Last news in Fakti

20 Септември, 2021 18:34 4 880 30

Ген.-майор Валери Григоров за ФАКТИ: Подслушването е обидно и много нечистоплътно

  • валери григоров-
  • срс-
  • подслушване-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • служби за-
  • мвр

"Твърде възможно е да имам своите съдебни претенции, тъй като аз имам чест и достойнство на български генерал, който през цялата си периодика на служба съм отстоявал националните интереси", каза още той

Ген.-майор Валери Григоров за ФАКТИ: Подслушването е обидно и много нечистоплътно - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Още от миналата година по време на протестите имам точна представа за това, че съм поставен под външно наблюдение и че съм подслушван, тъй като много професионално наблюдавах хора, които ме следят. Дори пред блока, в който живея, постоянно имаше присъствие на една кола. Една голяма част от лицата аз фотографирах. Помолих колега да провери дали са служители на МВР, или са други заинтересовани, които имат своите мотиви да ме проследяват. От колегите получих потвърждение, че това са колеги и това ми даде повече спокойствие. Бях спокоен, че държавата е тази, която ме наблюдава”.

Това каза в интервю за ФАКТИ генерал-майор Валери Григоров.

Разговаряхме с него относно данните, че е бил подслушван и следен със специални разузнавателни средства.

В последните дни на 46-тото Народно събрание временната комисия, чиято задача беше да разследва полицейското насилие и подслушването на протестиращи граждани, на закрито заседание обяви имената на 130 от 934 души, които са били незаконно подслушвани. Имената на тези хора изтекоха в медиите, като сред тях фигурира и генерал-майор Валери Григоров. За неговото подслушване обаче се знае още от началото на юни 2021 година, като това беше съобщено в предаването “ЕвроДикоФ”.

“Фактът, че управляващите си позволяват да хабят ресурси и финансови средства на данъкоплатеца за това да проследяват български генерали и политици от опозиционните партии, разбира се, е част от образа и профила на управляващите към онзи момент, в това число и министър-председателят. Той (б.р. Борисов) в своето състояние на страх и притеснение от това, че ще загуби властта, не се спира пред никакви особености по отношение на това какъв е способът, начинът да запази властта”, каза ген.-майор Григоров.

“Аз съм служител на Министерството на вътрешните работи повече от 20 години. Законодателството в нашата страна изрично посочва какви са предпоставките, изискванията и условията за това да бъде прилагано специално разузнавателно средство. То се прилага с цел доказване на престъпления по време на подготовката за извършване на престъпление. Предпоставките не са били налице. Правното основание, по силата на което е провеждано проследяването и подслушването, е член 95 от Наказателния кодекс, който е за престъпления срещу републиката. Става дума за подготовка за държавен преврат от лица, които подронват или застрашават управляващите в момента.

Това е обидно и много нечистоплътно, защото аз бях на площада повече от 6-7 месеца и не виждах там хора, които имат за цел да свалят или подронят властта. Там имаше мирни граждани, които не бяха въоръжени с нищо друго, освен със своите слова и своето неодобрение по отношение на управлението на Бойко Борисов. Още повече - изрично беше мотивирано в искането за използване на специалните разузнавателни средства, че това е организирана престъпна група, която е създадена именно за да подронва, отслабва властта. Това е обидно и е нещо, което аз по никакъв начин не бих оправдал”, посочи още той.

“Разбира се, изпратих официални писма, питайки министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, питайки директора на ГДБОП, питайки председателя на Държавната агенция “Национална сигурност“ (ДАНС), както и директора на Националното бюро за контрол на СРС с един-единствен въпрос - прилагани ли са специални разузнавателни средства по отношение на мен и ако са прилагани, какви са доказателствата. Ето, вече втора година на мен не ми е повдигано никакво обвинение, не са предявявани никакви доказателства, които са събрани при използването на тези специални разузнавателни средства. Това показва, че става дума за един много сериозен, мащабен подход за събиране на информация от протестиращите на площада Тогава аз представлявах коалиция “Ние, гражданите”, което означава, че са нарушени и нашите политически права на свободно договаряне, сдружаване. Бях и съм председател на политическа партия - (б.р. “Коалиция за теб България”), което значи, освен че са подслушвали мен, те са подслушвали и цялото ръководство на политическата партия, подслушвали са ръководството на коалиция “Ние, гражданите”. По този начин са въздействали върху една част от нашите хора в структурите в страната”, каза още той.

На въпроса дали е получил отговори от различните лица, към които е задал въпросите си, ген.-майор Григоров отговори: "Изпратих писмата на 22 юни. Имаше изпратено такова и до Николай Хаджигенов, който беше председател на временната комисия в парламента, за да ми даде той официален отговор дали съм подслушван и ако да, след това да мога предприема съдебни процедури и претенции. Единственият отговор, който съм получил до момента, е от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. В този отговор изрично се казва, че няма незаконно подслушване. Формално това е отговорът, което показва, че изискванията на закона са спазени - аз съм подслушван законно, но опозорен чрез медиите, защото съм разследван за престъпление срещу републиката. Има основания моите права на български гражданин да бъдат потърсени и защитени по съдебен ред”.

Относно въпросното търсене на права, той посочи още: "Твърде възможно е да имам своите съдебни претенции, тъй като аз все пак имам чест и достойнство на български генерал, който през цялата си периодика на служба е отстоявал националните интереси и обществения ред. Обявявайки през медиите, че аз съм разследван за престъпление срещу републиката, моята чест и достойнство са накърнени. Във всички случаи ще потърся правата си през съда - през българския съд, а може и през европейския, тъй като имам законовите основания - в съда в Люксембург се водят дела срещу институциите, срещу държавата. В случая превишаването на пределите на законовите правомощия е дело на прокуратурата, злоупотребявайки със законовите възможности да проследява и подслушва български граждани".

Разговорът премина към това необходими ли са реформи в МВР и службите са сигурност и от какво естество. “Една от поредните реформи, които се случиха, беше ДАТО - Дирекция "Технически операции", да бъде извадена от Министерство на вътрешните работи. Когато обаче има злонамерени, некомпетентни и - бих казал, корумпирани ръководители в тези служби, подчинени на конкретни политически интереси, това не дава някакъв особен ефект. Считам, че на първо място определяща роля имат компетентността, лоялността и коректността на ръководния състав на службите за сигурност в България - нещо, което беше изключително занемарено през последните 15 години. Знаем какво правеше Бойко Борисов - хората, които са най-лоялни на него, които са лоялни на политическите интереси на ГЕРБ, бяха поставяни на ключовите места в службите. По този начин се постигна комерсиалността - през използването за политическа конюнктура”, посочи ген.-майор Григоров.

На въпроса дали вижда воля тези ръководители да бъдат сменени, той отговори: "Това трябва да стане мигновено, в мига, в който се получи нова политическа конфигурация. Видяхме безплодието, неспособността на два поредни парламента да могат да решават злободневните теми, въпроси и приоритети на българското общество. В парламента попаднаха хора, които гледат много тясно партийните си интереси. Буквално бяха загърбени обществените и националните интереси на държавата и обществото”.

“По природа съм оптимист. Смятам, че създавайки нови политически платформи и обединявайки се разумните извън досегашния парламент хора, бихме могли да направим така, че обществото да получи своето спокойствие и бъдеще", завърши ген.-майор Валери Григоров.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 12 Отговор
    Цяла зима ме подслушваха и записваха и даже не го криеха.Преди всеки по голям протест идваха при мен агенти да ме заплашват да внимавам какво правя че всичко е записано и заснето.И семейството ми заплашваха.

    Коментиран от #8, #24, #26

  • 2 ТаУмВзе

    16 2 Отговор
    И Защо няма Арестувани? Например долната мутра! Ми няма и да има явно. После си лайте евро алабализми и демокрацийка. Кланово орташка система!
  • 3 Става страшно

    21 5 Отговор
    Преди малко Бойко Рашков се закани на Алибегов , че ако заразените скочат близките дни ще назначи проверка за доходите му, какви субстанции се предлагат в заведенията му и ше бъде арестуван- Рашков обвини Алибегов: Води политическа дейност в полза на една конкретна партия.
    Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов води политическа дейност в полза на една партия. Този човек тласка страната и подкрепя напълно вредни за нашата страна и за хората неща, едва ли не да няма мерки и заведенията да работят денонощно. "Дали този човек, който е с дългата коса, ще бъде отговорен ако ние имаме висок ръст на заразени", попита още Рашков.

    Коментиран от #9

  • 4 Офф

    6 19 Отговор
    По времето на Тато такива "генерали чистеха нужниците като редници
  • 5 Стар терикат

    9 0 Отговор
    Имат инструмент за разчитане на човешки мисли. Затвор!
  • 6 MGehwer

    10 16 Отговор
    В тази медия се дава 100% гласност на бивши силоваци от времето на комуната, явно поръчката е с предимство!
  • 7 Чебурашка

    6 18 Отговор
    Та кой беше тоз генерал? че нещо се не сещам, сигурно е от протестърските партии!!! а може би някой от солташаците на прецедента със зеления чорап!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Арестувай го Рашо

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "Става страшно":

    Гербавата подлога Алибегов...Смажи му главата и му конфискувай взетите от тиквата пари...

    Коментиран от #21

  • 10 Убиват ви не ви подслушват

    8 1 Отговор
    Ами на подслушването вече му казват Синтетична Телепатия и V2K, то не е обидно то е унищожителна, чрез шпионски софтуер източват данните от човешки мозък!
    Експериментите ги правят върху така наречените Targeted Individuals!
    В България масово ви подслушват и наблюдават! Дори има жертви от СРС-та като проф. Василев и др.

    Коментиран от #29

  • 11 Унищожителна е

    17 2 Отговор
    Заради тези СРС-та хората бягат чак в Канада и САЩ за да се спасят от частното ДС на бб!

    Коментиран от #22

  • 12 Въх, уби мъ !

    3 3 Отговор
    Ха ДобуУТРУ ! Че ти къде си бил до сега бе Мурджо ?
  • 13 Не бива

    17 1 Отговор
    Абе недейте да забранявате да подслушват как Боко и Гешев ще изнудват хората. Та тези мутри друго не знаят. Боко освен заплахи предлага и пари или си ги качва на джипката и как ги обработва те ду знаят. Попитайте този с дългите коси дето се активизира и дори нямало да изпълняват заповедта на МЗ. Нещо тези малоумници забравиха преди две години когато Боко Тиквата с неговия Щаб забрани дори да излизаме от населените си места, без да можем да видим родителите си, децата си. Скрийте се платени убийци. Ако се разболеете не търсете медиците, отивайте при тези които ви насъскват.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шаран БГ

    2 4 Отговор
    Ама иначе как ще разберем, кой иска да унищожи демокрацията ? Кой обича Русия и мрази САЩ ? Кой иска да сме Задунайская губерня, а не 99-я щат на Щатите. Че сме загубени- загубиха ни шепа хайдуци, които сега ще се изтрепят - кой да налапа кокала !
    Аз съм за подслушването ! Даже във всеки дом трябва и по две видео-камери..... Да се вижда - кой е русофила и кой е янкифила- не само да се чува !!!
  • 17 ВЪЗДУХАР

    3 5 Отговор
    РАШКОВ АМИ АРЕСТУВАЙ ГО БЕ И ГО ОСТРИЖИ НУЛА НОМЕР АМА НЕ ТИ СТИСКА ЩОТО НЕ ХАРЕСВАМ АЛИБЕГОВ НО ОТ ТЕБЕ МИ СЕ ДРАЙФА АДЕ ПРОБВАЙ И ШИ ТИ ГЛЕДАМ СЕИРА ЕИ МНОГО СИ ОБЪЛ

    Коментиран от #19

  • 18 МОЖЕ МОЖЕ

    4 4 Отговор
    АМА МНОГО ГИНИРАЛИ БЕ АМА НИЕ СМЕ ПЪРВИ НА ГЛАВА ОТ НАСИЛЕНИЕТО А ГЕНЕРАЛИСИМУСИ И МАРШАЛИ И ЗА КВА ЧЕСТ МИ ГОВОРИ ТОЯ ЩО НЕ СПИРАШЕ ЛУМПЕНИТЕ ОТ ПРОТЕСТА НАЛИ СИ ГЕНЕРАЛ И ВОЙНИК И СИ СМЕЛ И СИ С ЧЕСТ АДЕ У ЛЕВО
  • 19 АБЕ НИ МОГА

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "ВЪЗДУХАР":

    ШИ ГУ АРИСТУВАМ АМА ШИ МА ТРИЧАТ КАТО КУЧИ ГЛЕДАМ ДА ГО РЕКЕТИРАМ ДА СИ МЪЛЧИ
  • 20 5577

    1 0 Отговор
    Вие сте по нечистоплътни.
  • 21 ДАВАЙ ГЕРОЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Арестувай го Рашо":

    АДЕ ДЕ ДАВАЙ СМЕЛЧК /АМАН ОТ ДРЪНКАЛА НЕПОРЪБЕНИ
  • 22 ЧОБАН

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Унищожителна е":

    СУПЕР
  • 23 НЕ Е ЧЕСТНО

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "ИГНАТИЙ":

    ЩО БЕ ДЕСИ ГОВОРИ ФРЕНСКИ ПО ДОБРЕ ОТ РАДЕВ АМЕРИКАНСКИ

    Коментиран от #28

  • 24 Славе

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    От кога стана едра риба та чак да те подслушват бе лигльо?Нали знаеш който го е страх от мечки не ходи в гората,кво ревеш ако си седиш мирно на задника никой няма да те заплашва и подслушва.
  • 25 миризлив пръч

    2 4 Отговор
    Валерка,след като си чист пред съвестта си,какво те притеснява?И както вече многократно бе съобщено,прихванатите случайно са разговаряли с олигарси,престъпници,бегълци от закона.Ти нали не си разговарял с никой?Тогава нанкай спокойно.В цял свят има подслушвани лица,и има мотиви за да бъдат подслушвани.
  • 26 смях в залата

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И ти квоооо,внимаваше ли с кой и какво приказваш?
  • 27 Marinov

    1 0 Отговор
    Генерале и СИЕ ,
    Извиняваите Но ТВЪРДЕ Много сте ИЗОСТАНАЛИ във Времето!!! Нивото на Съвременната Техника е такова че ВСИЧКИ комуникации и т.п. извършвани от компютърни и електрони системи могат да бъдат БЕЗПРОБЛЕМНО и СВОБОДНО проследявани, послушвани и т.п. от всеки добър в компютърните ерии Специалист!
    Има и програми с които това може да прави всеки които проявява такъв интерес!
    При съвременното нивона Техниката това технически НЕ е ВАЗМОЖНО да се Спре!
    Сериозния въпос може би е Когато Властимащите го използват в разрез на Законите и в Лични политически цели!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Да е ясно !

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Убиват ви не ви подслушват":

    Професор Василев ,бивш член на БКП, после председател на АСП , е "профилактиран"
    от бивши БеКаПейци, сиви вълци в БСП.Станала е досадна грешка с дозирането! Каквото реши ,СМЕРШ не греши !
    Справка: Житието на многострадални Ал.Томов
  • 30 Г-н стрелочник !

    0 0 Отговор
    Кой прецака добрия полицай Веселин Петров ,ръководещ борбата с мутроМафията в София и с форхенд го прати във Варна ?
    И той беше завършил ПОДВИЖЕН ЖЕЛЕЗОПЪТЕН СЪСТАВ ВЪВ ВМЕИ ,и беше външен за системата , и нямаше колизиите пред фактите на колегиалната престъпност !.....
    И кога за последно сте попълвали данъчна декларация ?