Last news in Fakti

29 Март, 2024 12:29 4 951 78

Смъртта на българско семейство е водеща тема в германския печат, подозират убийство

  • германия-
  • солинген-
  • золинген-
  • пожар-
  • семейство-
  • турци-
  • българи-
  • български турци-
  • мюсюлмани-
  • ксенофобия-
  • мигранти

Според прокуратурата има данни за умишлен палеж. Не са ясни мотивите за него

Смъртта на българско семейство е водеща тема в германския печат, подозират убийство - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Смъртта на четиричленно българско семейство в Германия е водеща тема в печата през последни дни. Има подозрения, че става въпрос за умишлено убийство.

При пожар в град Солинген (Западна Германия) загинаха мъж и жена и двете им деца. Tagesspiegel съобщава, че в тяхната сграда са живеели предимно хора с мигрантски произход. Няколко други души са пострадали. Според германските медии става въпрос за български граждани с турски корени.

Има подозрения, че пожарът е умишлен, защото подобен инцидент не се случва за пръв път. Медиите напомниха за трагедията през 1993 г. в същия град, когато четирима германски неонацисти подпалиха къщата на семейство от турски произход, в резултат на което загинаха петима членове на семейството.

Германските власти започнаха разследване на инцидента, а реакция имаше и от Турция. Генералното консулство на Турция в Дюселдорф настоя за разследване и изясняване на естеството на пожара във възможно най-кратък срок.

Прокуратурата съобщи, че има ясни улики за умишлен палеж, защото по дървеното стълбище са открити следи от запалително вещество. Тъй като пожарът е тръгнал от стълбището, изходът на практика за живущите е бил блокиран и някои от тях са скочили от прозорците на домовете си, за да се спасят.

Все още няма заподозрени за палежа, ако се окаже умишлен. Мигрантската общност смята, че става въпрос за расистко нападение с ксенофобски мотиви. WDR съобщава, че загиналите са от България. Прокуратурата не потвърждава, че причината за палежа е с ксенофобски мотиви.

TAZ.de пише, че загиналите българи са двойка на 28 и 29 години, както и двете им деца: на 3 години и бебе на пет месеца. Други живущи са ранени, някои от които тежко. Голяма част от жителите на квартала са с мигрантски корени.

"Пожелаваме милостта на Аллах на нашите турски сънародници от България, които загубиха живота си при пожара, избухнал в апартамента, където са живеели в Солинген, съболезнования на опечалените им роднини и бързо възстановяване на пострадалите. Надяваме се силно, че естеството на въпросния пожар ще бъде разследвано и изяснено във възможно най-кратък срок. Във връзка с това нашето генерално консулство ще продължи да поддържа връзка със съответните органи", написа генералното консулство на Република Турция в Дюселдорф.

Tagesschau, позовавайки се на службите, съобщи, че сред пострадалите също има български граждани. В същата къща преди година и половина вече е имало пожар, също в стълбището. Тогава пожарът е открит рано и бързо е потушен от пожарната. Извършителят все още не е установен.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    37 2 Отговор
    За съжаление ще се появяват такива крайни, когато държавата не си върши работата и защитава от мигранти.
  • 2 Ха ха

    78 5 Отговор
    Български граждани.Турското консулство настоя за разследване,а на българското му е през оная работа .Така се грижат нашите дипломати за българите по целия свят.

    Коментиран от #4

  • 3 може и подпавачите да са с турски

    9 13 Отговор
    произход . мигрантите правят шашми и подкупват миграционните служби . 4 човека са загинали . Няма пожарни - 1 час за да дойдат . ФРГ леко фашизирана и не се грижи за мигрантите . не са имали възможност да гасят , излезнат , пожарна да ги вади . е може да не е скинхедс нацисти . там има 1 -2 милиона мигранти . палят корана . бият ги , ама това е рядко . в турска няма работа .

    Коментиран от #16, #42

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 небрежнев

    17 32 Отговор
    Съболезнования за близките. Нека намерят сили и превъзмогнат болката.

    Изненадва ме реакцията тук. Под статиите свързани с Русия има стотици пропутиниски коментара, възхваляващи убийствата и насилието от руските нашественици в Украйна.
    За убийството на българско семейство в Германия, няма никаква реакция.
    Нека се замислят управляващите на сайта, на какви хора дават трибуна. На какви ценности, или пропаганда са съпричастни?

    Коментиран от #30, #32

  • 6 Правоверен Евроатлантик

    36 3 Отговор
    Малоумната самоубийствена мигрантска политика на Европа доведе освен до мигрантските мюсюлмански анклави и до възхода на неонацистки групировки. Вече берем "плодовете" на тази политика.
    Divide et impera...
  • 7 Питам се аз

    50 3 Отговор
    Ние сме българи и български граждани живеещи в Германия и ако нещо такова се случи с нас, дали българското посолство ще си мръдне пръста както направи турското изхождащо от това че са етнически турци, но български граждани?

    Коментиран от #74

  • 8 Ужас

    45 5 Отговор
    Българското външно министерство мълчи.
    Така се грижат за Българите в чужбина.

    Коментиран от #12

  • 9 Сатана Z

    20 22 Отговор
    Българските муджахидини ползват нашите документи за да работят на Запад.Те дори не знаят български език,но се водят наши граждани. Имах колега ,който беше служил в Турския аскер,но с БГ паспорт и едвам мънкаше на български та се налагаше да общуваме на английски.Наоълно безполезни био дронове обслужващи ДПС.Съжалявам за офтопика ,но това е положението.

    Коментиран от #19

  • 10 идил дали ще поздравят

    6 3 Отговор
    подпалвачите радикалисти . хахахаха . хорасан са били пак . много пари . Ще хванат молотовчиите .
  • 11 Поршебик

    18 27 Отговор
    Не пишете Българско семейство. Това са турски циганЕ !!!

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Читател

    24 2 Отговор
    Нашите посолства са трагедия,само пред нашите има опашки по 100 метра а ако успееш да влезеш се пренасяш в 83 години в кметството на село.Бог да прости хората разбира се.
  • 14 Въпроси без отговор

    43 1 Отговор
    Лошото е, че става въпрос за младо семейство с две малки деца отишли да търсят по-добър живот. Това че са етнически турци е без значение, те са български граждани. Къде е реакцията на нашето консулство? Така ли България се грижи за мигрантите с българско гражданство? Прави чест на турското консулство, че настоява за разследване на пожара.

    Коментиран от #71

  • 15 Ужас

    28 2 Отговор

    До коментар #11 от "Поршебик":

    Няма значение какви са ?
    Важното е че са български граждани !
    Всяко евро което спечелят е изпратено в България.И се инвестира в България.Плащат данъци.

    Коментиран от #20

  • 16 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "може и подпавачите да са с турски":

    Както се грижат в страната ни, така и навън. Защо да е по - различно?
  • 17 мммм

    14 7 Отговор
    До вчера бяха турци, но от както се разбра че са роми веднага ги направихте българи!
  • 18 Къде

    24 2 Отговор
    Е коментара на българското посолство. В статията многократно е написано, че да българи с етнически произход. Ако бяха българи пак ли нямаше да има реакция. То бива, бива да нямаме държава ама толкоз не бива. Срамота.

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Замълчи

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    Тук не е мястото за политически излияния, младо семейство с две деца е загинало без или по някаква причина. Трябва разследване с настояване от българската страна. Така е правилно.

    Коментиран от #49

  • 20 Поршебик

    7 21 Отговор

    До коментар #15 от "Ужас":

    Дрън дрън !! Не са Български граждани ! И България няма нужда от подобни индивиди

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ужас

    16 3 Отговор

    До коментар #20 от "Поршебик":

    Ти мислиш като тези които умишлено палят къщи през ноща и убиват млади семейства.
  • 23 Огорчение

    19 1 Отговор

    До коментар #18 от "Къде":

    Мащехата България ни натири да търсим спокойствие в други държави а трябваше да бъде нашата родна майка, родина... Дори извън пределите и има посолства с български дипломати които трябва да се грижат за нас, но уви...получават заплати от вас българските данъкоплатци и защо? За нищо. Да ги отзовават, консулствата да закрият. Няма нужда от тях. Факт.
  • 24 гражданин

    6 3 Отговор
    кое е накарало, такива млади хора, с малко опит, и с малки деца, да напуснат малката си, и спокойна родина, и да се изложат на хилядите рискове, каквито ги има в Западния свят

    Коментиран от #40, #47

  • 25 изгорели са живи младите

    2 9 Отговор
    излели са им подпалващи течност и са ги залостили . после са ги подпалили, да се удушат мъчително и да скачат от високите етажи да умират . От пожарната съветват , не гасете, излесте , подайте сигнал , повикайте за помощ . Явно са били пяни и дрогирани , а не са викали за помощ . Логично . в бг помаците имат пари да отидат на стоп до ФРГ, ама да направят 2 деца е глупаво . кой ще ги гледа .дават сега по 10 бона на умрел . ще харчат .
  • 26 Сс сс

    2 16 Отговор
    Голем рев за няколко църни урода
  • 27 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    3 1 Отговор
    Заради тази "новина" немците няма да могат да си ядат вурстовете.
  • 28 Реципрочно

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Оня с коня":

    Расистки коментар не на място. Щом консулството ни не реагира в случая, защо си мислиш че ако се случи на твои близки или познати ще се промени нещо? Говорим принципно за адекватна реакция от нашите дипломати.
  • 29 Притеснително

    10 10 Отговор
    В България цари безвластие или пък управляват Наведени. Мене ме притеснява реакцията на Турция и липсата на реакция от нашето външно, да питат, защо Турция се меси където не и е работа? Турция вече ни има за вилает и се държи супер нагло, а ние не можем да им отговорим по никакъв начин. Ами така е, скарахме се с Русия, а ес ни е толкава и съюзник, ако си бяхме гъсти с братушките, Турция нямаше да е толкова нагла

    Коментиран от #35, #54, #58, #60, #61

  • 30 Ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "небрежнев":

    Ти си отговаряш сам на писанията.Ако беше Путин замесен на джендърлята устата нямаше да се затвори цяла седмица поне.А сега сте в ступор.Защито любимия ви ЕС е замесен и това е само началото .
  • 31 Иронично

    14 5 Отговор
    Чета и виждам расизма назрял в българите, довеждащ ги до злоба и лудост. Лошо. Болно общество, болезнено гниещо и разлагащо се тяло обречено на печал
  • 32 РЕАЛИСТ

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "небрежнев":

    Абе, пише ти се, че няма въобще реакция от българските власти, то се чуди тук що не коментирали. Не разбрах връзката ти с Украйна, какво общо има. Тук ако си забелязал , хората имат повече мозък и са малко , като теб с промито мозъче от телевизията и управляващи политици.
  • 33 Истината съм аз

    7 1 Отговор
    Статията е пълна глупост ,не е на расизъм .А вероятно или на криминална или на битова основа ..
    В германия е практика да оправдават престъпления с расизъм и неонацизъм ...това е пълна медиина измама .
  • 34 ГЕРБ=ДПС=БСП

    10 9 Отговор
    Много "тъмно зелени" се турчеят. Най-вече заради подобни "тъмно зелени" семейства, "българите" имат лоша слава на Запад. И си мислят, че българите са "тъмно зелени".


    Обяснете на Запада, че

    Има български роми, български турци, български рубладжии=московци. Обяснете, че българите сме малцинства в държавата си. И това вече 35 години сме най-, най- назад във всякакви позитивни евро класации.

    Коментиран от #57, #64

  • 35 Ужас

    10 2 Отговор

    До коментар #29 от "Притеснително":

    Нормално е Република България да се притеснява за Бесарабските Българи в Украйна.
    Защото са Българи и това е нормално.

    Коментиран от #39

  • 36 Само питам

    6 1 Отговор
    А албанците с българските паспорти забравихме ли? Когато им продаваха тескеретата бяха българи,а когато се случи нещо с тях ...да веят на таратора.
  • 37 Хахах

    5 1 Отговор
    ПродажнатаКозякМастияМария кога ще я пишат в същата хроника?!
  • 38 тенкс год хвала

    3 9 Отговор
    български грагдани ??????????????// 4ерни момуни... СЛАВА ГОД
  • 39 Само питам

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "Ужас":

    А тя притеснява ли се?Не личи,защото на фронта масово точно българи изпраща Зеления.

    Коментиран от #43

  • 40 Още въпроси без отговор

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "гражданин":

    Кое накара няколко милиона българи да търсят нов живот в чужди държави през последните 10 години? Отговорът е пред очите ви, около вас, навсякъде. Въпросът е ...какво може да задържи българите в България и да върне онези които я напуснаха?
  • 41 гражданин

    3 3 Отговор
    то може да не е расизъм, но местните медии, в Германия, ще го раздухат точно в тази посока, заради техни си цели, Ердоган ако го е грижа, за неговите си граждани, да си ги прибере в Турция, ето в Белгия се появиха лоши кюрди, които дебнат и бият беззащитни турци по улиците

    Коментиран от #44

  • 42 Подкупват

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "може и подпавачите да са с турски":

    Другия път това да не ти е бг.глупости си написал
  • 43 Ужас

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Само питам":

    Там не мога да ти отговоря.
    Просто бесарабските българи са в къпан.
  • 44 Ужас

    2 3 Отговор

    До коментар #41 от "гражданин":

    Извършителите може ли да са кюрди?
  • 45 еврофанатик

    5 2 Отговор
    МАРО що слагате снимки на войници на тая статия, по ОТВРАТИТЕЛНА ЛАЙНОМЕТНА МЕДИЯ ОТ ВАС НЯМА
  • 46 Тома

    8 3 Отговор
    Българското правителство има друга работа в момента да прехвърли укрите от зимните курорти в летните
  • 47 Гръч

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "гражданин":

    Замиращия живот по селата,сиганизация,мутризация и обезлюдяване.После ми пропагандирайте,колко хубаво било на село,като е хубаво отивайте да живеете в севрозападналата България да видите що е гето
  • 48 Ттт

    5 3 Отговор
    До всички малоумни коментатори.Умишлен палеш от наркоман който живееше в същата сграда,но хазая го изхвърли за аморалното си поведение.Две общини в България обявиха траур Марица и Калояново,а вие тука тръгнали да нищите кой какви били,ясно точно на всеки гражданин на Република България пише Българин в документа за самоличност
  • 49 Сатана Z

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Замълчи":

    Стига си подскачал.То си го пише:
    "Пожелаваме милостта на Аллах" ,при което Българската държава няма как да помогне.Двете чавета са родени във Дойчланд и вероятно семейството живее на социални помощи в тази дупка,която се е запалила.Ако е частен наемодател прокуратурата ще му търси отговорност.Ако е общинското жилище ,ще трябва немските чиновници да бъдат разследвани за нарушаване на противопожарните изисквания.
    За съжаление ,станалото-станало

    Коментиран от #66

  • 50 Израел и Мосад

    3 3 Отговор
    се споменават в германския печат !

    Коментиран от #72

  • 51 От консулство

    3 3 Отговор
    на Република Турция в Дюселдорф заявиха че най вероятната хипотеза е че израелски служби са извършили терористична атака
  • 52 Ъхъъъъъъ мозъци

    3 2 Отговор
    Мигрантската общност смята, че става въпрос за расистко нападение с ксенофобски мотиви. WDR съобщава, че загиналите са от България. Прокуратурата не потвърждава, че причината за палежа е с ксенофобски мотиви. А Ал Джазира какво смята ? Имало ли е техни журналисти в сградата ?

    Коментиран от #53

  • 53 журналистите

    2 3 Отговор

    До коментар #52 от "Ъхъъъъъъ мозъци":

    от Ал Джазира сами са се подпалили. Нашите хора са косвени жертви. Що са живяли там
  • 54 Благоевград

    3 4 Отговор

    До коментар #29 от "Притеснително":

    Абе те и Армения бяха с братушките ама им взеха азерите държавата. Ти отпусни малко парата, да не те видим със скъсан ан.л.
  • 55 СтраННо

    5 2 Отговор
    Странно, Турция казва че иска правосъдие и да се разледва случая, а ние дето сме членове на ЕС и "партньори" видиш ли - даже не се обаждаме на немците да им кажем, че искаме бърз резултат. А ние ако сгафим нещо, те са ни звъннали на Галята от посолството и ние веднага сме козирували ?! Аман от двойни стандарти. За справка, преди 13 години се прибрах от Германи и подадох в някаква организация да ми изискват документ от Германия за да си оправя осигуровкит е в Бългаиря, 13-та година чакам, защото видиш ли нямло срок кога Германия трябва да отговаря на България. Естесвено на мен вече не ми трябва този документ, но когато на немците нещо им трябва - ние го даваме на мига, че да не ни звънне Галя от др. посолство.
  • 56 Какво значи това

    2 1 Отговор
    ==ксенофобски мотиви=== ?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ъхъъъъъъ мозъци

    7 2 Отговор
    Ако са български граждани защо Генералното консулство на Турция в Дюселдорф настоя за разследване и изясняване на естеството на пожара ? Защо не е нашето ? Кой е сега на външно? Кретинел или кой ? Смъртта на българско семейство ли е или що ? Защо нашите дипломати отново си налягат парцалите когато се спомене Израел ? А де ? Защо Генералното консулство на Турция в Дюселдорф ги интересува а нашите се правят че не се е случило ?.....

