27 Май, 2020 16:01 1 384 5

САЩ ще намалят военните си в Афганистан по-рано от очакваното

  • афганистан-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • войници-
  • армия-
  • изтегляне-
  • талибани

Причина е пандемията с COVID-19

САЩ ще намалят военните си в Афганистан по-рано от очакваното - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американските военни в Афганистан ще бъдат намалени до около 8600 доста по-рано от договорения с талибаните срок, отчасти поради опасения, свързани с новия коронавирус, заявиха представители на САЩ и НАТО, цитирани от "Ройтерс".

Споразумението от 29 февруари между САЩ и талибаните, по което афганистанското правителство не е страна, включва американски ангажимент за намаляване на войските в Афганистан от около 13 000 на близо 8600 до средата на юли, а ако условията позволяват - до нула към май 2021 година, предаде Новини.бг.

Високопоставени източници в Кабул казаха, че целта от 8600 военнослужещи вероятно ще бъде постигната до началото на юни. Американски служители, пожелали анонимност, заявиха, че контингентът на САЩ в Афганистан е близо до равнището от 8600 военни и може да достигне тази бройка в идните дни. "Поради опасения, свързани с COVID-19, се придвижваме към това планирано съкращение по-бързо от очакваното", каза един от тях.

Друг американски служител заяви, че САЩ са се съсредоточили върху бързото преместване на спомагателния персонал и тези, които са смятани за силно застрашени от коронавируса. Вчера президентът Доналд Тръмп каза, че иска да изтегли американските войници от Афганистан, но добави, че още не е определил дата за това. Той направи изявлението си на фона на спекулациите, че може да превърне приключването на войната в Афганистан в част от кампанията за своето преизбиране на президентските избори през есента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    1 0 Отговор
    Нас това какво ни дреме. Ние сме в БГ.
  • 2 ха ха

    3 0 Отговор
    Ако талибаните не ги намалят преди това.
  • 3 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    АМЕРИКЪН ЦИОНИСТОС- "МЪНИ -МЕН" СИ ОСИГУРИХА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН РАЙОН ЗА ОРЪЖЕЙНАТА СИ ПРОМИШЛЕНОСТ -"ДАРЯВАЙКИ"- " СТИНГЪРИ" НА ТАЛИБАНИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ !?!? ПОСЛЕ СЕ МОЛЕХА ЗА АРМИЯТА НА ГЕНЕРАЛ ДОСТУМ ЗА АТАКА ПО СУША ---А ТЕ С РАКЕТКИ ПО ХИНДОКУШ И "МИСИИ"-"МИСИИ" ЗА ХОЛИВУУД !!!!!!! НЯМА ЛИТИЙ И ЛАНТАН ТАМ ?????
  • 4 Еййй

    1 0 Отговор
    Е Оти така?Макята ли си търсят там?
    Чувалите ли не им стигат веч?
  • 5 ХАХА

    0 1 Отговор
    Ако Арабите се съюзят срещу САЩ и Европа с империалистите е свършено както и с нас. Но Арабите са тъпи.
Новини по държави: