Last news in Fakti

27 Май, 2020 15:26 7 806 63

Отмениха оправдателната присъда на лекаря, убил Жоро Плъха в двора си

  • жоро плъха-
  • жоро джевизов

Заради незаконното оръжие с боеприпаси на 18 юли 2019 година д-р Иван Димитров се сдоби с условна присъда от 2 г. с 3-годишен изпитателен срок. Сега обаче процесът започва отначало

Отмениха оправдателната присъда на лекаря, убил Жоро Плъха в двора си - 1
Снимка: БГНЕС

Присъдата на рентгенолога Иван Димитров за убийството на крадеца Жоро Джевизов – Плъха, е отменена изцяло от Апелативния съд в Пловдив, съобщиха оттам. Апелативните магистрати върнаха делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд, като процесът ще започне от самото начало – от стадия на разпоредителното заседание.

На 18 юли м.г. медикът бе признат за невинен от окръжния съд, че умишлено е убил крадеца в имота си, като убийството е било извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Със същата присъда окръжният съд призна медика за виновен, че е имал незаконен пистолет „Валтер” с патрони, с който всъщност е бил застрелян Плъха. Заради незаконното оръжие с боеприпаси д-р Димитров се сдоби с условна присъда от 2 г. с 3-годишен изпитателен срок.

Апелативният съд установи, че при постановяването на присъдата, окръжният съд е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, изразяващи се в липса на пълен и задълбочен анализ на противоречията между събраните по делото доказателства. Първоинстанционното производството е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие по желание на подсъдимия. Съдът е приел, че направените от медика признания на фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, се подкрепят от събраните по делото доказателства. Приетото от окръжния съд нападение от крадеца срещу собственика на имота, което било видяно от няколко души, не се потвърждава нито от обясненията на подсъдимия, нито от показанията на тези свидетели. От разпитите им става ясно само, че са чули изстрели и викове, а един от тях заявява, че видял двама мъже да тичат в различни посоки. Не са обсъдени и противоречивите доказателства, че Плъха е нападнал рентгенолога с нож, за което има данни само в обясненията на подсъдимия. При извършения оглед на мястото на престъплението, нож не е бил открит. Такъв и то не един, а два, са открити в дома на подсъдимия по време на претърсването му. И по двата ножа е имало следи от кръв, която не е могла да бъде изследвана, поради малкото ѝ количество. Двата ножа са с различни характеристики: размери на острието, цвят на дръжката и т.н., като защо окръжният съд е приел, че нападението е извършено точно с единия от тях, от мотивите му не става ясно, считат апелативните съдии.

Отделно от това, на двама от свидетелите подсъдимият е казал, че е получил нараняването от хвърлена по него рекламна табела, а на трети - че се ударил при сборичкване с „нападателя“. В допълнителната съдебно медицинска експертиза вещите лица са заключили, че това и другите установени наранявания на подсъдимия, е възможно да бъдат получени и чрез самопричиняване, което също не е било обсъдено.

В мотивите си окръжният съд не е изложил и съображения за изчезналите записи от охранителните камери на близкия магазин за времето от 0.20 ч. до 2.14 ч. на 2.03.2018 г. , когато е извършено престъплението. Този анализ е бил наложителен с оглед заключението на техническата експертиза, че записващото устройство е било с непрекъснат работен режим и заявеното от свидетеля, предал записите, че сутринта, преди да дойде полицията, Димитров го помолил да изтрие част от тях.

Апелативният съд смята, че наличието на противоречия, както и на неясноти в събраните по делото доказателства, които изобщо не са били обсъждани и анализирани от окръжния съд, на практика означава липса на мотиви. А липсата на мотиви винаги е съществено процесуално нарушение, ограничаващо правото на страните да поставят пред по-горна инстанция въпросът за правилното приложение на закона.

Плъхът влязъл да краде от гаража на доктора в нощта на 1 срещу 2-ри март 2018г. Медикът бил в отпуска, която използвал да ремонтира втория етаж на къщата си. В това време жена му и двете им деца били на гости на роднини в село Крумово. На 2 март м.г. около 1,30 часа през нощта Иван Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в гаража, който ползвал за работилница, свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата била леко открехната. Решил да провери какво се случва. Взел пистолета си „Валтер“, модел „PH-9x19“, за който не притежавал разрешително и отишъл към гаража, в който вече върлувал Жоро Плъха. Той пък си приготвил за изнасяне в найлонови торби различни предмети.

Преди да стреля докторът бил нападнат от крадеца, който пък бил надрусан. Плъха хвърлил по собственика на имота нож с 12-сантиметрово острие, както и метална рекламна табела, твърди рентгенологът. Така порязал медика по десния крак и му причинил синка на дясната ръка. Д-р Димитров стрелял, а крадецът успял да избяга. Прескочил дувара и притичал около 100 метра преди да се строполи върху паркирана под прозорците на областния управител на Пловдив лека кола.

Именно тогавашният областен управител Здравко Димитров видял трупа на застреляния крадец в ранните сутрешни часове на 2 март, когато отишъл на работа и се обадил в полицията. По време на разследването стана ясно, че докторът и негов приятел са направили всичко възможно да прикрият следите от престъплението. Те са замели снега по двора на медика, за да няма кървави следи. Още в нощта на престъплението излезли и няколко часа издирвали ранения крадец. В хода на съдебното следствие стана ясно, че те всъщност не дирели крадеца, а котката на доктора – Габриела.

По време на обиколките из квартала изхвърлили незаконния пистолет. Разследващите на два пъти претърсваха с водолази Гребния канал, за да търсят „Валтер”-а, но не откриха нищо. В деня след убийството подсъдимият говорил със свои съседи, които имат камери на търговските си обекти по улицата и на къщите си да изтрият записите и да не ги дават в полицията. Част от видеата все пак били предоставени на разследващите.

След оправдателната присъда майката на убития крадец се закани да съди д-р Димитров „до дупка”, искайки ефективна присъда за него.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко

    121 13 Отговор
    Загубих ценен избирател.Ще отмъстя за него.
  • 2 Циганизация БГ

    190 5 Отговор
    Защитата срещу циганските набези, кражби, грабежи, посегателства и пр се наказва строго от закона ???
  • 3 Хасан

    11 134 Отговор
    Икам възмездие за смъртта на Жорко!

    Коментиран от #16, #62

  • 4 Ухан

    103 1 Отговор
    Магистрата гладен, жената и той.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ханибал

    139 6 Отговор
    Заради плъх в двора пак ще съдят доктора, а шайката кога?
  • 7 Asdfg

    147 8 Отговор
    Оставете човека! Направил е едно добро дело!

    Коментиран от #9

  • 8 Миризлив пор

    133 12 Отговор
    Един лекар, човек който се е доказал през годините, човек защитаващ и малкото което има и неговия живот прекършен от един наркоман със сериозно крими-досие. След като така с лека ръка тормозят лекаря, да обявят имената и лицата на тези отменили присъдата да видим дали няма ги е страх да ходят на лекар.
  • 9 Бат Бойко

    60 8 Отговор

    До коментар #7 от "Asdfg":

    Няма ненаказано добро дело. Ние крадците трябва да сме солидарни.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 И каква стана тя?

    108 6 Отговор
    Влязъл мангото да краде, откраднал нещо, не му е било за пръв път, защото явно е бил подготвен за изнасяне на откраднатото; крадецът е наркоман - и българският съд отсъжда справедливо - виновен е лекарят, който е трябвало да бъде ограбен заради хуманните принципи... Наистина има нещо много объркано тук. Пожелавам на съдиите от апелативния съд скоро да имат нужда от лекар и да бъдат прегледани от такива като крадеца и лекувани от тази , която се кани " да постигне справедливост"...

    Коментиран от #51

  • 12 Обективен

    17 105 Отговор
    Докторът с прякор Гамена е убиец.Няма никаква неизбежна отбрана.Ето как беззаконията в държавата раждат беззакония на личностно ниво.

    Коментиран от #13

  • 13 за съжаление

    16 66 Отговор

    До коментар #12 от "Обективен":

    си прав.
    Не е имало самоотбрана.
    Неизбежна самоотбрана е например ако си стоиш у дома, някой внезапно нахлуе в него и те нападне било с голи ръце, било въоръжен, застрашавайки живота ти.
    Докато в този случай, крадецът е бил във външно помещение/гараж, доктора е видял от прозореца си, че там има някой и е имал достатъчно време да извика полиция.

    Коментиран от #14, #15, #28

  • 14 гост

    51 4 Отговор

    До коментар #13 от "за съжаление":

    А полицията,такава каквато я познаваме,дали ще намери достатъчно време да иде и да хване крадеца.Това разбира се не значи ,че трябва да се убива наред,а че нещо е сбъркано в цялата система.

    Коментиран от #50

  • 15 Бай Стою касапина

    61 4 Отговор

    До коментар #13 от "за съжаление":

    И докато полицията дойде на "буркан" и сирена, която се чува от километри, цингарелата вече е щяла да бъде далеч от местопрестъплението. Най-добре би било доктора да покани Плъха в къщи, да му сервира един аперитив, после първо, второ и десерт и заедно да чакат полицията.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дидо Фаса

    11 57 Отговор
    Какво си мисли този сатрап, че като е доктор хората не трябва
    да му приписват вина ли !?
    Не е познал, ще отговаря ПРЕД ЗАКОНА така, както биха съдили
    /на негово място/всички обикновенни и трудови хора . . .

    Коментиран от #30, #60

  • 19 менгеле

    49 4 Отговор
    единствения който свърши нищо реално против циганизацията
  • 20 Смешниците от съда

    45 6 Отговор
    Тия смешни съдий и прокурори, в едно дело трябваше да оправдаят един невинен доктор, помагал на хората демек е дал нещо на света, а те още мислят за миризливия м..гал къде паразитира само на наш гръб🤔 Направо да се закрие и съд и всичко нищо не става от тая Държава🙂
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 радев

    48 3 Отговор
    Защо да убиеш плъх е престъпление? Ако човека е свестен нямаше да му викат плъха.
  • 23 Пълен

    37 3 Отговор
    Панаир е да си защитаваш домът и това да е престъплени!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тодор

    29 1 Отговор
    Какъв е такъв съд !Един път отсъжда едно,друг път друго ! Това вече не е никакъв съд !
  • 26 ares

    25 2 Отговор
    Да му пикая на гроба на Жорко
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 А за съжаление ли е фактът

    22 2 Отговор

    До коментар #13 от "за съжаление":

    че високообразован специалист е пристъпил към подобно действие - я да помислим дали и как държавата , на която този човек, видно от житейската му и професионална биография, е служил отговорно и всеотдайно, го или би го защитила? Впрочем - Наказателният кодекс и останалите юридически документи са правени с презумпцията, че човек може да сгреши, а снизхождението и наказанието са, за да го поправят. Първо ли е било провинението на въпросния Плъх?

    Коментиран от #37, #38

  • 29 Че май фаче

    36 3 Отговор
    Доктора трябва да го освободят и да го наградят, защото е отървал България от един крадец и престъпник.Обаче, ако циганин убие българин, какво правим? За това,като мене Макаров си имам, нося го със себе си и не ми пука.Иначе за доктора, само хубави неща съм чувал.
  • 30 Напиши си името

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Дидо Фаса":

    и при пръв случай кажи на колегите, че са сатрапи... Море какви писенца ставате, когато имате нужда...
  • 31 човек

    31 1 Отговор
    Плъха каквото търсил в двора на доктора това намерил
  • 32 Трикстер

    21 3 Отговор
    Докторът - премиер!
  • 33 Хикс

    15 3 Отговор
    Жоро Плъха и Доктора като полза за обществото
    могат ли да се сравнят?!
    Жалко на мен Крадеца Плъх много ми липсва
    Докато съм на работа можеше да ме обере
    Съдийте мислят ли?!

    Коментиран от #52

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 гост

    18 2 Отговор
    Фатлна грешка е направил доктора като се е доверил на пикливото валтерче. Ако си беше намерил някои колт 45 калибър които сабаря веднага и наи бесмъртният наркоман ,щеше да го метне в багажника на колата с една лопата и да го закопае в гората по на дълбоко сега нямаше да има тези проблеми.
  • 36 Кой68

    20 0 Отговор
    Явни убийци газещи хора по спирки и пътища ги оправдават и пускат на свобода!Съзнателно взел дрога и седнал зад волана на автомобил е оправдан.Това ли е правосъдие?
  • 37 ако

    5 20 Отговор

    До коментар #28 от "А за съжаление ли е фактът":

    доктора бе постъпил правилно, тоест извикал полиция, вместо да вади пистолет, сега на подсъдимата скамейка щеше да стои Жоро Плъха.
  • 38 ако

    2 14 Отговор

    До коментар #28 от "А за съжаление ли е фактът":

    се разровиш в интернет ще намериш статии описващи какво точно се е случило и ще разбереш че Гамена е излязъл да убива.

    Коментиран от #42

  • 39 психотропно оръжие

    16 1 Отговор
    Този човек родната ни правосъдна система ще го убие психически.
  • 40 Злото

    19 3 Отговор
    Проблема е че пикливите организации за защита на правата на човека и най вече на малцинствата ги защитават. Един от тия да се оплаче ни разкатават фамилията. А ако беше обратното всичко щеше да е забравено. Затова тия еврогейски и световно гейски груби и тъпите им страни заслужават да газат в трупове. Сега има вирус има възмездие всичко им се връща стократно.
  • 41 Шопо

    3 5 Отговор
    Че требе да ръси още кинти...
  • 42 А знаел ли е

    10 1 Отговор

    До коментар #38 от "ако":

    че този, който е влязъл в дома му, не би го убил? Може би препоръчваш реципрочно действие - Лекарят /гамен е крадецът!/ ДА ОБЕРЕ КРАДЕЦА ЗА РЕЦИПРОЧНОСТ? нЕ СИ ПОЖЕЛАВАЙ ДА ИЗПАДНЕШ В ПОДОБНА СИТУАЦИЯ. НА МЕН МИ СЕ Е СЛУЧВАЛО.Отърва се с доста силен удар, за негов - и мой -късмет - със стъбло от слънчоглед. Секунди преди това държах брадва. Мина доста време, още не мога да преценя кой би бил прав, макар че знам кой е виновен за ситуацията.

    Коментиран от #44

  • 43 Бумеранг

    13 3 Отговор
    На съдията отменил оправдателанта присъда на лекаря, дано в дома му да влезе един такъв плъх, да му изплаши децата, да му подарят каквото си вземе и да го почерпят едно кафе.
  • 44 Чети

    4 6 Отговор

    До коментар #42 от "А знаел ли е":

    бе човек, плъха не е влязъл в домът му, а в някаква пристройка/гараж извън къщата.
    Гамена е видял от прозореца си че в гаража лампата свети и е разбрал че някой краде.
    Вместо да се обади на полицията, той взима незаконния си пистолет и излиза навън. След като убива Плъха, гамена опитва да заблуди полицията. Опитва се да замеси и други хора които да лъжесвидетелстват.Лъже че децата и жена му са били у дома, лъже че Плъха е нахлул в къщата му и тнт.
    Ако е било истинска самоотбрана, защо Гамена не е разказал истинската история на разследващите органи.
    Случаят бе подробно описан.

    Неми пука за Плъха и тия като него.
  • 45 до 44

    10 2 Отговор
    Дано един такъв плъх влезе в дома ти, когато семейството ти спи.

    Коментиран от #46, #47

  • 46 дай си

    3 3 Отговор

    До коментар #45 от "до 44":

    телефона за да ти кажа когато това се случи.
  • 47 Ей плъх

    6 2 Отговор

    До коментар #45 от "до 44":

    внимавай какво пожелаваш на другите, защото може да се случи и на теб.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ти ако

    0 2 Отговор

    До коментар #48 от "ЗАРЧО":

    искаш с жена си излез.
  • 50 рада дълбоката

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Първото и основно сбъркано е ,че няма страх от закона . Закона като такъв (поне аз така смятам ) трябва да има и респектиращо въздействие освен последващо наказателно . И ловец и рибар съм на закона ........ нямам какво да коментирам повече . Как се става дисциплиниран пример - Германия 20век а Китай 21век !!!
  • 51 Генерал BUF

    3 14 Отговор

    До коментар #11 от "И каква стана тя?":

    Когато имаш незаконно оръжие и го взимаш, виждайки крадеца как влиза в гаража ти, слизаш при него и го гърмиш в гръб, изобщо не можеш да използваш термина неизбежна самоотбрана. Оръжието се използва за спиране на нападение и то когато е животозастрашаващо независимо за кого. Не може да те плюва, а ти да го гърмиш в челото. Разбирам всички емоционални разсъждения но за това не сме Борунди а законова държава. Обществения натиск върху съда също не е приемлива и правилно са върнали делото за ново разглеждане. Материята е много тънка, но при самоотбраната има дебели червени линии, които не се пресичат. Такова грубо пресичане е стрелбатга в гръб. За това, че се е оплел като пиле в кълчища си е виновен сам, но за съжаление е признак и на ниска интелигентност независимо от дипломата.

    Коментиран от #59

  • 52 Ами

    3 8 Отговор

    До коментар #33 от "Хикс":

    нека сега Гамена да стане санитар в лазарета на затвора.
    Пак ще има полза от него
  • 53 Опппп

    12 0 Отговор
    Така наречените патриоти само заради изборите повдигнаха пушилка за пореден път и казаха че ще гласуват поправката в НК. Само че минаха изборите и забравиха.
    Влезе ли крадец в къщи , особено след 10 вечерта , трябва да е безусловно да може да го застреляш. Стреса , чувството на гнус и страх, това че някой осквернява домът ти, това не може да има оправдание . Приемат ли тази поправка ще изчезнат домашните кражби . Само че това не е изгодно на управляващите .
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ганьо

    3 4 Отговор
    Само тези ,които познават Гамена истината знаят!

    Коментиран от #56

  • 56 ти познаваш

    4 1 Отговор

    До коментар #55 от "Ганьо":

    ли Гамена?
    Разкажи истината, ако я знаеш.
  • 57 Ганьо

    4 1 Отговор
    Който има очи да гледа! Който има уши да слуша! И всичко,ще научи.
  • 58 Ганьо

    4 3 Отговор
    Иван Гамена и Жоро Плъха са ,като търкулнало се гърнето и си намерило похлупака.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ЪРП

    2 1 Отговор
    УРОДИ КОРУМПИРАНИ САБОТИРАТ СПРАВЕДЛИВОСТТА В БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!
    ПЪЛНО И БЕЗАПЕЛАЦИОННО ОПРАВДАНИЕ ЗА ДОКТОРА!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.