нация.

„Досега липсва цялостен документ, който да систематизира и да оцени всички дългосрочни рискове, стоящи пред българската държава“, обяснява проф. Борисов. Представеното проучване цели да запълни тази празнина като идентифицира най-важните рискове пред България, които могат да настъпят в следващите 10 години. То обобщава мненията на експерти от различни области и е направено чрез въпросник, обхващащ 21 потенциални риска в областта на икономическото развитие, демографската ситуация, технологичния напредък, социалните аспекти, политическата ситуация, околната среда, влиянието на външни фактори и други. За оценка на рисковете е използван популярният метод на експертните оценки. Методиката за определяне на техния рейтинг включва оценки на рисковете по два критерия – вероятност за настъпване и значимост.

По мнението на д-р Съйков, едва ли е изненада, че „призовите“ места се държат от тройката образование – демография - здравеопазване. Тяхната взаимна връзка и обусловеност е обяснявана многократно. Качественото образование и добре функциониращото здравеопазване са първостепенни фактори за справяне с демографската криза. Издигането ни в класацията на ООН за човешкото развитие може да стане само на плещите на повече, по-подготвени и по-мотивирани специалисти във всички професии. А без изпреварващо развитие можем да очакваме, че количественият състав и качествените характеристики на българското население ще вървят само надолу. Ролята на здравеопазването за увеличаване на раждаемостта и за намаляване на преждевременната смъртност едва ли трябва да се обясняват. То има значение също така и за задържане на миграцията или за нейното ускоряване.

В представеното проучване образованието е излязло начело в класацията. Очевидно експертите смятат, че от всички критично важни системи в страната, образователната е най-застрашена от продължаващо пропадане с всички произтичащи от него тежки последици за развитието на нацията. Песимизмът изглежда обоснован след 35 години непрекъснати „реформи“, чийто безспорен резултат е все по-ниското образователно равнище на младежите, завършващи българските училища и университети. Съвпадението в мненията на българските експерти е показателно.

Здравеопазването е друга обществена система, чието споменаване върви ръка за ръка с думата „реформа“. Показател за нейното изпразване от съдържание е фактът, че наливането на все повече пари в общественото здраве не води до неговото подобряване. Мнението на експертите показва, че обръщането на негативната тенденция в бъдеще става все по-трудно.

Следващите няколко риска са свързани с неефективното функциониране на представителната демокрация и публичната администрация. Те са: корупцията (№4), кризата на държавността (№6), недоверието във върховенството на закона (№7).

Политическата система и общественото управление могат да претендират за бащинство и на други два риска: дезинформацията и манипулацията на общественото мнение (№5) и загубата на националната идентичност (№10), въпреки че при тях отговорността е споделена със сферата на културата.

Интересно е да се отбележи, че в Топ 10 е попаднал само един от смятаните за базови рискове, свързани със социално-икономическото развитие на България. Това е задълбочаващата се социална поляризация на обществото, поставена на осмо място.

Общоизвестно е, че България продължава да бъде закотвена твърдо на дъното на Европейския съюз по своето икономическо и технологично развитие. Съдейки по резултатите от проучването, може да се предположи, че според експертите, причините за това изоставане се коренят в редица от посочените от тях рискове в челото на класацията като пропадането на образованието, корупцията, кризата на държавността, липсата на върховенство на закона. При отстраняване на тяхното негативно влияние българската икономика има шанс да разкрие пълния си потенциал и да дръпне рязко напред. Интересна посока за бъдещи анализи задава въпросът можем ли да търсим ефективно противодействие на рисковете от първата десетка без качествен скок в икономическото и технологичното ни развитие.

Негативното влияние на геополитическите конфликти върху България е поставено на девето място. Така от една страна експертите отдават значимото на влиянието на международните фактори върху развитието на държава от ранга на България. От друга страна те много ясно дават да се разбере, че нашите проблеми са преди всичко домашни и тяхното решение не трябва да се търси в чужбина, а вътре в страната. „Провинциалният“ характер на опасностите пред нас изпъква ясно при сравнението с десетте основни риска пред света, оценени от международни експерти в доклад за форума в Давос, проведен в началото на годината. Половината от глобалните рискове са свързани с негативни процеси в околната среда на планетата. Други три пряко или косвено произтичат от некоректното използване на модерните технологии. Положителният извод тук е, че щом големите рискове пред България се дължат преди всичко на некомпетентно, неефективно и корумпирано управление, то и борбата за тяхното предотвратяване трябва да бъде в ръцете на българското общество. Преодоляването на усещането за предопределеност може да доведе до възход на основните обществени системи и на нацията като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    23 2 Отговор
    Избиват ни като индианците затворени в резервата Софийско поле.
  • 2 Пич

    20 0 Отговор
    Не !!! Трите риска са следните - тъпо население , просто население , и заспало настаняване !!! Това е.

    Коментиран от #3, #10

  • 3 9878

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    и всичко това идва от обазованието
  • 4 честен ционист

    9 9 Отговор
    Риск 1: ще карате ускорен курс по руски
    Риск 2: ще учите Корана на изуст
    Риск 3: На Баце унукът става Министър-председател
  • 5 Новичок

    20 0 Отговор
    ЩАСТЛИВА СТРАНА

    Закъсала държава! Продънена хазна!
    И кой ли ще оправи таз глупава страна,
    щом всеки смахнат правник - ерзац специалист
    минава за държавник, дори за финансист?

    Разпъната държава - ограбена страна,
    с закони, ред и право - без никаква цена.
    И куц, и сляп, и блъснат - известно е това
    се учи тук да бръсне народната глава.

    В Дермен дере завършил с успех университет,
    във София се връща велик капацитет,
    и само тъй, от скромност, не става президент,
    а само прост министър в критичния момент.

    Един учил финанси при някой дърт лихвар,
    но се родил със шанс и изскача секретар,
    а друг видял на кино Париж или Берлин
    и ето го - заминал за дипломат във Рим!

    Закъсала държава, затънал параход
    и никой грош не дава за своя „мил" народ -
    министрите в чужбина, избраниците спят,
    а вълчите дружини спокойно си крадат!
  • 6 Вече е късно!

    22 7 Отговор
    Тая демокрация ни върна със 100 назад, и продължава до пълното ни заличаване!
    Каква държава бяхме до 1990 г. в какво ни превърнаха, и то не нашите политици, американо-еврейските ни господари!

    Коментиран от #7, #11, #21

  • 7 Хе хе

    6 11 Отговор

    До коментар #6 от "Вече е късно!":

    Сърди се на Се Се Сере и комунягите с партийните куфарчета които заминаха за чужбина с народната пара.

    Коментиран от #23

  • 8 Ами да

    10 0 Отговор
    Показателно и вярно! Но политиците не се интересуват от тези неща! Важно е само оставането им на власт! И безотговорност, разбира се! До като не осмислим предпоследното изречение в статията, все така ще е!
  • 9 Ха ха ха

    14 6 Отговор
    Еееех, бай Тодоре, къде си да можеш да видиш в какво превърнаха България евроатлантизмът, " демократите и демокрацията им". Ела и да чуеш и прочетеш какви били и прогнозите за следващите 10 години. Чужденци отвътре и отвън я управляват и народът е станал хем наполовина по брой, хем наполовина по-прост и необразован,хем два пъти по-беден. Но пък има банани, а по изборите простаците успяват да похапнат и гъби. Те това остана бай Тодоре, бог да те прости.

    Коментиран от #16, #20

  • 10 Айде

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Това е причина, не рискове! Рисковете са следствие! А резултатите - трагични!
  • 11 Айде

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "Вече е късно!":

    В България няма демокрация, а само псевдо демокрация от първобитен тип! Не ни е виновна демокрацията, а това, че народът не разбира какво и защо става! И не иска да се пребори за национален просперитет!
  • 12 Име

    9 3 Отговор
    БКП/ДС ченгета за 35 години ни съсипаха! Това е защото не преминахме през лустрация.
  • 13 КироТъпото

