27 Май, 2020 16:30 2 025 9

Ще приеме ли Германия пациенти с Ковид-19 от Русия?

  • русия-
  • германия-
  • ковид-19-
  • пандемия-
  • болница

В никоя друга европейска държава няма толкова болни, колкото в Руската федерация

Ще приеме ли Германия пациенти с Ковид-19 от Русия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Известно е, че Германия прие на лечение и чужди пациенти с Ковид-19 от страни-членки на ЕС, чийто здравни системи са претоварени. Сега същото предлага и на Русия. Засега Москва мълчи, нито е ясно кой ще поеме разходите.

„Ако се наложи, можем да се погрижим за пациенти от Русия – имаме необходимите капацитети“, казват от университетската клиника в Кьолн. Тя разполага със 120 интензивни легла, но в момента там няма нито един пациент, който да се нуждае от обдишване. Готовност да започнат да приемат пациенти от Русия изразиха също и от университетската клиника в Бон. По официални данни, от 30-те хиляди интензивни легла в Германия в момента са заети само малко повече от половината

Досега по решение на федералните власти за лечение в Германия можеха да се приемат пациенти с коронавирус от страните-членки на ЕС Италия, Испания, Франция, Белгия и Нидерландия. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан уточни, че разходите за лечението се поемат от Германия. "Това е нашето разбиране за европейска солидарност“, заяви той в края на април. Здравното министерство изчислява тези разходи на до 20 милиона евро.

Федерални провинции предлагат помощ

В Русия за кратко време броят на заразените с коронавирус нарасна рязко – тестовете на над 360 000 души са позитивни, починалите са над 3 000. В никоя друга европейска държава няма толкова болни, колкото в Русия.

По този повод наскоро министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер заяви: „От страна на ЕС би било силен знак да приемем за лечение пациенти от Русия“. Това би трябвало да се разбира от само себе си. „Опитваме се да помагаме в цяла Европа. И смятам, че трябва да бъдем солидарни с Русия“.
След Кречмер и кметът на Берлин Михаел Мюлер предложи да се осигури лечение на пострадали от коронавирус пациенти от Русия. „Отправих съответното предложение към Москва, която е наш град-партньор. Досега няма реакция, но предложението ни остава в сила.“

Без отговор остава и запитването от ДВ до властите в Москва и руското външно министерство по повод изразеното желание за помощ от Саксония и Берлин.

Кой ще поеме разходите за лечението?

Готовността за помощ е голяма, но не е ясно кой ще поеме разходите за лечението. От германското здравно министерство заявиха следното: „Инициативите за лечение на чуждестранни пациенти, и в частност на пациенти от Русия, идват от страна на федералните провинции. Затова и те поемат отговорността“. Т.е. наред с всичко останало болниците сами трябва да изяснят колко респираторни легла могат да бъдат предоставени на разположение за пациенти от чужбина.

Същото важи и за разходите за лечение. По правило това се прави индивидуално със съответния чуждестранен пациент и с неговата здравна каса. А в случая става въпрос за огромни суми. „Две седмици в интензивно отделение с обдишване струват не десетки, а стотици хиляди евро на пациент“, казва Константин Вирко от германската фирма „Гермед“, която от години работи в сферата на медицинския туризъм.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иванчо

    9 0 Отговор
    Правете разлика между болни и заразени
  • 3 Русия си се справя

    8 2 Отговор
    достатъчно добре с пандемията и не е необходимо да се водят пациенти за лечение в Германия.А това са пълни измишльотини.

    Коментиран от #4

  • 4 справя се ама на 36ти

    5 9 Отговор

    До коментар #3 от "Русия си се справя":

    Вашият вожд,мисли само за военни действия и всичко от този род.А народа да се спасява по самоединично.

    Коментиран от #6

  • 5 Не забравяйте че

    7 1 Отговор
    Русия е държавата с най-много направени тестове над 9 млн. а от тези 340 х. човека установени с вируса най - голямата част са безсимптомни,другата голяма част се пада на тези в лека до средно тежка степен и най-малкия дял се пада на тежките случаи,така че не ги мислете руснаците,а като се оказа имат и лекарство за лечение срещу този вирус,скоро и ваксина ще си направят та хептен не са за мислене.
  • 6 Информацията ти

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "справя се ама на 36ти":

    се основава единствено само на злоба и неприязън,предполагъм такъв си си по природа,и не отговаряща на истината.Смени информатора.
  • 7 варненка

    3 1 Отговор
    Все още имат достатъчно легла в болниците, апарати за обдишване и лекари в Русия. Нямат излишна валута, за да плащат за лечение на пациенти в Германия ако става въпрос за това. Ако болни богати руснаци искат да ги лекуват в Германия и могат да понесат полет със самолет, оборудван по нужния начин могат да си платят и за полета и за лечението със собствени средства. Много се съмнявам германски лекари безвъзмездно да се грижат за пациенти от Русия. Германия не иска да се отпуска финансова помощ на Италия, Испания и други държави от ЕС, защото им е писнало да са спонсори на по-слаби икономики. Каква ще е тази помощ тогава... точно за Русия?!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дориан

    4 0 Отговор
    Русия е и една от страните с голямо население, следователно и болните ще са повече. Но след като тестовете са 3 пъти повече от германия а смъртните случаи два пъти по-малко, какъв е проблема? Защо германистан не гледа собствените си ислямски отрочета и да остави света на мира?