Last news in Fakti

17 Април, 2024 08:55 9 147 30

Напрежението между Франция и Азербайджан се покачва

  • нагорни карабах-
  • франция-
  • азербайджан-
  • армения-
  • еманюел макрон

Отношенията между Франция и Азербайджан се влошиха през последните месеци

Напрежението между Франция и Азербайджан се покачва - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Франция отзова посланичката си в Азербайджан Ан Боайон "за консултации", предаде Франс прес, като се позовава на публикувано вчера изявление на френското външно министерство, в което се подчертава, че през последните месеци Баку предприема "едностранни действия, които вредят на отношенията" му с Париж, съобщи БТА.

Президентът Еманюел Макрон "разговаря с нашата посланичка по този въпрос". "Той изрази съжаление за действията на Азербайджан и изрази надежда, че азербайджанската страна ще изясни намеренията си", се добавя в изявлението на министерството, публикувано снощи. Отношенията между Франция и Азербайджан се влошиха през последните месеци, като държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев разкритикува Париж, че подкрепя Армения в териториалния спор между Ереван и Баку, отбелязва АФП.

"Франция отново изразява подкрепата си за нормализиране на отношенията между Азербайджан и Армения при зачитане на международното право и териториалната цялост на двете страни. Тази нормализация ще бъде от полза и за двете страни, както и за региона като цяло", се подчертава още в изявлението.

Бившите съветски републики Армения и Азербайджан водеха териториален спор за Нагорни Карабах от 30 години. През септември миналата година Баку започна светкавична офанзива, която доведе до капитулация на арменските сепаратисти. След това почти цялото арменско население на региона, над 100 000 от общо 120 000 души, избяга в Армения. Двете съседни държави вече бяха водили две войни за контрол над тази територия.

Неотдавна Баку и Ереван обявиха желанието си да нормализират отношенията си. Франция, в която живее голяма арменска диаспора, заяви, че е готова да помогне при посредничеството, като същевременно демонстрира непоколебимата си подкрепа за Армения, припомня АФП. В началото на април Париж изрази съжаление за удължаването на предварителното задържане в Азербайджан на френски гражданин, обвинен в шпионаж - обвинения, които френските власти отхвърлиха категорично. Три седмици след ареста му Баку обяви експулсирането на двама френски дипломати, а на следващия ден Франция обяви аналогична реципрочна мярка, с което напрежението в двустранните отношения достигна връхната си точка.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Галското петле

    89 9 Отговор
    Се навира между шамарите
  • 3 име

    104 10 Отговор
    Нищо ново, френските галфони ги наритват по цял свят, да свикват.
  • 4 На Макрон

    78 12 Отговор
    Да не му стане тясно скоро... Дядя Вова каза че вече не прощава
  • 5 Макарончо

    62 8 Отговор
    Спането с баба вреди на политиката!
  • 6 В интернет

    29 10 Отговор
    Има видео коментари, в които се твърди, че французите обсъждат план, който да помогне на Украйна да спечели войната. В този план влизат около 200 самолета от Швеция, Британия, Франция и други, които да излитат от съседни на Украйна държави. Ефективността на такъв план не се коментира.
  • 7 Механик

    53 9 Отговор

    До коментар #1 от "мдаа":

    Точно това си помислих и аз. Къде е им общата граница на франсетата с азерите?!
    Както какви се взимат франсетата, та да дават наклон на нечий "мамул" дето живее на 2-3000 км.
    Прав си и за ротшидските имоти. Именно тия подпалиха и Първата, и Втората, а сега и Третата световни войни.
    Не знам къде блее човечеството, та не заличи тия паразити?!
  • 8 Познати номера

    40 7 Отговор
    Играят френско театро пред арменците. С плямпане няма да им помогнат, а инак нямат с какво.

    Коментиран от #20

  • 9 Минувач

    26 5 Отговор
    Франция иска да използва моментната обстановка, за да се позиционира, като новия лидер на Европа. Използва слабостта на Германия, кризата в Германия, двуполюсността на политиката на Германия и сега Макарона използва всеки повод да се появи. Неслучайно затова и точно той заговори за пращане на войски в Украйна, което е демонстрация, че той иска да е новия лидер, дава предложения, дори и сам е готов да прати само френски войници. Сега се меши и в конфликта на Армения и Азербайджан, където той иска да е европейския лидер, който ще движи насоката на европейската позиция.
    Но едно не разбира Макарона - а това е, че може да е след дъжд-качулка и да се опитва да яхне ЕС на база умираща политика, която ще си промени посоката рано или късно. Ще е рано, ако Тръмп спечели и им зададе новата посока, а ще е по-късно, ако не САЩ, а самите европейски народи променят отвътре желаната посока чрез десните партии, които ако не сега, то на следващите евроизбори вече вероятно ще са мнозинство.
  • 10 Некой си

    25 4 Отговор
    Историята е полезно да се знае.
    Първият петролопровод в света, Едмонд дьо Ротшилд, братя Нобел, първата петролна война - Руско-турската... Санстефанският мирен договор, подготвен от Едмонд. Четете и мислете с главите си, драги сънародници!
  • 11 Къде е заровено кучето?

    14 15 Отговор
    Илхам Алиев се опияни от бързата победа в Нагорни Карабах, осъществена на терен с участието на Турски военни инструктори, както и с помощта на дроновете "Байрактар".Той много си повярва и се помисли за велик гений като игнорира интересите на другите играчи в региона и заложи изцяло на Турция.Освен всичко друго той много желае, а според разузнавателните данни и се подготвя да свърже територията на Азербайджан с Нахичеванската автономна република, която сега е в територията на Армения, на което се противопоставя Франция.Интересите тук са големи и ситуацията твърде деликатна, а Алиев може много да се опари!

    Коментиран от #18, #27

  • 12 Бай Ганьо

    23 6 Отговор
    Баболюбът е срам за френската нация.
  • 13 кукуригу

    36 6 Отговор
    макароните явно бъркат азерите с африканците и си мислят, че ще крадат азерския газ както са крали десетки години африканците
  • 14 Опорка

    17 3 Отговор
    "Санкции" и кражба на пари няма ли да има? Ааа, сетих се, тези са добрите лоши.
  • 15 себестиан

    13 4 Отговор
    В това няма нищо чудно в 2004 година Русия имаше танкова армия в Грузия. Цялата медия подхвана ,че Грузия е окупирана и не е назаяисима, защото там се намира Руска воена база. ? След няколко месеца базата беше затворена и веднага Турция се "настани " там ( Американците им наредиха ) като отделиха 15 милиона за модернизацията й . След време - Американски, Английски, Турски, Кандски, Израелски военни , инструктури започнаха подготовка и обучение на Грузинската армия. Какво правеха Руснаците ли ? - наивно и глупаво само наблюдаваха. На 08-08-2008 Грузинската армия започна военните действия като цялата Западна преса още на другият ден повтаряше ,че Русия нападнала Грузия. 56 та Руска армия беше изпратена и след няколко дена Грузинската армия беше разгромена. Бяха само на 40 км от столицата на Грузия -Саркози се обадил по телефона и помолил Путин да не превзема Tiflis и той го послуша.? (лично той го каза в едно интервю) Нещата се повтарят след време не само Армения и Грузия ще бъде включен в нов военен блок и там няма да има ни мир ни спокойствие не само за Русия но и за Иран . Повече от 1 милион Арменци работят в Русия но това нищо не променя защото Русия няма никаква външна политика , Западът ще назначи няколко предателя като сегашният и нещата ще се променят корено. Путин ли - ще повтаря ,че това е волята на Арменският народ , нищо че Америка ги е назначила.

    Коментиран от #17

  • 16 ПОСЛОВИ4НА Е ЛЮБОВТА НА ПУТИН КЪМ

    5 14 Отговор
    ИСЛЯМИЗМА, ИСЛЯМСКИЯ ТЕРОРИЗЪМ И ИСЛЯМА, КАТО ЦЯЛО, ЗАТОВА РУСИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ АРМЕНИЯ, А АЗЕРБАЙДЖАН. ТАКА СЕ НАЛАГА НА АРМЕНЦИТЕ ДА ТЪРСЯТ ДРУГА ПОДРЕПА, В СЛУ4АЯ НА ФРАНЦИЯ.
  • 17 Правите категори4на грешка!

    3 11 Отговор

    До коментар #15 от "себестиан":

    Русия първо окупира Грузинска територия със смесено население, грузинско и мюсулманско, като купи ходжите и племенните вождове на мюсулманите и им раздаде паспорти, после ги насъска да запо4нат въоръжени провокации срещу грузинците и веднага изпратих армията си като умиротворителни сили. Така за дни се оказа 4е Русия е окупирала 20% от Грузинската територия, "без обявяване на война" , т.е. то4но както в Украйна през 2014 г. завзе Крим и Донбас в абсолютно нарушение на международното право! Провокациите от руска страна продължха и Саакашвили не издържа и прати армията, която цялата беше около 20 000 души със старо въоръжение, докато руската окупационна армия и тя беше по4ти толкова, а наблизо във Владикавказ 4акаха още 50 000 в пълна бойна готовност. Целта на Русия беше брутално да заграби петролопровода който минава през Грузия и кара азерски петрол за Турция и целият свят. Но Русия още не беше готова за война с НАТО И КОГАТО И СКРЪЦНАХА СЪС ЗЪБИ И ТЯ СЕ ИЗТЕГЛИ, но продължи да прави планове за завладяване на цеият свят и да се превъоръжава ударно.
  • 18 Такааа

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "Къде е заровено кучето?":

    А ти наясно ли си че при капитулацията си арменците подписват че ще отворят именно този свързващ коридор

    Коментиран от #22

  • 19 ,у,уеиш

    1 0 Отговор
    Чудесно!
  • 20 ами кво му пре4и и на Путин да подкрепи

    2 11 Отговор

    До коментар #8 от "Познати номера":

    Армения? Ще ви кажа безплатно, невежи и неоразовани другари! Пре4и му факта 4е Армения няма ПЕТРОЛ и ГАЗ, а пък Руските компании препродават азерките природно богатства! За това винаги Путин и цяла Православна Русия ще са срещу православна Армения и ще са за Мюсулмански Азербайджан!

    Коментиран от #25

  • 21 ГОЛЯМ ТАРИКАТ

    15 1 Отговор
    е тоя французин хвърлил им е окото на азерите няма газ няма петрол златото там е бол защо да не им спретнат малко война и да се възползват жабарите и те са като краварите колонизатори и царе на войни далече от франция и европа
  • 22 Точно Такаааа

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "Такааа":

    Или НЕ ЗНАЕШ, или се правиш на ощипан! Никога Армения не е подписвала никакъв договор.Преговори все още се водят, включително и за демилитаризиране на общата граница с Азербайджан. А на срещата в Техеран, мисля че беше в края на 20203 Арменският външен министър Арарат Мирзоян тогава заяви: "Подписването на мирен договор е възможно, ако „недвусмислено и ясно се определят границите между двете страни въз основа на споразуменията от Алма Ата (днес Алмати) от 1991 г. и последните карти на СССР“. Така, че за никакъв коридор Армения не е подписвала!

    Коментиран от #23

  • 23 Подписа примирие

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "Точно Такаааа":

    Иначе азерите щяха да продължат до Ереван и никой не можеше да ги спре. А коридорът рано или късно ще се отвори, че и хоро ще играят ...или както там се нарича арменският национален танц. Дори в Армения вече се строи инфраструктурата. Информирайте се малко бре, само с опорки не става.
  • 24 След като изритаха Франция от Африка

    13 1 Отговор
    Наритват я и от БИ, макароня търси къде да се намести. Не знам защо си е наумил, че ще успее в Кавказ...
  • 25 Ха-ха-ха

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "ами кво му пре4и и на Путин да подкрепи":

    Глупости на търкалета. Всъщност азерите препродават руския газ и нефт. Арменците се заиграха с Франция и САЩ и обърнаха гръб на Русия. Нека Франция да им помага сега. Ама Франция освен едни ноти и забележки нищо няма да направи щото и тя купува газ от азерите. Остана без уран неможе да остане и без газ.
  • 26 Путин

    6 1 Отговор
    Е тука сбъкра Макарона
  • 27 Истината

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Къде е заровено кучето?":

    Алиев знае, че 83 милионна братска Турция е наблизо! А при арменците нещата са по различни 50 милионна Франция е на 3000км от тях! А и всички знаем, че като стане напечено французите ще се направят на умряла лисица!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 онгомбо

    5 1 Отговор
    франсетата първо трябва да махнат бабофила той е сложен от краварите да работи за тях като тука но франсетата не са българи ама никак не са
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: