Last news in Fakti

18 Април, 2024 08:48 2 904 13

Германия: тайна мрежа за финансиране на джихадистите от ИД

  • ислямска държава-
  • даеш-
  • германия-
  • тероризъм-
  • турция-
  • джихадисти-
  • сирия

Официално те събирали помощи за Сирия. В действителност даренията стигали до бойците от „Ислямска държава“.

Германия: тайна мрежа за финансиране на джихадистите от ИД - 1
Снимка: Facebook/Findet Elif

Преди една година полицията проведе мащабна операция, в рамките на която бяха претърсени над 100 обекта. Тогава в социалните медии салафитите се представиха за жертви, които просто били изпращали на невинни семейства у дома пари, дрехи, храна и бебешки пелени. На друго мнение обаче е германската прокуратура, пише АРД: от години тя държи под око определени лица на германска територия, за които предполага, че финансират терора на печално известната така наречена „Ислямска държава" (ИД). В резултат от полицейската операция през май миналата година бяха арестувани няколко души, припомня германското издание.

250 000 евро – толкова пари предполагаемо са изпратили към Сирия обвиняемите, сръчно изплели мрежа за даване на дарения в Германия в периода 2020-2023 година. С помощта на тези пари трябвало да бъдат откупувани терористи от ИД, които лежат в лагери в Северна Сирия – или пък поне вътре в лагера да им се осигури „начин на живот, който отговаря на изискванията на ИД", както пише в обвинителния акт на германската прокуратура. Тя повдигна обвинения срещу петима души, които от тази сряда са изправени пред съд в Дюселдорф.

Елиф Й. от Бавария - част от групата?

Журналистическото разследване на SWR и BR, които са част от асоциацията ARD, показва как обвиняемите са били скачени с въпросната мрежа. Явно те са поддържали връзка и с Елиф Й. – предполагаема привърженичка на ИД, израснала в германската провинция Бавария. През 2015 година около нея са вдигна много шум, когато 16-годишната тогава ученичка замина за Сирия, за да се бие в редовете на ИД. Сега следствието показва, че Елиф Й. вероятно е играела важна роля в споменатата мрежа. Днес се предполага, че тя е все още в Сирия.

Когато през 2019 година терористите от ИД изгубиха доста територия и се оттеглиха в отбрана, Елиф Й. беше задържана от кюрдските сили за сигурност и затворена в женски лагер. Според германското следствие и в лагера тя е продължила да се застъпва за идеологията на ИД и да моли за дарения, използвайки платформата Телеграм. Смята се още, че тя е участвала в насилствено нападение срещу една жена, която са съпротивлявала срещу ИД.

По-късно Елиф Й. избягала в Западна Сирия - в регион, контролиран от ИД, откъдето продължила да пропагандира идеологията на терористите. Пак в Телеграм тя отворила специален канал „Нашите сестри", с цел да привлича дарения в Германия, установяват следователите. Те смятат, че Елиф Й. е успяла да събере поне 40 000 евро.

Парите са минавали през Турция

Един от предполагаемите съучастници на Елиф Й. днес е изправен пред съда в Дюселдорф. Гражданинът на Косово Куйтим Б., адресно регистриран в германската провинция Райнланд-Пфалц, вероятно е трансферирал събраните дарения през Турция в посока към Сирия. Според свидетелски показания Куйтим Б. е взаимодействал с редица други лица във връзка с прехвърлянето на парите. Сред тя е и друг обвиняем в Дюселдоф - мароканската гражданка Сихам О. от Бремен.

Според чатовете помежду им двамата с Куйтим Б. са се срещали поне два пъти, като очевидно е имало и предаване на пари. Не е ясно за какви суми става въпрос. В периода януари-септември 2021 бременската мароканка е превела на косоварина над 13 000 евро от различни сметки, като преводите са били маскирани с ключови думи като „отпуска", „подарък" или пък „Уве". Имало обаче и банкови преводи с други обозначения: „хранителни пакети" или „лекарства". Не е ясно как парите са достигали от Сихам О. до Сирия – следователите смятат, че за това е имал грижа Куйтим Б., действащ чрез своите посредници в Турция.

По-късно Елиф Й. поискала от 29-годишния Куйтим Б. да дари 1000 евро на мъжа ѝ, който по това време действал в Сирия като боец на ИД. Тези пари били предназначени за мотоциклет и минен детектор, смятат германските следователи.

Дарителска мрежа за разпространяване на идеологията на ИД

София Колер, анализаторка в организацията „Антиекстремистки проект", която проучва и дейността на ИД-джихадисти от Германия, подобни мрежи за дарения имат огромно значение вътре в салафитската сцена: „Разбира се те служат за разпространяване и опазване на екстремистката им идеология. Например, изрично се посочва, че висш дълг на всекиго е да работи за подпомагането и освобождаването на пленените – и че това е най-добрата възможност да се сближиш с господ", казва тя пред обществената медия АРД.

На запитванията на медията адвокатите на Кутим Б. и Сихам О. не дали отговор относно обвиненията към техните клиенти. Дюселдорфският съд засега планира 18 съдебни дни за този тежък процес, а Колер нарича делото „сензационно": „Първо – многочислените обвиняеми, петима души, сред които две жени. Да не говорим за мащабите: стотици хиляди евро са си огромна сума", обобщава анализаторката.

Ерик Берес (ARD) | Йозеф Рьомел (ARD) | Александър Андреев (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вихър

    8 0 Отговор
    Жестокост и Нечовешко
  • 2 Абсурдистан

    26 1 Отговор
    Поредното доказателство, че баба Меркел го на-ука на цяла Германия!

    Коментиран от #3

  • 3 Корекция

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "Абсурдистан":

    На цяла Европа!!!
    Германците за пореден път унищожават Европа!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 3 Отговор
    Кой създаде ИД и Талибаните
    ❓🇺🇲❓🇺🇲❓🇺🇲❓
  • 6 Моде ратор

    12 3 Отговор
    Ще го ядът напукан швабите много скоро !!!! Сиганин и арабела не моеш ги интегрира ! Да учат друг език , че немския няма да е преобладаващ!!!!
  • 7 За протокола

    23 0 Отговор
    По-интересно е кой финансира мигрантите.
    По никакъв начин не е възможно всички тези хора сами да плащат огромните суми за пътя си до Европа. Това са много пари дори за гражданите на Европа, а какво остава за тях.

    Коментиран от #9, #11

  • 8 някой да не си е помислил друго

    6 1 Отговор
    така е фащисаните си финансират групировките от поробените и много добре заблудени шваби…
  • 9 Отговарям

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "За протокола":

    Пътят си заплащат с наркотрафик,товарят ги с дрога, която по-късно се продава в Европа. Най-често, това е хероин.

    Коментиран от #12

  • 10 Хвалите ли се

    12 1 Отговор
    че сте люлка на тероризма. Знаем как от цяла Европа и Британия се вербуваха хора на страната на ИДИЛ , знае се и кой създаваше тренировъчни лагери за алкайда. Няма съмнения ,че "някои" имат хора и в Хамас. Но не забравяйте , както каза Путин сред атентата в "крокус" ,че "това е нож с две остриета" и той много леко може да се обърне срещу наставниците си.
  • 11 Парите

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "За протокола":

    от хероина връщат обратно в ИД, за закупуване на оръжие ,тази схема не е от вчера и се знае, че е успешна.
  • 12 За протокола

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Отговарям":

    ИД организира наркотрафика и после раздава парите на мигрантите, така ли?
    И отделно праща пари и на мигрантите от Африка?

    Коментиран от #13

  • 13 Просто е

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "За протокола":

    пласират херингата в Европа, а кинтите връщат в ИД, за оръжие.Печалбите са огромни, предполага се, че остават и за издръжка на самите пласьори. Запитай се, кои пласират в Белгия, Нидерландия, Германия, Испания. Полицията не влиза в гетата които са територия единствено, и само на бежанци. Дуржава в Държавата. Законите не ги хващат а вземат и помощи. Кое не ти е ясно?
Новини по държави: