Last news in Fakti

17 Април, 2024 22:22 2 036 18

Руски хакерски инструмент срещу "Windows" в Източна Европа

  • хакери-
  • кибервойна-
  • русия-
  • източна европа

Зловредният софтуер се приписва на руската група за кибератаки "Sandworm", която се управлява от щаба на руското военно разузнаване

Руски хакерски инструмент срещу "Windows" в Източна Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руското разузнаване работи със зловреден софтуер, който пробива защитите на операционната система "Windows", съобщават финландски експерти по киберсигурност. От “Майкрософт” потвърждават пробива.

Финландската компания за сигурност "WithSecure" е открила нов вид зловреден софтуер, който се използва за пробиване в някои системи на операционната система на "Майкрософт" - Windows. Зловредният софтуер, който експертите по киберсигурност са кръстили "Капека" може да даде на хакерите дългосрочен достъп до системата на жертвата им, обяснява АРД.

Зловредният софтуер се приписва на руската група за кибератаки "Sandworm", която се управлява от щаба на руското военно разузнаване (ГРУ). "Sandworm" е особено известна с атаките си срещу Украйна.

"Майкрософт" потвърждава съществуването на зловредния софтуер

Констатациите на "WithSecure" бяха потвърдени от "Майкрософт". Рюдигер Трост, експерт от финландската компания за киберсигурност, смята, че откритието е "сериозен удар срещу Русия, която е използвала този софтуер в Украйна и Източна Европа".

"С това откритие руските тайни служби вече нямат един важен инструмент, тъй като създадените сега вратички ще бъдат открити и затворени в кратък срок", коментира експертът пред АРД. В резултат на това Русия губи влияние в кибервойната, която съпътства конвенционалните военни действия на фронта, казва Трост.

Персонализиран инструмент, използван в Източна Европа

Според допълнителна информация от "WithSecure" зловредният софтуер се маскира като добавка за текстовия процесор "Word" на "Майкрософт". Софтуерът не се разпространява масово, а много целенасочено.

Изследователят по сигурността от финландската компания Мохамед Казем Хасан Неджад казва, че инструментът е персонализиран и е действал при ограничени по мащаб атаки. Експертите смятат, че софтуерът се използва от средата на 2022 г. в Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин 🇧🇬

    34 13 Отговор
    DW НАЙ ЗЛОВРЕДНАТА СОРОСОИДНА ПРОПАГАНДА В ЕВРОПА
  • 2 Русофил

    23 29 Отговор
    Руските инструменти са за хакване, убиване, кражби. Друго не са създали.

    Коментиран от #5, #8, #13

  • 3 Фако

    18 8 Отговор
    Вервайте на Сороснет
  • 4 кнаус 485

    12 6 Отговор
    Германия вече търси ПВО за Украйна в държавите от Персийския залив.....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мда

    23 5 Отговор
    Изследователят по сигурността от финландската компания Мохамед Казем Хасан Неджад каза нещо си. Истински финландец!
  • 7 Слава

    15 10 Отговор
    Слава на Русия
  • 8 Единствено

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Американските са с най- добри намерения затова ако поискат в ЦРУ ще намерят за теб неща , които и ти не ги знаеш.
  • 9 Раша на бунището при ссср

    3 11 Отговор
    Руспия е марионетна държава,контролира се от Сорос и болшевишката му шайка
  • 10 Хммм

    10 4 Отговор
    Мисля си, че за да хакнеш една система се иска толкова акъл и знания колкото и да я създадеш, ако не и повече.. Може и да греша, но поне по филмите хакерите са нещо като гении. Така че немога да разбера сега хвалите ли ги руснаците или ги плюете.

    Коментиран от #18

  • 11 Бивш канадец

    7 2 Отговор
    Глупости, това не е възможно! Нали според козячетата руснаците са още в 16-ти век - а тогава още не е имало кампитори! Нъл тъй, персонала на Галя от ПосолствоТО?

    Отделно - според Робърт Шнел - пенсиониран полковник от ЦРУ - в САЩ само за последните 10 години над 200 топ хакери са били арестувани и осъдени...но няма нито един в затвора! Та се питам - къде ли са и дали не се трудят под закрилата точно на ЦРУ? След което можеш да обвиниш в хакерски атаки когото си поискаш?
  • 12 внтвнт

    0 0 Отговор
    11 дойде със много бъгове
  • 13 тлнгн

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    западните за мир и благоденствие
  • 14 Ах тия

    0 0 Отговор
    Долни пясъчни червеи !
  • 15 Хай без рев на чужд гроб

    3 2 Отговор
    Ако бил добър прозорчо, нямало как някой да го пробие, но той е прозорец, а не стена или може би врата е трябвало да го нарекат кръстниците му, които между другото умишлено го правят дантелен.
  • 16 Иван

    3 4 Отговор
    Хи, хи, хи - пyтьoвитe нeaндерталци се правят на хакери )
  • 17 Спайуер

    4 0 Отговор
    Софтуерът на Microsoft, който редовно ви преглежда личните данни в джама и в мрежата, е също толкова зловреден
  • 18 Ха така

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хммм":

    И след като руските хакери са толкова добри ,защо русия е толкова зле с производство на електроника.Китайците поне пооткраднаха доста неща.Влязох в ютуб и видях как преди 30-40г китайците си караха каруците и бе страшна мизерия преди там да влязат западните фирми