    Коментиран от #67, #75, #76

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ако се докаже че Израел има пръст

    5 2 Отговор
    в този гнусен акт, трябва да бъде широко обявено от нашите медиите това, а не да бъде прикривано. Няма турците да ни вършат работата. И моментално посланика на Израел Йоси Леви Сфари да бъде изгонен от България...
  • 63 Ами да

    4 1 Отговор
    журналистите от Ал Джазира са имали жилища там и един блогър

    Коментиран от #73

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Абсолютно логично е

    3 1 Отговор
    да са израелците
  • 66 Палец надолу

    4 1 Отговор

    До коментар #49 от "Сатана Z":

    Само последното изречение има смисъл. Останалото си е чиста форма расизъм придружена със неистова злоба.

    Коментиран от #68

  • 67 Логични въпроси

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Ъхъъъъъъ мозъци":

    същото важи и за Великобритания
  • 68 Ъхъъ, Извършителят още не е установен

    3 1 Отговор

    До коментар #66 от "Палец надолу":

    6 камери въобще не са ги установили нали ? .....
  • 69 Абсолютно вярно

    5 2 Отговор

    До коментар #64 от "Иска ви се":

    Затова се разреждаме и претопяваме, заради ганьовския ген в телата ни. Факт.
  • 70 По ме интересува

    3 2 Отговор
    Нашето Външно Министерство какво казва по случая, обаче на сайта им странно защо няма никаква информация. Явно не се е случило и това е фалшива новина.
  • 71 Нали си имаме

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Въпроси без отговор":

    ДПС, защо мълчат? Трета политическа сила са, Делян мълчи, Доган мълчи - от кого очаквате да изкаже съболезнования, от Копейкин ли?
  • 72 Израел и Мосад

    3 2 Отговор

    До коментар #50 от "Израел и Мосад":

    Серия от терористични актове направиха в Европа и всичко се премълчава. Чест прави на Турция, че Генералното консулство на Турция в Дюселдорф настоя за разследване ..... Нашите обаче си налягат парцалите и се ослушват
  • 73 Съвсем случайно е че

    3 0 Отговор

    До коментар #63 от "Ами да":

    журналисти от Ал Джазира и един блогър са имали жилища там ..
  • 74 Джокер

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Питам се аз":

    А отговаряш ли си. Ако ли не, аз ще ти отговоря кратко: не, няма. А ако отидеш в българското посолство ще то кажат : ще проверим случая. Разбирай "ще ви се обадим"
  • 75 Много въпроси

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Ъхъъъъъъ мозъци":

    Пич.
  • 76 Нашето Външно Министерство сега

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Ъхъъъъъъ мозъци":

    са екскурзианти . Аз съм бивш от Дипломатически корпус и едната ми дъщеря също. .... Забрави въобще че Външно имаме вече .....има едни кифли и кифлюФци дето и за портиери не стават. В САЩ е най голямата пародия. Посланик правата си да не знае..
  • 77 Ами цяла България да минем под турска

    3 3 Отговор
    Опека, че поне да има кой да защитава правата ни по света. Оказва се, че турците са по-добри стопани на територията и с прилежащият добитък.

    Коментиран от #78

  • 78 Българските турци

    4 1 Отговор

    До коментар #77 от "Ами цяла България да минем под турска":

    Защо и от какво се превръщате от свестни българи в някакви жалки същества ?!?...Погубено е младо семейство тръгнало на гурбет !...Има ли вече значение какви документи са носили и кой ще им е опека в тази ситуация ?!...И ако те са "добитък" вие за какви се мислите ?!...Светът се върти по своята си орбита а не около вас както си въобразявате вие !...Какви чудовищни комплекси имат някои хора ?!... 5000 години да минат тази им робска жлъч и отрова няма да изтече и свърши ! Такива глави са във вечно робство !...Не е ли гадно и позорно ?!...
Новини по държави: