Last news in Fakti

16 Април, 2024 20:11 1 299 9

Сепаратист в изгнание: Пучдемон твърди, че партията му ще си върне контрола над Каталуния

  • каталуния-
  • карлес пучдемон-
  • пучдемон-
  • испания-
  • сепаратисти-
  • мадрид

Сега сме наравно със социалистите, има сериозен шанс моята партия да спечели, каза Пучдемон

Сепаратист в изгнание: Пучдемон твърди, че партията му ще си върне контрола над Каталуния - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, който живее в самоналожено изгнание след неуспешен опит за обявяване на независимост на автономната област преди седем години, смята, че партията му е с изравнени позиции с управляващите в Испания социалисти в надпреварата за контрол на региона на изборите през май, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Пучдемон каза, че ако неговата партия не успее да спечели изборите, тя може да преразгледа подкрепата си за националното правителство. Подкрепата на партията на каталунските сепаратисти е от ключово значение за оставането на власт на испанското правителство, отбелязва Ройтерс.

По думите на бившия каталунски лидер, въпреки че според социологически проучвания от началото на април социалистите имат преднина в Каталуния преди изборите на 12 май, вътрешни проучвания на партията му са показали, че преднината донякъде се е стопила, след като той обяви, че ще се включи в надпреварата.

"Преди месец това бе неосъществима мечта – според проучванията бяхме далеч на трето място", заяви той в интервю пред Ройтерс. "Сега сме наравно със социалистите. Има сериозен шанс моята партия да спечели", добави Пучдемон.

Бившият лидер на Каталуния също така посочи, че оставането на власт на националното правителство на Испания "до голяма степен зависи от нашите гласове" и предупреди премиера Педро Санчес да не излага на риск подкрепата от страна на партията му с "мръсни номера" за установяване на контрол над каталунското правителство, като например формиране на коалиция с основната опозиционна дясноцентристка партия. "Това би било недопустимо противоречие, което би направило нашите отношения несъстоятелни", заяви той.

Социалистите се опитват да омаловажат кандидатурата на Пучдемон и твърдят, че каталунците искат да обърнат нова страница. Бившият каталунски лидер все пак призна, че съживяването на движението за независимост ще отнеме време заради разделенията между партиите, които го подкрепят, както и поради намалелия ентусиазъм на гражданското общество. "Репресиите са нанесли много щети", заяви той. "Ще трябва да възстановим връзките си с всички тези хора". "Единството на Испания не е нещо свещено, то е създадено от хората", каза още Пучдемон. "Въпреки че е загубила колониите си, Испания все още съществува и ще съществува и в деня, в който Каталуния придобие независимост", смята политикът.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    6 7 Отговор
    Господ да му помага!Амин!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Умрелата дИмокрация

    6 5 Отговор
    Значи за отделянето на Каталуния от Испания имаше и народен референдум. Каталунците в мнозинство искаха да се отделят. НО, централната власт в Мадрид обяви референдума за незаконен и обяви и лидерите на Каталуния за предатели, за съд и ги преследваха.. А как същите тези, западняци (ЕС ) за нула време признаха Косово за отделна страна, даже и без народен референдум? Ако нямаш никакви принципи вече никой не ти знае, по какви закони и каква система имаш изобщо! Когато на САЩ им е важно да окупират територия на сърбите и да си я използват за безплатна, военна база, то всичко си било "нормално"?
    А в Каталуния насила държат каталунците в една страна, в която те НЕ искат! Е, това няма как да е демокрация!

    Коментиран от #5, #8

  • 4 така така

    5 4 Отговор
    Давай Пучдемон! Направи един истински пуч срещу властта !
  • 5 Чекмеджан

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Умрелата дИмокрация":

    Не си прав. Барселона е това което е благодарение на Испания. Никога няма да им позволят да се отделят.

    Коментиран от #7

  • 6 Пучият Демон

    3 4 Отговор
    Значи за Косово може ама за Каталуния не може, м
  • 7 Абе то и Укра

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Чекмеджан":

    е това, което от нея е направила Русия. Останали без Русия последните 30 години се видя, какво стана от тях.
    Е, да, ама западналите НЕ позволяват на Каталуния да "излезе" от Испания, докато при Укра искат непременно да няма нищо общо с Русия?
    При едно и също нещо, западняците се въртят, както на тях им е изгодно!
  • 8 Милен

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Умрелата дИмокрация":

    Ами референдумите са недемократични, питай който си искаш евроатлантик и ще ти отговори същото.
  • 9 лудостта на военолюбците

    3 0 Отговор
    Ако някой в този глобален свят си вярва , че разни хора наричащи себе си политици, сладкодумно настървени да използват дефиницията - разделяй и владей , жестоко се е объркал, защото става въпрос само за много пари и сладостта на власта да ти се подчиняват и кланят огромен брой хора и да си първи.
Новини по държави: