Last news in Fakti

30 Май, 2023 15:09 1 852 20

Турция: три причини за изборната победа на Ердоган

  • реджеп ердоган-
  • турци-
  • турция-
  • кемал кълъчдароглу-
  • истанбул-
  • анкара

Мнозинството от избирателите не се довериха на кандидата на опозицията

Турция: три причини за изборната победа на Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Който в Турция или по света се е надявал, че в Анкара може да има нов лидер след повече от 20 години, остана разочарован във вечерта на балотажа на президентските избори в страната. Защото новият президент е старият - Реджеп Тайип Ердоган. А неговата победа не е случайна.

Като президент Ердоган разполагаше с всички възможности да проведе предизборната си кампания с огромен медиен отзвук. По държавната телевизия се излъчваха неговите предизборни видеа, а той се появяваше на мащабни митинги из цялата страна - за всичко това парите идваха от държавната хазна.

Опонентът му Кемал Кълъчдароглу разполагаше само с ограничени средства от партийната хазна. За него нямаше ефирно време по медиите, които са превзети от държавата. Ясно е какво излезе от това - Ердоган се състезаваше с болид от Формула 1, а Кълъчдароглу се опитваше да го изпревари със сапунерка, направена на кола.

Истинската причина за победата на Ердоган

Три много важни фактора оказаха огромно влияние върху предизборната кампания и резултатите от изборите в Турция. На първо място, Турция преживя историческо бедствие в началото на годината - разрушително земетресение отне живота на 51 хиляди души само в Турция.

Второ, икономическата ситуация в страната е тежка - от 20 години инфлацията не е била по-висока, а безработицата, която също е много висока, оказва влияние най-вече над младите турци. Изтичането на мозъци от последните години също има негативен ефект върху икономиката.

На последно място, страната прие много бежанци от 2015 година насам - от Сирия, Ирак, Иран и Афганистан. Според изчисленията на Върховния комисариат на ООН за бежанците в момента в Турция живеят около четири милиона мигранти. Както Ердоган, така и Кълъчдароглу неколкократно по време на кампанията обещаваха "да разрешат проблема с бежанците". Как? Много просто - като ги върнат откъдето са дошли.

Всички тези проблеми - бежанците, земетресението и икономиката, подтикнаха хората да се доверят на опитния лидер. Според тях Ердоган по-лесно може да намери решения на всички проблеми от опозиционния лидер Кълъчдароглу, който не е бил на висш държавен пост досега. Ердоган управлява страната вече 20 години - първо като премиер, а от 2014 - като президент.

Какво ще стане сега в Турция?

За Ердоган всичко след изборите е като предизборната му кампания. В първата си победна реч той отново нападна опозицията и ЛГБТИ-общността в страната - знак, че ситуацията за тях ще си остане сложна. "Победата днес е само началото. Догодина ще спечелим и местните избори в Истанбул и Анкара", извика Ердоган на привържениците от покрива на автобуса на кампанията. Директно предизвикателство за кметовете на Истанбул и Анкара - Екрем Имамоглу и Мансур Яваш.

Ясно е обаче също, че Ердоган трябва спешно да направи нещо, за да разреши икономическите проблеми на Турция, след като спечели изборите. Така че не беше учудващо, че той обърна специално внимание на поздравленията, които е получил от лидерите на държавите от Залива. "Ще ида на специални посещения за благодарност в региона", съобщи турският президент. Според експерти това е знак, че той ще търси нови парични потоци за страната.

Какво остава за опозиционния лидер?

В много държави по света, ако загубят избори, опозиционните кандидати се оттеглят и дават възможност на нови хора да заемат мястото им. Подобно нещо не се очертава засега в Турция . Лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу не обяви, че се оттегля, а напротив - съобщи, че иска да продължи работата си и да не разочарова онези, които са му гласували доверие. Още не е ясно дали това е правилният път напред за нестабилната опозиция.

Фактите са, че на Ердоган едва ли ще му се наложи да има вземане-даване с лидера на Републиканската народна партия Кълъчдароглу в бъдеще. Защото провалилият се кандидат за президент няма да бъде в парламента, нито пък ще бъде някъде близо до Ердоган - той просто няма мандат за подобно нещо.

Ердоган от друга страна вече е бетонирал своето място в учебниците по история - президентът, който постави началото на втория век на турската република. Онзи, който ще има категорично влияние в Турция за поне четвърт век.

Автор: Еркан Арикан


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 причината е само една

    29 0 Отговор
    в неовалдени държави със силни ръководители джeндъpаситe не виреете
  • 2 умен

    2 21 Отговор
    за две от причините пряка вина носи Ердоган. Както за жертвите в следствие от корумпираните държавни органи така и за неадекватната финансова политика. Турците настъпиха мотиката здраво. На мен ми е добре, ще ми е евтинко особено, ако влезем в еврозоната(няма да губя пари от превалутиране)

    Коментиран от #7

  • 3 Дедо

    26 0 Отговор
    Каква друга причина освен независимостта на Турция и огказ от изпълнение заповедите от Уошингтон
  • 4 Реджеб

    16 0 Отговор
    Америка за Турция се стискаше.Ама много.
  • 5 Пацо

    3 18 Отговор
    Причината а е че ниско образованите са повече от образованите
    Големите градове са гласували за опозицията. Анадолските цървули за ердоган. Българските турци като европейци и образовани хора гласуваха за опозицията.

    Коментиран от #8, #18

  • 6 АБВ

    2 17 Отговор
    ФАЛШИФИКАЦИЯ ФАЛШИФИКАЦИЯ ФАЛШИФИКАЦИЯ=ДИКТАТУРА
  • 7 Бай Ставри

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "умен":

    Завялио много си далеч от истината. Но така е щом вярвш на DW.
  • 8 Бай Ставри

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пацо":

    Пацо, я си изтупай сламата от гърба и тогава давай оценка кой е умен "гражданин" и кой цървул. Има една поговорка "Образованието не пречи да си прост". Ако я проумееш имаш шанс.

    Коментиран от #16

  • 9 Тошо

    17 0 Отговор
    ТУРЦИТЕ НЕ СЕ ДОВЕРЯВАТ НА СОРОСИТЕ И ЗАТОВА ОПОЗИЦИЯТА ЗАГУБИ. В СЛУЧАЯ И РЕЛИГИЯТА ПОМОГНА.
  • 10 истински лидер който не позволява Турция

    15 0 Отговор
    да буде окупирана като ЕС където избори няма ,а има назначение на премиери.Вижте Франция,Германия и другите.Трагедия.
  • 11 Механик

    16 0 Отговор
    Причини, непричини, не търсете под вола теле. САЩ (запада) изгубиха Турция.
    Трудо е да си го признаете, ама ви боли много.
    Най-силната и въоръжена армия в НАТО е на път да се оттегли от там. И на НАТО-то му остават разни третополови норвежци, мекопЕшкови немци, тлъсти американци, надрусани холандци, пкистано-британци, марокано-френчове.
    Спука ви тоя Путин, ейййй! И Ердоган и той ви заби пирона.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ПътНик

    11 0 Отговор
    Един човек ако желае намира правия път, оправданията са за изгубените хора.
  • 14 Тити

    10 0 Отговор
    Ердо ще ги извози с 200!
  • 15 Оправдания

    11 1 Отговор
    Нямало било ефирно време . Опозицията има много канали ,както има и управляващата партия . Освен това опозицията имаше достатъчно време и в социалните мрежи ,на които са се разпространила като мишки . 2 шанса да спечели допълнително и пак не стана ,което значи че хората не ги искат и точка. Ердоган спечели и винаги е бил по добрия избор за разлика другия дето прави прости грешки и лъже пред телевизията и очаква хората да му повярват .
  • 16 Калпазанин

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Ставри":

    Той е интелигентно образован простак
  • 17 Калпазанин

    8 0 Отговор
    Абе дойчовци да питам, не бяхте ли вие които преди изборите давахте победа със 7от 8 соц агенции за вашия палячо и то още на 1 тур
  • 18 Всъщност е точно обратното

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пацо":

    И изборните резултати го показаха. Само пълен неграмотни може да гласува за човек който никога не е печелил избори, няма никакъв управленски опит и всеки ден си мени мнението според това какво му подшушнат от посолството. Затова Ердоган спечели. Ако повечето бяха ниско образовани щеше да спечели калъча.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 1453

    0 0 Отговор
    Това не са три причини а три предлога за некадърност.Нали има една мъдра българска поговорка"на калпавия х..й вълната пречи"....
Новини по държави: