Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Април, 2024 08:29 1 803 30

Москва настоява в ООН: Киев е отговорен за атаките срещу ядрената централа

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • василий небензя-
  • запорожка аец-
  • международна агенция за атомна енергия-
  • рафаел гроси

Русия и Украйна многократно са си отправяли взаимни обвинения в атаки срещу Запорожката АЕЦ, като и двете страни отричат ​​да извършват такива

Москва настоява в ООН: Киев е отговорен за атаките срещу ядрената централа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в понеделник в безличност и прекалена неутралност доклада на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси за ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала. Гроси говори, след като експертите на организацията са на мястото и имат възможност да видят всичко със собствените си очи, съобщава ТАСС.

"Благодарни сме на ръководството на агенцията, че своевременно и ясно осъди преките атаки срещу Запорожката АЕЦ и призова за прекратяване на провокациите. Решихме да започнем изказването си по този начин, за да покажем колко странно звучат като цяло балансираните и уместни оценки на генералния директор. използвайте безлични фрази от поредицата "който и да стои зад атаките." Също така, противно на очевидните факти, добре известната страна, която стои зад атаките срещу станцията, не ни е посочена, особено след като експертите на МААЕ в съоръжението имат възможност да видят всичко със собствените си очи", каза той на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Запорожката АЕЦ.

Още новини от Украйна

Небензя отбеляза, че Русия призовава МААЕ директно да посочи източника на атаката срещу Запорожката атомна електроцентрала, от това зависи ядрената сигурност на Европа.

"Вземайки предвид гореизложеното, призоваваме ръководството на МААЕ да признае очевидния факт и да не се ангажира с словесни еквилибристики, а да посочи източника на атаките срещу Запорожката АЕЦ", каза той на среща на Съвета по сигурността на ООН. "Това не е политически въпрос, сега става дума просто за безопасност на централата и за ядрена и радиационна безопасност в Европа. Колебанието на секретариата на агенцията да нарече нещата с истинските им имена само насърчава властите в Киев да действат безотговорно и изключително опасно. действия."

Ръководителят на руската дипломатическа мисия също така отбеляза, че ако "такова безлична интерпретация на атаките на агенцията срещу Запорожките атомни електроцентрали продължи, усилията, предприети от МААЕ, до голяма степен ще загубят смисъла си".

Припомняме, че Гроси настоя Съветът за сигурност на ООН да направи всичко възможно, за да намали риска от опасни инциденти в Запорожката атомна електроцентрала.

"Оказахме се опасно близо до ядрена катастрофа и днес трябва да направите всичко възможно, за да сведете до минимум риска от инциденти", каза той по време на реч в Съвета за сигурност на ООН, коментирайки последните атаки срещу Запорожката атомна електроцентрала с помощта на дронове.

Гроси приветства факта, че всичките шест реактора на ЯЕЦ сега са в режим на студено спиране.

"Рискът от ядрен инцидент обаче все още е много реален", добави той.

Гроси припомни някои основни принципи, които не трябва да бъдат нарушавани:

1. Не трябва да има никаква атака от или срещу централата, по-специално насочена към реакторите, хранилището за отработено гориво, друга критична инфраструктура или персонал;

2. АЕЦ не трябва да се използва като склад или база за тежки оръжия (т.е. ракетни установки за залпов огън, артилерийски системи и боеприпаси и танкове) или военен персонал, който може да бъде използван за нападение от централата;

3. Захранването извън площадката на централата не трябва да бъде излагано на риск. За тази цел трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че захранването извън площадката остава достъпно и сигурно по всяко време;

4. Всички конструкции, системи и компоненти, които са от съществено значение за безопасната и сигурна експлоатация на ЯЕЦ, трябва да бъдат защитени от атаки или саботажни действия.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Станцията не произвежда електроенергия от 11 септември 2022 г. Сега всичките шест реактора на Запорожката АЕЦ са в режим на студено спиране.

Миналата седмица Русия обвини Украйна в нова атака с дрон срещу Запорожката АЕЦ, след като дронове атакуваха атомната електроцентрала, като поразиха основните защитни конструкции на един от реакторите. Тогава МААЕ уточни, че ядрената безопасност не е засегната.

Русия и Украйна многократно са си отправяли взаимни обвинения в атаки срещу Запорожката АЕЦ, като и двете страни отричат ​​да извършват такива.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин иска

    39 6 Отговор
    Зекенски жив за да му спретне един трибунал.
  • 2 Пич

    41 4 Отговор
    Зеления приключи !!! Цената на петрола е най ключовото ! Сега всички средства на САЩ и други подобни ще отидат в близкия изток ! Иначе световната икономика ще види какво е 6 долара за литър гориво , или тоталната липса на гориво !!!

    Коментиран от #3

  • 3 Нептун

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Не знам какво имаш в предвид но настръхнах от гордост мога само да добавя слава на роисся слава на Владимир Петър Едно
  • 4 ХАХАХА

    7 14 Отговор
    При такава пропаганда освен да си мислиш ,че пропагандатора страда от метални особености какво да коментираш ?
  • 5 Укрофашагите

    33 4 Отговор
    Са терористи с вожда еленски
  • 6 То е ясно

    30 3 Отговор
    Еми укро нациките са виновни-да не би марсианците да обстрелват атомната централа...
  • 7 ама разбира са бе

    11 15 Отговор
    Украйна има опит от Чернобил. Що да си не направи втори Чернобил в задния двор.

    А без майтап, да видим кога наистина Украйна ще удари АЕЦ в русия. Тогава ще настане вой.

    Коментиран от #8, #12

  • 8 Ами без майтап

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "ама разбира са бе":

    Ако това стане, държавата предоставила ракети за такъв удар ще бъде ударена от Русия с ЯО.

    Коментиран от #13

  • 9 Ксаниба

    19 2 Отговор
    то ако се присетим и куевското политбюро е криело от целият свят и от Москва че се е ос..ло в Чернобил 1986!! Така че ядерният тероризъм им е в кръвтта на бандеровците!!!
  • 10 Наистина!

    26 3 Отговор
    МААЕ много се излага ,с използването на безлични фрази от поредицата "който и да стои зад атаките."....!
    Като и на децата е ясно,че Украйна стои зад атаките на ЗАЕЦ...!
  • 11 Вкисната боза от 6 стотинки

    1 18 Отговор
    Таварищчи,бегайте от централата!Ще светите в зелено 1000 години.

    Коментиран от #14

  • 12 Леко да те поправя!

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "ама разбира са бе":

    Тогава ще настане не - ,,вой"...!
    А направо ще има як - ...БОЙ!
    .
  • 13 брей

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ами без майтап":

    Сигурно. Сигурно
  • 14 А ТИ ,,драги"...!

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Вкисната боза от 6 стотинки":

    Къде ще бегаш,като си съвсем наблизко...!
    За теб не ме е грижа,ами за себе си и семейството си мисля...!
  • 15 Незабавно

    12 2 Отговор
    Да се наложат санкции срещу украинското терористично правителство. Затваряне на западните граници, изваждане от системата за международни разплащания, конфискация на личните активи на хунтата в Куiф. Никакви заеми и парични помощи от международни финансови институции и държави на билатерална основа

    Коментиран от #29

  • 16 Демократ

    1 26 Отговор
    Докога Русия ще е в ООН? Това е парадокс, най-страшният агресор да е в Съвета за Сигурност с право на вето, след като цял свят страда и се бори срещу нея. 3 години унищожават Украйна и обвиняват Украйна за това и им се дава думата за ужасяващите лъжи, въпреки геноцида, жестокостите, разрушенията, убийствата? Каква ООН е това ,която е безсилна даже да обезпечи и опази най-голямата АЕЦ в Запорожието . Путин настани там руските войски и изхвърли украинците 14 дни след като нахлу в Украйна с цел да рекетира Европа с ядрена заплаха. Луди ли са всички, които слушат Русия , вместо да спасят света от нея?

