Last news in Fakti

28 Март, 2024 13:32 1 002 6

Продадоха вратата, на която Роуз се спаси в "Титаник", за над 700 хил. долара (СНИМКИ)

  • търг-
  • роуз-
  • титаник-
  • реквизит-
  • джеймс камерън-
  • продажба

При продажбата стана ясно, че Джак едва ли би се побрал на парчето дърво заедно с любимата си

Продадоха вратата, на която Роуз се спаси в "Титаник", за над 700 хил. долара (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Парчето дърво, което спаси живота на героинята Роуз във филма "Титаник", беше продадено на търг за 718 750 долара, съобщи Би Би Си.

От десетилетията киноманите се чудят и спорят дали дървената плоскост е била достатъчно голяма, за да побере и възлюбения ѝ Джак, спасявайки го от смърт в ледените води на Атлантическия океан.

Според описанието му въпросният реквизит е "предизвикал много дебати сред феновете". За да дадат яснота по въпроса, организаторите на търга посочват, че дължината на плоскостта е 2,4 метра, а широчината ѝ - 1 метър.

Продажбата на дървената плоскост беше осъществена по време на търг на реквизит и костюми, собственост на веригата ресторанти и курорти "Планета Холивуд" (Planet Hollywood), предава БТА.

В кинохита на Джеймс Камерън героят на Леонардо ди Каприо - Джак настоява, че плоскостта - част от рамката на врата, е достатъчна да побере само неговата възлюбена Роуз, изиграна от Кейт Уинслет. Тя се спасява, но Джак издъхва и потъва в ледените океански води.

В епизод на "Ловци на митове" от 2012 г. режисьорът на "Титаник" Джеймс Камерън разкри, че получава десетки имейли на ден, в които Роуз е наричана "егоистка" заради сцената, а Джак - "идиот". Кинодеецът се опита да сложи край на дебата, казвайки, че героят на Ди Каприо е трябвало да умре според сценария.

"Може би прецакахме нещата малко и дъската трябваше да е малко по-малка, но човекът беше обречен", категоричен е режисьорът.

През 2022 г. Джеймс Камерън отново се опита да потуши предположенията дали смъртта на Джак е била ненужна, провеждайки т.нар от него научно изследване. В рамките му е направен задълбочен анализ от експерт по хипотермия. В изследването се включват и двама каскадьори със същата телесна маса като Ди Каприо и Уинслет. Те са екипирани със сензори и са поставени в ледена вода, за да се тества по различни начини дали и двамата могат да оцелеят чрез различни методи. Отговорът е "Не".

Камерън се позовава и на друга, не толкова научна обосновка, казвайки: "Джак трябваше да умре. Това е като Ромео и Жулиета. Това е филм за любовта, саможертвата и смъртта. Любовта се измерва със саможертвата".

Реквизитът, който погрешно е смятан за врата, всъщност е базиран на цялостно парче отломки, спасено от трагедията през 1912 г., според организаторите на търга от "Херитидж окшънс".

Сред останалите лотове, продадени на аукциона, беше и камшикът от "Индиана Джоунс и храмът на обречените", който смени собственика си срещу сумата от 525 000 долара.

Костюм на Спайдърмен, носен от Тоби Магуайър, беше продаден за 125 000 долара. Същата цена беше платена и за брадвата, използвана от Джак Никълсън в "Сиянието", и за роклята от шифон на Кейт Уинслет от финала на "Титаник".

Сценарият на Харисън Форд от "Междузвездни войни" намери купувач срещу 10 000 долара, а сценарии от хитовия сериал "Приятели", открити в кошче за боклук, бяха продадени за 22 000 долара.

За бластера на Кари Фишър в "Завръщането на джедаите" бяха платени 150 000 долара.

От "Херитидж окшънс" отбелязват, че общата сума възлиза на 15,68 милиона долара, което прави търга на реквизит и костюми един от най-успешните по рода си.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мис Ирка Атанасова

    7 0 Отговор
    Какъв размер е, да я купя за мазата.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Палома дедото

    0 0 Отговор
    Дедо инса ме измандръса
  • 4 Безделници с

    5 0 Отговор
    Немъчени пари и комплекси - чудят се, как да си придадат стойност.

    Коментиран от #5

  • 5 Некой

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Безделници с":

    Д ги дарят на Украйна.
  • 6 ВИЙН ДИЗЕЛ И БЕНЗИН А86☝

    2 0 Отговор
    ЕДИН ДЕН... ПАПКАТА
    ЗА МАНДАТИ КОЛКО ЛИ ЩЕ СТРУВА,🤔...