Last news in Fakti

16 Април, 2024 15:34 1 565 6

Тази война няма да спре скоро: ужасът в Судан

  • судан-
  • африка-
  • война-
  • дарфур-
  • хуманитарна катастрофа-
  • лекари без граници

Две военни фракции се бият от година в Судан, а страната е на ръба на хуманитарна катастрофа

Тази война няма да спре скоро: ужасът в Судан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Централен Дарфур е хуманитарна пустиня", казва Христос Христу, директор на помощната организация "Лекари без граници", за последствията от започналата преди година война в Судан. Условията в бежанските лагери в един от най-засегнатите региони са катастрофални - липсват вода, храна и всякакви други материали. Хигиенните условия също са катастрофални. Христу се обърна с призив към международната общност в платформата Х да окаже по-голяма помощ.

Около 18 милиона души гладуват, съобщи преди няколко седмици Световната програма по прехраната на ООН. Повечето от тях се намират в региони, почти недостъпни за неправителствените организации. Заплахата от хуманитарна катастрофа е голяма.

И военните, и политиците носят вина за насилието

От април миналата година насам в Судан враждуват две големи военни групировки – суданската армия (SAF) и опозиционните "Сили за бързо реагиране" (RSF), както и множество свързани с тях милиции и отцепнически формирования. Конфликтът избухна от това, че командирът на RSF Мохамед Хамдан Дагло отказа да подчини своите части на заповедите на SAF, макар това да беше договорено в преговори.

Но и редица цивилни лица допринасят за насилието, казва пред ДВ журналистът Осман Миргани. Въпреки сключеното през декември 2022 година рамково споразумение някои политици искат на всяка цена да наложат интересите си, поради което са се свързали с военните групировки в страната. "За съжаление, всички политически партии се опитват да запазят властта си непременно, включително с цената на война", допълва Миргани.

Системно унищожаване на хранителни продукти

В името на амбициите си двете страни очевидно не обръщат внимание на опасността от хуманитарна катастрофа, казва пред ДВ Марина Петер, която изследва Судан. Заради битките и тяхното отражение селяните в много части на страната вече не могат да отглеждат нищо. Освен това в традиционно плодородни региони като Джазира и Бели Нил реколтата и други хранителни продукти се унищожават умишлено. От RSF например умишлено палят складовете със зърно в районите, в които господстват. А целенасочено се пречи и на достъпа до хуманитарна помощ.

Международното влияние

Към всичко това се добавят и международните интереси във войната, казва Марина Петер. Египет например подкрепя редовната армия на SAF. "Правителството в Кайро се отнася много скептично към възможността за мирна революция и формиране на цивилно суданско правителство. То поддържа такава форма на управление, каквато има и в Египет, т.е. военно ръководство с демократично лице." Същевременно има опасения, че конфликтът може да се разпространи и към Египет.

По думите на Петер наскоро SAF са се сдобили и с нов партньор - Иран. "Те са установили там някои доста стабилни връзки. Междувременно получават и дронове от тях."

Обединените арабски емирства пък залагат на RSF и на техния командир Мохамед Хамдан Дагало. "В Судан има много златни залежи", посочва Петер. Продажбата се извършва основно през ОАЕ, а RSF отдавна са създали организация по добива и транспортирането на ценния метал. Освен това ОАЕ са твърд противник на политическия ислям и искат на всяка цена да попречат на власт в Судан да дойде отново някой отявлен ислямист. RSF получават и оръжия от ОАЕ, обяснява Петер.

Те се доставят включително през Либия - задача, която до лятото на миналата година е изпълнявала руската частна армия "Вагнер" на Евгений Пригожин. След неговата смърт през август групата има ново име в Африка - "Африкански корпус", по подобие на едноименната армия на германския фелдмаршал Ервин Ромел в Либия по време на Втората световна война. Нейната задача е била да покори британските и френските колонии в Африка. Руските наемници също очевидно искат да разширят влиянието на своята страна в региона. "Русия още от 2017 година иска да построи военно-морска база на Червено море - т.е. на централния маршрут на глобалната търговия между Европа и Азия", написа "Тагесцайтунг" през март.

Краят на конфликта става все по-невъзможен

Малко вероятно е конфликтът да приключи в обозримо бъдеще, смята политоложка Хагер Али. Двете враждуващи страни изглежда вече не са в състояние да обуздаят насилието, тъй като някои от техните командни структури са се разпаднали. Други фракции пък вече са на път да се еманципират от лидерите на местно ниво и искат да използват войната за собствените си интереси.

Международният контекст също не предполага приключването на войната, казва Али. Судан е заобиколен от големи центрове за контрабанда на оръжие. "Горива, муниции, оръжия и други стоки се пренасят незаконно през Либия, Чад, Централноафриканската република и през Червено море. Оръжия пристигат и от Уганда, и от Южен Судан. ОАЕ и групата "Вагнер" си сътрудничат тясно за осигуряването на оръжия за войната през тези страни."

Правителствата на Норвегия, на други западни държави, както и ЕС, разпространиха по повод първата годишнина от войната апел, в който призовават враждуващите страни да приключат сраженията и да се договорят за примирие.

Керстен Книп | Хасан Емад


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жена

    4 4 Отговор
    Свобода за Народът на Република Судан

    Коментиран от #5

  • 2 Нека цивилизованите

    5 1 Отговор
    страни да ги оставят на мира. В момента действа законът на Дарвин и оцелява по-приспособимия. Благодарение на този закон е имало постоянни битки между племената хиляди години и африканското население е било 228мил. през 1950г. Европейците започнаха да ги изхранват, образоват, но всичко това само увеличи населението. В момента са 1,3млрд. Драпат към ЕС от глад и мизерия която сами си причиняват от мързел и алчност. Не бива да се допускат в ЕС, САЩ, а да се научат как да се изхранват с труд.

    Коментиран от #6

  • 3 поправете ме ако греша

    2 0 Отговор
    Случайно ли Лавров бе спешно в Судан малко преди да започне войната? Да не става дума за диамантените мини и контрола върху тях?
  • 4 На снимката

    2 1 Отговор
    "братушките" ви ли са?
  • 5 Мъж

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жена":

    Има екарисажи ще ги освободим!
  • 6 Тея там требва да бъдат премахнати

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Нека цивилизованите":

    Човешката инфлация е на макс излишни са и хабят природни ресурси и въздух