    11 2 Отговор
    Ми ние от ППДБ затова работим.Продължаваме политиката на герП и ДаПаСа на обезбългаряване,0глупяване и обедняване на българите,че по-лесно да си ги 0правляваме.Ас искам да си стоиме колония на моите любимци от ХарварТ и Щатите.
  • 14 7777777

    11 2 Отговор
    СЛЕД 10 ГОДИНИ ДА ОЧАКВАМЕ СГЛОБКАТА 5 ДА НИ УПРАВЛЯВА И ЗАЛИЧАВАНЕТО НИ КАТО ДЪРЖАВА! БРАВО НА КОМЕНТАР № 9. СЕГАШНИЯТ ПАРЛАМЕНТ НЕ СТАВА ДАЖЕ И ДА ЛЪСКА ОБУВКИТЕ НА БАЙ ТОШО!
  • 15 За протокола

    8 0 Отговор
    И като се знае какви са опасностите, какво правим за да ги избегнем?!?!

    Коментиран от #18, #19

  • 16 Да.........

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха ха":

    Напомни ми само, кога тая държавица се е управлявала от истински българи - патриоти? Русия ни е управлявала и ограбвала, и продължава да ни управляма и ограбва. и това - вече почти 150 години. Затова сме на това дередже.

    Коментиран от #24

  • 17 БгТопИдиот🇧🇬

    4 2 Отговор
    Последният да изгаси лампата !
  • 18 Путин гол до кръста на кон

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "За протокола":

    Аз ша та избегна аз тебе! Да си налягаш парцалите!
  • 19 Медведя с куфрчеро

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "За протокола":

    А ми ние как ги избягваме? Много лесно!
  • 20 Бай Тошо

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха ха":

    Тук съм, тук съм! И слушам и гледам. Ама не мога да се начудя, кога Андрей Луканката ме вкара в затвора защо се радвахте, а пък сега ме викате да гледам. Питайте Луканката защо ме вкара в затвора и за какво му беше да прави демокрация.
  • 21 Бай Тошо

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Вече е късно!":

    Е го, още един! А бе Андрей Луканков в САЩ ли ходи или в СеСеСеРето да договаря да ме хвърлят в тюрмата и да откраднат парите на външнотърговските дружества? Защото аз им пречех. И Пешо Мшаденов и Джуров и Станко му пристанаха на Луканката и той ги изигра. Даде им само трохи. А той направи милионери сумА ти ора!
  • 22 Гост

    6 1 Отговор
    Не искам да се връща т0талитарн0т0, но днешните "евр0атлантяшки капацитети" не могат да построят и 1/10 от това, които построиха диктаторите навремето. Всичко се прави само да излезе сметката с парите и да ма печалба на сухо, а реалната полза се пренебрегва в името на финансовата. Няма да има държава, щом сте избрали да сте печалбари!
  • 23 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хе хе":

    Заминаха и се върнаха пребоядисани в синкаво, та да ги разцелувате и преизберете.
  • 24 Гост

    9 3 Отговор

    До коментар #16 от "Да.........":

    Когато Р0сия те управляваше, не те прати на нито една в0йна, но новите ти приятели моментално те командироваха да се биеш в Ирак и в Афганистан. И кога Р0сия те управляваше, имаше рекордни добиви от собствено производство, а днес не можеш да си направиш сам дори парче хляб и внасяш пшеница от 0крайна. Не си живял през времето, когато другарувахме с Р0сия, но си 3инал да приказваш за неща, които не са ти ясни.

    Коментиран от #25

  • 25 Нитрати и пестициди

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    От това бяха високите добиви. Едва през 1984 излизат разпоредби за контрол, но всичко си остава на хартия. Архивите казват всичко, а и половината ми живот мина по онова време. Селскостопанската авиация почивка нямаше. Не ми хвали времето, в което пропагандата те правеше щастлив. Аааа и гледай филма Кит. Един от многото с концепция "социалистически реализъм". Сега е същото, само че вече не те лъжат.
  • 26 Ама тя умрела бе

    2 0 Отговор
    тая територия.
  • 27 Корупцията в образованието

    4 0 Отговор
    е чудовищна.