7 Април, 2020 22:47 9 030 49

Калоян Паргов пред ФАКТИ: Болниците ще се окажат в невъзможност да плащат заплати

  • калоян паргов-
  • сос-
  • бсп-софия

Социалистът изрази теза, че рухналият глобализъм, в който живеехме доскоро, едва ли ще го има в същия му вид след няколко месеца, когато кризата отмине

Калоян Паргов пред ФАКТИ: Болниците ще се окажат в невъзможност да плащат заплати - 1
Снимка: ФАКТИ

''Имаше два подхода. Единият подход е да чакаме управляващите, другият подход е да бъдем проактивни. Ние винаги сме казвали, че това да си проактивен и да предлагаш, е право на всяка една политическа сила, без значение, че е в опозиция. Затова се събрахме с колегите и експертите. Искам тук да благодаря на всички, които участваха в тази дискусия и в конструирането на тези 19 мерки за COVID-19. Те от онзи ден са 20, тъй като се прие и предложението ни за разширяване обхвата на социалния патронаж, както и включването на местните ресторантчета, които са затворили, те са все пак дребен бизнес, хранят определен брой хора, да бъдат включени в обхвата на социалния патронаж като работят кухните им и подготвят храна за нуждаещите се. Прогнозата е, че с увеличаване на карантината, все повече хора, най-вече в третата възраст, пък и други, които са с хронични заболявания, ще имат нужда някой да ги обслужва. Често пъти се получава така, че роднините или близките не могат да го направят поради някаква обстоятелства. Така че от тези 19 мерки, мисля, че 15 ги приеха управляващите. Те ще влязат в общия антикризисен доклад за социално-икономически мерки, който ще се гледа на 16 април на сесията на Столичния общински съвет'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ общинският съветник и председател на БСП-София Калоян Паргов.

Калоян Паргов благодари и на опонентите на БСП в СОС, че са се надмогнали и вече има обща мисъл как да се излезе от кризата.

''По бюджет имаме около 250 млн. за тази година, една не малка част са за метрото. Разбира се, метрото не трябва да спира като проект, той трябва да се довърши, тъй като очевидно той ще се забави с изграждането си, предвид ситуацията, в която се намираме'', отбеляза социалистът.

Паргов заяви, че парите за метрото биха могли да бъдат пренасочени, но според него е по-важно проектът да се завърши. ''Останалите средства, трябва да видим от кои програми или нещо, което сме предвидили, дали можем да го насочим особено в социалната сфера'', каза той.

За евентуално прехвърляне на пари от държавния бюджет към този на СО, председателят на БСП-София предположи, че държавата е казала на Столична община: ''Не чакайте пари, вие сте богата община''.

За колапса на здравеопазването, председателят на социалистите в СОС Калоян Паргов заяви следното: ''Какво се оказва на практика? На практика се оказва, че когато всички сме под карантина, когато всички сме уплашени, или ни страхуват с това, което може да се случи, ако излизаме навън, и има съответни ограничения, всеки стиска и предпочита да не ходи до болничните заведения, ако не се налага чак до крайна степен, страхува се и от заразяване, тъй като всеки ден излизат новините, че все повече и повече медици започват да се заразяват, предвид досега пациенти. Тъй като по смисъла на закона те са търговски дружества ( бел. ред. болниците), и тъй като те имат намаляла посещаемост, съжалявам, че трябва да говорим за здравеопазването като стока, но това е положението, нещо, срещу което ние социалистите негодуваме години наред, се оказва, че в края на месеца, най-вече в края на следващия месец, ще се окажат в невъзможност да си платят и заплатите. Което е огромен проблем. И идваме на едно от предложенията на БСП, което го правеше години наред, и във ''Визия за България'' го има, да помислим как болниците да не са търговски дружества, здравето да не е стока и всеки един български гражданин да има достъп до качествено здравеопазване. Ще видите сега, че НЗОК ще търси начин да може да субсидира всички тези болнични заведения. Ние като най-голямата община, с най-много болнични заведения, общински, говорим и за ДКЦ-та, и за медицински центрове, това е нещо, което ще трябва да го направим, защото софийското здравеопазване на фона на това, което е в страната, да кажем няма проблеми, защото Столична община е богата община. Това е единствената причина и ние постоянно го правим. По този въпрос има консенсус в общинския съвет години наред, когато стане въпрос за здравето - за подпомагане на болниците, за закупуване на апаратура, или за увеличаване на капитала, или за всякакви дейности, които са свързани с тяхното нормално съществуване. Слава Богу! Не е така въпросът в други градове, включително и в някои областни, в които фалират общински заведения. Случаят с белоградчишката болница е показателен.

Паргов изрази теза, че рухналият глобализъм, в който живеехме доскоро, едва ли ще го има в същия му вид след няколко месеца, когато кризата отмине.

Председателят на БСП-София обяви, че в сектор ''Транспорт'' загубата за два месеца е 20 млн., като той прогнозира, че загубата може да се увеличи двойно или повече в следващите два месеца. Поради това, според него трябва да бъде субсидиран градският транспорт в София.

''Тази криза ще ни даде друг поглед върху живота и върху начина, по който протичат процесите - и в нашия град, и в държавата, и в Европа, и в света като цяло. Мисля, че сега е едно време за преосмисляне. Освен време за смирение, време и за преосмисляне на това какво правихме досега и дали ние не сме причината за COVID-19 с нашите действия или бездействия, или безхаберие'', коментира социалистът Калоян Паргов.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СТАВА СТРАШНО

    21 12 Отговор
    В света 0.6% от населението е заразено с корона вирус а 15% от котките. Пазете се хора....Положението е страшно. Любимия ни сайт факти.бг още снощи ни предупреди в своя статия - https://m.fakti.bg/life/462116-15-ot-kotkite-v-uhan-sa-zarazeni-s-novia-koronavirus

    Коментиран от #2, #5, #9

  • 2 Така е

    28 24 Отговор

    До коментар #1 от "СТАВА СТРАШНО":

    Българина няма ни най малка хигиенна култура! Тепърва предстои пика на жертвите в България! Погледнете само по улиците - пълно с улични котки и кучета! А е доказано че котките носят много смъртоносни болести за човека! Като салмонела, токсоплазма, котешка тения! Ровят по контейнерите за боклук а там има изхвърлени най различни гадости като ползвани памперси , дамски превръзки , развалени продукти! После влизат по входовете , край гаражи, разхождат се по паркови и градинки и замърсяват и там! А сте чели предполагам и какъв инкубатор и разпространител са и на този вирус! Тепърва бума в България предстои!

    Коментиран от #4, #47

  • 3 калчоо калчо

    25 4 Отговор
    всички партии сте един дол дренки
  • 4 Стоян

    35 13 Отговор

    До коментар #2 от "Така е":

    Прав си. Ако не си първа младост сигурно помниш преди 30-40 години по бай Тошово време имаше издадена заповед в градовете за ликвидиране на уличните котки. Даваха на гражданите по 5 лв.за ликвидирана котка и 2 лв.за убита сврака. Като котките трупа им се носеше в РИОСВ а за свраките бе необходимо да занесете само ноктите й за да получите възнаграждението си. И двата вида бяха определени като вредители. И девиза за ликвидирането им тогава беше - За нас най важни са хората.....И България за 40 години от 6 млн. 1945 год. стана 9 млн. 1989 год. А за 30 години от 9 стана пак 6 млн.

    Коментиран от #12, #35

  • 5 Фейк Нюз

    15 8 Отговор

    До коментар #1 от "СТАВА СТРАШНО":

    Фейк фейк!

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Неграмотник

    31 8 Отговор

    До коментар #6 от "ИСТИНАТА":

    Те защото в миналото са избили котките и бубонната чума ги е морила още години докато се сетят, че проблема не идва от коките, а от плъховете и по конкретно от бълхите! Разбирачи иначе много!!!
  • 9 Цеко Цеков

    8 17 Отговор

    До коментар #1 от "СТАВА СТРАШНО":

    Този е човек на Васил Божков оставям на вас да прецените дали да му вярвате.

    Коментиран от #10

  • 10 Йончева

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Цеко Цеков":

    Ти ще вярваш на осъдения за клевета от бг съда!
  • 11 Юлиан

    25 2 Отговор
    За малко да повярвам, че болниците не са черна дупка за пари. Тонове пачки отиват там всеки ден и винаги са бедни. До 89-та, като бяха безплатни и в пъти по-добри, как така не ги затвориха? Абе един има ли в тази държава, който знае как се лъже? Целия свят обиколиха, върнаха са тъпи, като джапанки от Бобов Дол.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 РЕАЛИСТ

    30 10 Отговор
    Около 80 процента от трудоспособното население на планетата вече не работи. Днес го публикуваха. Заради шибания вирус. Абе хора, познавате ли някой познат хванал този вирус. Роднини и приятели умряха от рак, сърце, инсулт и какво ли не, но не познавам някой умрял от Covid-19. Съществува ли наистина това чудовище или ни лъже някой?

    Коментиран от #18

  • 15 Психиятъра

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Елити":

    А ти написа много умно!
  • 16 ЯСНОВИДЕЦ

    11 12 Отговор
    ПАРГОВ ТИ ДА НЕ БИ ДА СИ СОЦИАЛИСТ? НЕ ТЕ ПОЗНАВАМ, НО ЗНАИ САМО ЕДНО. БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ, И МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ ОТ 681 Г. АКО ЗНАЕТЕ ТАЗИ ГОДИНА, ВИНАГИ ВИНАГИ ВИНАГИ СА СИ ПОЛУЧАВАЛИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА КАКТО ТРЯБВА! ТВОЕТО ГЛУПАВО ИЗКАЗВАНЕ МЕ ДОВЕЖДА ДО УБЕЖДЕНИЕТО, ЧЕ ТИ ЗАБЛУЖДАВА ХОРАТА И СЪС СИГУРНОСТ СЕ УБЕЖДАВАМ, ЧЕ ТИ ЛЪЖЕШ И МАНИПОЛИРАШ ХОРАТА КАТО СОЦИАЛИСТИТЕ.
  • 17 Петров

    12 3 Отговор
    Въпреки,че уважавам мнението на г-н Паргов,както на всяка една личност,популизмът струи отвсякъде.Никъде не прочетох решения,а само анализи.Социалистите със субсидиите ли си ще спонсорират ресторантите да правят кухни за социално слаби?Думи и думи.Ех,защо не е жив Хачо Бояджиев да направи възстановка с име "Криворазбраната демокрация"?Всички политици се самозабравиха в борбата за повече дивиденти от завишената медийна криза.В правото са си,но нека не забравят,че има все още мислещи хора в България.Гладът е по-силен от партийното мислене.Замислете се политикани...от всички партии!
    Ваш Дон Кихот,лудо влюбен в Българя,но не и в Дулсинея,без значения в чии партиен цвят е оцветена роклята и!

    Коментиран от #19

  • 18 Уди Кълвача

    12 4 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    Ти не познаваш обаче соросоидите познават болни от корона!
  • 19 Петров

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Петров":

    България,съжалявам,че сгреших на най-ценната дума!
  • 20 Стоян

    7 6 Отговор
    Така е в държавата управлявана от мутро-милиционерите.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Диего Симеоне

    5 7 Отговор
    Малоумен пляпалник.
  • 25 Червен ГЪЗ

    7 4 Отговор
    Тц, не позна. Ще плащат! Питай БЛС и НЗОК.
  • 26 България фалира

    12 4 Отговор
    Не само болниците
  • 27 Активист на БКП

    17 8 Отговор
    Нормално е да няма пари.След 11 години грабежи от управляващата партия ГЕРБ -Суджук,откъде пари ??! Покупки на гръцки острови,къщи в Барселона,сметки в Панама...
  • 28 Тихомер Томов

    5 5 Отговор
    За Паргов е важно от Шалом да са добре ...................
  • 29 Peci kupona

    18 4 Отговор
    Спете спокойно! Лятото ще премине с глад и мизерия, а зимата ще бъде нещо страшно! Не забравяйте че от 1 юли 2020 ценат на тока и парното се вдига! Спете спокойно!
  • 30 Голем смях

    10 4 Отговор
    Този е рядко тъпо парче.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Фермер

    20 2 Отговор
    Малък град в Южна Франция. Ваканционният сезон е в разгара си, но тъй като вали бизнесът е замрял. Всички за в дългове.
    За щастие един богат руски турист пристига във фоаето на малкия местен хотел. Поръчва си стая и слага 100 евро на рецепцията, взима ключа и отива да инспектира стаята на горе по стълбите на третия етаж.

    Хотелиерът взима банкнотата и се втурва към касапина, на който дължи 100 евро.... Касапинът взима парите и бяга при доставчика на месо на едро, за да плати дълга си. Доставчикът на едро се втурва при земеделския производител, за да му върне 100 евро за прасетата, които е взел от него преди време. Фермерът триумфално дава 100 евро на местната проститутка, която го обслужва на кредит. Проститутката бързо отива до хотела, тъй като дължи на хотелиера за използвана стая, в която забавлява клиентите си и слага на тезгяха 100 евро и си тръгва.

    В този момент богатият руснак слиза до рецепцията и обявява, че стаята не го задоволява взима 100-те евро и си тръгва.
    Никой не е е имал печалба, но всички вече нямат дългове.
    Това се казва икономика!
  • 33 ½⅔⅜

    6 5 Отговор
    Паргов (който е финансово осигурен) като не му харесва запада да ходи в Сомалия или Еритрея да живее,,обикновенните хора от цяла източна Европа, живеем добре само като бачкаме на запад .милиардери от цял свят що идват или пращат децата си в Европа,като е толкова хубаво в Сомалия ,Корея, Япония,Русия,България,Китай,? Всеки иска в Монте Карло,и да лапа швейцарски франкове,герб,БСП и СДС като им харесва в Корея да кажат ква е тамошната валута
  • 34 месара

    8 6 Отговор
    ах колко ви се иска държавата да рухнееее! па да се яхнете върху народа, да развеете червените знамена......

    Коментиран от #42

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тоте

    8 2 Отговор
    Време е сестрите да не отидат на работа и всичко ще се оправи
  • 37 donald

    5 0 Отговор
    Тогава ние ще се окаже в невъзможност да плащаме данъци
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 87272659

    8 5 Отговор
    Хора ,самия ГЕРБ не могат да се свалят от власт,вярвате или не вярвате,но е така!
    Цвък държи всичко и принуждават хората да гласуват за тях със заплахи,терор или купуват гласове!Имат и цяла армия от тролове навсякъде.
    Гласувайте масово и накарайте другите да гласуват около вас, иначе няма как да се отървем от манипулирания вот на Цвък!

    Коментиран от #41

  • 40 Дърт Гербер

    6 2 Отговор
    Решението беше да си вдигнем заплатите по идея на Цветето Караянчева, за да можем после да ви даряваме трохички. Сега стойте гладни, нашите тлъстички заплати си вървят. Хахаха
  • 41 Овчарчето Калитко

    5 3 Отговор

    До коментар #39 от "87272659":

    Набий в Балкана Стани Шумкар и започвай от Мандрите
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Радомирец

    5 0 Отговор
    Калоянчо,колко пари ще дарите с татко ти за борба с корона вируса,след като заграбихте цялото Радомирско поле и кога на баща ти Прокуратурата ще му потърси сметка за хайдуктуването?
  • 44 2345TYUJKL

    1 3 Отговор
    И ОТНОВО ГОЛЕМИТЕ ГУБЕЩИ ЩЕ СА ЗДРАВНИТЕ РАБОТНИЦИ.ЕДВА 85 ПРОЦЕНТА ПРИ СКЪСВАНЕ НА ДАМАРИТЕ ОТ РАБОТА ПРИ 100 ПРОЦЕНТА НА УЧИТЕЛИТЕ ПРИ СКЪСВАНЕ НА ГЪРБОВЕТЕ ОТ ЛЕЖАНЕ.ТЕ НЕ СА РАБОТИЛИ И 2 МЕСЕЦА ТАЗИ ГОДИНА.

    Коментиран от #49

  • 45 Щерю

    2 1 Отговор
    Рядко противно момченце!
  • 46 9852

    1 0 Отговор
    немислещи глупаци, бол.
  • 47 хахахахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Така е":

    И КОЙ е крив за котки и кучета по улиците,просяци и симуланти-цигани?Що в ДРУГА страна в Европа такова нещо няма,а само тука?Ми щото има ДЪРЖАВНОСТ И КОНТРОЛ.А тука има тиквеници.
  • 48 Радомирец

    0 0 Отговор
    Паргов,развържи кесията ,дето я каширате с баща ти и дай парите.Хайдуци !
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.