    Коментиран от #19, #20, #26

  • 17 Киифските бандери

    14 2 Отговор
    Трябва да бъдат предадени на международен трибунал за престъпления срещу човечеството.
  • 18 Коментар

    10 1 Отговор
    Господ да ни пази от ядрени взривове!
    Виновни са не само тези,които стрелят,а и онези където им дават акъл,снаряди,дронове и милиарди...а после и лъжат кой стреля.
  • 19 ЩО БЕ...?!

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Демократ":

    Къде ти е проблема?!
    В ЗАЕЦ,всичко е построено от Руснаците-до последната жичка и до последното болтче...!
    Ти искаш ли да ти ограбят интелектуалният и физически труд...?!
  • 20 горски

    15 2 Отговор

    До коментар #16 от "Демократ":

    Демократе,що е вземеш един плакат и не идеш пред централата на ООН.
    Русия е в съвета за сигурност,понеже е победителка в ВСВ,заедно със САЩ ,Великобритания ,Китай и незнайно защо Франция...../Франция на Виши е с Третия райх/
    След Третата световна война,ще има нов съвет....ако има изобщо съвет...

    Коментиран от #21

  • 21 Демократ

    2 13 Отговор

    До коментар #20 от "горски":

    Нали се борите за трета световна война и мечтата ви е унищожение на цивилизования свят, това новия руский мир и новия световен ред на Путин. Отивайте в Москва да участвате на фронта , по-смело при вашия любимец !

    Коментиран от #30

  • 22 шааа

    12 2 Отговор
    То си беше отначало ясно, че целта на МААЕ е да оневини укрофашистите, или поне да замаже престъпленията им. Всичко останало е тинтири-минтири.

    Коментиран от #24

  • 23 Мишел

    10 2 Отговор
    Само губещата страна е способна на всякакъв тероризъм , включително бомбардировки/ взривяване на АЕЦ, мръсна бомба, биологично оръжие.
  • 24 верно ли

    2 11 Отговор

    До коментар #22 от "шааа":

    и кво печели МААЕ от това? А Украйна какво печели ако си направи още едно ядрено бунище като Чернобил?
  • 25 Нафталинка

    6 2 Отговор
    На долните украинци не им ли стигна аварията ч чернобил та и сега целят друга тяхна атомна централа да неби 1976 Путин да управляваше централата им престъпници
  • 26 Сократ

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Демократ":

    Докато има ООН.
  • 27 блажени са верующите

    0 6 Отговор
    които си мислят, че Украйна ще остави ненаказани виновниците за бомбардировките на Запорожката АЕЦ. Тя поне е спряна. Руските АЕЦ не са.
  • 28 след края

    3 2 Отговор
    на конфликта в Украйна, Гроси със сигурност няма да бъде повече шеф на МААЕ. Неговото сервилничане и липса на решителност изнервиха дори хората в бранша, които са наясно, че МААЕ винаги е използвала някаква обтекаема форма в докладите си. В този случай, обтекаемостта на Гроси докара МААЕ до състоянието на безсмислена формация, с която вече никой няма да се съобразява.
    Всякакви заключения на МААЕ за една или друга АЕЦ нямат тежест, след като там, където действително следваше да се покаже характер, всъщност МААЕ се направи на ощипана мома.
    Деградацията на международните организации е очевидна.
  • 29 няма как

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "Незабавно":

    да стане, след като Украйна е избрана за полигон на прокси войната, която САЩ и неговите васали водят срещу Русия.
    Всички санкции, които предлагаш ще се случат, но само след като Русия победи.

    Това не вярвам да се случи скоро, тъй като парадоксално или не, на Русия тази война също носи изгоди. Едва, когато войната не носи необходимите печалби за заинтересованите страни може да се очаква по-форсирано движение на руснаците към завършване на цирка в Украйна. Възможно е и САЩ да развеят по-рано нещо като бяло знаме (разбира се няма да си признават загубата, а по-скоро ще се пишат за миротворци), но точно този сценарий е по-малко вероятен, тъй като изисква наслагването на повече проблеми за САЩ (не, че не е възможен, имайки предвид вътрешните им икономически сътресения, проблемите в Близкия изток и проблемите с Тайван).
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.