Last news in Fakti

17 Април, 2024 05:10 909 12

ФБР разпитвало германски политик за руски пари

  • максимилиан кра-
  • алтернатива за германия-
  • русия-
  • фбр

Максимилиан Кра от "Алтернатива за Германия" трябвало да отговаря за възможни плащания от проруски благодетели

Германски медии съобщиха, че водещият кандидати за изборите за Европейски парламент на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) Максимилиан Кра е бил разпитван от американското ФБР за възможни плащания от проруски благодетели, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Разпитът се състоял през декември 2023 г. в САЩ, преди Кра да се завърне в Германия от посещение на събитие на Младите републиканци (Young Republicans) в Ню Йорк, посочи изданието "Шпигел", като се позова на информация, съобщена и от германския обществен телевизионен канал Цет Де Еф.

Помолен да коментира от ДПА, Кра заяви: "Бях разпитан като свидетел за контактите си в Украйна, да. Предоставих съвответната информация".

Според разследване на "Шпигел" и Цет Де Еф подозренията на американските следователи, както се твърди, събудило чат съобщение, в което проруски активист уверявал, че проблем с "компенсацията" на "техническите разходи" на Кра е бил решен.

От май нататък "нещата ще бъдат, както бяха преди февруари". Формулировката навежда на мисълта, че на Кра в продължение на неопределен период от време може да е било плащано тайно, се допълва в медийната информация. Властите в момента проверяват случая.

Кра заяви, че никога не е крил контактите си с проруския активист, и посочи, че това може да бъде проверено в профила му в Инстаграм.

"Обвиненията са нелепи и изфабрикувани", каза той. "Шпигел" цитира Кра да казва, че не е получавал пари, "нито плащания, нито парични облаги, нито каквато и да е друга компенсация" от активиста.

Активистът може да е искал да му върне пари за билет за опера, посочва политикът. Или, допусна той, чат съобщението, в което се говори за "компенсация", може да е било предназначено за друг получател.

Името на Кра се появи в общественото пространство и във връзка с проруската интернет платформа "Гласът на Европа" (Voice of Europe, VoE).

В края на март Чехия постави VoE в санкционния си списък след, както се твърди, разследване на разузнаването. Твърди се, че сайтът е бил част от руска операция за оказване на влияние, целяща да застраши териториалната цялост, суверенитета и свободата на Украйна.

В портала са били публикувани интервюта с политика от АзГ Петър Бистрон и с Кра. Чешкият вестник "Деник Н" съобщи, че Бистрон може да е получавал и пари. Парламентаристът от АзГ многократно отрече това.

Според "Шпигел" Кра също отрича да е получавал пари от VoE.

Изборите за ЕП са насрочени за 6 - 9 юни.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Досиетата Х

    20 3 Отговор
    И откога ФБР има юрисдикция в ЕС и в Германия, да разпитва техни граждани на тяхна територия?

    Коментиран от #5

  • 2 Демократ

    1 14 Отговор
    Руската отрова е запазила света с отровните си пипала и обяснява световния хаос. Силата на КГБ и руските пари са навсякъде,където изпълзя екстремизъм и насилието, подлата сила на Русия. Републиканците екстремисти , начело с Тръмп ,превърнаха САЩ в разединени щати, ясно беше,че Кремъл е в основата, ЦРУ ряпа да яде пред КГБ, което има 100 годишна история на разрушението и насилието. Разяждането на ЕС също е факт, БРЕКЗИТ също, Германия ,Франция, Италия,Белгия, бившите соц.страни. кошмарът наречен Русия ,империята на злото,лъжата и смъртта, не разрешава мирно съвместно съществуване. Върна света 80 години назад, ръководена от преродените Хитлер и Сталин в Путин!

    Коментиран от #3, #9, #12

  • 3 Демократ

    0 11 Отговор

    До коментар #2 от "Демократ":

    Написах запалила, излиза запазила.
  • 4 дядото

    13 1 Отговор
    фбр,фбр.преди 25 години група агенти на фбр в столицата водеха обучение на ръководни служители-българи.накрая на обучението направиха подаръци от грубо направени ,пластмасови дрънкулки- гумички,линийки и пр.пристващи се възмутили на подигравката,че не са индианци.срам
  • 5 падналия ангел

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Досиетата Х":

    Юрисдикцията на ФБР се простира само на територията на САЩ, друг е въпроса, че германския политик е разпитван в САЩ, но за предполагаемо престъпление, което не засяга САЩ. Всъщност американците ги засяга всичко. И затова-"На церемония във вътрешното министерство в петък официално бе обявено откриването на постоянно представителство на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ в България. Офисът на ФБР ще се помещава в новата сграда на американското посолство у нас.". И-"Ще работим и срещу корумпирани съдии, които взимат подкупи от престъпници, каза по време на церемонията представителят на ФБР в Атина Робърт Клифърд.". Абе един вид "Пакс Романа" в американски вариант!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 !!!?

    3 0 Отговор
    Колко демонкратично!!!? Под вола теле търсят, съчетано с лов на вещици!!!? Не знаехме, че Германия е щат от фащ!!!? Но щом фбр-ту разпитва, значи всичко е зак0нн0.
  • 9 Голям праз

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Демократ":

    За руската бе знам, но за американската съм сигурен.
  • 10 Ха така

    0 3 Отговор
    И в България трябва да разпитват за руски пари Копейкин
  • 11 Стратега

    1 0 Отговор
    Чии го търсят американското ФБР в Германия?
    Американското ФБР е за разследване в САЩ, А НЕ ЗАД ГРАНИЦА!
    Германия е васал на. САЩ!
  • 12 АРГОН

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Демократ":

    Довечера погледни под леглото си, дали няма някой скрит руснак, че няма да може да заспиш.
Новини по държави: