Last news in Fakti

16 Април, 2024 13:13 3 468 17

САЩ искат да накажат Техеран, но не могат да пипнат иранския петрол

  • иран-
  • петрол-
  • нефт-
  • китай-
  • сащ-
  • израел

През миналата година Китай е придобил рекордните 55,6 милиона тона, или 1,11 милиона барела ирански суров петрол на ден

САЩ искат да накажат Техеран, но не могат да пипнат иранския петрол - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Малко вероятно е безпрецедентният удар с ракети и дронове на Иран срещу Израел да предизвика драматични санкционни действия върху иранския износ на петрол от страна на Съединените щати, съобщава "Ройтерс".

Анализатори обясниха, че това се дължи на опасения от повишаване на цените на нефта и гнева на най-големия купувач Китай.

Малко след като Техеран започна атаката си през уикенда - отмъщение за предполагаемия удар на Израел срещу иранското консулство в Дамаск на 1 април - републиканските лидери в Камарата на представителите обвиниха президента Джо Байдън, че не е наложил съществуващите мерки и обявиха, че тази седмица ще разгледат поредица от законопроекти за изостряне на санкциите срещу Иран.

В неделя конгресменът Стив Скализ, вторият по важност републиканец в Камарата на представителите, заяви, че правителството е улеснило Иран да продава своя петрол, като така генерира приходи, които се използват за "финансиране на терористична дейност".

Политическият натиск за наказване на Иран поставя американското правителство пред сложен проблем: как да възпре подобни атаки в бъдеще, без да ескалира регионалното напрежение, да повиши цените на петрола или да разгневи Китай - най-големият купувач на ирански петрол.

От месеци Вашингтон твърди, че сред основните му цели е да предотврати конфликтът в Газа между палестинската групировка "Хамас" и Израел да прерасне в по-широка регионална война, с ключова задача да държи Техеран настрана.

Няколко регионални анализатори изразиха съмнение, че Байдън ще предприеме значителни действия за засилване на прилагането на съществуващите санкции на САЩ за спиране на иранския износ на суров петрол - ключова суровина за икономиката на ислямската република.

Бившият президент Доналд Тръмп възстанови санкциите на САЩ срещу петрола на Иран през 2018 г., след като се оттегли от международно споразумение за ядрената програма на Техеран. Администрацията на Байдън се опита да овладее избягването на тези мерки със санкции срещу компании в Китай, Обединените арабски емирства и други страни.

Въпреки тези усилия износът на петрол от Иран е нараснал до 1,8 милиона барела на ден, без кондензатите, много лек петрол. Това е близо до 2-та милиона барела на ден, изнасяни от Иран преди санкциите.

Възможният ефект върху цените на бензина е една от причините Байдън да не предприеме решителни действия за ограничаване на износа на петрол от Иран.

Кимбърли Донован, експерт по санкциите и борбата с прането на пари в Атлантическия съвет, заявиха, че санкциите, свързани с петрола, не са били стриктно прилагани през последните няколко години.

"Не бих очаквала администрацията да затегне правоприлагането в отговор на атаките с ракети и дронове на Иран срещу Израел през уикенда, главно поради опасения, че това може да доведе до повишаване на цените на петрола", отбеляза тя.

Говорител на Държавния департамент изтъкна, че администрацията на Байдън не е отменяла никакви санкции срещу Иран и продължава да увеличава натиска върху ислямската република.

"Нашите обширни санкции срещу Иран остават в сила и ние продължаваме да ги прилагаме".

Агресивното налагане на санкции може и да дестабилизира отношенията между САЩ и Китай, които китайски и американски служители се опитаха да поправят след период на напрежение, породено от свалянето през миналата година на китайски шпионски балон, който прекоси територията на САЩ.

Почти всичкият ирански петрол, внасян в Китай, се маркира като произхождащ от Малайзия или други страни от Близкия изток и се превозва от "тъмен флот" от по-стари танкери, които обикновено изключват своите транспондери, докато товарят в иранските пристанища, за да не бъдат засичани.

През миналата година Китай е придобил рекордните 55,6 милиона тона, или 1,11 милиона барела ирански суров петрол на ден. Това възлиза на около 90% от износа на суров петрол на Иран и 10% от вноса на петрол от Китай.

Според някои анализатори Вашингтон може да предприеме някакви действия за намаляване на износа на петрол от Иран, отчасти за да смекчи израелската реакция на иранските удари, които биха могли да ескалират конфликта.

Те обаче уточниха, че това няма да доведе до драматични действия, като санкциониране на голяма китайска финансова институция, а вместо това може да включва налагане на наказателни мерки срещу китайски или други субекти, ангажирани в такава търговия.

"Ако наистина искате да засегнете износа на петрол от Иран - да, ще трябва да предприемете смислени действия срещу Китай", посочи източник, запознат с проблема.

Джон Алтерман, анализатор за Близкия изток в Центъра за стратегически и международни изследвания, заяви, че има граници на това, което Вашингтон може да направи, за да наложи санкции, и че укриващите са умели в намирането на вратички.

"Очаквам да видя жест в посока на налагане на икономически последици върху Иран, но не очаквам Белият дом - или което и да е бъдещо американско правителство - да може напълно да спре кранчето на иранския петрол" отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    13 16 Отговор
    С Иранския Народ сме братя ! Но сме и Натовци с чест
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сандо

    53 1 Отговор
    Времето на Хегемона мина в небитието.Нека да погледне великата,някога,британия докъде се докара - янките ги чака същото.А Путин им предлагаше тихо,мирно,съвместно и безопасно съжителство,ама пуста лакомия ... !
  • 4 ХАХАХА

    52 1 Отговор
    Значи всички страни неугодни на ФАЩ са терористи и агресори ,а ФАЩ истински миротворци и хуманисти опитващи да налагат световен ред както те го виждат .
  • 5 стандартна демократична ку..вачка

    28 1 Отговор
    Байдиту след изборите друг ще стане.И него един и същ център му нарежда както при нашите сглобкаджии.
  • 6 ТаУмВзе

    30 0 Отговор
    Краварчето ще му стане веселко на 2 фронта нещо! ХАХАХА Всичко във кравария го движат на Петрол.
  • 7 Ти си

    26 0 Отговор
    Санкции се налага и стриктно се изпълняват само от отделите на САЩ в ЕС......
  • 8 Луд е тоя който не иска да го пипне

    25 0 Отговор
    20 евроцента/литър бензин в иран в бензиностанцийте,по евтино само венецуела

    Коментиран от #17

  • 9 Долу фашизма

    24 0 Отговор
    И ако санкциите на империята на злато САЩ не е фашизъм, кажете ми какво е?
  • 10 Азз

    35 0 Отговор
    Защо от Факти постоянно наричат израелския удар срещу иранското посолство в Дамаск " предполагаем" ?? Той си е реален, и Израел си признаха!

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Тия хем ги боли

    27 0 Отговор
    хем ги сърби! Пак демонстрират обичайното сащисано лицемерие! Ще наказват Иран, че изстрелял дронове и ракети без нито една жертва, а потупват благосклонно по рамото баш терориста, който за шест месеца изби над 33 000 човека, 99.9% цивилни от които 13 000 деца! На всичкото отгоре избомбиха и иранското посолство в Дамаск с 16 жертви, а "целият загрижен миролюбив цивилизован западен свят" запази оглушително мълчание по този случай, както и тихичко и съвсем вежливо призоваваше израелската армия да спрат да избиват хората в Газа и да не ги морят с глад и жажда... Върховни лицемери!
  • 12 ТоваСаОпорки

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Азз":

    Това са опорки, както и под всяка новина: "международно издирвания крадец на деца" - няма съд, няма присъда, че някой е откраднал деца: но е важно да се повтаря вески ден, така придобива правдоподобност и оправдава евроатлантическата агресия - поне за пред населението и.

    Коментиран от #16

  • 13 Лицемери долни

    18 1 Отговор
    Предполагаемия удар срещу консултвото
    Кое е преполагаемото смешници
  • 14 Ти си

    18 0 Отговор

    До коментар #10 от "Азз":

    Защо ли ? Защото в ЕС не е политически коректно да кажеш нещо срещу Израел и евреите за да не те заклеймят като антисемит, фашист , нацист или расист .. ..
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 000013

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "ТоваСаОпорки":

    Това не е нещо ново открито от съвременните евроатлатиц с техните ценности - използват стари и изпробвани от Гьобелс приеми .
  • 17 Р.К.И.

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Луд е тоя който не иска да го пипне":

    Последната справка, която съм чел : Iran E 0.03 , Russlad E 0.58