Last news in Fakti

17 Април, 2024 09:02 2 438 61

Наама Леви, заместник-посланик на Израел в България, пред ФАКТИ: Израел няма да толерира заплахите, които Иран отправя

  • наама-
  • леви-
  • израел-
  • иран-
  • техеран-
  • ракети-
  • дронове-
  • атака-
  • защита-
  • сащ

Правителството на Израел ще реши какъв ще бъде ходът на предстоящите събития, казва дипломатът

Наама Леви, заместник-посланик на Израел в България, пред ФАКТИ: Израел няма да толерира заплахите, които Иран отправя - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя за "спешно понижаване на напрежението" в Близкия изток преди дни, когато се състоя извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Гутериш предупреди, че "Близкият изток е на ръба" и че е време да отстъпи от бездната, над която се е изправил. Напрежението в региона се покачи, след като Иран извърши нападение срещу Израел от територията на ивицата Газа. Израел отговори с настъпление в Газа. Какво се случва в района… Пред ФАКТИ говори Наама Леви, заместник-посланик на Израел в България

- Г-жо Леви, Израел срещу Хамас, Израел срещу Иран… Какво се случва в Близкия изток?
- Миналата събота (13 април) Иран нападна Израел в широкомащабна и безпрецедентна атака, състояща се от стотици безпилотни летателни апарати, балистични ракети и крилати ракети, изстреляни от иранска територия срещу Израел. Тази атака беше кулминацията на години на ирански заплахи и изявления за амбицията на Иран да унищожи Израел. Нападението предостави ясна илюстрация и доказателство, че дори Иран да не е постигнал целта си миналата събота, това не са празни заплахи и Техеран е решен да действа.
В Газа Израел е в разгара на война за самоотбрана, наложена му от терористична организация, по-лоша дори и от „Ислямска държава“, която извърши убийствена атака на 7 октомври, изби 1200 израелци, отвлече 240 мъже, жени, деца, бебета и възрастни, изнасили и продължава сексуално да насилва израелски жени, които все още са държани в плен вече повече от 6 месеца.
От клането на 7 октомври, извършено от „Хамас“, иранска прокси организация, която разчита на иранско финансиране, обучение и материали, Израел се бори с ирански прокси организации в региона: „Хамас“, „Палестинският ислямски джихад“ (PIJ), „Хизбула“, „Ансар Аллах“ (хутите) и шиитските милиции в Ирак.

Общото между тези терористични актове в нашия регион е Иран,

чиито действия, пряко или непряко, чрез прокси организации, представляват заплаха не само за Израел, но и за целия свят. Важно е да се разбере, че всички тези фронтове са свързани и че Израел не води война на тези фронтове, за да защити себе си, а и да защити международната общност.

- Постоянният представител на Иран в ООН, Амир Сейед Иравани, заяви пред Съвета за сигурност, че страната му "ще отговори пропорционално" на всяка военна операция на САЩ срещу нея. САЩ, Великобритания, Франция и др. подкрепят Израел. Виждате ли потенциална "критична точка" на развоя на събитията...
- Опитът на Иран на 13 април да навреди на Израел чрез атаката, извършена, наред с други методи, с помощта на същите дронове, които са използвани и срещу гражданите на Украйна, дава още един пример, че вредното влияние на страната не се ограничава само до нашия регион, а представлява и пряка заплаха за световния мир.
Приблизително 99% от изстреляните ракети и дронове по време на нападението бяха прехванати – голяма част от тях далеч от границите на Израел, от самолети на израелските военновъздушни сили и системата за противовъздушна отбрана на Израел, както и с помощта на военните сили на много други страни, които подкрепят Израел в борбата му срещу Иран и неговите прокси организации в региона. Оценяваме факта, че Съединените щати и всички наши съюзници застават зад Израел и ценим тяхната помощ в ограничаването на иранската атака. Тази позиция ясно показва, че сме в борба между свободния свят и оста на злото, чиито корени са базирани в режима на Техеран.
Правителството на Израел ще реши какъв ще бъде ходът на предстоящите събития, но това, което знаем със сигурност е, че никоя страна не би могла да приеме заплахи за самото си съществуване и Израел не прави изключение. Израел няма да толерира заплахите, които Иран отправя към него, и ще отговори категорично на всеки опит да му се причини вреда. Израел ще гарантира, че нито Иран, нито неговите прокси организации няма да представляват заплаха за гражданите ни.

- Иравани каза още, че нападението на Техеран срещу Израел в нощта срещу 14 април е било "необходимо и пропорционално" на фона на предполагаемия удар на Израел в Дамаск, но няма да предприемат нови действия. Има ли място за доверие, когато става въпрос за изстрелване на дронове и крилати ракети?
- Няма място за доверие, когато става дума за Иран, и няма оправдание за тези безпрецедентни действия. След многото години, през които Иран се криеше зад своите приближени организации в опитите си да сее терор, да разпространява война и да дестабилизира региона, за първи път Техеран излезе от задкулисието, за да разкрие своята идентичност като терористична държава, правейки го по очевиден и безспорен начин.
Стотиците безпилотни летателни апарати, крилати ракети и балистични ракети, които Иран изстреля, можеха да причинят масови цивилни жертви и големи щети на инфраструктурата в Израел, точно както засягат цивилни граждани и повреждат инфраструктура в Украйна ежедневно. Единствените причини, поради които иранският режим се провали в целта си да причини масови смъртни случаи и разрушения в Израел, се коренят във възможностите за противовъздушна отбрана на страната ни и помощта на съюзниците ни в осуетяване на атаката.
Иранските заплахи за съществуването на Израел и световния мир трябва да бъдат адресирани и Иран трябва да бъде третиран по съответния начин.

- Отваря ли се нов фронт за Израел, защото в страната е обявена нова мобилизация?
- Иран продължава да дестабилизира и застрашава мира в региона, като използва своите подставени терористични организации срещу Израел и свободния свят на няколко фронта, поради което се налага Израел да реагира по съответния начин, за да премахне заплахата за своя народ.

В Газа Иран носи пряка отговорност за способностите на „Хамас“

и следователно също и за нападението, извършено от организацията на 7 октомври. На северния фронт подкрепяната от Иран „Хизбула“ атакува Израел от Ливан непрекъснато от 7 октомври насам. Ескалиращите атаки на хутите срещу корабоплаването в Червено море, извършвани с иранска подкрепа, представляват значителен и сериозен слой в заплахата на иранските прокси организации за свободния свят.
Израел е подготвен за всяка ситуация - както отбранителна, така и настъпателна. Поддържа високо ниво на компетентност на своята армия и войници. Както всяка друга държава, така и Израел има право да се защитава пред лицето на масираната атака на Иран. Този път страната ни успешно се защити срещу агресията на режима в Техеран и ще продължава да го прави и в бъдеще.
Иран трябва да носи отговорност за действията си и трябва да се предприемат решителни действия, за да се попречи на Техеран да продължава да подкопава регионалната стабилност и да заплашва свободния свят.

- Игра на нерви ли наблюдаваме в момента?
- Нападението от миналата събота, доказва още веднъж това, което Израел заявява от години: Иран стои зад терористичните атаки в региона и също така е най-голямата заплаха за регионалната стабилност и световния ред. Иран нападна Израел и в миналото е атакувал държавите от Персийския залив, заплашва Йордания, заплашва САЩ, изпраща оръжия за използване във войната срещу Украйна и застрашава световния мир.

Ето защо Техеран никога не трябва да се сдобива с ядрено оръжие.

Иран трябва да плати цена за своята агресия. Иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция - който предприе обширната терористична атака в нощта на 13-ти април, трябва незабавното да бъде признат за терористична организация. Освен това, след нападението с балистични ракети, крилати ракети и дронове на Иран трябва да бъдат наложени болезнени санкции, включително, но не само, в областта на използването на ракети. Дойде време светът да сложи край на безмилостните актове на агресия на режима в Техеран и продължаващото подкопаване на регионалната и световна стабилност. Израел ще продължи да предприема всички необходими мерки, за да защити своите граждани от всякакви заплахи.

- Израел обяви, че ще отговори на Иран. А в същото време чуваме призиви от водещи световни сили за сдържаност. Колко е тънка границата на защита на националното достойнство и това да се предизвиква сериозен военен конфликт?
- Както Израел предупреждава неведнъж, нападението на Иран недвусмислено показа, че светът не може да си позволи режимът да притежава стратегически способности, като например ядрените способности, които непрекъснато се стреми да развива, балистичните способности, чиито последици в притежание на Иран бяха демонстрирани миналата събота, или космическите възможности, по които страната работи.
Ако светът не се научи да блокира Иран и да му отказва получаването на стратегически способности, то директно ще връчим тези способности в ръцете на емисарите на Техеран единствено, за да открием, че иранските дронове, които се използват ежедневно при атаки срещу Украйна, са само пример за вредата, причинена от Иран срещу световния мир.
Държавата Израел е силна и издръжлива и никога няма да се поддаде на терора. Иранската злонамерена и брутална атака трябва да бъде категорично и недвусмислено осъдена, както направиха мнозина лидери от цял свят. Отговорността за всяка бъдеща ескалация, ако такава се случи, ще бъде единствено на Техеран, който заплашва Израел и избира пътя на терора чрез своите многобройни прокси организации от години насам. Израел ще навреди на всеки, който действа срещу него или планира да атакува територията и гражданите му.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаа

    98 5 Отговор
    Тия взривиха цяло посолство на Иран заедно с хората вътре , а сега се правят на жертви !

    Коментиран от #60

  • 2 Въпрос че

    33 0 Отговор
    А гърленки ше има ли?
  • 3 Реалист

    63 3 Отговор
    Хитлер да дойде ръка ще му целуна
  • 4 По големи

    51 3 Отговор
    Боклуци и от ПП-Дб тия...
  • 5 Путинофил

    6 56 Отговор
    путин нареди на аятолаха да атакува Израел за да няма пари за Украйна.

    Коментиран от #26

  • 6 гост

    84 1 Отговор
    Според решението на ООН за еврейския проблем след ВСВ на територията на Палестина трябва да се създадат 2 държави- еврейска и палестинска. През 1948 г. евреите едностранно обявяват създаването на държавата Израел и , като заграбва и територии определени за държава на палестинците. В последствие къде чрез натиск / на западния бряг/, къде чрез войни Израел разширява своите територии. ООН приема много резолюции срещу Израел, но нито една не е изпълнена.Израел продължава да нанася удари на територията на съседните държави Ирак, Сирия, Ливан. Окриляни от ВОЕННАТА, финансова и политическа подкрепа на САЩ Израел е държавата жандарм и терорист в Близкия изток.

    Коментиран от #53

  • 7 13579

    58 0 Отговор
    Много сте смели когато има някой зад вас,една грешна стъпка и този път ще има истински потоп
  • 8 Вервайте ми!

    47 0 Отговор
    Евреите ги обичаше много Хитлер, защо ли???

    Коментиран от #49

  • 9 Безсрамница

    64 2 Отговор
    Убийството на деца какво е? Когато Израел избиваше и продължава да избива деца и цивилни хора, никой не ги обвини, че това е безразсъдно. Защо?
  • 10 Aлфа Вълкът

    38 1 Отговор
    Чакай бе, нали посланникът им и той Леви?
    Да не излязат семейство или роднини накрая?
    Роднина, милиционер, роднина, милиционер...
  • 11 Тончев

    53 4 Отговор
    Колко прав е бил Хитлер. Жалко че не е успял да доведе започнатото до край....

    Коментиран от #32

  • 12 Живко

    63 1 Отговор
    САЩ и ЕС не казаха и дума срещу Израел когато държавата на евреите преди дни взриви посолството на Иран с ракети и изби всички в него. ЕС и САЩ не правят нищо за да спрат касапницата на цивилни палестинци от еврейски войници в Газа....ЕС и САЩ всеки ден изпращат кораби със снаряди,бомби и оръжие на Израел да продължи геноцида в Газа. Всъщност какво казват ЕС и САЩ вече няма никакво значение за свободните от запада държави по света.

    Коментиран от #30, #41

  • 13 Заглавието е нонсенс

    33 0 Отговор
    Има ли някой които да толерира отправените му заплахи. На вниманието на преводачи и журналисти.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    52 0 Отговор
    А,ре спрете се вече с тая долнопробна жидовска пропаганда.
    Всеки разбра ,че 4афутите са най голямото зло на планетата и колко и да се опитвате да ни набивате еврейската гледна точка не само няма да се промени мнението на българите към мангало-хазарите,а напротив още повече ще намразим наследниците на юда ишкериотаки ...
  • 16 Наташа

    8 16 Отговор
    В Израел живеят 2 милиона наташки. Сега къде ще бегат?
  • 17 Динко

    43 1 Отговор
    Сега започвам да разбирам защо никъде по света нормалните хора не искат евреите. Това е прокълнато племе. Да не говорим, че са предали и Христос.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 АРЕС Z

    33 0 Отговор
    Щом няма да толерирате ще изчезнете чифу...... мръсни.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Исраил

    41 1 Отговор
    от десетки години извършва геноцид над палестинския народ и заграбва. Другото зло в света след Фащ!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Когато светът не реагира срещу Русия

    2 14 Отговор
    малките мишки започват да си разиграват коня.
  • 24 Защо Фон Лакян

    35 2 Отговор
    не налага санкции на Израел за удара по посолството на Иран?
    Западът винаги е бил двуличен грабител
  • 25 363727181881

    16 1 Отговор
    Шумерите жалко че ги няма вече на планетата ,такъв предах щяхте да получите за пренаписване на тяхната божествена теория за Елохим и Яхве.

    Коментиран от #28

  • 26 Тлъст жълтяк

    10 7 Отговор

    До коментар #5 от "Путинофил":

    скоро си на фронта и на втория час запълваш чувала
  • 27 Механик

    30 0 Отговор
    Погледнете лицето на еврейската посланичка!
    За еверейка- ми не е еврейка. И хазарка не е.
    Каква е? Никой не знае.
    Ето това е Израел - смесица от разни циониски изчадия, наричащи се евреи.
  • 28 Абсолютно

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "363727181881":

    вярно!
  • 29 Пет пари

    25 0 Отговор
    Ние пък не толерираме изтребването на затворени в кошара деца и принуждаването да гладуват.
  • 30 Къде ще мърда САШ

    20 1 Отговор

    До коментар #12 от "Живко":

    След като вместо държавен Федералният резерв е частен еврейски.
    Кенеди направи опит да го национализира и го убиха.
    Малко хора знаят че ФРезерв на САЩ е създаден с 52% от Руския Император със злато и диаманти.
    Кой е наследник на Руската империя и СССР?

    Коментиран от #38

  • 31 1020

    16 0 Отговор
    Евреите масово купуват имоти в укр. Превдели са цели райони. Между другото в Банско е пълно - купуват имоти.

    Коментиран от #34, #39

  • 32 Данаил

    0 11 Отговор

    До коментар #11 от "Тончев":

    Евреите четат...
  • 33 Истината

    23 1 Отговор
    Персия (от 1948 Иран) е най-старата цивилизация на планетата Земя. Така наречените евреи са смесица от всякакви крадливи мошеници, търгаши и отпа дъци, обединили се в измислена нация, откраднала земите на съседните народи и провъзгласила си държава.

    Коментиран от #35, #43, #54

  • 34 Рускините с израелско гражданство

    5 3 Отговор

    До коментар #31 от "1020":

    купуват имоти в Банско и по морето.

    Коментиран от #36

  • 35 Ама тя и Маскалия

    2 14 Отговор

    До коментар #33 от "Истината":

    открадна земите на съседните народи.

    Коментиран от #37

  • 36 Уточнение

    9 2 Отговор

    До коментар #34 от "Рускините с израелско гражданство":

    Това са украинки, нищо че говорят на руски. Имотите по БГ-черноморието 85% са на украинци, около 10% на англичани и само 5% на руснаци.

    Коментиран от #57

  • 37 Милев

    17 1 Отговор

    До коментар #35 от "Ама тя и Маскалия":

    Имаш предвид, че Украина ползваше подарени земи. Е, сега дарителят разваля дарението и ще си ги вземе обратно.
  • 38 На 8 Май в Москва

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Къде ще мърда САШ":

    Винаги присъствуват Ротшилд и Рокфелер, които в санкционираната държава инвестираха в Ямала и Сахалин 470 млрд.д.в заводи за компресиран газ.
    Евреите знаят кой ги спаси в Освиенцим и пр. Лагери на смъртта
  • 39 Купуват защото някой им ги продава

    9 0 Отговор

    До коментар #31 от "1020":

    нали? А кой им ги продава? И после пак ще има "изкупиха ни" !

    Коментиран от #44

  • 40 Търновец

    16 1 Отговор
    В географската област Левант най голям агресор вече 3500 години са Юдеите нахлули от Месопотамия и предвождани от Абрахам - Бог Юде му казал да поведе правоверните към земята на Кханааните защото щял да им я даде????? Абрахам в превод означава баща на народите. Градове като Йерихон, Йерусалем Ашдод Ашкелон, Беершива, Херон, Газа и други са основани от Кханааните преди около 9000 - 10000 години и превзети с война и геноцид от Юдеите преди около 3000 години, а според "Genesis" на Мозес Адам живял 930 години а Ноа цели 950. Вместо да се трудят Юдеите заграбват труда на другите. А Израел незабавно да признае Палестина.
  • 41 Шляхтиц

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Живко":

    Израел се оправдава с това, че намиращите се в консулския комплекс ирански генерали и военнослужещи са били обявени от Израел за терористи и ръководители на терористични организации и актове против Израел. С терористични актове Израел уби почти половината от екип учени, които които ръководят рабитата по обогатяване на уран в Сирия и Иран.
  • 42 Еврей = варвари

    15 0 Отговор
    Разкарай се
  • 43 Цицоманов

    16 2 Отговор

    До коментар #33 от "Истината":

    Евреите също като арабите са семитско племе и говора им е близък и даже писмеността .
    Едни и същи цигани , ама тия са си повЕрвали много.

    Коментиран от #46

  • 44 Куронага

    11 0 Отговор

    До коментар #39 от "Купуват защото някой им ги продава":

    Е, някой им ги продава ! Я погледни и нашия парламент бе! Предател до предателя, те продават и майчиното си мляко когато има кой да им плати, а то има! Та нали точно такива майкопродавци гласуват такива закони да се продава де що има. А уж са пратени там да ЗАЩИТАВАТ държавата и народа.
  • 45 Миии

    13 0 Отговор
    Иран няма да толерира атаките и заплахите, които Израел отправя
  • 46 И арменците

    10 0 Отговор

    До коментар #43 от "Цицоманов":

    са семити
    Там където арменец е минал,евреин не минава.
    Всичко е опоскано
  • 47 Минго

    9 0 Отговор
    Като им гледам физиономиите на израелците не виждам никаква разлика от физиономиите на палестинците.

    Коментиран от #50

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Минго

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Вервайте ми!":

    Хитлер никога не е тормозил юдейски жители от Палестина. Хитлер тормозеше хазари
  • 50 Цицоманов

    8 0 Отговор

    До коментар #47 от "Минго":

    Бе то да се чудиш какво делят ?! Щото и двете племена са в симбиоза, ако ги няма палестинците няма да има кой да им работи на тия изчадия , а те ходят да ги дискриминират де как могат , замаяна работа.
  • 51 Павел пенев

    11 0 Отговор
    Иран също няма да толерира вашите еврейски терористични действия.
  • 52 Да си утрепеш Господ и да не си наказан

    13 0 Отговор
    Да затриеш цял един народ от лицето на земята и да продължаваш да твърдиш, че ти си добрия.
    Нормален човек трябва да се замисли, как така изникна на картата държавата Израел и кой наливаше маслото в огъня до днес?
  • 53 Павел пенев

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Точно такава е историческата истина, и в допълнение трябва да се знае, че евреите държат Федералния резерв на САЩ, където могат да печатат колкото долари си искат и така поддържат тероризма и в двете държави. Това са световните идиоти, на които Русия, Китай и БРИКС като цяло, скоро ще им видят сметката.
  • 54 не всичко е банки и лихви Моше

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Истината":

    И родината на играта на шах.
    Нация , която не трябва да бъде подценявана и мачкана!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Хамас

    7 0 Отговор
    А за избитите и прогонени 5 и половина милиона палестинци и анексирането на земите им ?!А за изкланите жени и деца в Сабта и Сатила!? А зверствата и в концлагерите на задържаните палестинци !? А за незаконнта блокада на Газа и зверствата на пара военните евреи на Западния бряг ,ААААА?! Зверствата ви надхвърлиха зверствата на фашистите !!! Време е исраел да биде разтурен!!!
  • 57 1020

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Уточнение":

    За евреи говорим, не за украинци.
  • 58 Моше

    4 0 Отговор
    Еврейската Червена шапчица тръгнала с кошничката с банички при баба си.
    Родителите и на изпроводяк:
    - И каквото да говори баба ти, тези със зеле са по 3, а с кайма са по 5 лева.
  • 59 Ддд

    1 0 Отговор
    Що за наглост, госпожа Леви. Шест месеца избивате цивилни в Газа. Бомбардирате болници, църкви, училища, хуманитарни конвои, бежански лагери.... При тези ви действия, какво очаквате? Тържества ли да ви организират.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 анонимин

    0 0 Отговор
    Краварите и евреите са новите фашисти!!!